تعیین تأثیر آموزش ایروبیک بر کیفیت زندگی زنان غیرورزشکار.
تعیین تأثیر آموزش ایروبیک بر با وجدان بودن وظیفه شناسی زنان غیرورزشکار.
تعیین تأثیر آموزش ایروبیک بر توافق جویی مطلوبیت زنان غیرورزشکار.
تعیین تأثیر آموزش ایروبیک بر تجربه پذیری گشودگی زنان غیرورزشکار.
تعیین تأثیر آموزش ایروبیک بر برون گرایی زنان غیرورزشکار.
تعیین تأثیر آموزش ایروبیک بر روان رنجوری زنان غیرورزشکار.
۱-۴-۳ فرضیه ی اصلی
آموزش ایروبیک بر شادکامی و کیفیت زندگی و ویژگی های شخصیتی زنان غیرورزشکار تأثیر دارد.
۱-۴-۴ فرضیه های فرعی
آموزش ایروبیک بر شادکامی زنان غیرورزشکار تأثیر دارد.
آموزش ایروبیک بر کیفیت زندگی زنان غیرورزشکار تأثیر دارد.
آموزش ایروبیک بر باوجدان بودن وظیفه شناسی زنان غیرورزشکار تأثیر دارد.
آموزش ایروبیک بر توافق جویی مطلوبیت زنان غیرورزشکار تأثیر دارد.
آموزش ایروبیک بر تجربه پذیری گشودگی زنان غیرورزشکار تأثیر دارد.
آموزش ایروبیک بر برون گرایی زنان غیرورزشکار تأثیر دارد.
آموزش ایروبیک بر روان رنجوری زنان غیرورزشکار تأثیر دارد.
۱-۴-۵ پیش فرض های تحقیق
آزمودنی های گروه کنترل در طول تحقیق هیچ گونه تمرین و فعالیت بدنی منظم را انجام نداده اند و فقط در شروع و پایان دوره های تمرینی در پیش آزمون و پس آزمون شرکت کرده اند.
آزمودنی ها به صورت دقیق پرسشنامه ها را تکمیل کرده اند.
آزمودنی های مورد مطالعه نمونه مناسبی از زنان غیر ورزشکار بوده اند.
۱-۵ تعاریف مفهومی و عملیاتی اصطلاحات و مفاهیم
۱-۵-۱ تعاریف مفهومی
۱-۵-۱-۱ تعاریف مفهومی ورزش ایروبیک
تمرینات ورزشی (ایروبیک) هوازی عبارتند از تمریناتی که از حرکات ریتمیک و متناوب ماهیچه ای بهره برده و ضربان قلب و تنفس را در مدت زمان خاصی بالا می برند (صفوی، ۱۳۸۷).
وسیلهای مؤثر برای جلوگیری از افسردگی، بیحوصلگی، بیتابی است، چون هورمون اندروفین در بدن تولید میشود و باعث ایجاد نشاط، تمرکز ذهن و بالا رفتن خلاقیت فکری میشود. جزو فعالیت هوازی (شدت تمرین بالاست و مدت تمرین پایین است). www.iranianasp.com
نتیجه تصویری برای موضوع افسردگی
۱-۵-۱-۲ تعاریف مفهومی شادکامی
نوعی ارزشیابی است که فرد از زندگی خود دارد و مواردی از قبیل رضایت از زندگی، هیجان و خلق مثبت و فقدان افسردگی را شامل می شود ( آیزینگ، ۱۳۷۵، جبل عاملی، ۱۳۸۷).
۱-۵-۱-۳ تعاریف مفهومی کیفیت زندگی
ادراکی است که افراد از وضعیتی که در آن زندگی می کنند و زمینه ی فرهنگی و سیستم ارزشی که در آن هستند دارند، که این ادراک بر اساس اهداف و انتظارات استاندارد و علایق آن ها می باشد ( سازمان جهانی بهداشت[۶۲]، ۱۹۹۸).
ونگر فربرگ کیفیت زندگی را به عنوان آن دسته خصوصیاتی تعریف می کند که برای بیمار ارزشمند است و عامل احساس راحتی یا ادراک خوب بودن است و در راستای توسعه و حفظ منطقی عملکرد بدنی، هیجانی و عقلانی است به طوری که فرد بتواند توانایی هایش را در فعالیتهای با ارزش زندگی حفظ کند (بابز[۶۳] و همکاران، ۲۰۰۱).
بر طبق نظر خیلتاش و همکاران، کیفیت زندگی برداشت هر شخص از وضعیت سلامتی خویش و میزان رضایت او از این وضع می باشد (خیلتاش، آزیتا؛ منتظری، علی؛ نبوی، بهروز، ۱۳۸۵).
۱-۵-۱-۴ تعاریف مفهومی پنج عامل اصلی شخصیت
شخصیت در امتداد پنج بعد یا عامل اصلی شامل روان رنجورخویی، برون گرایی، تجربه پذیری، باوجدان بودن و توافق جویی توصیف می شود (کاستا و مک کرا[۶۴]،۲۰۰۱،ص ۳۲۵).
روان رنجوری[۶۵]به تمایل برای تجربه ی اضطراب، تنش، خودخوری، تکانشوری، تفکرغیرمنطقی، افسردگی و عزت نفس پاین اطلاق می شود.
برون گرایی[۶۶]به تمایل برای مثبت بودن، قاطعیت، تحرک، مهربانی و اجتماعی بودن گفته می شود.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
تجربه پذیری[۶۷]عبارت است از تمایل به کنجکاوی، هنرنمایی، خردورزی،انعطاف پذیری، روشنفکری و نوآوری.
توافق جویی[۶۸](مطلوبیت) عبارتست از تمایل برای گذشت، مهربانی، سخاوتمندی، اعتمادورزی، همدلی، فرمانبرداری، فداکاری و وفاداری اطلاق می شود.
باوجدان بودن[۶۹](وظیفه شناسی) عبارتست از تمایل به سازماندهی، کارآمدی، قابلیت اعتماد، خویشتن داری، پیشرفت گرایی، منطق گرایی و تعمق (کاستا و مک کرا، ۱۹۹۸، ص ۳۲۷و ۳۲۸ ).
۱-۵-۲ تعاریف عملیاتی
۱-۵-۲-۱ تعاریف عملیاتی ورزش ایروبیک
ایروبیک یعنی فعالیتی که عضلات بزرگ را به کار میگیرد حداقل ۱۲ دقیقه با حالت ریتمیک و موزون. در شرایطی که سرعت و شدت تمرین قابل تحمل است و نیاز بدن به استفاده از اکسیژن برای مدتی افزایش مییابد، این فعالیت انجام میگردد.
۱-۵-۲-۲ تعاریف عملیاتی شادکامی
در این پژوهش نمره ای است که افراد در پرسشنامه ۲۹ ماده ای شادی آکسفورد به دست آورده اند.
۱-۵-۲-۳ تعاریف عملیاتی کیفیت زندگی
در این پژوهش نمره ای است که افراد در پرسشنامه ۲۶ ماده ای کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت به دست آورده اند.
از نظر پزشکی، این ورزش سیستم قلب، عروق، تنفس را تعلیم میدهد و با سرعت و بازدهی بالا اکسیژن را میگیرد و به قسمتهای مختلف بدن میدهد، تنفس یکنواخت از دهان و بینی توأم انجام میشود و باعث تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن، کنترل قند خون، کنترل فشار خون و کم کردن وزن اضافی بدن خواهد شد. www.iranianasp.com
۱-۵-۲-۴ تعاریف عملیاتی پنج عامل اصلی شخصیت
ابعاد پنجگانه شخصیت در این پژوهش به کمک نمره هایی که فرد در پاسخ به سوالات هر یک از بخش های روان رنجورخویی، برون گرایی، تجربه پذیری، باوجدان بودن و توافق جویی در فرم کوتاه پرسشنامه شخصیتی نئو که شامل ۶۰ سوال است، بدست آورده اند سنجیده شده است.
فصل دوم
ادبیات پژوهش
۲-۱ مقدمه
در این فصل ابتدا مبانی نظری متغیر های اصلی پژوهش (ایروبیک، شادکامی، کیفیت زندگی، شخصیت) بیان شده، سپس بازنگری پژوهش های مشابه انجام شده در داخل و خارج کشور مطرح می شود و در پایان، خلاصه و جمع بندی فصل ارائه می شود.
۲-۲ مبانی نظری
۲-۲-۱ ایروبیک
۲-۲-۱-۱ تاریخچه ایروبیک
بیش از چهل سال است که نوعی تمرین هوازی به نام ایروبیک یا حرکات موزون به شکل فزاینده در اکثر جوامع به ویزه در میان بانوان رواج پیدا کرده است. در سال ۱۹۶۹ شخصی به نام جکی سورنسن[۷۰] در آمریکا این فعالیت بدنی را ابداع کرد. او هنرمندی مشهور بود که عقیده داشت این روش تمرین هوازی بهترین روش برای دستیابی به آمادگی جسمانی مطلوب است. او این روش را جازر سایز[۷۱] یا دنسرسایز[۷۲] نامید، که اکنون به عنوان ایروبیک شناخته شده و شکل دیگری از حرکات موزون است.
ریشه این نوع ورزش به اجرای موزون محلی و سنتی جوامع اروپایی مربوط می شود. به این ترتیب با وجود اینکه الگوی این ورزش از جوامع اروپایی گرفته شده است اما این ورزش به طور گسترده تری در ایالات متحده رواج پیدا کرد. اجرای حرکات بدنی در این رشته ورزشی با آهنگهای شاد و ریتم دار انجام می شود. در واقع ضربه آهنگ در این نوع ورزش به عنوان راهنما برای شمارش تعداد و یا شدت حرکات بدنی است. با ضربه آهنگ، اجراکننده با روانی بیشتری حرکات را انجام میدهد. به سبب آنکه اجراهای ایروبیکی به نوعی موجب توسعه و افزایش ظرفیت قلبی- عروقی و عضلانی و سوخت چربیهای اضافی بدن می شود، ورزشی پرجاذبه و پرطرفدار معرفی شده است. ایروبیک ورزش مردم پسندی است که تلفیقی از حرکات متنوع و موزون همراه با موزیک میباشد. طبق آمار هر سال چهل میلیون نفر در کلاسهای گروهی ایروبیک شرکت می کنند و این ورزش جزء ششمین فعالیت ورزشی مورد پسند جهان است. هم اکنون این رشته ورزشی حدود سیزده سال است که در میان بانوان ایرانی رواج پیدا کرده است و مسابقات آن در سطوح کشوری و برون مرزی برگزار شده است. اما در رده آقایان این رشته، رشته نوپایی است که هنوز قدمت آن به ده سال نرسیده است، اما روز به روز در حال گسترش است. با توجه به اینکه این رشته یکی از رشتههای اصلی ورزشهای همگانی است، در نتیجه محدودیت سنی نداشته و تمام اقشار جامعه از قبیل کودکان، نوجوانان و بزرگسالان میتوانند در این رشته ورزشی فعالیت کنند (کورش ویسی، ۱۳۸۸: ایروبیک، آموزش و فواید آن: بامداد کتاب، ص ۵).
۲-۲-۱-۲ معرفی و تعریف ایروبیک
۲-۲-۱-۲-۱ تعریف علمی ایروبیک
از نظر علمی ایروبیک یک نوع تمرین هوازی است. به فعالیتهای بالای دو دقیقه با مدت زمان زیاد و شدت نسبتا کم ایروبیک می گویند مانند دویدن، راه رفتن، شناکردن و … . ورزش ایروبیک مجموعه حرکات پیچیده و هماهنگی است که با موسیقی سنتی همراه است. از آنجا که مردم حرکات و فعالیتهای گروهی را میپسندند، به کلاسهای ایروبیک مراجعه می کنند و خود را با کارهای گروهی تطبیق داده و بیشتر از تمرین بدنی لذت میبرند (همان منبع، ص ۱۲).
۲-۲-۱-۲-۲ ایروبیک به چند گروه تقسیم می شود
های ایمپکت ایروبیک[۷۳]: شامل حرکات قدیمی ایروبیک باجهش و پرش است، زیرا پاها کاملا از زمین فاصله دارند.این حرکات توسط یک رقصنده کانادایی ابداع شد. با اینکه روی تکنیک انجام میشد اما متوجه شدند که باعث بروز صدماتی از قبیل زانو درد درد در ناحیه ساق پا و کشیدگی تاندون آشیل و کمردرد می شود.
لوایمپکت ایروبیک[۷۴]: شامل حرکتهای غیر پرشی یا پرشی با کنترل است و به این معنی نیست که فشار کار کم است، بلکه سبب کاهش درد و کشیدگی در ساق پا، زانو و باسن می شود. این روش بسیار متداول است و همیشه یک پا روی زمین تکیه دارد و دستها بیشتر در سطح پایین حرکت می کنند. ضربان قلب در این حالت بین ۶۰ تا ۷۵ درصد ضربان قلب بیشینه فرد است. یعنی ضربان نرمال برای انجام تمرینات استقامتی یا هوازی است و برای اشخاص مختلف قابل اجراست. چربی سوزی به بهترین شکل ممکن از این حالت طریق صورت میگیرد، زیرا منبع اصلی انرژی بدن در این نوع ایروبیک چربی است.و برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند خوب است. باید توجه شود که این تمرینات باید حد اقل سه جلسه در هفته و حداقل ۳۰ دقیقه انجام شوند تا فرد از خواص فیزیولوژیک آن بهره مند شود. اگر این تمرینات نیز با تکنیک و اصول انجام نشود، سبب آسیب دیدگی میشوند.
پلایومتریک[۷۵]: انقباض یک عضله سبب کشش عضله مخالف می شود. پلایومتریک نوعی تمرین قدرتی است که سبب افزایش فشار بیشتر روی عضلات موافق و مخالف حرکت می شود. و شامل اجرای حرکتهای انفجاری است که نیروی قابل انقباض در حرکت قبلی به افزایش نیروی کشش در حرکت بعدی کمک می کند. شاید این تصور به وجود آید که چون تمرینات پلایومتریک، تمرینات قدرتی انفجاری است که در مدت زمان کوتاه با شدت بالا انجام می شود، بنابر این برطبق تعریف علمی ایروبیک نمیتواند جزء تمرینات ایروبیک به حساب بیاید. اما با توجه به اینکه گاهی اوقات این حرکات در بین دیگر حرکات ایروبیکی گنجانده می شود، لذا تمرین به صورت تداومی ادامه پیدا می کند و به این ترتیب مدت زمان تمرین، افزایش مییابد. به عنوان مثال می توان از ترکیب کردن حرکات ایروبیکی با حرکات پلایومتریک در رشته ایروبیک ژیمناستیک یا ایروبیک حرفه ای اشاره کرد.
بهتر است با علم جدید در ورزش ایروبیک آشنا باشیم و به سلامتی افراد بیاندیشیم. بیشتر آسیبهای وارده به یک ورزشکار به علت فشار بیش از اندازه روی پاهای او به هنگام ورزش است. بنابراین بهتر است برنامه ای طراحی شود که فشار آن در سطح پایین باشد. به این نوع برنامه ایروبیک با شدت پایین[۷۶] و کنترل شده میگویند.هنگامی که این روش ابداع شد بعضیها عقیده داشتند این نوع ورزش فشار کافی برای ایجاد تناسب اندام را وارد نمی کند، اما پس از تحقیقات و مطالعات در در دانشگاه فیزیکال فیتنس[۷۷] مشخص شد که اثرات تمرین ایروبیک با شدت پایین بیشتر از تمرین ایروبیک با شدت بالا[۷۸]ست. لازم به یاد آوری است به دنبال این تحقیقات مشخص شد که آسیبهای وارده در تمرین ایروبیک با شدت بالا در طول هشت هفته به مراتب بیشتر از در تمرین ایروبیک با شدت پایین است (همان منبع).
۲-۲-۱-۳ اهداف ورزش ایروبیک
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید.
تقویت سیستم هوازی بدن
باتوجه به اینکه دستگاه غالب در این ورزش برای تأمین انرژی سیستم هوازی است در نتیجه کارایی این سیستم برای رساندن انرژی به عضلات و سایر ارگانهای بدن از طریق تکرار تمرین تقویت شده افزایش مییابد و از این طریق سیستم قلبی عروقی و تنفسی تقویت می شود.
افزایش استقامت بدن
از آنجا که دستگاه غالب در این ورزش سیستم هوازی است در نتیجه قلب نقش مؤثری را ایفا می کند و خون مورد نیاز بدن که حاوی مواد غذایی و اکسیژن است را به عضلات می رساند. با تمرینات منظم و اصولی ایروبیک، ضربان قلب کاهش یافته و قلب قادر است که با تعداد ضربان کمتری، خون مورد نیاز را به عضلات برساند. این عمل از طریق کاهش ضربان قلب و افزایش حجم ضربه ای اتفاق میافتد یعنی قلب با هر ضربان خون بیشتری را تلمبه می کند. این عمل باعث می شود که فرد دیرتر خسته شود و در واقع زمان بیشتری می تواند به فعالیتش ادامه دهد. چیزی که در اوایل تمرین برای افراد، سخت و خسته کننده است اما بعد از تمرین امکان پذیر و راحت تر خواهد بود. استقامت یعنی توانایی انجام و تکرار حرکات در مدت زمان بیشتر. و از این طریق استقامت فرد افزایش مییابد. اگرچه تمرینات ایروبیک به طور کلی باعث افزایش استقامت موضعی در عضلات نیز می شود بنابر این تمرینات ایروبیک باعث تقویت هر دو نوع استقامت عمومی و موضعی می شود.
افزایش کارایی دستگاه گردش خون
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 02:56:00 ق.ظ ]