اثر کلریدکلسیم و اسیدجیبرلیک برخصوصیات کمی، کیفی و افزایش ماندگاری فلفل دلمه¬ای- قسمت ۴ | ... | |
شکل ۴-۱۲- برهمکنش تیمارهای پس از برداشت و دوره انبارمانی بر نسبت قند به اسید میوه ۸۲
فصل اول
مقدمه مقدمه برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت fotka.ir مراجعه نمایید.
فصل دوم
کلیات و مروری بر منابع
۲-۱- فلفل
۲-۱-۱- منشا و خاستگاه فلفل موطن فلفل دلمهای مرکز و جنوب آمریکاست .اولین کشورهایی که نسبت به کاشت آن اقدام کردند، مکزیک و پرو بودند. آثار باقیمانده از میوه این گیاه به هفت هزار سال قبل از میلاد برمیگردد که در غارهای این نواحی یافت شده است و شواهد مورد دسترس برای کاشت این گیاه در ۳۵۰۰ تا ۴۵۰۰ سال قبل از میلاد نیز به دست آمده است( دانشور، ۱۳۸۷)..
۲-۱-۲- مشخصات گیاه شناسی فلفل دلمهای با نام علمی L. Capsicum annuum از خانواده Solanacea است که در بین این خانواده بعد از سیب زمینی و گوجه فرنگی مقام سوم را از نظر اهمیت دارد. این جنس دارای ۳۰ گونه گیاهی وحشی است ( دانشور، ۱۳۸۷). انواع اهلی فلفل به پنج گونه بزرگ و مهم تقسیم شده است که عبارتند از ۱-C.annuum L. ۲- C. chinense lacquim acc 3- C. pubescens ruiz et ravon 4- C. frutesens L. cv. tabasco 5- C. baccatum var . pendulum سه نوع اول دارای میوه های با طعم ملایم و درشت میباشند که به عنوان سبزی مورد استفاده قرار میگیرند و دو گونه چهارم و پنجم دارای میوه های تند و ریز هستند که جهت ادویه مصرف میشوند. رقم کالیفرنیا واندر که خاستگاه آن آمریکا است در ایران به عنوان بهترین رقم فلفل دلمهای مورد کشت وکار قرار میگیرد.
۲-۱-۳- اهمیت اقتصادی و ارزش غذایی فلفلهای شیرین به رنگ قرمز، نارنجی و زرد سبزیجات زنگولهای شکلی هستند که در وعده غذایی بشر به صورت سبزی تازه در سالادها، سوپها، خورشتها، ترشیها، دلمه و خوراکهای پخته شده یا خشکشده برای ادویه استفاده میشوند (اینز و مونتاگو، ۲۰۰۰). فلفل تازه به عنوان یکی از سبزیجات با میزان بالایی از ویتامینث در سلسله گیاهی بررسی شده است. فلفلهای شیرین فاقد تندی و دارای دیواره محکم هستند. پریکارپ میتواند فاقد تندی اما بافت جفت میتواند تند باشد (جعفر و همکاران، ۱۹۹۴).
۲-۱-۴- ارزش دارویی سبزیجات سرشار از ترکیبات بیولوژیکی از جمله ترکیبات آنتیاکسیدانی میباشند که از بین آنها ارقام کپسیکوم فلفل، فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی دارند (دیپ و همکاران، ۲۰۰۶). سطوح آنتیاکسیدانتها تحت تاثیر ژنوتیپ، شرایط رشد و بلوغ قرار میگیرد (مکارون و روسر، ۱۹۹۹). فلفل شیرین قرمز غنی از آنتیاکسیدانتها است. رنگ قرمز به دلیل وجود رنگیزههای کارتنوئیدی مختلف که شامل بتاکارتن با فعالیت پرو ویتامین Aو کارتنوئیدهای اکسیژندار مثل کپسانتین، گپسوربین و کریپتوکپسین که مخصوص این جنس هستند و اثر زدودن رادیکالهای آزاد را دارند (دیپ و همکاران، ۲۰۰۶). آنتیاکسیدانتها شامل ویتامینC، ویتامینE، کارتنوئیدها و فلاونوئیدها میباشند که ارگانیسمهای زنده را در برابر صدمات اکسیداتیو و بیماریها حفظ میکنند. این ترکیبات باعث کاهش رادیکالهای آزاد میشوند. فلفل تازه حاوی بیشترین ترکیبات فعال فیزیولوژیکی نسبت به دیگر سبزیجات است. بیشترین میزان ویتامینث و بتاکارتن در واریتههای فلفل قرمز و زرد وجود دارد که هر دو اهمیت آنتیاکسیدانتی طبیعی دارند. بتاکاروتن و کارتنوئیدها کاهشدهنده گونه های فعال اکسیژن هستند و به عنوان آنتیاکسیدانتها برای کاهش فشار اکسیژن عمل میکنند. فلفل به عنوان گیاه دارویی در درمان سرطان، بیماریهای قلبی و عروق، سرماخوردگی، آب مروارید و مخصوصا″ تصلب شریان نقش مهمی دارد که این اثرات را از طریق وجود آنتیاکسیدانهایی چون ویتامینها، ترکیبات فنولیکی و کارتنوئیدها انجام میدهند. در چین و هند از برگ فلفل دلمهای شیرین برای تسکین درد دندان استفاده میشود. در استعمال خارجی به عنوان ضماد برای دردهای روماتیسمی حاصل از سرماخوردگی و رطوبتزدگی و همچنین در موارد نیش گزندگان سمی و گاز جانوران به عنوان ضد سم به کار میرود. در شبه جزیره مالاریا برای سوءهاضمه، وبا، مالاریا و مخملک به کار میرود. از ریشه آن به عنوان یکی از اجزاء داروی ضد سوزاک استفاده میشود (گریفیس و همکاران، ۱۹۹۹).
۲-۱-۵- اهمیت کشتهای گلخانهای و مزرعهای در دنیا و ایران هماکنون جمعیت جهان از مرز شش میلیارد نفر فراتر رفته است و این در شرایطی است که بیشترین افزایش جمعیت در اروپا، آمریکای لاتین و آسیا مشاهده میشود. از اینرو این مناطق در سالهای اخیر با مشکلات جدی تولید غذا، بحران آب و نارساییهای تغذیهای مواجه گشتهاند. بررسیها نشان میدهند بیش از ۸۰۰ میلیون نفر در کشورهای در حال توسعه دچار سوءتغذیه میباشند. این مشکل در آسیا نیز وجود داشته است به طوری که ۷۰درصد از افراد دچار سوءتغذیه در دنیا متعلق به این قاره میباشد. افزایش تولید غذا برای برطرف کردن نیاز غذایی جمعیت روز افزون بشر ضروری است. این افزایش باید از همین اراضی که هماکنون زیرکشت میباشند صورت گیرد، چرا که نگرانی زیستهای محیطی، بحران کمبود آب و گسترش شهرنیشنی، گسترش سطح زیرکشت را محدود کرده است (خوشگفتار منش، ۱۳۸۶). وجود مشکلاتی از این دست باعث افزایش تمایل به کشت درگلخانهها گردیده است تا از حداکثر غذا در واحد سطح تولید شود. در ایران نیز به علت برخی محدودیتها بخصوص کمبود آب، با کیفیت مطلوب در بسیاری از نقاط کشور و یا برخی اهداف خاص از قبیل ایجاد اشتغال پایدار، تولید گلخانهای انواع محصولات به ویژه سبزیها مورد توجه قرار گرفته است. نتایج سرشماری عمومی کشاورزی نشان داده است که تا سال ۱۳۹۰، ۸۵۰۹ واحد گلخانهای در کشور وجود داشته که مساحت آن در مجموع ۴۴۲۰ هکتار بوده است و از این میان تعداد ۴۷۰ گلخانه به تولید انواع فلفل دلمهای با تولید سالانه ۲۹۳۸ تن محصول اختصاص داشته است (بینام، ۱۳۹۲). اما کشت در گلخانه هزینه تولید را افزایش داده و به دنبال آن قیمت تمام شدهی محصولات نیز افزایش میسیابد. لذا تولید در مزرعه جهت کاهش هزینه ها، افزایش عملکرد در واحد هکتار و کاهش ضایعات محصولات در قبل و پس از برداشت میتواند از عوامل بهبود تولید و کاهش قیمت مصرف کننده باشند. محدودیتهای مختلفی سد راه تولید محصولات کشاورزی در شرایط مزرعه در ایران و جهان میباشند، که عمدهترین آنها انواع تنشهای محیطی و غیرمحیطی هستند که به دلیل غیرقابل کنترل بودن در سطح مزرعه عواقب بسیاری را به دنبال دارند.
۲-۱-۶- اهمیت کشت فلفل دلمهای یافته های جدید نشان دهنده آن است که سبزیجات به دلیل داشتن ترکیبات مهم از قبیل املاح معدنی، ویتامینها، گلوکودینازها[۳]، کارتنوئیدها، تروپانها و همچنین فیبر تاثیر قابل ملاحظهای بر سلامت افراد میگذارند (گویلرمو، ۲۰۰۷). مطالعات و بررسیها نشان داد که ترکیبات و مواد موجود در سبزیجات از قبیل فیبر، پتاسیم و آنتیاکسیدانتها ارتباط زیادی با کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی دارد (ریم و همکاران، ۱۹۹۳). براساس اعلام سازمان بهداشت و سلامت جهانی هر سال در حدود ۳۱ درصد از بیماریهای قلبی و ۱۱ درصد از سایر بیماریها ناشی از مصرف پایین سبزیجات و میوه ها است. همجنین سازمان خوار و بارجهانی و سازمان بهداشت و سلامت جهانی بیان کردند که مصرف حداقل ۴۰۰ گرم میوه و سبزی در هر روز توسط افراد نقش موثری در جلوگیری از بیماریهای مزمن از قبیل بیماریهای قلبی، سرطانها، دیابت و چاقی مفرط دارد. مصرف میوه و سبزیجات همچنین نقش موثری در کاهش جلوگیری از کمبود برخی از عناصر غذایی به ویژه در کشورهای در حال توسعه دارد (زی و همکاران، ۲۰۰۳). نتایج حاصل از یک پژوهش نشان داد که در حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد از سرطانها به جنبههای غیر ژنتیکی مربوط است. بر اساس این پژوهش مشخص شد که ارتباط بسیار نزدیکی بین مصرف انواع سبزیجات با کاهش ابتلا به انواع مختلف سرطان وجود دارد. (فاهی، ۱۹۹۹). فلفل دلمه تقریبا شش برابر پرتقال دارای ویتامینث است که به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی شناخته شده است ( ریم و همکاران، ۱۹۹۳).
۲-۱-۷- مفهوم کیفیت در سالهای اخیر توجه مصرفکنندگان محصولات کشاورزی در بیشتر دنیا به کیفیت سبزیجات و میوه ها معطوف شده است (گویلرمو و همکاران، ۲۰۰۷). به طوری که نتایج هارکر (۲۰۰۰) در آمریکا نشان داده که ۸۰ درصد از مصرفکنندگان حاضرند با پرداخت بهای بیشتر میوه هایی با کیفیت برتر را خریداری کنند (هنی، ۲۰۰۰). اگرچه عملکرد میوه عامل مهم و کلیدی در تولید تجاری محصولات گلخانهای است اما امروزه شاخصهای کیفی نظیر طعم و مزه، میزان قندها، اسیدیته، ویتامینث و غیره به صورت روز افزونی مورد توجه مصرفکنندگان قرار گرفته است. در واقع کیفیت نقش کلیدی در سیستمهای مزرعهای و گلخانهای دارد. بهبود کیفیت میوه برای تولیدکنندگان محصولات برای برطرف کردن نیاز رو به گسترش مصرف کنندگان، در رقابت تنگاتنگ بازار میباشد. واژه کیفیت برای گروه های مختلف شامل مصرفکنندگان، تولیدکنندگان، انبارداران و متخصصان صنایع تبدیلی و شیمی مواد غذایی دارای مفاهیم مختلفی است.
۲-۱-۷-۱- کیفیت خارجی یا ظاهری کیفیت خارجی در بازارپسندی محصولات کشاورزی نقش بسیار زیادی دارد و ویژگیهای ظاهری از قبیل شکل، رنگ، اندازه و شادابی، طراوت میوه، نداشتن خسارت فیزیولوژیکی و ویژگیهای حسی نظیر طعم و مزه، حضور ترکیبات فرار و خصوصیات بافت میوه در زیر مجموعه کیفیت خارجی قرار میگیرند (هایسکنس و اسکرینر، ۲۰۰۴). به طور کلی کیفیت ظاهری میوه منعکسکننده ویژگیهای فیزیکی مانند بافت و برخی از ویژگیهای شیمیایی از قبیل ترکیبات قابل تصاعد و فرار میباشد (والش، ۲۰۰۶). شفلت و برانکر (۲۰۰۰) بیان کردند که از نظر مصرفکنندگان مهمترین شاخصهای کیفی سبزیجات و میوه شادابی، طراوت، طعم خوب و سفتی مناسب بافت میباشد (شیلیپی و نارندرا، ۲۰۰۵).
۲-۱-۷-۲- کیفیت درونی مهمترین عوامل موثر بر کیفیت داخلی، وضعیت تغذیهای و سلامت محصولات (کیفیت تغذیهای) و وضعیت اکولوژیکی نظیر روش های کاشت، نوع و واریته گیاه میباشد. کیفیت سلامت و تغذیه از دو جنبه حضور ترکیبات مطلوب از قبیل ویتامینها، مواد معدنی، کربوهیدراتها، فیبر، مواد فعالکننده واکنشهای ضروری بدن و ترکیبات نامطلوب و مضر نظیر فلزات سنگین، اثر باقیمانده سموم، غلظت نیترات و آلودگیهای بیولوژیکی قابل بررسی است (ایبانز و همکاران، ۲۰۱۰). در گذشته تنها کیفیت بازارپسندی سبزیجات مورد توجه بود اما در سالهای اخیر شاخصهای کیفیت درونی نظیر غلظت عناصر معدنی، ویتامینها، عناصر سنگین و سمی نظیر نیترات و اثر باقیمانده سموم به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است. یافته های جدید نشان میدهد که سبزیجات نقش زیادی در سلامت افراد دارند. از همین رو ویژگیهای تغذیهای آنها نیز بسیار حائز اهمیت است (گویلرمو و همکاران، ۲۰۰۷). در واقع اگر محصولات کشاورزی قادر به تامین مقدار کافی غذا با تنوع مناسب جهت برطرف کردن نیاز انسان نباشد افراد دچار نارساییهای تغذیهای میگردند، به دنبال آن جامعه آسیب دیده و توسعه ملی امکان پذیر نخواهد شد. به منظور برطرف کردن نیاز انسان به کلیه عناصر غذایی و در نتیجه برخورداری از زندگی مناسب، تنوع غذایی لازم است. اگر بخشهای تولیدکنندهی غذا قادر به تامین دائمی این نیازها نباشند امکان بروز سوءتغذیه و به خطر افتادن سلامت و شادابی انسانها به ویژه افراد کم درآمد وجود خواهد داشت. گرسنگی و کمبود غذا در برخی مناطق دنیا از پیامدهای کمبود شدید پروتئین و کالری است (خوشگفتارمنش، ۱۳۸۶).باتوجه به موارد اشاره شده، اهمیت کیفیت تغذیهای سبزیجات و میوه ها کاملا″ مشخص است.
۲-۱-۷-۳- کیفیت تغذیهای فلفل دلمهای در ارتباط با سلامت بشر
۲-۱-۷-۳-۱- ویتامینها
۲-۱-۷-۳-۱-۱- ویتامینA یک نوع ویتامین محلول در چربی بوده که نقشهای زیادی در بدن بر عهده دارد ازجمله وظایف این ویتامین در بدن تقویت بینایی، تقویت سیستم ایمنی بدن، محافظت از پوست، رشد بدن و استخوانها و کمک به تقسیم سلولی میباشد (سوفو وهمکاران، ۲۰۰۴). کمبود ویتامینآ عوارضی از قبیل شبکوری و در موارد شدیدتر نابینایی و حتی مرگ را به دنبال دارد (خوشگفتارمنش، ۱۳۸۶). کمبود این ویتامین یکی از مشکلات اساسی در جهان محسوب میشود به طوری که بیش از سه میلیون کودک در سراسر جهان دچار کمبود شدید این ویتامین هستند. به طور کلی در حدود۲۷۵ میلیون نفر نیز به درجات مختلف از کمبود این ویتامین رنج میبرند (سوفو و همکاران، ۲۰۰۴). مقدار این ویتامین در ۱۰۰ گرم از فلفل دلمهای کاملا″ رسیده سبز و قرمز به ترتیب۲۱ و ۶۲ واحد رتینول میباشد. نکته قابل ذکر اختلاف غلظت این ویتامین در فلفل با رنگهای مختلف میباشد. به طوری که غلظت این ویتامین برای فلفلهای زردرنگ ۲۴ واحد رتینول ذکر شده است (ملندز- هویا و همکاران، ۱۹۹۶).
۲-۱-۷-۳-۱-۲- ویتامینB ویتامینB محلول در آب میباشد. این ویتامین در ساختار کوآنزیمها شرکت داشته و نقش زیادی در تامین انرژی بدن برعهده دارد. ویتامینB دارای انواع مختلفی از قبیل تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فولیک اسید میباشد که هر کدام از آنها نقش مهمی در بدن دارند. برای مثال ویتامین B12برای ساختDNA و RNA ضروری میباشد (سوفو وهمکاران، ۲۰۰۴). یکی از عوارض کمبود ویتامینB1 بیماری بریبری است. این بیماری سبب نرم شدن استخوانها میشود (جونکینگ و همکاران، ۲۰۰۶). هر ۱۰۰ گرم از بافت فلفل دلمهای حاوی حدود ۳/۱ میلی گرم نیاسین (فلفل زرد و فلفل قرمز نیاسین قابل توجهی ندارد)، ۱۳/۰ تا ۲۶/۰ ویتامینB6 برای فلفلهای زرد و قرمز رنگ و به ترتیب برای فلفلهای زرد و قرمز مقدار ۲۶ و ۲۱ میلیگرم اسیدفولیک میباشد (ملندز-هویا و همکاران، ۱۹۹۶).
۲-۱-۷-۳-۱-۳- ویتامینC این ویتامین یکی از شاخصهای کیفیت تغذیهای در مورد بسیاری از سبزیجات و محصولات باغی میباشد (آدامس و همکاران، ۲۰۰۱). این ویتامین محلول در آب بوده و حضور آن برای فعالیتهای بدن ضروری است. ویتامینث همچنین دارای نقش آنتیاکسیدانتی نیز میباشد. در ساخت کلاژن، ساخت هورمونهای استروئیدی، استحکام دندانها و استخوانها نقش دارد (سوفو وهمکاران، ۲۰۰۴). این ویتامین باعث کاهش Fe2+ و Fe3+ شده و جذب آهن توسط بدن را افزایش میدهد. همچنین ویتامینث باعث تبدیلcu2+ به cu+ شده و از این طریق جذب مس را افزایش میدهد. نتایج حاصل از برخی پژوهشها نشان داده است که این ویتامین به پروتئینسازی نیز کمک میکند. همچنین باعث کندشدن تولید نیتروزآمینها که شکل سرطانزایی نیترات هستند میشود (جونکینگ و همکاران، ۲۰۰۶). مقدار این ویتامین در ۱۰۰ گرم فلفل دلمهای کاملا رسیده ۱۹۰ میلیگرم میباشد (ملندز-هویا و همکاران، ۱۹۹۶).
۲-۱-۷-۳-۲- عناصر معدنی
۲-۱-۷-۳-۲-۱-آهن آهن جزو عناصر ضروری بدن انسان میباشد. مهمترین نقش آهن شرکت در ساختمان هموگلوبین[۵] سلولهای گلبول قرمز خون و میوگلوبین[۶] سلولهای ماهیچهای است. آهن همچنین برای ساخت سلولهای جدید، آمینواسیدها و هورمونها مورد نیاز است (سوفو وهمکاران، ۲۰۰۴). عملکرد این عنصر باعث کمخونی، مشکلات بارداری، کاهش رشد، کاهش مقاومت در برابر بیماریهای عفونی، خسارت طولانی مدت ذهنی و اختلال در توسعه سیستم عصبی میشود. در حال حاضر در دنیا تعداد افراد بسیار زیادی از کمبود آهن رنج میبرند که در این بین کودکان و خانمها بیشتر در معرض خطر قرار دارند (خوشگفتارمنش، ۱۳۸۶).
۲-۱-۷-۳-۲-۲- روی یکی از مهمترین عناصر ضروری بدن میباشد که کمبود آن در رژیم غذایی افراد به اثبات رسیده است. از مهمترین این نقشها در بدن نقش آنتیاکسیدانی آن میباشد (خوشگفتارمنش، ۱۳۸۶).
۲-۱-۷-۳-۲-۳- پتاسیم عنصر پتاسیم در تعادل بار سلولهای بدن نقش دارد. این عنصر نقشهای متابولیکی زیادی در بدن دارد. همچنین نقش مهمی در کنترل فشار خون و همچنین فعالیت قلب برعهده دارد (سوفو و همکاران، ۲۰۰۴). به طور متوسط هر ۱۰۰ گرم فلفل دلمهای قرمز و زرد حاوی ۱۷۰ و ۲۱۰ میلیگرم پتاسیم میباشد (ملندز- هویا و همکاران، ۱۹۹۶).
۲-۱-۷-۳-۲-۴- کلسیم
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 01:25:00 ب.ظ ]
لینک ثابت
|