(۲۰۰۷) Ghassemi and White خصوصیات طرحهای انتقال بین حوزهای مهم در استرالیا، آمریکا، کانادا، چین و هند را به طور سیستماتیک مرور کردهاند[۱۳].
(۱۹۹۹)Al-Rashedan et al. از تحلیل چندمعیاره برای اولویت بندی پروژه های بهبود کیفیت محیط زیست در رودخانه اردن در خاورمیانه استفاده کردند[۱۳].
عکس مرتبط با محیط زیست
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
(۲۰۰۵)Ghanbarpour et al. با بهره گرفتن از تصمیم گیری گروهی، استراتژی های مدیریت حوزه آبریز کن واقع در شمال غربی تهران را ارزیابی و اولویت بندی کردند و نشان دادند که طرحهای توسعه منابع آب دغدغه اصلی بخش کشاورزی و مرتع است[۱۳].
فصل سوم
مواد و روشها
۳-۱- اهداف، نیازها و ضرورتهای طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم
مسئله تامین آب قم و مطالعات آن از سالهای ابتدایی دهۀ ۳۰ شمسی آغاز و پس از بررسیهای به عمل آمده، مسیر رودخانۀ قمرود جهت حفر چاههای نیمه عمیق پیشنهاد گردید که در این راستا ۴ حلقه چاه در مسیر این رودخانه حفر شد و با احداث ۸۳ کیلومتر لولهگذاری چدنی آب و ۲ مخزن ۲۰۰۰ متر مکعبی هوایی در سال ۱۳۴۳، استخوانبندی اولیه شبکه انتقال آب شهر قم ایجاد گردید. به مرور زمان و با توجه به توسعه شبکه و افزایش جمعیت، تعداد چاههای حفر شده تا ۳۴ حلقه در مسیر رودخانه و حومه قم افزایش یافته است[۱۸].
در سال ۱۳۴۷، سازمان آب قم زیر نظر مستقیم وزارت کشور تاسیس گردید و در سال ۱۳۵۶ مطالعات انتقال آب از دشت علیآباد آغاز و سرانجام در سال ۱۳۵۹ تعداد ۱ حلقه چاه عمیق در دشت علیآباد حفر گردید و با احداث ۶۵کیلومتر خط انتقال و ایستگاه پمپاژ شکوهیه و منابع ذخیره بتنی، در سال ۱۳۶۲ اولین آب شیرین به شهر قم انتقال یافت ولی با گسترش شهر قم و افزایش ناگهانی جمعیت آن، استفاده از آب شیرین علیآباد، جوابگوی نیاز روزافزون مصرف قم نبوده و بنابراین در همان زمان، مطالعات ساخت سد ۱۵ خرداد در دستور کار وزارت نیرو قرار میگیرد. این سد در سال ۱۳۷۳ به بهره برداری رسیده و آب شرب شهر قم توسط خط انتقال بتنی-فولادی با طول حدود ۷۵ کیلومتر پس از انتقال آب به تصفیهخانه قم، با ظرفیت تصفیه ۲۲۰۰ لیتر در ثانیه به شهر قم انتقال مییابد[۱۸].
در حال حاضر نیاز آبی شهرهای واقع در محدوده طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم عمدتا از طریق منابع آب زیرزمینی (چاههای داخل شهر)، آب شیرین کنها و آب سطحی (سد ۱۵ خرداد) تامین میگردد که غیر از آب شیرینکنها، آب سایر منابع دارای کیفیت نامطلوب بوده و املاح آب بسیار بالاست. همچنین آب سد ۱۵ خرداد نیز در فصولی از سال دارای بو و طعم میباشد.
جهت رفع این مشکلات، طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم با هدف تامین آب شرب مورد نیاز شهرهای قم، گلپایگان، محلات، خمین، نیمور و روستاهای واقع در مسیر خط لوله، همچنین تامین آب مورد نیاز صنایع واقع در محدوده طرح، مجموعا به میزان ۱۲۰ ملیون متر مکعب در سال به اجرا درآمد.
محل تامین آب، سرشاخههای دز به قمرود و محل آبگیری از سد کوچری که در فاصله ۸ کیلومتری جنوب غربی شهرستان گلپایگان و تقریبا در ۲۰ کیلومتری پایین دست سد گلپایگان واقع شده است، میباشد.
از حجم کل آب فوق الذکر حدود ۸۰ ملیون متر مکعب جهت تصفیهخانه شهر قم، ۲۰ ملیون متر مکعب برای انتقال آب به شهرهای حاشیه مسیر خط انتقال و ۲۰ ملیون متر مکعب مابقی جهت مصارف صنعتی منطقه اختصاص داده شده است.
۳-۲- قوانین، مقررات و آییننامه های زیستمحیطی مرتبط با طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم
در این بخش تمامی قوانین، مقررات و آییننامه های زیستمحیطی مرتبط با طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم از منابع مختلف، استخراج گردیده تا در طی ارزیابی پروژه، این قوانین مد نظر قرار گیرند.
۳-۲-۱- قوانین و مقررات
۱- اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (همهپرسی سال ۱۳۵۸) در خصوص حفاظت محیطزیست.
۲- تبصره ۸۲ قانون برنامه دوم توسعه کشور، مصوب سال ۱۳۷۳ مجلس شورای اسلامی در خصوص رعایت ملاحظات زیستمحیطی در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی.
عکس مرتبط با اقتصاد
۳- ماده ۱۳۴ قانون برنامه سوم توسعه کشور، مصوب سال ۱۳۷۹ مجلس شورای اسلامی در خصوص صدور مجوز بهره برداری از منابع آب سطحی یا زیرزمینی و شبکه توسعه شهری.
۴- ماده ۱۷ قانون برنامه چهارم توسعه کشور، مصوب سال ۱۳۸۳ مجلس شورای اسلامی در رابطه با نقش دولت در رابطه با جایگاه آب در توسعه کشور و مدیریت جامع منابع آب.
۵- قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها، مصوب سال ۱۳۷۴ مجلس شورای اسلامی در خصوص حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها و عدم تغییر کاربری آنها.
۶- فصل اول (مالکیت عمومی و ملی آب)، فصل سوم (حقابه و پروانه مصرف معقول) و فصل چهارم (وظائف و اختیارات) قانون توزیع عادلانه آب مصوب سال ۱۳۶۱ با اصلاحیه سال ۱۳۶۴٫
۷- قانون حفاظت و بهسازی محیطزیست مصوب سال ۱۳۵۳ مجلس شورای ملی و سنا و اصلاحیه آن در سال ۱۳۶۱ مصوب مجلس شورای اسلامی در خصوص حفظ بهبود و بهسازی محیطزیست و ممانعت از هر اقدام مخربی که موجب بر هم خوردن تعادل محیطزیست می شود.
۸- قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب سال ۱۳۷۴ در خصوص منابع آلوده کننده هوا، مقررات و مجازاتها.
۹- قانون مدیریت پسماندها مصوب سال ۱۳۸۳ در رابطه با جمعآوری و دفع پسماندها و نخالههای ساختمانی.
۱۰- نظام فنی و اجرایی طرحهای عمرانی کشور مصوب سال ۱۳۷۵ هیات وزیران.
۱۱- مصوبه شماره ۱۳۸ شورایعالی حفاظت محیطزیست کشور مصوب سال ۱۳۷۳ در مورد امکان سنجی و مکان یابی پروژه ها[۱۴].
۳-۲-۲- آییننامه ها
۱- آییننامه اجرایی قانون حفاظت و بهسازی محیطزیست، مصوب سال ۱۳۵۴٫
۲- آییننامه جلوگیری از آلودگی آب مصوب سال ۱۳۷۳ هیات وزیران.
۳- آییننامه اجرایی نحوه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب سال ۱۳۷۹٫
۴- آییننامه اجرایی نحوه جلوگیری از آلودگی صوتی مصوب سال ۱۳۷۸٫
۵- آییننامه اجرایی بند (ج) ماده ۱۰۴ قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مصوب سال ۱۳۷۹ هیات وزیران راجع به جرایم زیستمحیطی.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
۶- آییننامه ارزیابی اثرات زیستمحیطی مصوب سال ۱۳۷۶ شورایعالی حفاظت محیطزیست[۱۴].
۳-۲-۳- معیارهای یونسکو در مورد طرحهای انتقال آب بین حوزهای
معیار۱: ناحیه مقصد بایستی، در صورت استفاده از منابع جایگزین تامین آب و تمامی اقدامات منطقی برای کاهش تقاضای آب، باز هم در تامین نیازهای فعلی و پیش بینی شده، کمبود جدی داشته باشد.
معیار۲: توسعه آتی حوزه مبدا نبایستی به سبب کمبود آب، با محدودیت چشمگیر روبرو شود. اگر حوزه مقصد، زیانهای وارده به حوزه مبدا را جبران کند، طرح انتقال ممکن است توجیه پذیر باشد.
معیار۳: ارزیابی جامع پیامدهای زیستمحیطی بایستی نشان دهد که سطح معقولی از قطعیت وجود دارد که طرح انتقال، به شکل اساسی کیفیت زیستمحیطی را در حوزه مبدا یا مقصد تخریب نمی کند. چنانچه هزینه های جبران خسارت زیستمحیطی فراهم شود، طرح انتقال ممکن است توجیه پذیر باشد.
معیار۴: ارزیابی جامع پیامدهای اجتماعی-فرهنگی بایستی نشان دهد که سطح معقولی از قطعیت وجود دارد که طرح انتقال، سبب بروز اختلال اساسی اجتماعی-فرهنگی در حوزه مبدا یا مقصد نخواهد شد با این حال طرح انتقال، چنانچه پرداخت غرامت برای جبران زیانهای اجتماعی-فرهنگی فراهم شود، ممکن است توجیه پذیر باشد.
۳-۳- موقعیت مکانی طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم
انتقال آب در این پروژه، از سد کوچری تا تصفیهخانه قم و از تصفیهخانه قم به شهر قم میباشد. تصفیهخانه آب قم در محدوده شهرستان دلیجان در استان مرکزی و به فاصله ۱۰ کیلومتری سد ۱۵ خرداد و در نزدیکی روستای دودهک واقع میباشد. محل سد کوچری نیز در ۸ کیلومتری جنوب غربی گلپایگان در نزدیکی روستای کوچری میباشد. لازم به ذکر است که محدوده طرح خط انتقال آب از سد کوچری تا شهر قم در محدودۀ استان های قم، مرکزی و اصفهان واقع میباشد. موقیت کلی طرح در کشور و در محدودۀ استانهای مذکور در شکل (۳-۱) نشان داده شده است.
شکل ۳-۱: موقعیت کلی محدوده طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم[۱۸]
استان قم با در بر گرفتن کمتر از ۱% از مساحت کل کشور، کوچکترین استان ایران می باشد. این استان از طرف شمال به استان تهران، از شرق به استان سمنان، از جنوب به استان اصفهان و از طرف جنوب غربی تا شمال غربی به استان مرکزی محدود می شود. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، این استان دارای ۱ شهرستان و ۶ شهر میباشد. شهرستان قم شامل ۵ بخش، ۹ دهستان و ۳۳۰ آبادی دارای سکنه است. ۵ بخش آن عبارتند از جعفر آباد، خلجستان، مرکزی، سلفچگان و کهک[۱۹].
۳-۴- مشخصههای مکانی و فنی طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم
انتقال آب از سرشاخههای دز شامل رودخانههای درهلکو، درهدزدان، درهدایی، درهچشمهسرداب (انوج) به مخزن سد کوچری واقع در پایین دست سد گلپایگان و از آنجا به شهر قم انجام میپذیرد. به این صورت که ابتدا آب چشمه سرداب توسط بند انحرافی چشمهسرداب و یک رشته تونل به درهلکو منتقل و پس از عبور از بدنه بند انحرافی درهلکو به همراه آب رودخانه لکو و یک تونل به رودخانه درهدزدان هدایت می شود. مجموع آب انتقالی و آب رودخانه درهدزدان توسط بند انحرافی درهدزدان و تونل دزدان-دایی به رودخانه درهدایی منتقل می شود.پس از ورود به رودخانه درهدایی، مجموع آب هدایت شده به همراه آب رودخانه درهدایی به بند انحرافی درهدایی هدایت می شود. سپس مجموع آبهای جمعآوری شده و انتقال یافته به بند انحرافی درهدایی، وارد تونل انتقال آب از دایی به دمکمر و از آنجا توسط یک رشته کانال به ابتدای تونل بلند انوج به قمرود منتقل می شود. تونل بلند، آب انتقالی را از رودخانه انوج به رودخانه قمرود هدایت نموده و پس از انتقال آب به رودخانه قمرود، آب در مخزن سد گلپایگان و از آنجا به مخزن سد کوچری منتقل و ذخیره می شود. در شکل (۳-۲) موقعیت تقریبی این محدوده ارائه شده است.
شکل ۳-۲: موقعیت سرشاخههای دز تا سد کوچری[۱۸]
در شکل (۳-۳) تصویری از بندهای درهدزدان، درهدایی، دره چشمهسرداب و درهلکو آورده شده است.
(الف) (ب)
(ج) (د)
شکل ۳-۳: تصویری از بندهای درهدزدان، درهدایی، دره چشمهسرداب و درهلکو در طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم
الف- بند درهلکو ب- بند دره چشمهسرداب ج- بند درهدزدان د- بند درهدایی
بر اساس اطلاعات به دست آمده، سد مخزنی کوچری برای تنظیم جریانات قابل انتقال از حوزه دز پیشنهاد گردیده تا بتواند آب شرب شهرهای مورد نظر را در دراز مدت تامین نماید.
سد مخزنی کوچری از نوع خاکی-سنگریزه ای با هسته رسی و به ارتفاع ۷۷ متر از پی و دارای عرض ۱۲ متر و حجم مفید مخزن قابل استفاده معادل ۱۹۶ ملیون متر مکعب میباشد. تراز نرمال آب در پشت سد ۱۹۳۰ متر از سطح دریا و تراز کف رودخانه در محل رودخانه ۱۸۶۵ متر از سطح دریا میباشد.
آب از سد کوچری واقع در ۸ کیلومتری جنوب غربی گلپایگان به تصفیه خانه قم و از آنجا به شهر قم انتقال مییابد. در طول مسیر خط لوله تا شهر قم انشعاباتی جهت تامین آب شهرها و روستاهای مسیر وجود دارد. در مخازن تعدیل کننده نیز فشار و دبی ورودی کنترل خواهد شد.
مسیر خط لوله از خروجی سد کوچری شروع و تا شهر گلپایگان ادامه مسیر میدهد. سپس از بالای شهر گلپایگان عبور کرده و پس از عبور از محدوده شهر، در کنار جاده آسفالته تا غرقاب ادامه مسیر میدهد. بعد از غرقاب، خط لوله در مسیر جاده روستایی موجود ادامه مسیر داده و از رودخانه فاصله میگیرد و پس از عبور از این رودخانه در امتداد جاده مزاین–جلماجرد ادامه مسیر داده و پس از عبور از شرق جلماجرد به سمت شمال شرقی میرود. در این قسمت، خط لوله با رودخانه لعل بار تقاطع داشته و در کنار جاده و در بالادست آن تا روستای چهل رز ادامه مییابد.
بعد از چهل رز خط لوله به سمت شمال رفته و بعد از تقاطع با جاده محلات–خمین در کنار جاده تا باقرآباد ادامه مسیر میدهد. سپس از غرب و شمال شهرک صنعتی باقر آباد عبور کرده و از بالای روستای لاریجان و نخجیروان عبور کرده و پس از عبور از کنار روستای حسین آباد در کنار جاده خاکی موجود در سمت شمال ادامه مسیر میدهد و سپس به موازات دریاچه سد ۱۵ خرداد ادامه یافته و پس از عبور از ارتفاعات موجود در پایین دست سد از رودخانه قمرود عبور کرده و در ادامه پس از قطع بزرگراه تهران–اصفهان در کنار بزرگراه تا تصفیهخانه قم امتداد مییابد.
به دلیل عدم دسترسی به محل خط لوله در برخی مکانها، جاده دسترسی روستایی احداث گردیده است که موقعیت تقریبی این جادهها و همچنین مسیر خط لوله انتقال آب در شکل (۳-۴) نمایش داده شده است.
شکل ۳-۴: مسیر خط لوله انتقال آب و موقعیت راههای دسترسی در طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم[۱۸]
خط لوله پس از خروج از تصفیهخانه قم و قطع راه دسترسی دلیجان به قم در کنار مسیر خط موجود قرار گرفته و پیش از دوراهی سلفچگان پس از قطع مجدد جاده در مجاورت جاده نیزار به قم ادامه مسیر میدهد و پس از گذر از سهراهی نیزار وارد ارتفاعات کوه میل در مجاورت مخزن قائمیه (مخزن تعدیل فشار خط اول) میگردد.
خط انتقال پس از عبور از ارتفاعات کوه میل در کنار جاده قم–نیزار وارد محوطه مخزن موجود صادقیه گردیده و پس از عبور از محوطه مخزن به ارتفاعات کوه سفید برخورد مینماید. نبود فضای عبور کافی به علت وجود خط اول و خطوط اجرا شده انتقال روستایی سبب عدم تبعیت خط انتقال از مسیر موجود گردیده و پس از قطع جاده قدیم، خارج از حریم جاده جدیدالاحداث ادامه مسیر میدهد. مسیر خط لوله پس از قطع مجدد جاده در کنار جاده قم–نیزار تا شهر قم امتداد مییابد.
در بخش اول خط انتقال، خط لوله از خروجی تونل سد کوچری شروع و تا تصفیهخانه قم به طول ۱۰۷ کیلومتر امتداد دارد. در طول مسیر خط لوله، دبی مورد نیاز شهرهای گلپایگان، خمین، محلات و نیمور از خط اصلی منشعب خواهد شد. قطر خط لوله در این بخش ۱۴۰۰ تا ۱۸۰۰ میلیمتر و نوع لوله فولادی میباشد. در طول خط لوله، ۴ مخزن متعادل کننده و حدود ۵۰ کیلومتر جاده دسترسی در حال احداث است.
در بخش دوم، خط لوله از خروجی تصفیهخانه قم شروع و تا مخزن شهر قم به طول ۶۲ کیلومتر امتداد می یابد. قطر خط لوله در این بخش ۱۸۰۰ میلیمتر و نوع لوله فولادی میباشد. همچنین ۲ واحد مخزن متعادل کننده نیز در حال احداث است. در این بخش، خط لوله به موازات خط لوله موجود طرح انتقال آب از سد ۱۵ خرداد به قم و در مجاورت راه دسترسی موجود ادامه مسیر خواهد داد.
مخازن مورد نیاز برای طرح انتقال آب از تصفیهخانه به شهر قم، مخازن متعادل کننده فشار برای جلوگیری از انتقال فشار بالادست به پایین دست و قطعه بندی هیدرولیکی سیستم میباشد. مخازن مورد نظر به صورت بتن مسلح ساخته میشوند و نظر به اینکه مخازن با مقطع مستطیلی به سهولت به دو منطقه مجزا تقسیم شده و در ایران نیز سابقه احداث بیشتری دارد، مخازن با شکل مکعب مستطیل و از جنس بتن مسلح خواهند بود.
۳-۵- ضرورت انجام ارزیابی اثرات زیستمحیطی طرح انتقال آب از سد کوچری به قم
در دوران معاصر یکی از اهداف اولیه توسعه پایدار، دستیابی به رشد اقتصادی در قالب برنامههای هماهنگ با اصول محیطزیست و ممانعت از تخریب و تهیسازی منابع تجدید شونده و غیر قابل تجدید است و لازمه این امر توجه به اثرات زیستمحیطی ناشی از اجرای پروژههای عمرانی است تا در کنار برآورده ساختن نیازهای اقتصادی–اجتماعی جوامع انسانی، محیطزیست به عنوان بستر حیات بشری متحمل کمترین آسیب گردد[۳].
با توجه به ضرورت آگاهی سرمایه گذاران و به ویژه جوامع تاثیر پذیر از اجرای پروژه و نیز ضرورت آگاهی برنامه ریزان و مدیران سطوح سیاستگذاری از اثرات پروژهها بر محیط طبیعی و نیز طرحهای توسعه و کاربری زمین و تبعات اجتماعی و فرهنگی آن ها و با توجه به اهمیت پذیرش اجتماعی، امروزه مطالعات ارزیابی اثرات زیستمحیطی، جزئی انکارناپذیر از طرحهای عمرانی گردیده است[۴].
طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم نیز از جمله طرحهای عمرانی است که در کنار فواید چشمگیر این طرح در راستای تامین آب شرب مورد نیاز شهر قم و نیز شهرهای خمین، گلپایگان، نیمور و محلات، ضروری است تا اثرات زیستمحیطی طرح نیز مورد بررسی قرار گیرد.
۳-۶- انتخاب روش ارزیابی
روشهای مختلفی جهت انجام مطالعات ارزیابی وجود دارد که براساس نوع پروژه میتوان از آن ها استفاده نمود. روشهای تجزیه و تحلیل و ارزیابی، ابزاری برای شناسایی، جمعآوری و سازماندهی اطلاعات در ارتباط با اثرات زیستمحیطی پروژه میباشند. به کارگیری روشهای مختلف ارزیابی با اهداف متعددی نظیر اطمینان از به کارگیری کلیه عوامل زیستمحیطی مرتبط با پروژه، کفایت و قابلیت روش انتخابی جهت انتخاب گزینههای اولیه و تعیین کمبودها و تنگناها، کفایت و تناسب برای فراهم آوری اطلاعات و نتایج و همه جانبه نگری و اعتبار کافی انجام میپذیرد. روشهای ارزیابی با توجه به گستردگی اطلاعات مورد نیاز، پارامترهای مختلفی را جهت تجزیه و تحلیل انتخاب مینمایند. برخی از این پارامترها شامل دامنه اثر، شدت یا بزرگی اثر، قطعی یا احتمالی بودن اثر، دوام اثر و برگشت پذیری اثر هستند که در روش انتخابی دو یا چند فاکتور جهت تجزیه و تحلیل اثرات مدنظر قرار میگیرد[۱۰]. به طور کلی برخی از روشهای مورد استفاده جهت ارزیابی اثرات زیستمحیطی به شرح زیر میباشند:
روش چک لیست: ارزیابی بدون هیچ نوع اندازهای از حجم تقریبی آن ها.
روش ماتریس: ارزیابی اثرات به صورت کمی و با در نظر گرفتن ستون فعالیتها و ستون اثرات.
موضوعات: بدون موضوع
[سه شنبه 1400-01-24] [ 11:15:00 ب.ظ ]