جدول شماره ۴-۱۱- نتایج تجزیه واریانس درصد روغن در سطح پنج درصد ۸۷
فهرست نمودارها
عنوان صفحه
نمودار شماره ۴-۱- مقایسه میانگین اثر تراکم بوته بر تعداد غلاف در بوته ۶۷
نمودار شماره ۴-۲- مقایسه میانگین اثر سطوح مختلف کود آهن بر تعداد غلاف در بوته ۶۸
نمودار شماره ۴-۳- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح کود آهن و تراکم بوته بر تعداد غلاف ۶۹
نمودار شماره ۴-۴- مقایسه میانگین اثر تراکم بوته بر تعداد دانه در بوته ۷۱
نمودار شماره ۴-۵- مقایسه میانگین اثرسطوح کود آهن بر تعداد دانه کلزا ۷۲
نمودار شماره ۴-۶- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح کود آهن و تراکم بر تعداد دانه کلزا ۷۲
نمودار شماره ۴-۷- مقایسه میانگین اثر تراکم بوته بر تعداد غلاف در شاخه اصلی کلزا ۷۴
نمودار شماره ۴-۸- مقایسه میانگین اثر سطوح کود آهن بر تعداد غلاف در شاخه اصلی ۷۵
نمودار شماره ۴-۹- مقایسه میانگین اثر متقابل کود آهن و تراکم برتعداد غلاف در شاخه اصلی ۷۵
نمودار شماره ۴-۱۰- مقایسه میانگین اثر تراکم بوته بر تعداد غلاف در شاخه فرعی ۷۷
نمودار شماره ۴-۱۱- مقایسه میانگین اثر سطوح کود آهن بر تعداد غلاف در شاخه فرعی ۷۷
نمودار شماره ۴-۱۲- مقایسه میانگین اثر متقابل کود آهن و تراکم بر غلاف در شاخه فرعی ۷۸
نمودار شماره ۴-۱۳- مقایسه میانگین اثر تراکم بوته بر ارتفاع بوته ۷۹
نمودار شماره ۴-۱۴-مقایسه میانگین اثر سطوح کود آهن بر ارتفاع بوته ۸۰
نمودار شماره ۴-۱۵- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح کود آهن و تراکم بر ارتفاع بوته ۸۰
نمودار شماره ۴-۱۶- مقایسه میانگین اثر تراکم بوته بر وزن هزار دانه ۸۲
نمودار شماره ۴-۱۷- مقایسه میانگین اثر سطوح کود آهن بر وزن هزار دانه ۸۲
نمودار شماره ۴-۱۸- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح کود آهن و تراکم بر وزن هزار دانه ۸۳
نمودار شماره ۴-۱۹- مقایسه میانگین اثر تراکم بوته بر عملکرد دانه ۸۴
نمودار شماره ۴-۲۰- مقایسه میانگین اثر سطوح کود آهن بر عملکرد دانه ۸۵
نمودار شماره ۴-۲۱- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح کود آهن و تراکم بر عملکرد دانه ۸۶
نمودار شماره ۴-۲۲- مقایسه میانگین اثر تراکم بوته بر درصد روغن ۸۸
نمودار شماره ۴-۲۳- مقایسه میانگین اثر سطوح کود آهن بر درصد روغن در کلزا ۸۹
نمودار شماره ۴-۲۴- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح کود آهن و تراکم بر درصد روغن ۸۹
چکیده
بررسی اثر تراکم کاشت و سطوح مختلف کود آهن بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا رقم هایولا ۴۰۱
به وسیله:
رضا کشاورزی
به منظور بررسی اثر تراکم بوته و سطوح مختلف کود آهن برروی عملکرد و اجزای عملکرد کلزا رقم هایولا ۴۰۱ در سال ۱۳۸۸ آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در منطقه ای واقع در ۲ کیلومتری نورآباد ممسنی به اجرا درآمد که فاکتور های مورد بررسی عبارت بودند از: تراکم بوته در سه سطح ( ۳۰ ، ۵۰ و۷۰ بوته در متر مربع ) به عنوان فاکتور اصلی در کرت های اصلی و سطوح مختلف کود آهن در سه سطح (۱۰۰۰×۱)، (۱۰۰۰×۲) و (۱۰۰۰×۴) به عنوان فاکتور فرعی در کرت های فرعی.صفات مورد ارزیابی نیز شامل تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد غلاف در شاخه اصلی و فرعی، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد روغن و درصد روغن در واحد سطح می باشد که نتایج حاصله از تجزیه آماری داده ها که به روش spss انجام گرفته شد نشان داد که هم اثر تراکم کاشت و هم اثر سطوح مختلف کود آهن بر روی کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال ۵% اختلاف معنی داری داشتند، که بیشترین عملکرد دانه در بین اثر متقابل تراکم کاشت و سطح کود آهن مربوط به تراکم ۷۰ بوته در متر مربع و سطح کود آهن (۱۰۰۰ × ۴) می باشد. به طور کلی بر اساس نتایج بدست آمده، کاشت کلزای هایولا ۴۰۱ با تراکم ۷۰ بوته در متر مربع و سطح کود آهن (۱۰۰۰× ۴) برای کشت پائیزه در منطقه نورآباد ممسنی توصیه می شود.
واژه های کلیدی: کلزا، هایولا ۴۰۱، کود آهن، تراکم کاشت
مقدمه
سالها پیش نظریه پرداز بزرگ اروپایی مالتوس بیان نمود که در مقابل رشد تصاعد هندسی جمعیت رشد تولیدات کشاورزی روند تصاعد حسابی دارد و بروز قحطی و پیامدهای مرتبط با آن را برای بشریت پیش بینی نمود هرچند که امروزه به نظر می رسد که پیش بینی های او چندان دقیق نبوده است ولی نمی توان گرسنگی آشکار و پنهان در جوامع بشری را کتمان نمود و چنانچه نرخ رشد کنونی جمعیت بخصوص درکشورهای جهان سوم تعدیل نشد درآینده نزدیک شاهد فاجعه انسانی مرگ و میر گسترده دراثر گرسنگی خواهیم بود و میل به خودکفایی هدف نهایی برنامه ریزی های کشاورزی در سطح تمام کشورهای دنیا بخصوص کشورهای جهان سوم است (رستگار، م ۱۳۷۷).
خوشبختانه در طی یکی دو سال اخیر کشور عزیزمان ایران درامر تولید گندم به خود کفایی نایل گردیده است کاری بزرگ که دست آورد یک تلاش همگانی در کلیه سطوح و مجامع علمی و پژوهشی و اجرایی کشور می باشد ولی باید اذعان نمود که تا رسیدن به خود کفایی درکلیه محصولات کشاورزی کشور ما راه طولانی در پیش دارد و هم اکنون در محصولاتی مانند دانه های روغنی، شکر و ذرت نیاز گسترده ای به واردات می باشد (حقیقت نیا، رجایی ۱۳۸۷).
طبق گزارشهای موجود مصرف سرانه روغن خوراکی سالیانه برای هر نفر در ایران ۱۶ کیلو گرم می باشد و با توجه به جمعیت کشور سالانه روغن خوراکی حدود یک میلیون تن برآورد می گردد و این در حالی است که تولیدات داخلی تنها ۱۰% این نیاز را تامین می کند و افزون بر ۹۰% روغن خوراکی کشور با صرف مبلغی بالغ بر ۵۰۰ میلیون دلار از خارج وارد می گردد و برای کم کردن بار سنگین مالی واردات روغن خوراکی افزایش تولید داخلی در سالهای اخیر از طرف مسئولین امور کشاورزی توجه روز افزونی به کاشت و بهره برداری از گیاهان روغنی گردیده است که در زمینه باغبانی توسعه کاشت درخت زیتون و در زمینه زراعی افزایش سطح زیر کاشت زراعت کلزا مد نظر قرار گرفته است(حقیقت نیا، رجایی ۱۳۸۷).
با توجه به رشد حیرت انگیز علوم و توسعه فن آوری ها در همه زمینه های علوم کاربردی از جمله کشاورزی روز به روز شاهد افزایش تولید در واحد سطح هستیم و در رهگذر جهانی شدن و ایجاد دهکده جهانی و گسترش تبادلات تجاری و عضویت اکثر کشورها در سازمان جهانی تعرفه و تجارت ( گات ) بالطبع کشاورزانی موفق خواهند بود که بتوانند حداکثر تولید در واحد سطح را با حداقل هزینه به دست آورند.یکی از مهمترین عوامل در حصول به این نتیجه مصرف صحیح نهاده های کشاورزی از قبیل کود های شیمیایی می باشد، کودهای شیمیایی چه به لحاظ داشتن سهم عمده در افزایش تولید و چه از لحاظ هزینه ای که بر دوش کشاورزان جهت تهیه آنها می گذارد و چه به لحاظ رعایت مسائل زیست محیطی نقش بسیار مهمی در مطالعات زراعی و اقتصادی کشاورزی و همچنین بررسی و تلفیق مواد مطالعاتی دارد.
عکس مرتبط با اقتصاد
در طی سالهای اخیر توجه بسیار زیادی به توسعه کشت کلزا در جهت نیل به خود کفایی در امر تولید روغن خوراکی درکشور شده است و با توجه به نوپا بودن این زراعت در سطح جهانی و بخصوص در ایران کارهای تحقیقاتی فراوانی بر روی این گیاه انجام نگرفته است و از طرفی همه ساله ارقام جدید کلزا وارد کشور می شود که پتانسیل تولید این ارقام در مناطق مختلف معلوم نمی باشد و بخصوص بررسی عملکرد ارقام در شرایط خاص اقلیمی حائز اهمیت می باشد(حقیقت نیا، رجایی ۱۳۸۷).
اهداف تحقیق
۱- تعیین بهترین سطح تراکم کاشت کلزا رقم هایولا ۴۰۱ در منطقه نورآباد ممسنی
۲- تعیین بهترین سطح کود آهن برای رشد و افزایش محصول و همچنین عملکرد و درصد روغن بالا در کلزا رقم هایولا ۴۰۱ در منطقه نورآباد ممسنی
۳- ارائه ی راهکارهایی برای افزایش عملکرد کمی و کیفی کلزا رقم هایولا ۴۰۱ در منطقه نورآباد ممسنی
۴- مشخص کردن پتانسیل تولید کلزا رقم هایولا ۴۰۱ در منطقه نورآباد ممسنی
۵- مقایسه اثر متقابل تراکم کاشت و سطوح مختلف کود آهن بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا رقم هایولا ۴۰۱ در منطقه نورآباد ممسنی
فصل اول
کلیات
۱– کلیات
۱– ۱ تراکم کاشت
با توجه به افزایش جمعیت جهان در سالهای اخیر و نیاز روز افزون جوامع بشری به ویژه کشور ما و فراورده های دانه های روغنی، کشت دانه های روغنی و مدیریت صحیح در افزایش عملکرد، از اهمیت زیادی برخوردار است ( امام و ایلکایی، ۱۳۸۱ ). در این میان کلزا به عنوان یکی از مهمترین گیاهان روغنی در سطح جهان مطرح می باشد و اخیرا کشت و کار آن در کشور افزایش قابل توجهی داشته است.
تراکم مطلوب بوته و آرایش کاشت بهینه از مهمترین فاکتور های به زراعی جهت رسیدن به حداکثر عملکرد در محصولات زراعی است. با اتخاذ چنین روش هایی در کنار استفاده از ارقام مناسب و سازگار با شرایط اقلیمی هر منطقه و نیز حد اکثر استفاده از منابع محیطی نظیرنور، آب و مواد غذایی می توان به عملکرد بیشتری دست یافت ( پزشک پور و همکاران ، ۱۳۷۹ ).
میزان بذر و فاصله خطوط به عنوان فاکتور اصلی تراکم بوته در واحد سطح نقش به سزایی در عملکرد نهایی خواهند داشت. طبق گزارشهای ارائه شده توسط برخی پژوهشگران، افزایش تراکم بوته از طریق کاهش تعداد شاخه های فرعی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته و وزن هزار دانه در هر بوته، باعث کاهش عملکرد دانه در تک بوته می شود، اما افزایش مطلوب تراکم منجر به جبران کاهش شاخه های فرعی و اجزای عملکرد در گیاه از طریق افزایش تعداد بوته خواهد شد.
تحقیقات انجام شده نشان می دهد که با افزایش تراکم بوته ( بیش از تراکم مطلوب )، وزن خشک دانه در تک بوته روندی کاهشی دارد، زیرا افزایش تراکم باعث بسته شده کانوپی می شود، رقابت بین بوته ای زیاد شده و مواد غذایی قابل استفاده و توانایی گیاه جهت استفاده از شرایط محیطی ازجمله نور برای انجام فتوسنتز کاهش می یابد. در نتیجه گیاه با یک نوع تنش مواجه می شود و برای کاهش اثرات آن و ایجاد موازنه در فتوسنتز، تنفس و ذخیره مواد، بر سرعت پر شدن دانه می افزاید که این امر موجب کاهش تعداد دانه در غلاف، کوتاه شدن مدت زمان پر شدن دانه ها و در نتیجه کاهش وزن هزار دانه می گردد (امام، ی وایلکائی ۱۳۸۱).
بیل جیلی و همکاران ( ۲۰۰۳ ) اعلام نمودند که ارقام مختلف در تراکم های کمتر عملکرد کمتری داشته اند ولی در تراکم های بیشتر علاوه بر عملکرد بالا در کاهش میزان علفهای هرز نیز موثر می باشند.
۱ – ۲ عنصر های غذایی
کربن، هیدروژن، اکسیژن، نیتروژن، فسفر و گوگرد عناصری هستند که پروتئین ها و در نتیجه پروتوپلاسم از آنها ساخته می شوند, علاوه بر این شش عنصر چهارده عنصر دیگر هم هستند که برای رشد بعضی از گیاهان ضروری هستند: کلسیم، منیزیم، پتاسیم، آهن، منگنز، مولیبدن ، مس، بور، روی ، کلر، سدیم، کبالت ، وانادیم و سیلیسیم.
بطور خلاصه بدین صورت می توان این مواد غذایی را تعریف و تقسیم نمود؛
۱۶ عنصر با توجه به منبع تامین:
از منبع هواو آب: C –H –O
از منبع خاک: الف ) عناصر غذایی پر مصرف ( عناصری که گیاه به مقدار زیاد به آنها نیاز دارد ) مانند:
N – P –K – Ca –Mg – S
ب ) عناصر غذایی کم مصرف ( عناصری که گیاه به مقدار کمتری به آنها نیاز دارد ) مانند:
Zn – Cu – Fe – Mo – Cl – Bo – Mn
چهار عنصری که در بعضی از مواقع باعث رشد بهتر گیاه می شوند:
Na – Va – Si – Co
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید.
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 09:27:00 ق.ظ ]