نمودار ۳-۱۱ : میانگین توزیع فراوانی نوع سرقت پاسخ دهندگان به سوالات پرسشنامه ۸۱
نمودار ۳-۱۲ : میانگین توزیع فراوانی شگرد سرقت خودرو توسط پاسخ دهندگان به سوالات پرسشنامه ۸۲
نمودار ۳-۱۳ : میانگین توزیع فراوانی شگرد سرقت منزل توسط پاسخ دهندگان به سوالات پرسشنامه ۸۳
جدول ۳-۱۴ : میانگین تاثیر دوستان ناباب در ارتکاب سرقت توسط پاسخ دهندگان به سوالات پرسشنامه ۸۴
نمودار ۳-۱۴ : میانگین تاثیر دوستان ناباب در ارتکاب سرقت توسط پاسخ دهندگان به سوالات پرسشنامه ۸۴
نمودار ۳-۱۶ : میانگین توزیع فراوانی نقش قانون و مجازات معینه در جهت پیشگیری از جرم از دیدگاه پاسخ دهندگان به سوالات پرسشنامه ۸۶
نمودار ۳-۱۷ : میانگین توزیع فراوانی نقش دادگاه ها در جهت پیشگیری از جرم از دیدگاه پاسخ دهندگان به سوالات پرسشنامه ۸۸
نمودار ۳-۱۸ : میانگین توزیع فراوانی نقش پلیس در جهت پیشگیری از جرم از دیدگاه پاسخ دهندگان به سوالات پرسشنامه ۸۹
مقدمه
الف: بیان مسئله
امروزه با گسترش اجتماعات و پیشرفته شدن جوامع و روابط میان انسان‌ها و اجتماعات نیز به شکل فزاینده‌ای پیچیده و گسترده شده است. در چنین شرایطی انسان‌ها به لحاظ سرشت و ذات خود همیشه و در همه حال در جهت آسایش، رفاه و پیشرفت مادی و اجتماعی خود تلاش می‌کنند. این تلاش‌ها به انحاء مختلف صورت می‌پذیرد گروهی برای دستیابی به ثروت و رفاه در چارچوب و محدوده‌ی قوانین و رعایت حقوق دیگران حرکت می‌کنند در این میان گروهی نیز برای رسیدن به اهداف خود از هیچگونه تلاشی دریغ نمی‌کنند و حتی از شکستن هنجارها و قوانین و زیر پاگذاشتن حقوق دیگران نمی‌گذرند و این اقدامات را به عنوان راهکار و روش رسیدن به هدف خود برمی‌گزینند که این گونه رفتارها در طول تاریخ موجب به وجود آمدن قوانین اجتماعی و سیستم مجازات و … گردیده است.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
در این پایان نامه سعی می‌کنیم که یکی از جرائم علیه اموال و مالکیت انسانها را که سرقت می باشد معرفی و از آنجا که این جرم با گذشت زمان و پیشرفته‌تر شدن وسایل ارتباطی دچار تغییر و دگرگونی شده و به جرأت می‌توان گفت که روز به روز شیوه‌ها و روش های جدیدی از سوی مرتکبین این جرم ارائه و به مرحله‌ی اجرا در می‌آید بررسی کرده و می‌کوشیم علل و عوامل موثر بر ارتکاب جرم سرقت که در سطح استان قم وجود دارد و شناسائی راه های پیشگیری از آن را مورد بررسی قرار دهیم امید است که تلاشهای صورت گرفته بتواند برای خوانندگان مثمر ثمر و مفید واقع گردد.

ب: سوال های اصلی

 

برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت 40y.ir مراجعه نمایید.

 

آیا می توان رابطه علی و معلولی بین علل فردی(سن ، جنسیت ) ، علل اجتماعی(مشکلات خانوادگی، اعتیاد ، دوستان ناباب )، علل اقتصادی (بیکاری ، فقر مادی ، نداشتن سرپرست خانواده )، علل انتظامی (نبود نیروی متخص پلیس ، عدم نظارت کافی بر محلهای جرم خیز )با ارتکاب سرقت در استان قم بر قرار کرد ؟
عکس مرتبط با اقتصاد

 

چه راهکارهایی برای پیشگیری از ارتکاب سرقت در سطح استان قم می توان پیش بینی کرد ؟

ج: سوال فرعی
کدام عامل بیشترین تاثیر را در بروز سرقت بر حسب نوع آن در استان قم دارد ؟
د: فرضیه های تحقیق

 

 

به نظر می رسد مجموع این علل در ارتکاب سرقت تاثیر دارد .

ایجاد اشتغال برای جوانان ، بالا بردن سطح آگاهی خانواده ها برای دور نگه داشتن فرزندان خود از دام اعتیاد و دوستان ناباب، پایبندی به اعتقادات دینی ، داشتن ابزارهای مناسب برای علمی کردن کشف جرم برای پیشگیری از سرقت موثر است.

به نظر می رسد فقر و اعتیاد و بلند پروازی بیشترین تاثیر را در ارتکاب سرقت دارد.

ه: سابقه و پیشینه تحقیق
در زمینه علل و عوامل سرقت مکتوباتی به شرح ذیل وجود دارد:
۱- عوامل موثر بر وقوع سرقتهای به عنف شهرستان کرج – نویسنده : توحید عبدی – نشریه : پژوهش های مدیریت انتظامی – بهار ۱۳۸۷
۲- عوامل موثر بر سرقت نوجوانان شهر کرمانشاه – نویسنده : محسن تبریزی،پروین ستار – نشریه : جامعه شناسی کاربردی – پاییز ۱۳۸۸
۳- بررسی انگیزها و علل انجام سرقت علمی در ایران – نویسنده : سهیلا داروییان – مهدی فقیهی – نشریه : رسالت مدیریت دولتی- بهار ۱۳۹۰
۴-ارتباط بین بیکاری و سرقت در ایران – نویسنده : سعید گرشاسبی – نشریه : رفاه اجتماعی – بهار ۱۳۹۰
۵-سرقت زنان و عوامل خانوادگی ، فرهنگی ، اقتصادی –نویسنده : فرزانه واصفیان – نشریه : روانشناسی -اجتماعی – بهار ۱۳۹۰
۶-بررسی عوامل موثر بر سرقت – نویسنده : مهدی رحیمی – نشریه : مطالعات امنیت اجتماعی- پاییز ۱۳۸۹
۷-مهاجرین و سرقتهای مسلحانه – نویسنده : عبدالحسین خلعتبری – نشریه : فصلنامه دانش انتظامی – بهار ۱۳۸۶
۸-عوامل موثر بر سرقتهای مسلحانه کشف نشده در استان کرمان – نویسنده : جلال شیر زاد -نشریه : فصلنامه دانش انتظامی – پاییز ۱۳۹۰
۹-بررسی علل تکرار سرقت در میان سارقان سابقه دار استان تهران – نویسنده : مرتضی نجفی –مجله : دانش انتظامی – بهار ۱۳۸۳
۱۰-بررسی علل گرایش به سرقت وسایل نقلیه در تهران بزرگ – مجله دانش انتظامی – بهار ۱۳۷۹
۱۱-بررسی علل و انگیزه سرقت در نوجوانان و جوانان – نویسنده : بتول صیفوری – مجله اصلاح و تربیت – ۱۳۷۸
با توجه به اینکه تحقیقات انجام شده مربوط به سالهای ۹۲ -۹۳ می باشد تحقیق حاضر از جنبه به روز بودن برخوردار بوده و همچنین در تحقیقات سابق یا نوع خاصی از سرقت و یا یکی از علل مثل علت اقتصادی و یا طیف مشخصی از سارقین مانند نوجوانان مورد بررسی قرار گرفته که تحقیق حاضر از جنبه جامع بودن به تمامی علل و افراد پرداخته است.
محقق در جستجوها و تحقیقات خود و با توجه به عدم دسترسی به مرکز اطلاعات و پژوهش به سابقه‌ای در خصوص تحقیق با این موضوع در استان قم چه بصورت کتابخانه ای و چه بصورت میدانی دست نیافته است.. با توجه به نظر اساتید محترم گروه حقوق جزا تصمیم بر این بوده که جامعه آماری مربوط به کل مرتکبین سرقت در سطح استان قم باشد.
و: ضرورت انجام تحقیق
جرم سرقت یا دزدی یکی از جرائم مهم و پرتعدد بیش‌تر جوامع بوده که به عنوان ام الجرایم مطرح است و عملی است که تقریباً در کلیه جوامع دیده می‌شود. این جرم تاریخچه‌ای بس کهن دارد و در گذشته‌های دور نیز وجود داشته است. به طوری که بعد از جرم قتل نفس با سابقه ترین جرائم است و از بدو پیدایش مالکیت به عنوان درد بی درمان اجتماعی شناخته شده است تصاحب ابزار تولید به زور و اجبار یا با مکر و فریب مفهوم اولیه دزدی است.
آمارها نشان می‌دهد که جرم سرقت از نظر کثرت وقوع بعد از جرائم مربوط به مواد مخدر در صدر جرایم قرار دارد و بالاترین میزان محکومین در بین زندانیان دارد طبیعی است که این میزان آمارها در کشورهای مختلف با فرهنگ‌ها و اعتقادات گوناگون، متفاوت است.
در دین مبین اسلام سرقت بعنوان یکی ازگناهان کبیره شمرده شده و حال که کشور اسلامی ایران و بالاخص در شهر مقدس قم مرکز جهان تشیع نامیده می شود شاهد ارتکاب این معصیت الهی بصورت گسترده هستیم که می طلب تا با بررسی علل و عوامل بروز این بزه و ارائه راهکارهای پیشگیرانه موثر و قابل اجرا نقشی در کاهش این جرم در این شهر مقدس که عش آل محمد است ایفا کنیم ، شاید که مورد لطف و عنایت ائمه اطهار قرارگیریم .

ز: اهداف و کاربرد ها
هدف از انجام تحقیق این پایان نامه ، شناسایی علل وعوامل موثر بر ارتکاب سرقت در استان قم و همچنین ارائه راهکارهای موثر پیشگیرانه از آن می باشد. انتظار می رود نتایج حاصل از این پایان نامه مورد استفاده اداره آگاهی استان قم و همچنین دادسرای عمومی وانقلاب قم که وظیفه تعقیب و تحقیق متهمین را به عهده دارد قرار گیرد و همچنین سطح آگاهی های شهروندان قمی را بالا برده تا بتوانند با انجام یک سری اقدام نقش بسزایی در پایین آمدن این جرم در قم گردند.
ح: روش تحقیق
روش تحقیق بصورت توصیفی و پیمایشی است ، بدین صورت که با مطالعه کتابها ، مقالات و تحقیقات مختلف ، استفاده از سایت های اینترنتی مطالب جمع آوری شده . همچنین پرسشنامه بر اساس مدل لیکرت تنظیم شده و از نرم افزار spss در تحلیل داده های آماری استفاده شده است .
ط: مشکلات و موانع تحقیق

 

 

مهمترین مشکل ، در زمینه کسب اطلاعات صحیح از مرتکبین سرقت از طریق پرسشنامه بخاطر احتیاط یا ترس آنها از عواقب پاسخ ها یشان و تاثیر در روند دادرسی پرونده خود بوده که بایستی قبل از هرگونه پرسش، تک به تک افراد هدف را متقاعد می کردیم که پاسخگویی درست به سوالات هیچ تاثیری بر پرونده وی ندارد و صرفا این کار یک تحقیق علمی می باشد.

دسترسی به مرتکبین سرقت صرفا در وقت اداری میسر بود و با توجه به اینکه بنده مستخدم دولت می باشم و بایستی بین انجام امور محوله اداری و تکمیل پرسشنامه برنامه ریزی دقیقی انجام می دادم و به همین خاطر زمان چندین ماهه جهت تکمیل پرسشنامه صرف گردید.

با توجه به ماهیت پیمایشی و توصیفی موضوع پژوهش مستلزم صرف دقت و زمان بیشتری بود.

ی: ساماندهی تحقیق
پایان نامه در چهار فصل تدوین شده است . از آنجایی که بحث و بررسی راجع به هر موضوعی نیازمند شناخت و مفاهیم و موضوعات مرتبط با آن است ، از این رو سعی کرده ایم در فصل اول با عنوان کلیات ، در سه مبحث و در مبحث اول در قالب دو گفتار به تعریف مفاهیم لغوی و اصطلاحی واژگان و پیشینه تاریخی آن بپردازیم . در مبحث دوم در قالب چهار گفتار سرقت از نگاه تاریخ و تاریخچه تعریف جرم سرقت در قوانین ایران وانواع سرقت و طبقه بندی سارقین بیان شده است . در مبحث سوم به رابطه سرقت با دیگر جرائم پرداخته شده است .
با توجه به اینکه هر جرمی معلول یکسری علل و عوامل می باشد و برای مقابله با آن تنها نمی توان با معلول مبارزه کرد بلکه باید ریشه های آن را شناخت در فصل دوم سعی شده است به علل و عوامل ارتکاب سرقت که در چهار مبحث ، مبحث علل وقوع سرقت بر اساس نوع آن در قالب شش گفتار ، مبحث دوم علل اجتماعی و اقتصادی سرقت در قالب دو گفتار ، مبحث سوم علل و انگیزه های روانی – عاطفی سرقت در قالب شش گفتار ، مبحث چهارم علل علل و عوامل خانوادگی سرقت در قالب چهار گفتار بپردازیم. در فصل سوم به ارزیابی میدانی علل و عوامل ارتکاب سرقت در دو مبحث پرداخته ایم که مبحث اول بیان روش تحقیق در شش گفتار توضیح داده شده است و در مبحث دوم در قالب جداول و نمودارها داده های آماری ارائه گردیده است .
پس از شناسایی علل باید راهکارهای پیشگیرانه ی متناسب ارائه گردد ، بنابراین فصل چهارم با عنوان راهکارهای علمی و عملی پیشگیری از سرقت در استان قم در قالب پنج مبحث تنظیم شده است که مبحث اول راه های مبارزه با سرقت و در مبحث دوم مثلث ، سرقت و نقش آن در پیشگیری از وقوع سرقت و مبحث سوم تدابیر پیشگیرانه در قبال سارقین ، مبحث چهارم اثر مهاجرت در جرایم و در مبحث پنجم نتیجه گیری و پیشنهادات مطرح شده است .

 

 

فصـل اول : کلیـات
با توجه به اینکه موضوع تحقیق پیش رو بررسی علل و عوامل جرم سرقت می باشد قبل از اینکه علت شناسی جنایی و یافته های میدانی ارائه گردد، لازم است جرم سرقت به اجمال مورد بررسی قرارگیرد ، بدین منظور در این فصل سعی شده سرقت از دیدگاه فقها ، جرم شناسان و جامعه شناسان بیان شود ، همچنین تاریخچه سرقت و علل و عوامل بروز این بزه در ادوار مختلف در ایران قبل از اسلام و بعد از اسلام بررسی گردد.
مبحث اول :مفاهیم
گفتار اول : معانی لغوی
الف: علل
علل جمع علت ،(به کسر ع فتح ل) است علت در لغت نامه های ادبی دارای معانی متعددی است از جمله معانی در لغت نامه های ادبی برای این واژه به کار برده شده عبارت است از آنچه بدان بهانه شود ، عذر و بهانه ، جهت و سبب [۱]. همچنین علت به معانی مرض ، ناخوشی و رنج به کار رفته است[۲] . مرض در فلسفه به معنی سبب است و علت دارای انواعی است که در لغت نامه های فلسفی بر حسب نوع آن معانی متعددی دارد.
ب: عوامل
عوامل. (. [ عوامل .{ع م } (ع ص ، ا ) ج عامل (منتهی الارب ) (ناظم الاطبا) (از تاج العروس) رجوع شود به عامل شود. کارگران ، دست اندرکاران ، کارداران .
در تداول امروزین ،سببها و باعث ها: یکی از عوامل حادثه فلان شخص بود
ج: سرقت
(س ق (مص م.) دزدی ، دزدی کردن .سرقت به معنای ربودن و دزدیدن مال است . سرقت از نظر لغت کلمه‌ای است عربی از ماده «سرق» به فتح یا کسر «اِ» به معنای دزدیدن و مصدر آن «سرقه» است و «سارق» به معنای دزد و مؤنث آن «سارقه» می‌باشد که استراق سمع نیز به معنای دزدانه گوش دادن از همین ماده گرفته شده است[۳] (استرق منه الشیء : سرقه و السمع : استمع مستخفیاً» .
د: پیشگیری
واژه پیشگیری در اکثر کتابهای لغت در معنای جلوگیری ، دفع، منع سرایت مرض از پیش، صیانت، تقدم به حفظ بکار رفته است. استفاده از واژه پیشگیری در معانی هر نوع اقدام که طبیب یا مامور بهداری برای جلوگیری از بروز مرض انجام بدهد متداول است. این واژه در لغت نامه ی علوم اجتماعی به معنای جلوگیری از وقوع وقایع سخت، یا هر آسیب اجتماعی با اقدامات پیشین است.
پیشگیری در معنای متداول عبارت است از پیش دستی کردن ، پیشی گرفتن و به جلوی چیزی شتافتن ، همچنین آگاه کردن ، خبر و هشدار چیزی را دادن است.
گفتار دوم: معانی اصطلاحی :

 

 

موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 05:09:00 ق.ظ ]