۳-۳- جامعهی آماری ۴۳
۳-۵- ابزار پژوهش ۴۴
۳-۶-۱- اعتبار (روایی) و پایایی پرسشنامه ۴۴
۳-۶-۲- پایایی پرسشنامه ۴۵
۳-۷- روش تجزیه و تحلیل داده ها ۴۶
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها
۴-۱ مقدمه ۴۸
۴-۲ ضریب اطمینان پژوهش ۴۸
۴-۳ معرفی روش های آماری مورد استفاده ۴۸
۴-۴ ارائه و تحلیل نتایج ۴۹
۴-۵ بررسی فرضیهی نرمال بودن هریک از متغیرها ۵۳
۴-۵-۱ روش توصیفی (رسم نمودار هیستوگرام) ۵۳
۴-۵-۲ روش استنباطی (آزمون کلموگروف-اسمیرنف) ۵۶
۴-۶ بررسی فرضیات تحقیق ۵۷
فصل پنجم: نتیجهگیری، بحث و پیشنهادات
۵-۱- مقدمه ۶۴
۵-۲- خلاصهی تحقیق ۶۴
۵-۳- بحث و نتیجهگیری ۶۵
۵-۴- پیشنهادات ۷۱
۵-۵- محدودیتهای تحقیق ۷۲
۵-۶- زمینهی تحقیقات آتی ۷۲
منابع ۷۳
منابع فارسی ۷۳
منابع لاتین ۷۶
ضمائم ۷۸
جدول شماره ۳-۱: ضریب آلفای کرونباخ برای هریک از زیر بخشهای پرسشنامه و کل پرسشنامه ۴۶
جدول شماره ۴-۱: توزیع سنی گروه نمونه ۴۹
جدول شماره ۴-۲: توزیع تحصیلات گروه نمونه ۵۰
جدول شماره ۴-۳: توزیع جنسیت گروه نمونه ۵۱
جدول شماره ۴-۴: توزیع سابقه کار گروه نمونه ۵۱
جدول شماره ۴-۵: توصیف متغیرهای مورد مطالعه ۵۲
جدول شماره ۴-۶: آزمون کلموگروف-اسمیرنف ۵۶
جدول شماره ۴-۷: آزمون مقایسه میانگین با عدد ثابت ۵۷
جدول شماره ۴-۸: آزمون مقایسه میانگین با عدد ثابت ۵۸
جدول شماره ۴-۹: آزمون مقایسه میانگین با عدد ثابت ۵۸
جدول شماره ۴-۱۰: آزمون مقایسه میانگین با عدد ثابت ۵۹
جدول شماره ۴-۱۱: آزمون مقایسه میانگین با عدد ثابت ۶۰
جدول شماره ۴-۱۲: آزمون مقایسه میانگین با عدد ثابت ۶۰
جدول شماره ۴-۱۳: آزمون مقایسه میانگین با عدد ثابت ۶۱
جدول شماره ۴-۱۴: نتایج آزمون فریدمن برای رتبهبندی متغیرهای تحقیق ۶۱
جدول شماره ۴-۱۵: رتبهبندی متغیرهای تحقیق به منظور اولویتبندی آنها براساس آزمون فریدمن ۶۲
نمودار شماره ۴-۱: توزیع سنی گروه نمونه ۴۹
نمودار شماره ۴-۲: توزیع تحصیلات گروه نمونه ۵۰
نمودار شماره ۴-۳: توزیع جنسیت گروه نمونه ۵۱
نمودار شماره ۴-۴: توزیع سابقه کار گروه نمونه ۵۲
چکیده
هدف این تحقیق بررسی و شناسایی عوامل مؤثر در بهره وری واحدهای تولید مرغ گوشتی شهرستان مراغه بوده است. این پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و ابزار پیمایش در این تحقیق پرسشنامه بوده است. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به آزمون فرضها از پرسشنامهی محقق ساخته استفاده شد. به این صورت که بعد از انتخاب نمونههای مورد نظر از جامعهی آماری مورد مطالعه که شامل کلیهی مدیران واحدهای تولید مرغ گوشتی در شهرستان مراغه بودند که به علت کمی جامعهی آماری، نمونهگیری انجام نشد و همهی مدیران برای شرکت در تحقیق انتخاب شدند. پرسشنامه ها به تعداد مورد نظر تکثیر و با مراجعهی حضوری به هر یک از واحدها در اختیار پاسخگویان مطالعه قرار گرفت. بعد از جمعآوری اطلاعات، داده ها با بهره گرفتن از نرمافزار آماری SPSS نسخهی ۱۸ مورد آنالیز قرار گرفت. سپس در بخش استنباطی با بهره گرفتن از آزمون t تک نمونهای و آزمون فریدمن، فرضیات پژوهش آزمون شدند. نتایج نشان داد که بهبود مصرف انرژی، سابقهی مدیر و کارکنان، میزان سرمایهی تولیدی، اندازهی واحد، آموزش و ترویج، استفاده از تکنولوژی های جدید و قیمت نهادهها بر بهره وری واحدهای تولیدی مرغ گوشتی مؤثر میباشند.
کلمات کلیدی: بهره وری، جوجه گوشتی، شهرستان مراغه
فصل اول:
کلیات تحقیق
۱-۱- مقدمه
اهمیتی که صنایع کوچک در توسعهی اقتصادی کشورها دارند، توجه روزافزون سیاستگذاران را در جوامع مختلف به دنبال داشته است. اصولاً در بیشتر کشورهای توسعهی یافته جهان، اتخاذ سیاستهای مربوط به حمایت از بنگاههای کوچک و متوسط به منظور کاهش فقر و ایجاد اشتغال، از مهمترین اولویتهای توسعهی دولتها محسوب میشود. میزان موفقیت دولتها در فراهم آوردن شرایط مناسب برای فعالیت بخش خصوصی که بخش اعظم آنها در چارچوب بنگاههای کوچک و متوسط فعالیت میکنند و در واقع ستون فقرات صنعت بیشتر کشورها را تشکیل میدهند، از عوامل تعیین کنندهی عملکرد بخش صنعت محسوب میشوند (تهامیپور و شاهمرادی، ۱۳۸۶).
عکس مرتبط با اقتصاد
از آنجایی که مهمترین عامل یا اهرم اصلی کاهش یا افزایش بهرهوری سازمان، منابع انسانی آن است لذا یکی از مسائلی که مدیران سازمانهای پیشرو را در دهه های آینده درگیر خود خواهد ساخت، تلاش برای افزایش بهرهوری شغلی کارکنان است. اندازه گیری بهرهوری یکی از اساسیترین فعالیتهایی است که در سطوح مختلف میتواند راهگشای مدیریت در تصمیمگیری باشد. اندازه گیری بهرهوری در سطح بنگاهها، راهنمای مدیران ارشد در زمینهی تأمین و تخصیص منابع رشد تولید از جمله نیروی انسانی و سرمایه میباشد. مدیران به کمک نتایج حاصل از تحلیل شاخص بهرهوری کل عوامل تولید میتوانند بنگاه تحت مدیریت خود را از نظر سرمایهبر بودن و یا کاربر بودن بهتر شناخته و تصمیمات درستی در زمینهی تزریق منابع جدید به بنگاه اتخاذ نمایند.
گوشت مرغ در سالهای اخیر به طور وسیعی جهت تغذیهی انسان و تأمین پروتئین مورد نیاز به کار رفته است. پرورش مرغ گوشتی به دلیل رشد سریع، سهولت تغذیه، استفاده از فضای بسته، تراکم و ضریب تبدیل بهتر نسبت به سایر محصولات پروتئینی و همچنین دارا بودن مواد مورد نیاز بدن انسان از مزایای خاصی برخوردار است؛ ولی به دلیل رعایت نشدن اصول صحیح مدیریتی و استانداردهای فنی در تولید و پرورش مرغ، خسارات قابل توجهی در وهلهی اول به تولیدکنندگان و سپس به جامعه و اقتصاد ملی وارد شده است (دشتی و یزدانی، ۱۳۷۵).
آنچه در این پایان نامه مورد بررسی قرار میگیرد، بررسی و شناسایی عوامل مؤثر در بهره وری واحدهای تولید مرغ گوشتی میباشد. به همین جهت این تحقیق با ارائه مقدمهای کوتاه و بیان مسأله در فصل اول که کلیات نام دارد، شروع میشود، همچنین در این فصل مفاهیم کلیدی و اهداف و فرضیه های تحقیق هم گفته میشود. در فصل دوم مبانی نظری به همراه بررسی منابع و تحقیقات پیشین در مورد موضوع صورت میگیرد. فصل سوم این مطالعه، متدولوژی پژوهش به همراه مراحل اجرا را با ذکر جزئیات بازگو خواهد کرد. در فصل چهارم، نتایج تحقیق آورده میشود و در فصل پنجم نتیجهگیری و بحث میآید و پیشنهاداتی ارائه میشود.
۱-۲- بیان مسأله
از دیدگاه برنامهریزی و توسعهی اقتصادی، غذا هم به عنوان کالای اقتصادی و هم به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه، نقش بنیادی در تأمین استقلال کشور و سلامت جامعه دارد. از آنجایی که محصولات دامی و طیور یکی از منابع مهم و ضروری مواد غذایی است و با توجه به اهمیت صنعت دامی در عصر حاضر، واحدهای تولیدی دامی نقش مهمی در تأمین غذا در کشور به عهده دارند. طبق بررسیهایی که در ایران به طور پراکنده در واحدهای تولیدی دامی انجام شده است، نشان داده شده است که سطح بهرهوری و راندمان در ایران پایینتر از استاندارد میباشد (حسینی و همکاران، ۱۳۹۰).
بهرهوری از جمله عواملی است که دوام و بقای بنگاهها را در دنیای پررقابت فعلی تضمین میکند. حاکم شدن فرهنگ بهرهوری، موجب استفاده بهینه از کلیه امکانات مادی و معنوی سازمانها میشود و دائماً توانها، استعدادها و امکانات بالقوه بنگاه ها شکوفا میشود (راکوتواریزوا[۱]، ۲۰۰۸).
امروزه تمام کشورهای جهان در پی بدست آوردن پیشرفتهایی در زمینهی بهرهوری هستند، بدین معنی که بتوانند با مصرف منابع کمتر به مقدار تولید بیشتری دست یابند. بهرهوری عبارتست است از استفادهی مطلوب، مؤثر و بهینه از مجموعه امکانات، ظرفیتها، سرمایه ها، منابع و فرصتها. به عبارت دیگر، بهرهوری، استفادهی مؤثر و بهینه از زمان و ارزش حاصل از سرمایه، عمر، فکر، اندیشیه و توانها و استعدادها در یک واحد زمان و استفادهی مطلوب از همهی امکانات است (رفیعی و همکاران، ۱۳۹۰).
اندازه گیری بهرهوری به دلیل اهمیت آن در ارزیابی عملکرد سازمانها، همواره مورد توجه محققان بوده است. ضرورت رعایت اصل بهرهوری در استفاده از منابع و امکانات موجود در دستیابی به اهداف سازمانی و تلاش در جهت افزایش آنها، بر کسی پوشیده نیست. یکی از راه های بهبود و پیشرفت اقتصادی و روزافزون یک واحد تولیدی صنعتی، اندازهگیری بهرهوری آن است و براساس اندازهگیری و تجزیه و تحلیل شاخصهای بهرهوری، فرصتهای بهبود تعریف میشود و چرخهی بهبود را میتوان انجام داد (میری و همکاران، ۱۳۸۷).
بهرهوری استفاده مؤثر و کارآمد از ورودیها یا منابع برای تولید محصول یا ارائه خروجی هاست. ورودیها (نهادهها) منابعی از قبیل مواد اولیه، ابزارآلات و تجهیزات، نیروی کار و زمین و سایر موارد هستند که برای خلق خروجی یا ستاده (محصولات تولیدی، خدمات ارائه شده) استفاده میشوند. اندازهگیری بهرهوری برای هر سازمان ضروری است و این امر به حدی حائز اهمیت است که میتوان با برقراری و اجرای یک سیستم اندازهگیری بهرهوری به نقاط قوت و ضعف یک سازمان تولیدی پی برد (حاجی رحیمی و کریمی، ۲۰۰۹).
یک واحد تولیدی در واقع قسمتی از شرکت است که به تکمیل محصول نهایی، تولید محصول یا ارائه خدمت خاصی میپردازد. این سطح از تولید میتواند جزو واحد، گروه تولیدی، خط تولید و سالن تولید لحاظ شود. بررسی بهره وری در این سطح علاوه به عوامل متعددی همچون مدیریت مجموعه، نیروی کار، سرمایهی واحد، انرژی، عوامل خاص و تکنولوژیکی چون ماشینآلات و قیمت نهادهها و محصول وابسته است (روتان[۲]، ۲۰۰۲).
یکی از شاخصههای بهرهوری در واحدهای تولیدی استفادهی بهینه از انرژی است. بهرهوری در استفاده از انرژی در ایران تا پیش از این در حد قابل قبولی قرار نداشت، چرا که به دلیل قیمتهای پایین انرژی و هزینهی اندکی که واحدهای تولیدی و حتی خانوارها از این بابت متحمل میشدند، انگیزهی چندانی برای استفادهی بهینه از انرژی در هر دو بخش وجود نداشت. در حال حاضر نیز با افزایش قیمت حاملهای انرژی، چرخهی تولید قبلی بهرهوری چندانی نداشته است و بیشتر واحدهای تولیدی تلاش میکنند تا در زمینهی استفاده از انرژی روش های جدیدتری را به کار گیرند تا بهرهوری بالاتری بدست آورند (دشتی و شرفا، ۲۰۰۹).
میزان بهرهی فردی مدیر و شاغلین تحت تأثیر عوامل ملموس و غیرملموس نظیر اندازهی تجهیزات، شرایط کار، فرایندها، آگاهی و انگیزش قراردارد. یک مدیر باسابقه میتواند با برخی تصمیمهای مهم بهرهوری را در یک زمان حساس ارتقا بخشد (محمدنژاد و همکاران، ۲۰۰۸).
مدیران واحدهای تولید مرغ گوشتی هم امروزه با بهرهگیری از تکنولوژی های جدید و روش های جایگزین سعی در بالا بردن بهره وری در واحدهای خود هستند. چرا که با قیمت بالای نهاده های مصرفی در این واحدها، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیز که واحدهای با بهره وری پایین به کار در این زمینه ادامه بدهند (برنتسن[۳]، ۲۰۰۹).
آذربایجانشرقی با داشتن ظرفیتهای مهم تولیدی و صنعتی، نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی در منطقه دارد که این امر این استان را به قطب مهم اقتصادی و تولیدی تبدیل کرده است. جمعیت دامی آذربایجان شرقی بالغ بر ۸/۹ میلیون واحد است که از این واحدهای دامی، محصولات تولیدی بالغ بر ۹۹۳ هزار تن اعم از گوشت قرمز، گوشت سفید، شیر، تخممرغ، عسل و آبزیان است که خوشبختانه در اکثر محصولات تولیدی خودکفا بوده و این محصولات را به سایر استانها و خارج از کشور صادر میکند. همچنین در حال حاضر بیش از ۱۰۰ هزار نفر در بخش دام و طیور و صنایع وابسته در استان به فعالیت مولد، اشتغال دارند (آمارنامه جهاد استان آذربایجان شرقی، ۱۳۹۰).
حال سوال اینجاست که مهمترین عوامل تأثیرگذار بر بهره وری واحدهای تولیدی دامی کدامها هستند؟ کدام یک از عوامل نقش مهمتری در بهرهوری دارد؟ برای پاسخ به این سوالات و با توجه به اهمیت موضوع و مطالب گفته شده، هدف این مطالعه بررسی و شناسایی عوامل مؤثر در بهرهوری واحدهای تولید مرغ گوشتی در واحدهای تولیدی شهرستان مراغه میباشد.
برای
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 02:26:00 ب.ظ ]