TE (تتراسایلین)، SXT (سولفامتوکسازول)، E (اریترومایسین)، P (پنیسیلین)، GM (جنتامایسین)، TMP (تریمتوپریم)، S (استرپتومایسین)
۳-۱-۲-۲ ارزیابی مقایسه فعالیت ضد میکروبی عصارهها و آنتیبیوتیکهای مورد مطالعه علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس
نتایج تغییرات در مقایسه میانگین قطر هاله عدم رشد عصارهها و آنتیبیوتیکهای مورد بررسی روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس نشان از حساسیت این باکتری نسبت به همه عصارهها و آنتیبیوتیکها دارد. مقایسه اثر عصارههای متانولی با آنتیبیوتیکها در نمودار (شکل ۳-۷) حاکی از اثر مشابه عصاره متانولی ترکیبی با داروی تجاری GM (جنتامایسین) و اثر مشابه عصاره متانولی بادام کوهی با آنتیبیوتیک GM و TE (جنتامایسین و تتراسایکلین) در مهار رشد این باکتری میباشد. بالاترین میزان میانگین قطر هاله عدم رشد مربوط به آنتیبیوتیک E (اریترومایسین) با قطر هاله ۸۵/۰±۱/۳۱ است. عصاره متانولی ترکیبی بعد از اثر آنتیبیوتیکهای E، SXT و P (اریترومایسین، سولفامتاکسازول و پنیسیلین) بالاترین درصد مهارکنندگی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس را دارد. نتایج آنالیز واریانس عصارههای خام گیاهان مورد مطالعه در مقایسه با آنتیبیوتیکهای استاندارد حاکی از آن است که حساسیت باکتری استافیلوکوکوس در برابر اثر بازدارندگی عصارهها و آنتیبیوتیکها دارای اختلاف معنیداری میباشد.
شکل ۳-۷: مقایسه مهار رشد عصارههای گیاهی و آنتیبیوتیکهای مورد مطالعه علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس. داده ها بهصورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است. مقایسه میانگین قطر هاله عدم رشد بر اساس آزمون Duncan با ۳ تکرار انجام گرفت و حروف غیرمشابه نمایانگر معنیدار بودن در سطح (p<0.05) میباشد.
۳-۱-۲-۳ ارزیابی مقایسه فعالیت ضد میکروبی عصارهها و آنتیبیوتیکهای مورد مطالعه علیه باکتری باسیلوس سرئوس
نتایج حاصل از این نمودار (شکل ۳-۸) نشان از مقاومت باکتری باسیلوس سرئوس نسبت به آنتیبیوتیکهای SXT، P و TMP (سولفامتاکسازول، پنیسیلین و تریمتوپریم) دارد. اغلب عصارههای متانولی درصد بازدارندگی از رشد بالاتری نسبت به آنتیبیوتیکها دارند. همان طور که در نمودار مشخص است، میانگین قطر هاله عدم رشد در عصاره متانولی ترکیبی (بادام کوهی و بومادران) و داروی تجاری E (اریترومایسین) در یک دامنه و به ترتیب ۶۰/۰±۱۶/۲۸ و ۴۴/۰±۱۶/۲۹ میلیمتر میباشد و با یکدیگر اختلاف معنیداری ندارد. مقایسه اثر مهاری عصارههای متانولی و آنتیبیوتیکهای مورد مطالعه علیه باکتری باسیلوس سرئوس دارای اختلاف معنیداری میباشد.
شکل ۳-۸: مقایسه مهار رشد عصارههای گیاهی و آنتیبیوتیکهای مورد مطالعه علیه باکتری باسیلوس سرئوس. داده ها بهصورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است. مقایسه میانگین قطر هاله عدم رشد بر اساس آزمون Duncan با ۳ تکرار انجام گرفت و حروف غیرمشابه نمایانگر معنیدار بودن در سطح (p<0.05) میباشد.
۳-۱-۲-۴ ارزیابی مقایسه فعالیت ضد میکروبی عصارهها و آنتیبیوتیکهای مورد مطالعه علیه باکتری اشرشیا کلی
نتایج حاصل از اثر ضد میکروبی عصارههای متانولی و آنتیبیوتیکهای استاندارد علیه باکتری اشرشیا کلی در نمودار (شکل ۳-۹) نشان داده شده است. نتایج جدول زیر نشان از مقاومت بالای باکتری اشریشیا کلی نسبت به عصاره گیاه کلپوره و آنتیبیوتیکهای SXT و TMP (سولفامتاکسازول و تریمتوپریم) دارد. سایر عصارههای متانولی و آنتیبیوتیکهای استاندارد اثر ضد میکروبی قابل توجهی روی این باکتری دارند. اثر بازدارندگی از رشد مشابهای، بین عصارههای متانولی ترکیبی (بادام کوهی و بومادران) و بادام کوهی با آنتیبیوتیک S (استرپتومایسین) در نمودار مشخص است و همچنین فعالیت ضد میکروبی عصارههای گلپر و بومادران بیشتر از آنتیبیوتیکهای E و P (اریترومایسین و پنیسیلین) میباشد. تمامی عصارهها و آنتیبیوتیکهای انتخابی در محیط کشت باکتری اشرشیا کلی در سطح P<0.05 اختلاف معنیداری نشان داد.
شکل ۳-۹: مقایسه مهار رشد عصارههای گیاهی و آنتیبیوتیکهای مورد مطالعه علیه باکتری اشرشیا کلی. داده ها بهصورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است. مقایسه میانگین قطر هاله عدم رشد بر اساس آزمون Duncan با ۳ تکرار انجام گرفت و حروف غیرمشابه نمایانگر معنیدار بودن در سطح (p<0.05) میباشد.
۳-۱-۲-۵ ارزیابی مقایسه فعالیت ضد میکروبی عصارهها و آنتیبیوتیکهای مورد مطالعه علیه باکتری سالمونلا انتریتیدیس
بیشترین توانایی در مهار رشد باکتری سالمونلا انتریتیدیس مربوط به آنتیبیوتیک SXT (سولفامتاکسازول) با قطر هاله عدم رشد ۳۳/۰±۶۶/۲۹ میباشد. همان طور که نمودار (شکل ۳-۱۰) نشان میدهد این باکتری مقاومت قابل توجّهی در برابر اثر عصارههای کلپوره و بومادران و اثر آنتیبیوتیک P و TMP (پنیسیلین و تریمتوپریم) دارد. عصاره ترکیبی بیشترین اثر بازدارندگی را بر باکتری سالمونلا اعمال نمود که مشابه با اثر آنتیبیوتیک GM (جنتامایسین) در برابر این باکتری بر حسب قطر ناحیه بازدارندگی نشان میدهد. نتایج آنالیز واریانس عصارههای خام گیاهان مورد مطالعه در مقایسه با آنتیبیوتیکهای استاندارد حاکی از آن است که حساسیت باکتری سالمونلا انتریتیدیس در برابر اثر بازدارندگی عصارهها و آنتیبیوتیکها دارای اختلاف معنیداری میباشد.
شکل ۳-۱۰: مقایسه مهار رشد عصارههای گیاهی و آنتیبیوتیکهای مورد مطالعه علیه باکتری سالمونلا انتریتیدیس. داده ها بهصورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است. مقایسه میانگین قطر هاله عدم رشد بر اساس آزمون Duncan با ۳ تکرار انجام گرفت و حروف غیرمشابه نمایانگر معنیدار بودن در سطح (p<0.05) میباشد.
۳-۱-۳ تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) عصارهها
فعالیت ضد میکروبی عصارههای متانولی مورد مطالعه بر روی تعدادی از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی با بهره گرفتن از روش broth microdilution مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دو شکل MIC و MBC بهترتیب در جدول ۳-۲ و ۳-۳ نشان داده شده است. هر ۶ عصاره مورد بررسی، فعالیت ضد میکروبی خوبی از خود نشان دادند. همان طور که در جدول ۳-۲ مشاهده میگردد، حداقل مقادیر MIC (8/7 میلیگرم/میلیلیتر) در مورد عصارههای متانولی ترکیبی و بادام کوهی علیه باکتری های استافیلوکوکوس، باسیلوس و اشرشیا کلی، و عصاره متانولی کلپوره علیه باکتری باسیلوس میباشد. نتایج نشان داد که پاسخ هر باکتری به عصارههای مختلف متفاوت میباشد. استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس مقاومترین باکتری نسبت به عصاره گلپر و مریم گلی، اشرشیا کلی مقاومترین نسبت به عصاره بومادران و سالمونلا انتریتیدیس مقاومترین باکتری نسبت به عصاره گلپر شناخته شدند. پائینترین میزان MIC به معنی بالاتر بودن اثر آنتیباکتریال است.
جدول ۳-۲: مقایسه مقادیر میانگین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) (میلیگرم/میلیلیتر) عصارههای متانولی مورد مطالعه
حق انحصاری © 2021 مطالب علمی گلچین شده. کلیه حقوق محفو
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 05:42:00 ق.ظ ]