تعیین راه حلهای احتمالی و ابداع برنامه های متغییر، برنامه ریزی برای نتایج احتمالی، مذاكره و سازش جهت پیدا كردن راه حل برای مشكلات

 

واكنش مشكل گشایی[52]

 

5 انتخاب و به كار بردن روش های برای تخفیف و یا كنترل هیجانات

 

تنظیم عاطفی[53]

 

6 بیان كلامی و یا فعالیت جسمی برای بر طرف كردن تنش هیجانی

 

تخلیه هیجانی[54]

 

7 تقاضای مساعدت در حل مشكلات و تصمیم گیری، مشورت با همكاران، اعضای خانواده و دوستان در مورد مشكلات برای كاهش اضطراب و افسردگی
نتیجه تصویری برای موضوع افسردگی

 

تقاضای اطمینان و حمایتهای عاطفی[55]

 

8 اجتناب از رویارویی با مشكل و یا افرادی كه به نحوی با مشكل ارتباط دارند

 

انزوای اجتماعی[56]
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی

 

9 از بین بردن، جابه جایی، فرافكنی همانند سازی ، جانشین سازی تبدیل در برخورد با مشكلات

 

فرایندهای ذهنی[57]

 

10

پیشینه پژوهش در ایران:
1ـ دکتر خورسندوهمکاران(1387) پژوهشی تحت عنوان” کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی کارکنان ستاد و بیمارستانهای تابع دانشگاه علوم پزشکی اراک” انجام دادند که نتایج این تحقیق نشان داده است :
الف)با افزایش سن کیفیت زندگی کاهش یافته است .
ب)اکثر ابعاد کیفیت زندگی با بیشتر شدن سابقه کار ، کاهش یافته است.
ج)در مطالعه حاضر زنان دارای اختلالات روانی بیشتری نسبت به مردان بودند.
2ـ همتی (1386) در پژوهشی تحت عنوان «رابطه بین مدیریت تضاد و نگرش‌‌های فرهنگی مدیران با کیفیت زندگی کارکنان در آموزش و پرورش شرق استان تهران» به این نتایج دست یافته است:
1لف) بین نگرش‌های فرهنگی و کیفیت زندگی رابطه مثبت وجود دارد.
ب) بین مدیریت تضاد و کیفیت زندگی کاری رابطه معنی‌داری وجود دارد.
ج)بین روش مقابله و روش کنترل در کیفیت زندگی کاری کارکنان آموزش و پرورش شرق استان تهران ارتباط وجود دارد.
خ)بین تفکر فردگرایی و توزیع قدرت مدیران در کیفیت زندگی کاری کارکنان آموزش و پرورش شرق استان تهران ارتباط وجود دارد.
د)رشته تحصیلی، پزشکی، فنی و مهندسی کارکنان در مدیریت تضاد، نگرش فرهنگی و کیفیت زندگی کاری تأثیر دارد.
ر)سابقه کار افراد بر مدیریت تضاد، نگرش فرهنگی و کیفیت زندگی کاری در کارکنان آموزش و پرورش شرق استان تهران تأثیر دارد.
ز) میزان تحصیلات مدیران در مدیریت تضاد، نگرش فرهنگی و کیفیت زندگی کاری کارکنان تأثیر دارد
3ـ خاکبازان (1385)در تحقیقی با موضوع “بررسی رابطه بین منبع کنترل و فرسودگی شغلی معلمان ابتدایی مدارس دولتی شهرستان نیشابور”انجام داده است ،و بدین نتیجه رسیده است که 1)بین کنترل (درونی وبیرونی ) معلمان زن و مرد تفاوت معناداری مشاهده نشده است. 2)میزان فرسودگی شغلی در مولفه عملکرد شخصی معلمان زن بطور معناداری پایین تر از میزان فرسودگی شغلی در مولفه عملکرد شخصی معلمان مرد است.3)از روی نمرات فرسودگی می توان نمره کنترل (جهت گیری بیرونی ) را پیش بینی کرد.4) قدرت پیش بینی فرسودگی شغلی در مولفه خستگی عاطفی بیشتر از فرسودگی شغلی در مولفه عملکرد شخصی و مسخ شخصیت است.
4ـ کریموند (1383) در پژوهشی تحت عنوان «بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری کارکنان با بهره‌وری آنان در آموزش و پرورش شهر تهران» به این نتایج دست یافته است:
نتیجه‌ی فرضیه‌ی اصلی: بین کیفیت زندگی کاری کارکنان با بهره‌وری آنان در آموزش و پرورش همبستگی مثبت و رابطه‌ای معنی‌دار وجود دارد.
5ـ خیر اندیش (1383) در تحقیق خود در یافته است که بین “رابطه زندگی کاری و عملکرد کارکنان در شرکت ایران خودرو دیزل “رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
6ـ حسینی فرجام (1383)نیز در تحقیقی با عنوان” بررسی و مقایسه کیفیت زندگی کاری معلمان شهر همدان”دریافته است که معلمان تا حدودی از کیفیت زندگی کاری مناسب برخوردارند.در بین مولفه های هشت گانه ،مشارکت در وضعیت مناسب تری نسبت به سایر مولفه ها قار داشته و رضایت از حقوق و مزایا در ردیف آخر بوده است.
ب)بین میزان فرسودگی شغلی معلمان زن متاهل و مجرد ریاضی و هنر درهمین سه بعد تفاوت معناداری وجود نداشت.
ج)بین میزان فرسودگی شغلی معلمان ریاضی و هنری در سه بعد فرسودگی شغلی به لحاظ رابطه رشته تحصیلی با رشته مورد تدریس تفاوت معناداری وجود نداشت، همچنین به لحاظ سابقه كار، منطقه مورد تدریس، فاصله محل كار.
7ـ حسنی (1381) در پژوهشی تحت عنوان ” بررسی میزان فرسودگی شغلی معلمان زن ریاضی و هنر دبیرستانهای عادی شهر تهران” نشان داد كه هیچ یک از فرضیه های وی از لحاظ آماری معنادار نبودند و از لحاظ آماری نمونه مورد مطالعه فرسودگی شغلی نداشتند مبنی بر اینكه بین میزان فرسودگی شغلی معلمان ریاضی و هنر در ابعاد خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و احساس موفقیت فردی تفاوت معناداری وجود نداشت.بین میزان فرسودگی شغلی معلمان زن متاهل و مجرد ریاضی و هنر درهمین سه بعد تفاوت معناداری وجود نداشت.بین میزان فرسودگی شغلی معلمان ریاضی و هنری در سه بعد فرسو
دگی شغلی به لحاظ رابطه رشته تحصیلی با رشته مورد تدریس تفاوت معناداری وجود نداشت، همچنین به لحاظ سابقه كار، منطقه مورد تدریس، فاصله محل كار .
8ـ شیركول (1382) در پژوهشی تحت عنوان” عوامل موثر بر فرسودگی شغلی معلمان دانش آموزان نابینا ، ناشنوا و عادی در مقطع راهنمایی شهر تهران” به نتایج زیر رسید كه نوع مدرسه (عادی، نابینا، ناشنوا) را پیش بین مناسب برای متغییر ملاك ( فرسودگی شغلی) نمی باشد به این معنی كه معلمان مدارس گوناگون از فرسودگی شغلی یكسانی برخوردارند. تیپهای شخصیتی را می توان پیش بینی مناسب برای متغییر ملاك (خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و فقدان موفقیت فردی) در نظر گرفت به این معنی كه افراد دارای الگوی رفتاری تیپ A نسبت به افراد تیپ B فرسودگی شغلی بیشتری را تجربه می كنند و امكان ابتلا به فرسودگی شغلی در افراد تیپ A بیشتر است. جنسیت پیش بین مناسب برای فرسودگی شغلی می باشد بدین معنی كه زنان بیشتر از مردان فرسودگی شغلی را تجربه می كنند و تاهل و تحصیلات هم همینطور، اما سن و درآمد و روابط خانوادگی مختلف تاثیر یكسانی دارند.
9ـ بهمنی (1381) در تحقیقی تحت عنوان ” نقش حمایتهای اجتماعی در فرسودگی شغلی مدیران مدارس شهرستان رامهرمز ” نشان داد كه بین حمایتهای اجتماعی و فرسودگی شغلی رابطه معكوس وجود دارد. و با بالا رفتن حمایتهای سازمان، سرپرستان و حمایتهای همكاران خانواده با فرسودگی شغلی رابطه معكوس وجود دارد.
10ـ پاکی (1380) پژوهشی با عنوان” بررسی رابطه ی تفکر غیر منطقی با فرسودگی شغلی در معلمان و دبیران شهرستان اصفهان” انجام داده است .نتایج این پژوهش نشان داده است که بین معلمان زن ومرداز نظر میزان فرسودگی شغلی ، تفاوت معنی داری وجود دارد ، ولی بین تفکر غیر منطقی و فرسودگی شغلی ، رابطه ی و معنی داری مشاهده نشده است.
11-رفیعی (1373) در پژوهشی تحت عنوان ” بررسی میزان فرسودگی شغلی و ارتباط آن با روش های مقابله ای بكار گرفته شده توسط پرستاران شاغل در بیمارستانهای سوانح سوختگی تهران” دریافت پرستارانی كه از روش مسئولیت پذیری زیاد استفاده كرده اند فرسودگی شغلی آنها در سطح بالایی قرار دارد پرستار اینكه از روش مشكل گشایی بیش از حد بهره گرفته اند فرسودگی شغلی آنها در سطح پایین است و بهیار اینكه از روش های عاطفه نگر و منفی مقابله استفاده كرده اند فرسودگی شغلی در سطح بالا دارند.
12ـ در رابطه با با موضوع فرسودگی شغلی در كشور ما برای اولین بار فیلیان (1371) بررسی تحت عنوان “میزان فرسودگی شغلی و ارتباط آن با روش های مقابله ای به كار گرفته شده در پرستاران بیمارستانهای آموزشی شهر تهران” انجام داد. نتیجه بررسی او نشان داد كه تعداد زیادی از پرستاران با فرسودگی شغلی دست به گریبانند به طوریكه میزان فرسودگی شغلی در 75/28 درصد موارد بالا بود درارتباط با تاثیر مشخصات فردی مثل سن، جنس و وضعیت تاهل و نوع شیفت و سمت بر فرسودگی شغلی رابطه معنا داری وجود داشت. یافته ها همچنین نشان داد كه پرستاران از نظر ابعاد سه گانه فرسودگی شغلی در وضعیت مناسبی قرار ندارند و مشخص شد كه افراد جوان و مجرد در مقابل فرسودگی شغلی آسیب پذیرتر بودند.

پیشینه پژوهش در جهان:
1ـ رویولا[58] و لوپز[59] در سال 2009 با انجام تحقیقی تحت عنوان کیفیت زندگی کاری، نتایج آزمون، رضایت شغلی به نتایج اساسی زیر دست یافت. اتحادیه اروپایی در سال 2000 با هدفِ تثبیت خود بعنوان قدرتمندترین اقتصاد جهان راهکار لیسبون را ارائه کرد. اهمیت کیفیت شغلی به اکثر استخدام اروپایی و خط مشی دستور جلسات اجتماعی برمی‌گردد. در حالیکه مقصدها یکی هستند پیشرفت چشمگیری در ایجاد شاخص‌ها بوجود آمده است. در این بررسی، ما شاخص مرکبی را برای کیفیت زندگی کاری با بهره گرفتن از ساختارهای چندبعدی بکار می‌گیریم که توسط کمیته اروپایی و ارائه نتایج برای مناطق، بخشها، طبقه‌بندیهای حرفه‌ای و اندازه‌های شرکت در اسپانیا در دوره‌ی 2001 تا 2004 انجام شد. ما متوجه شدیم که نتایج بهتری در مناطق توسعه یافته‌تر، در بخش‌های دارای خدمات، در شرکتهای بزرگتر و در مشاغلی با مسئولیت‌پذیری بیشتر پیدا می‌شود. سرانجام ما نتایج شاخص را با ادراک عینی کارگران از رضایتشان در کار مقایسه کردیم و نتایج آزمون یک رابطه قوی بین دو اندازه‌گیری را آشکار کرد.

رابطه بین اخلاق، رضایت شغلی و تعهدسازمانی با ترک خدمت حسابرسان

2ـ کارولین گرین[60]، رئید دین[61]، سوزان پسنیت[62] در سال 2008 با انجام تحقیقی تحت عنوان کیفیت زندگی کاری به نتایج اساسی زیر دست یافتند: ما به دنبال راهکاری برای ایجاد غیرپیشنهادی وظایف کاری هستیم زیرا هنگامیکه کار پیشنهاد می‌شود شاید از روی اجبار باشد اما هنگامیکه کار با تنوع همراه باشد لذت و عشق را با خود دارد و مدیران کار نیز بسیار بهتر مدیریت و عمل می‌کنند 40 نفر از مدیران اولویت تکرار مقامها و ارزیابی‌ها را کامل می‌کنند. سپس این وظایف با درخواست مدیران بررسی و اصلاح می‌شوند. این وظایف با توجه به اینکه چرا وظایف محوله برای آن مدیر بسیار نفرت‌آور بوده و چه کاری می‌توان انجام داد که جالب‌تر شود بررسی می‌شود، عوامل نفرت‌آور حذف می‌شود و عوامل علاقه برانگیز جایگزین آن می‌شود. بدنبال اصل
اح وظایف، میزان وظایف دوست داشتنی برای 4 مدیر افزایش می‌یابد، اولویت ارزیابی وظایف هم بیشتر می‌شود. و این ارزیابی بین چندین وظیفه انجام می‌شود. همه مدیران اصلاح وظایف را مانند فرایندی در زندگی کار می‌پذیرند و کیفیت کار را بهبود می‌دهند و همگی آنها رو به اصلاح و تغییر می‌روند. این نتایج بدون هیچگونه کاهشی در کیفیت کاری دیده می‌شود و نتایج با توجه به پتانسیل همکاری و مشارکت‌ رفتاری با مفاهیم عینی بحث می‌شود که عبارتند از لذت کار که مهمترین فاکتور است.
3ـ ویلیام اِم کانویلر[63] در سال 2008 با انجام تحقیقاتی تحت عنوان رابطه کاری خانواده و کیفیت زندگی کاری به نتایج اساسی زیر دست یافت: اگرچه که ادبیات عمومی و علمی در زندگی کاری در چندین دهه گذشته رشد بسیار زیادی داشته است و درگیری‌های سازمانی و فردی با مسائل زندگی کاری بسیار بیشتر شده است اما آشکار می‌کند که تأثیر توسعه منابع انسانی در زندگی کاری بسیار ناچیز بوده است.
4ـ ژونگ ها و لاودانگ وهمکاران (2007) در تحقیقی با عنوان “ارتباط بین فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی کاری کارکنان کارخانه ” در بخش علوم اجتماعی (دانشکده سلامت عمومی) چین به این نتیجه دست یافت که فرسودگی شغلی یکی از عوامل خطر زای مهم است که بر روی کیفیت زندگی کاری کارکنان موثر می باشد . به ویژه فرسودگی شغلی تاثیر معنی داری در کاهش سلامت ذهنی کارکنان دارد.
5ـ هوس سی تی،ویگتون بی ال: دانشگاه تنسی در آمریکا ،”تحقیقی بعنوان خوش بینی ،استرس ،رضایت شغلی ،فرسودگی شغلی در مدیران رستوران. نتیجه :محقیقن براین مسئله توافق دارند که کمال گرایی هم به استرس وهم به نتیجه استرس مربوط می شود.با این حال وابستگیهایی نیز دارد که بطور کامل نمی توان شرح داد.نویسندگان برای فهم بهتر این ارتباط بوسیله ارزیابی کمال گرایی ، استرس ورضایت بالای زندگی و فرسودگی شغلی نمونه هایی از مدیران رستوران ها را انتخاب کردندهمچنین نتایج نشان داد که استرس و فرسودگی شغلی بطور معناداری با هم ارتباط دارند.ارتباط معناداری بین کمال گرایی واسترس در تحقیقات گذشته نیز ویا افرادی که در تحقیق حاضر شرکت داشتند نشان داد بین فرسودگی شغلی وکمال گرایی ورضایت از زندگی ارتباط وجود دارد رد شده است.همچنین ارتباط معناداری بین کاهش پیشرفت فردی استرس ورضایت مندی از زندگی وجود دارد.
6ـ دی سوزاباروس وهمکاران ،در سال 2007تحقیقی در مورد نشانه های فرسودگی شغلی وکیفیت زندگی کاری .
نتیجه: در یک بررسی کلی 297نفر در شرایط سخت 88.4%جمعیت آماری بودند. میانگین سنی آنان 34.2%و71.7%مرد بودند میانگین زمانی تحقیق تقریباّ 6.7±10سال بودند سندرم فرسودگی شغلی 188نفرآنان 63.3مشاهده شد.در شرایط سخت .سطح بالایی فرسودگی شغلی درآنان 7.4و22.2و33.7در سه مولفه فرسودگی شغلی ودر دوویک حوزه به ترتیب مناسب در سطح بالایی بود.
7ـ در مطالعات فرسودگی شغلی كه توسط مسلش و همكارانش (2001) انجام گرفت نشان دادند كه سطح بالای از فرسودگی شغلی در بین نمونه های آمریكای شمالی نسبت به نمونه های اروپایی وجود دارد .
8ـ شادوك و همكاران (1998) در تحقیقی تحت عنوان “پیوستگی عوامل با فرسودگی شغلی در كاركنان مجتمع های مسكونی برای افراد ناتوان ذهنی, 174 نفر(127 نفر زن و 47 مرد) از بین 12 سازمان دولتی و 4 سازمان غیردولتی را مورد بررسی قرار دادند و آزمودنی ها پرسشنامه فرسودگی شغلی زلاك را تكمیل كردند. نتایج نشان داد كه تفاوت معناداری بین نمرات افراد مذهبی و غیر مذهبی وجود داشت. و افراد مذهبی به طور معناداری فرسودگی شغلی پایینی از خود نشان دادند. وضعیت تاهل با ابعاد فرسودگی شغلی پیوستگی داشت. آزمودنی هایی كه از همسر خود جدا شده بودند بالاترین سطح فرسودگی را نشان دادند. افرادی كه همسر خود را نیز از دست داده بودند سطح بالایی از فرسودگی را نشان دادند. میان نمرات فرسودگی شغلی با ساعات كاری, سابقه شغلی, سن, درجه ناتوانی ذهنی مراجعان تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
9ـ استر و همكاران(1997) نمرات فرسودگی شغلی در 631 معلم كانادایی و 180 معلم هلندی را با متغییرهای دموگرافیكی مثل جنس و سن و عوامل مربوط به شغل مانند تجربه تدریس, نوع مدرسه و ساعات تدریس مقایسه كردند: جنس و نوع مدرسه ارتباط معنی داری با فرسودگی شغلی داشت. معلمان مرد در ابعاد تحلیل عاطفی و مسخ شخصیت نمرات بیشتری به دست آوردند. در رابطه با سن و فرسودگی شغلی در این تحقیق ارتباط معنی داری مشاهده شد.
10ـ طبق تحقیقی كه توسط گولسبوسكی, بودرو(1996) در مورد پاسخدهندگان در ژاپن و تایوان انجام دادند سطح بالاتری از فرسودگی شغلی را نسبت به نمونه های آمریكای شمالی گزارش كردند.تنها كشور اروپایی كه سطح فرسودگی شغلی بالایی از فرسودگی شغلی گزارش شده، به همان نسبت كه در نمونه های آمریكای شمالی است كشور هلند می باشد.
11ـ سادرفلت [64] (1995) در مروری كه بر 18 تحقیق كه یافته هایی را در مورد فرسودگی شغلی مددكار اجتماعی اعلام كرده بودند به این نتیجه رسیدند كه ادبیات تحقیق حاكی است كه پدیده فرسودگی شغلی پدیده باثباتی است. در حدود دوسوم مددكارانی كه فرسوده بودند در طی یكسال هیچگونه تغییری از نظر فرسودگی نشان دادند. آنهایی كه سطح فرسودگی شان تغییر پیدا كرد, سطح كاهش یا افزایشی به یک نسبت بوده فرسودگی بالا یا پایین با عوامل سازمانی, مراجعان و عوامل فردی مرتبط بود.
12ـ شافلی ج
انزور[65](1994) نشان داد كه كاركنان انگلیسی زبان از كشورهای اروپائی (انگلستان و ایرلند) معمولا سطح پایین تری از فرسودگی شغلی را نسبت به كاركنان كانادایی فرانسوی زبان گزارش كردند.
13ـ ناگی و همكاران (1992) در یک تحقیق تحت عنوان “بررسی طولی فرسودگی شغلی معلمان” پرسشنامه فرسودگی شغلی مازلاك را طی یک دوره پنج ساله در سه نوبت بر روی 100 نفر از معلمان مقاطع ابتدایی, راهنمایی, دبیرستان اجرا كردند. در این تحقیق نشان دادند كه معلمان نمره بالای از خستگی عاطفی و نمره پایین را در پیشرفت فردی كسب كردند. معلمان مدارس ابتدایی بیشتر از معلمان راهنمایی و دبیرستان فرسودگی داشتند. همچنین نتایج نشان دادند كه نه تنها پایه شغلی معلمان بلكه خود مدرسه را هم باید به عنوان یک واحد تجزیه در میزان فرسودگی شغلی در نظر قرار دارد.
14ـ گوست و همكاران(1990) در تحقیقی تحت عنوان ” نقش تفاوت هائی جنسی در تنیدگی شغلی و دگرگونی شخصیت” فرسودگی شغلی 227معلم مرد را مورد توجه قرار دادند در این تحقیق پرسشنامه فرسودگی شغلی به كار گرفته شد. میزان درآمد، وضعیت خانواده و نحوه مقابله با فرسودگی شغلی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاكی از آن بود كه مردان نسبت به زنان به طور معناداری نمره بالاتری در دگرگونی شخصیت كسب كردند. در این تحقیق كیفیت زندگی مردان پایین‌تر از زنان بوده و مردان تنیدگی شغلی بالاتری را نشان دادند. مردان كمتر از روش های مقابله نسبت به زنان استفاده كردند. زنان بیشتر تمایل داشتند كه انرژی بیشتری در دوستی و ارزش دادن به این دوستی صرف كنند. در مردان فرسودگی شغلی عملكرد مشترك تنیدگی و وجود فرزندان آنان می‌باشد. حضور یک كودك سطح فرسودگی شغلی مردان را همراه با تنیدگی بالا می برد.
15ـ گرین گلاس (1982) و لاكردیكس وهینز[66] (1987) دریافتند كه مردان و زنان اغلب در تجارب شغلی فرق می كنند زنان بیشتر از مردان مستعد بار شغلی و فرسودگی شغلی هستند(بام,گرونبرگ1991, پاینز و همكاران 1981) همچنین زنان در معرض استرسهای اضافی براساس كارهای طاقت فرسای منزل, تضادهای كار خانوادگی و بار شغلی هستند(فرانكن هیوسر و همكاران 1989)

 

موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 12:22:00 ق.ظ ]