در زیر پس از تعریف سند الکترونیکی در بند نخست، در بند دوم ویژگیهای سند الکترونیکی بیان خواهد شد.
بند نخست- تعریف سند الکترونیکی
ق.ن.ت.ا.آ در بند (الف) از ماده دو، داده پیام را چنین تعریف کرده است: «داده پیام عبارت است از اطلاعات تولید، ارسال، دریافت یا ذخیره شده بهوسیله واسطهای الکترونیکی، نوری یا واسطهای در برگیرنده مشابه، اما محدود به تبادل الکترونیکی دادهها، نامه الکترونیکی، تلگرام، یا تله کپی نمیشود.»
ق.ت.ا کشورمان نیز در پیروی از قانون یاد شده، بند (الف) از ماده دو را به تعریف داده پیام اختصاص داده است: «هر نمادی از واقعه، اطلاعات یا مفهوم است که با وسایل الکترونیکی، نوری و یا فناوریهای جدید اطلاعات تولید، ارسال، دریافت، ذخیره یا پردازش میشود.»
بند ۳-۱۵ از ماده سه قانون نمونه دفاتر اسناد رسمی آمریکا مصوب سال ۲۰۱۰[۹۰]، در تعریف سند الکترونیکی بیان داشته: «سند الکترونیکی عبارت از اطلاعاتی است که بهوسیله واسطهای الکترونیکی ایجاد، تولید، ارسال، مکاتبه، دریافت یا ذخیره شده.» و قبل از این تعریف در بند ۲-۱۵ واژه الکترونیک را چنین تعریف کرده است: «الکترونیک عبارت است از مرتبط بودن با تکنولوژی و دارا بودن قابلیتهای الکترونیکی، دیجیتالی، مغناطیسی، بیسیم، نوری، الکترو مغناطیسی و مانند آنها.»
با دقت در تعاریف فوق، بهروشنی تلاش قانونگذاران برای بیطرفی نسبت به فناوری دریافت میشود، از اینرو تعاریفی بسیط تحت عناوین یاد شده ارائه دادهاند که ناظر به مفهوم عام سند الکترونیکی هستند. تعاریف مزبور اعم از سند الکترونیکی به مفهوم نوشته و اعم از واسطهای الکترونیکی(رایانهای) بهکار برده شده امروزی هستند.
قانون مدنی فرانسه اصلاحی سال ۲۰۰۰ در ماده ۱۳۱۶، با آوردن قید «کتبی» تعریف خود را از مفهوم عام دلیل یا سند جدا کرده و تحت عنوان «دلیل کتبی» اعلام داشته است: «دلیل کتبی، یا دلیل نوشته، از رشتهای از حروف، ارقام یا هرگونه علامات یا نشانههای دیگر نتیجه میشود که یک معنای قابل فهم داشته باشد، صرف نظر از اینکه رسانه و راهها و وسایل انجام و انتقالشان چه باشد.»[۹۱]
تعریفی که با توجه به مقررات فعلی کشورمان، از جمله ماده ۱۲۸۴ ق.م که نوشته بودن را رکن سند میداند و همچنین ناظر به واسطهای الکترونیکی امروزی باشد، بتوان از سند الکترونیکی ارائه داد چنین است: هر نوشته که بهوسیله واسطهای الکترونیکی ایجاد، ارسال، دریافت یا ذخیره شده باشد و در مقام اثبات دعوا یا دفاع از آن قابل استناد باشد.
لازم به ذکر است داده پیام در ق.ت.ا ما، در ماده نُه در مقابل سند کاغذی بهکار برده شده و در ماده شش نیز در حکم نوشته بیان شده است[۹۲]، پس میتوان گفت تعریف قانونی حال حاضر ما از سند الکترونیکی همان تعریف داده پیام است و مقرراتی که قانونگذار برای داده پیام وضع کرده است بر سند الکترونیکی نیز حاکم است؛ هرچند که داده پیام اعم از سند الکترونیکی(به مفهوم خاص) است و رابطه منطقی و نسبت بین آن دو عموم و خصوص مطلق است.
بند دوم- ویژگیهای سند الکترونیکی
فضای مجازی و شکل و قالب سند الکترونیکی، ویژگیهای خاص آنرا موجب شده است؛ در زیر به بیان مهمترین آنها میپردازیم:
۱- سند الکترونیکی به مدد فناوری، با خود سهولت و سرعت در تنظیم، امضا و تبادل را به همراه دارد؛
۲- سند الکترونیکی با توجه به سطح ایمنی و اطمینانِ روشهای بهکار گرفته شده برای شناسایی، امضا، ذخیره و نگهداری میتواند سطح بالایی از دقت و امنیت را تأمین کند؛
۳- سند الکترونیکی قابلیت تکثیر نامحدود دارد و به آسانی میتوان آنرا تکثیر کرد؛
۴- سند الکترونیکی نامحسوس بوده و به همین جهت]درحالت عادی[ به راحتی قابل تغییر است و میتوان تغییر آنرا به کمک دانش فنی به آسانی پنهان کرد[۹۳]؛
۵- سند الکترونیکی بر خلاف سند کاغذی، ملموس و عینی نیست؛ به همین جهت به آسانی قابل دستیابی نیست بلکه صرفاً از طریق برنامه نرمافزاری که آن را ایجاد کرده است، قابل خواندن میباشد و در صورتی که آن برنامه موجود نباشد سند مزبور قابل دستیابی نیست[۹۴]. از اینرو باید از فرمتها و نرمافزارهای استاندارد برای ایجاد، ذخیره و نگهداری اسناد الکترونیکی استفاده کرد.
۶- اصل سند در اسناد الکترونیکی، به معنای نسخهای که مستقیم و بدون واسطه بهوجود آمده نیست، بلکه در این اسناد اصل سند به معنای نسخه تغییر نیافته داده پیام است[۹۵].
۷- دادههای الکترونیک را میتوان به صورت بسیار فشرده ذخیره کرد و به همین جهت بایگانی آنها به علت کم حجم بودن آسانتر است[۹۶].
۸- سند الکترونیکی غالباً حاوی اطلاعات ارزشمند مانند تاریخ ایجاد، تغییر و حذف پوشه و نیز تاریخ تغییر رمز عبور است که میتواند اماراتی برای کشف واقع باشند در حالی که سند کاغذی فاقد این نوع اطلاعات است[۹۷].
۹- سند الکترونیکی تقریباً هیچگاه از بین نمیرود؛ اگرچه کاربر غالباً گمان میکند که با فرمان حذف(Delete) پوشه را از بین برده است اما نسخه حذف شده تقریباً همیشه قابل بازیابی است[۹۸].
مبحث سوم- ارکان سند الکترونیکی
در حقوق ما برای مستندسازی اطلاعات الکترونیکی، تاکنون قانونگذار دست به اصلاح سیستم حقوقی ادله اثبات دعوا نزده است، یعنی دلیل دیگری تحت عنوان دلیل الکترونیکی به دلایل ذکر شده در قانون مدنی اضافه نشده و یا در ذیل کتاب اسناد، سند الکترونیکی شناسایی و ارزشگذاری نشده، بلکه مقنن در پیروی از ق.ن.ت.ا.آ ترجیح داده است که با توسعه مفاهیمی همچون نوشته یا مکتوب بودن، ممضی بودن و اصیل بودن، بهنحویکه شامل اطلاعات الکترونیکی نیز بشود، و تصریح به در حکم نوشته بودن داده پیام، مکفی بودن امضای الکترونیکی و امکان ارائه اطلاعات الکترونیکی بهصورت اصل در صورت وجود شرایطی، خلأ قانونی و چالشهای حقوقیِ بهوجود آمده را مرتفع سازد. از اینرو، ما بر اساس دیدگاه کارکرد همارزِ[۹۹] سند کاغذی و سند الکترونیکی، برابر ماده ۱۲۸۴ ق.م، و با توجه به این نکته که مهمترین رکن هر سندی امضای آن است، همانند سند کاغذی ارکان ذیل را برای سند الکترونیکی نیز برشمردیم.
در ادامه نوشته الکترونیکی و قابلیت استناد داشتن در گفتار نخست و سپس امضای الکترونیکی (با توجه به گستردگی مطالب پیرامون آن) در گفتاری مجزا بررسی میشود.
گفتار نخست- نوشته الکترونیکی و قابلیت استناد داشتن
بند نخست- نوشته الکترونیکی
در شیوه مبتنی بر کاغذ، نوشته یا مکتوب، مفهومی معنادار است که از حروف، اعداد، نشانهها یا تصاویر تشکیل و بر روی یک رسانه عینی(کاغذی) نگاشته شده و نمایان باشد؛ اما در فضای مجازی و شیوه الکترونیکی، نوشته یا مکتوب، اطلاعات و مفهومی معنادار است که از حروف، اعداد، نشانهها یا تصاویری که بهوسیله واسطهای الکترونیکی پردازش شده، تشکیل و در شکل قابل درک و قابل دسترسیای در یک رسانه الکترونیکی ذخیره شده باشد. پس در شیوه الکترونیکی بر خلاف شیوه کاغذی که نوشته بر روی رسانه کاغذی نگاشته میشد، با اضافه شدن واسطهای الکترونیکی، نوشته بر روی رسانهای الکترونیکی نگاشته میشود. فرقی نمی کند که نوشته الکترونیکی توسط چه نرمافزاری ایجاد شده و در قالب چه فرمتی باشد، بلکه معیار بهشکل قابل درک در دسترس بودن است.
غیرملموس بودن و الکترونیکی بودنِ وسیله نوشتن و رسانهای که نوشته بر آن نگاشته میشود، موجب نمیشود که یک نوشته الکترونیکی را نتوان در ذیل معنای وسیع واژه «نوشته» تعریف کرد. در ذیل به برخی رویکردهای قانونی که ناظر به مستندسازی نوشتههای الکترونیکی هستند خواهیم پرداخت.
بند (یک) از ماده شش ق.ن.ت.ا.آ بیان داشته: «هرگاه قانون ایجاب کند مدارک بهصورت نوشته باشد، آن الزام بهوسیله داده پیام فراهم است، اگر اطلاعات مورد نظر قابل دسترسی بوده و امکان استفاده در صورت رجوع بعدی را داشته باشد.» و در بند (۳) وضع استثنائات این قاعده را با توجه به مقتضیات و مصالح داخلی، به قانونگذاران کشورهای عضو واگذار کرده است.
ماده ۱۳۱۶-۱ قانون مدنی فرانسه(اصلاحی سال ۲۰۰۰) مقرر داشته: «یک نوشته در شکل الکترونیکی همانند شیوه مبتنی بر کاغذ بهعنوان دلیل قابل پذیرش است، مشروط بر اینکه شخصی که نوشته از او ناشی شده است بهطور صحیحی قابل شناسایی باشد و تحت شرایطی محقق و ذخیره شود که تمامیت آن تضمین شود.»[۱۰۰]
در بند (ج) از ماده هفت قانون متحدالشکل معاملات الکترونیکی[۱۰۱] ایالات متحده آمریکا اعلام شده: «اگر قانون ایجاب کند سند بهصورت نوشته باشد، سند الکترونیکی آن شرط قانونی را احراز میکند.»
مطابق ماده شش ق.ت.ا کشورمان «هرگاه وجود یک نوشته از نظر قانون لازم باشد، داده پیام در حکم نوشته است مگر در موارد زیر: الف- اسناد مالکیت اموال غیر منقول. ب- فروش مواد دارویی به مصرف کنندگان نهایی. ج- اعلام، اخطار، هشدار و یا عبارات مشابهی که دستور خاصی برای استفاده کالا صادر میکند و یا از بهکارگیری روشهای خاصی بهصورت فعل یا ترک فعل منع میکند».
برای اینکه نوشتهای بتواند علیه شخصی مؤثر واقع شود باید به نحوی انتساب نوشته به وی مشخص شود و از ویژگیهای نوشته نگاشته شده بر روی رسانه کاغذی این است که هرگونه تغییر و دستکاری نوشته بهروشهای مقتضی قابل تشخیص است، و همچنین نوشته کاغذی ثبات و دوام داشته و قابلیت دسترسی به آنرا در مراجعات بعدی تضمین میکند؛ بنابراین با توجه بهاینکه در شیوه الکترونیکی تلاشها برای معرفی معادل نوشته کاغذی است، اقدام قانون آنسیترال و فرانسه و اعلام بهرسمیت شناسی نوشته الکترونیکی مشروط بر تحقق برخی کارکردهای مهم نوشته کاغذی(مانند در دسترس بودن، امکان شناسایی منتسبالیه و تضمین تمامیت) اقدامی مناسب و احتیاطی لازم بهنظر میرسد و بهتر بود که قانونگذار ما نیز در ماده شش یاد شده چنین شرایطی را مقرر میداشت. این مهم مد نظر قانونگذار ما نیز قرار گرفته و با نگاهی دقیقتر در بند «ب» ماده ۴۸ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه اعلام داشته: «سند الکترونیکی در حکم سند کاغذی است مشروط بر آنکه اصالت صدور و تمامیت آن محرز باشد.»
بههر روی ماده شش ق.ت.ا کشورمان به در حکم نوشته بودن سند الکترونیکی تصریح داشته و به تردیدها در این خصوص پایان داده است.
بند دوم- قابلیت استناد داشتن
همچنانکه در فصل اول بیان شد، برای اینکه نوشتهای سند محسوب شود، باید این قابلیت را داشته باشد که بتواند دلیل در دادرسی قرار گیرد[۱۰۲]؛ سند الکترونیکی نیز از این قاعده مستثنا نیست، بنابراین نوشته الکترونیکی نیز برای اینکه سندیت پیدا کند باید در مقام اثبات دعوا یا دفاع قابل استناد باشد. چنانچه در مقررات به دلیل حساسیتها و اهمیت ویژه پارهای از مسائل، برای تنظیم سند بهصورت الکترونیکی، استثنائاً محدودیتهایی در نظر گرفته شده باشد، نظیر استثنائاتی که بر اصل در حکم نوشته بودن داده پیام در ذیل ماده شش ق.ت.ا وارد شده است، در این قبیل موارد در صورتیکه نوشتهای الکترونیکی در میان باشد، این نوشته قابلیت استناد نخواهد داشت.
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید.
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 08:23:00 ق.ظ ]