۰٫۳۹
نسبت تخلخل e
آزمایشگاهی
۰٫۴۷
۰٫۵۱
۰٫۳۴
نمودار
۰٫۶۹
۰٫۷۱
۰٫۷۵
دانه بندی
۰٫۷۳
۰٫۸۲
۰٫۶۴
آبدهی مخصوص Sy
نمودار
۰٫۳
۰٫۲۷
۰٫۲۲
نگهداشت مخصوص Sr
نمودار
۰٫۱
۰٫۱۵
۰٫۲۲
۳-۲-۴- ضریب نفوذپذیری
ضریب نفوذپذیری بیانگر قابلیت تراوش آب در خاک میباشد که به عوامل مختلفی شامل مشخصات خاک و خواص سیال(آب) بستگی دارد. مشخصات خاک شامل اندازه و توزیع اندازه حفرات، دانهبندی، نسبت تخلخل، زبری سطح دانهها، درجه اشباع و … و خواص سیال شامل ویسکوزیته سیال، وزن مخصوص سیال و درجه حرارت سیال میباشد.
یکی از ویژگیهای مهم رسوبات و سنگها از نظر حرکت آبهای زیرزمینی و تشکیل آبخوان هدایت هیدرولیکی آنهاست. مقدار K در رسوبات و سنگها به اندازه و تعداد فضاهای خالی و نحوه ارتباط آنها باهم بستگی دارد. هدایتهیدرولیکی یک ماسهسنگ به علت سیمانشدگی خیلی کمتر از ماسههای سخت نشدهای است که اندازه دانه های آن مشابه ماسهسنگ باشد. مقدار K در سنگهای متراکم و سخت نشده بستگی به تخلخل ثانویه سنگ دارد. مقدار K در خاکها به میزان یکنواختی دانهها بستگی دارد(صداقت، ۱۳۸۷).
خاکهایی با دانهبندی یکنواخت از نفوذپذیری بیشتری برخوردارند. در خاکهایی که دانه بندی غیریکنواخت باشد دانه های ریزتر تشکیل دهنده خمیره پرکنندهای داده و فضاهای خالی بین ذرات درشت تر را پر می کنند و باعث پایین آمدن میزان هدایت هیدرولیکی خاک میشوند. در مطالعات آبهای زیرزمینی مسائل زیادی وجوددارد که حل آنها مستلزم داشتن اطلاعات کافی راجع به نفوذپذیری میباشد.
ضریب نفوذپذیری به روشهای مختلفی از قبیل روشهای صحرایی، روشهای آزمایشگاهی، نمودار روابط تجربی بدست می آید. در این پژوهش این ضریب با بهره گرفتن از سه روش آزمایشگاهی محاسبه و نتایج آن با روابط تجربی مقایسه شدهاست.
۳-۲-۴-۱- روش های آزمایشگاهی
الف) آزمون پمپاژ:
جهت تعیین هدایتهیدرولیکی از طریق آزمون پمپاژ از چاه، خاکها را داخل مخزن دستگاه ریخته و به وسیله پمپ آب به داخل مخزن خاک پمپاژ شد. در هر مرحله یک نوع خاک در مخزن قرار گرفته و با بهره گرفتن از دستگاه یک جریان زیرسطحی ثابت در خاک برقرار شد تا خاک در وضعیت اشباع و تعادل قرار بگیرد، سپس در یک زمان مشخص چاه پمپاژ که در حقیقت به صورت ثقلی آب را از دستگاه خارج می کند باز میگردد. در ابتدا پیزومترها تغییرات سریعی از خود نشان می دهند و با گذشت زمان از شدت تغییر سطح آب در پیزومترها کاسته می شود. از آنجا که مدل آزمایشگاهی نسبت به مدل صحرایی سریعتر به زمان تعادل نسبی نزدیک می شود، ۲۴ ساعت پمپاژ برای هر نوع خاک انجام گرفت و داده های پیزومتری در زمانهای متناسب با تغییر سطح آب در پیزومترها ثبت گردید. در ثبت داده ها سعی شد از زمانهای پیشنهادی در منابع مختلف استفاده شود(محمودیان شوشتری۱۳۸۹)، اما چون این زمانها برای آزمایشهای صحرایی تعیین شده اند بازههای زمانی متفاوتی از مدل آزمایشگاهی دارند، بنابراین در برخی زمانها که تغییرات محسوس و قابل ثبت در سطح آب اتفاق نمیافتاد، ثبت داده ها به زمان بعدی موکول میشد. با به کارگیری فرمول ارائه شده توسط دوپوئی برای جریان شعاعی درلایههای آزاد در شرایط جریان پایدار، ضریب هدایت هیدرولیکی بدست آمد.
(۳-۵)
که درآن H = ارتفاع لایه آبخوان (متر)، h = ارتفاع آب در پیزومتریا چاه مشاهده ای(متر)، Q= دبی پمپاژ از چاه (مترمکعب در ثانیه)، K= ضریب هدایت هیدرولیکی(متردرروز)، R0 = شعاع تاثیر چاه (متر)، r= فاصله پیزومتر ازچاه اصلی(متر) میباشد. ومقدار ضریب هدایت هیدرولیکی شیب نمودار Ln® برحسب h2 خواهد بود.
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 04:36:00 ق.ظ ]