بهینهسازی نسبی را میتوان به دو دسته کلی مسائل خطی و غیرخطی تقسیم بندی نمود. این روشها را میتوان برای مسائل بهینهسازی مقید و یا نامقید بهکار برد. در حقیقت میبایست ابتدا ابعاد مختلف مسئله مورد بررسی، دقیقاً تبیین شود. عمده روشهای مطرح در این دسته عبارتند از: برنامه ریزی خطی[۲۷]، روش سیمپلکس (سادگی)[۲۸]، روش جهتهای مزدوج[۲۹]، روشهای شبهنیوتن[۳۰]، روشهای جریمهای و مانعی[۳۱]، روش گرادیان مزدوج[۳۲] و روشهای لاگرانژ[۳۳].
روشهای برنامه ریزی خطی و سیمپلکس را میتوان برای مسائل بهینهسازی نامقید خطی و مسائل بهینهسازی مقید خطی با شروط قید خطی بهکار برد. دیگر روشها را میتوان برای حل مسائل بهینهسازی مقید یا نامقید غیرخطی مورد استفاده قرار داد ]۳۹[.
خصوصیات عمده این روشها عبارتند از ]۳۸، ۴۰ و ۴۱[:
نیازمند یک حدس اولیه میباشند و وابستگی زیادی به این حدس اولیه دارند.
نیازمند مشتقگیری به فرم دیفرانسیلی یا گرادیانی هستند.
محاسبات جانبی دارند.
وابستگی زیادی به نوع مسأله و فضای جستجو دارند.
در اکثر موارد برای توابع ناپیوسته یا متغیرهای گسسته جواب نمیدهند.
مشکل همگرایی دارند.
در صورت احراز شرایط همگرایی (طبق قضایای مربوطه) خیلی سریع همگرا میشوند.
توانایی بسیاربالایی در یافتن نقاط بهینه محلی دارند.
روش بهینهسازی دیگری که میتوان در این دسته به آن اشاره نمود برنامه ریزی پویا[۳۴] میباشد. اساس کار در این روش شکستن مسأله به مسأله کوچکتر فرعی و پیدا کردن مسیر بهینه با کمک مسائل کوچکتر میباشد. اگرچه در روش برنامه ریزی پویا امکان رسیدن به نقطه بهینه محلی نیز وجود دارد ولی در این روش با انتخاب تعداد مسیرهای جستجوی بیشتر میتوان به نقطه بهینه مطلق نزدیکتر شد ]۴۲ و۴۳[.
دسته دیگر روشهای بهینهسازی، روشهای بهینهسازی مطلق هستند. عمده روشهای موجود در این دسته عبارتند از ]۴۰ و۴۴ [:
جستجوی کامل فضای جستجو (جستجوی مستقیم)[۳۵]
گردش تصادفی (RW)[36]
روش سختکاری شبیهسازی شده (SA)[37]
روشهای تکاملی (ES)[38]
روش جستجوی ممنوع (TS)[39]
در روش جستجوی مستقیم، تمام حالات ممکن یک مسأله بررسی می شود این روش برای اکثر مسائل با ابعاد بزرگ قابل اعمال نمی باشد. اساس کار در گردش تصادفی بر مبنای تعیین تصادفی جهت جستجو میباشد ]۴۰[. روش سختکاری شبیهسازی شده براساس شبیهسازی موازنه گرمایی مجموعه ای از اتمها و تشکیل بلور بعد از سرد شدن بنیانگذاری شده است ]۴۴[.
روشهای تکاملی، روشهایی هستند که سعی در شبیهسازی رفتار طبیعت در انتخاب بهترینها دارند. نمونه ای از این روشها عبارتند از:
الگوریتم ژنتیک (GA)[40]
بهینه سازی تجمع ذرات (PSO)[41]
کلونی مورچگان (AC)[42]
کلونی زنبور (BC)[43] و…
خصوصیات کلی روشهای بهینهسازی مطلق را میتوان به شرح زیر برشمرد ]۳۸،۴۶-۴۴[:
قابلیت یافتن نقطه بهینه مطلق یا نقطهای نزدیک به آن را دارند.
درگیر محاسبات جانبی همانند مشتقگیری، وارونسازی و … نمیشوند.
روشهای غیرمستدل و کاووشی[۴۴] هستند.
فرایند جستجو در آنها به صورت تصادفی میباشد.
عموماً روشهای کوری هستند و خصوصیات مسأله موردنظر تأثیری بر فرایند کلی آنها ندارد.
برای دسته وسیعی از مسائل قابل اعمال میباشند.
تضمینی در یافتن نقطه بهینه مطلق ندارند.
به دلیل ماهیت تصادفی آنها، نقطه شروع جستجو تأثیر چندانی بر یافتن نقطه بهینه ندارد هر چند که بر فرایند جستجو اثرگذار میباشد.
مسئله جایابی بهینه تولید پراکنده شامل تعیین مکان و اندازه این منابع میباشد که در حالت کلی یک مسئله غیرخطی مقید است. تابع هدف آن یک تابع ناپیوسته است و یکی از متغیرهای مستقل آن (وجود یا عدم وجود منبع در یک شین)، متغیر گسسته است. تاکنون مقالات زیادی، روش های بهینه سازی را جهت حل این مسئله پیشنهاد داده اند. نویسندگان در ]۴۷[ یکی از روش های لاگرانژ (مرتبه دوم) را جهت جایابی تولید پراکنده با هدف کاهش تلفات در یک سیستم توزیع بکار بردند. در روش پیشنهادی، ابتدا فرض میشود که منابع در تمامی شینها وجود دارد، سپس یک بار الگوریتم اجرا شده و منبع شینهایی که ظرفیت نصب شده در آنها از یک حد معین کمتر باشد حذف میشوند. در ادامه، دوباره الگوریتم بر روی شبکه جدید اجرا شده و این روند تا همگرا شدن ادامه مییابد. در مرجع ]۴۸[ از ارتباط بین پخش بار بهینه[۴۵] و پایداری ولتاژ، بر اساس روش لاگرانژ، جهت تعیین مکانهای تولید پراکنده با هدف کاهش هزینه های سیستم و افزایش پایداری استفاده شده است. در این مقاله، ضرایب لاگرانژ با معادله پخش بار اکتیو و راکتیو ترکیب شده و بعنوان یک شاخص جهت مسئله جایابی تولید پراکنده بکار رفته است.
خالصی، رضایی و حقیفام یک تابع چندهدفه برای تعیین بهینه مکان و اندازه DG در سیستمهای توزیع با کمک یک شیوه جدید براساس برنامه ریزی پویا (دینامیکی) ارائه کردند ]۴۹[ اهداف مدنظر حداقلسازی تلفات سیستم، افزایش سطح قابلیت اطمینان و بهبود پروفیل ولتاژ بوده است مدل بار بصورت متغیر با زمان در نظر گرفته شد نتایج شبیهسازی نشان داد که تلفات و قابلیت اطمینان شبکه شدیداً به موقعیت مصرفکننده، قدرت تقاضا شده از شبکه، نوع و ظرفیت منابع تولید پراکنده و موقعیتشان در شبکه وابسته است.
نویسندگان در مرجع ]۵۰[ یک فرمول چند هدفه برای تعیین اندازه و مکان منابع پراکنده پیشنهاد کردند. توابع مختلفی شامل هزینه تلفات انرژی، هزینه های ناشی از قطع سرویسدهی، هزینه ارتقاء شبکه و هزینه خرید انرژی جهت حداقلسازی در نظر گرفته شدند. محدودیتهای مربوط به ولتاژ شینها، جریانهای اتصال کوتاه و حالت ماندگار در این کار لحاظ شده است تکنیک پیشنهادی بر اساس یک الگوریتم ژنتیک و یک روش محدود شده به ϵ[۴۶] اجرا می شود که منجر به کسب مجموعهای از پاسخهای دقیق شده است. نتایج نشان داد که درنظر گرفتن روش فرمول چند هدفه، موثر و مفید بوده است. بیسواس و همکارانش یک فرمول جدید برای مسئله جایابی بهینه DG ارائه کردند که در آن ترکیبی از فاکتورهای تکنیکی (همچون کاهش تلفات خط، کاهش در افت ولتاژ[۴۷] و…) و فاکتورهای اقتصادی شبیه هزینه های نصب و تعمیرات در نظرگرفته شده است ]۵۰[. این فرمول الهام گرفته از این تفکر است که جایابی بهینه DG میتواند در کاهش یا حذف افتولتاژها در شبکههای توزیع ولتاژ پایین، موثر واقع شود. جهت حل مسئله از GA و برای شبیهسازی از سیستمهای توزیع شعاعی و حلقوی استفاده شده است.
روش سختکاری شبیهسازی شده برای حل مسئله جایابی DG در مرجع ]۵۲[ پیشنهاد شده است. در این مطالعه، یک مدل برای جایابی به منظور حداقلسازی تلفات، آلودگی[۴۸] و پیشامد[۴۹] ارائه شده و نتایج حاصل با الگوریتم ژنتیک و روش جستجوی ممنوع مقایسه شده است. روش پیشنهادی بر روی یک سیستم ۳۰ شین IEEE آزمایش شده و نشان داده شد که روش SA میتواند پاسخهای مطلوب مسئله را با صرف زمان محاسباتی کمتری نسبت به GA و TS بدست آورد. همچنین مسئله در حالت چند هدفه، نتایج مناسبتری در مقایسه با حالت یک هدفه بدست میدهد. گندمکار، وکیلیان و احسان یک الگوریتم جدید با ترکیب الگوریتم ژنتیک و روش سختکاری شبیهسازی شده ایجاد کرده و به حل مسئله جایابی DG میپردازند ]۵۳[. جایابی بر روی یک سیستم ۳۴ شین IEEE نشان داد که الگوریتم پیشنهادی موثر بوده و در مقایسه با الگوریتم های مشابه، در پاسخ، کیفیت و تعداد تکرارها بهتر بوده است.
در مرجع ]۵۴ [از یک شیوه جستجوی ساده با کمک روش پخش بار نیوتن رافسون جهت جایابی DG استفاده شده است بهینه سازی بصورت چند هدفه بوده و هزینه و تلفات را بطور همزمان لحاظ کردهاند. نویسندگان بر روی بهینه سازی ضرایب وزنی تمرکز کرده و به یک تعادل مناسب بین ضرایب هزینه و تلفات دست یافتند که منجر به ایجاد یک تابع هدف با بیشترین سوددهی میشود. نتایج آزمایش بر روی سه سیستم توزیع، صحت ادعای فوق را به اثبات رساند. خانآبادی و همکارانش یک روش پخش بار بهینه متناوب[۵۰] با متغیرهای باینری، جهت جایابی بهینه DG با هدف حذف تراکم سیستم قدرت[۵۱] پیشنهاد داده اند جهت حل مسئله از برنامهنویسی عدد صحیح ترکیبی[۵۲] استفاده میشود ]۵۵[. تولید پراکنده تأثیرات غیرخطی بر مشخصه های سیستم قدرت همچون انتقال توان بین دو نقطه در سیستم دارد. در روش پیشنهادی با بهره گرفتن از ACOPF تأثیرات نصب DG بر متغیرهای سیستم بطور کامل ثبت و ضبط میشود. نتایج حاصل از آزمایش بر روی یک سیستم ۱۴ شین نشان داد که با جایابی بهینه DG، هزینه کل بهرهبرداری کاهش یافته و تراکم انتقال بطور کلی آزاد شده، که منجر به قیمتهای انرژی پایینتر برای بارها و در نهایت بهبود سطح رفاه اجتماعی میشود.
در مرجع ]۵۶[ یک برنامهنویسی تکاملی جدید الهام گرفته از مکانیزم های ذره[۵۳] همچون انطباق[۵۴] و تداخل[۵۵] تحت عنوان برنامهنویسی الهام گرفته از ذره (QIEP) ارائه شده است. با بهره گرفتن از الگوریتم پیشنهادی و با کمک شاخصهای حساسیت محل مناسب برای نصب DG مشخص میشود. در این مرجع، یک مقایسه بین الگوریتم پیشنهادی با الگوریتم تکاملی سنتی، در میزان حداقلسازی تلفات و زمان محاسباتی لازم صورت گرفته است همچنین یک بررسی مقایسهای بین حالات نصب یک DG و چند DG انجام شده که نشاندهنده حصول نتایج بهتر در کاهش تلفات سیستم در حالت نصب چند DG بوده است.
وانگ و سینگ یک الگوریتم اجتماع مورچگان جهت جایابی بهینه تولید پراکنده و ریکلوزر در شبکههای توزیع، با حداقلسازی یک شاخص قابلیت اطمینان ترکیبی پیشنهاد میدهند ]۵۷[. در ادامه، نتایج حاصل از شبیهسازی در دو سیستم توزیع کاربری با نتایج بدست آمده از الگوریتم ژنتیک مقایسه شده است. زونکولی یک مسئله چند هدفه برای جایابی بهینه واحدهای تولید پراکنده با ضریب قدرت غیر واحد پیشنهاد میدهد الگوریتم بکار رفته در این بهینه سازی، الگوریتم PSO بوده و مدلهای مختلف بار در نظر گرفته شده است ]۵۸[. تابع چندمنظوره پیشنهادی شامل محدوده وسیعی از مشخصه های فنی همچون تلفات توان اکتیو و راکتیو سیستم، پروفیل ولتاژ، بارگیری خط، جذب MVA توسط شبکه و یک پارامتر سطح اتصال کوتاه مدار جهت مدلسازی احتیاجات تجهیز حفاظتی میباشد.
فلاحی و همکارانش از الگوریتم بهینه سازی کلونی زنبور جهت تعیین تعداد، مکان و اندازه بهینه DG در سیستمهای توزیع با هدف کاهش تلفات و بهبود ظرفیت خط استفاده کردند این الگوریتم از رفتار طبیعی زنبورها در حین جمعآوری شهد، الهام میگیرد. این الگوریتم بر روی یک سیستم ۳۳ شین آزمایش شده و نتایج نشان دهنده یک همگرایی خوب در حین اجرا بوده است ]۵۹[. مرادی و عابدینی یک الگوریتم جدید که ترکیبی از الگوریتم ژنتیک و بهینه سازی تجمع ذرات میباشد جهت حل مسئله ارائه میکنند. تابع هدف حداقلسازی تلفات توان، تنظیم ولتاژ بهتر و پایداری ولتاژ در خلال مدیریت عملیات سیستم و محدودیتهای امنیتی سیستم در شبکههای توزیع میباشد ]۶۰[.
نویسندگان در ]۶۱[ از برنامه CYMEDIST جهت ارزیابی تأثیر منابع تولید پراکنده بر قابلیت اطمینان، کیفیت توان و تلفات شبکه استفاده کردهاند تغییرات بار در طول زمان، در این بررسی در نظر گرفته شده است جهت نشان دادن تأثیر DG بر کیفیت توان یک شاخص با عنوان ITHD[56] معرفی شده است که بیانگر میزان اعوجاج هارمونیکی شکل موج سینوسی جریان شبکه است.
کانگ و همکارانش یک روش جدید اکتشافی بر مبنای جمعیت موثر برای جایابی بهینه DG در شبکههای توزیع با هدف حداقلسازی هزینه سوخت، کاهش تلفات توان و بهبود پروفیل ولتاژ ارائه دادند که در آن با داخل کردن PSO در یک بهینهساز جستجوی گروهی بهبود یافته[۵۷]، به حل مسئله پرداخته شده است ]۶۲[.
۲-۸-۲- روش های تحلیلی
یکی از خصوصیات منحصر بفرد شبکههای شعاعی، تناظر یک به یک بین جریان بار شینها و جریان شاخههای شبکه است. در این شبکهها توسط قانون جریان کیرشهف میتوان از روی جریانهای بار، جریان در تکتک شاخهها را محاسبه کرد. با بهره گرفتن از اطلاعات سیستم و تشکیل ماتریسهای امپدانس میتوان تلفات کل سیستم را بدست آورد. با نصب تولید پراکنده در یک شین بخصوص، پخش بار سیستم دستخوش تغییر شده، درنتیجه جریان شاخهها و بالطبع تلفات کل سیستم تغییر میکند. در ادامه با نوشتن روابط و معادلات حاکم بر سیستم و سادهسازی آن میتوان به یک رابطه کلی برای تلفات بر حسب جریان تزریقی منبع تولید پراکنده به سیستم رسید حال جهت دستیابی به بیشترین کاهش تلفات، میبایست از تابع تلفات جدید نسبت به جریان تولید پراکنده مشتق گرفت.
با این روش میتوان در نهایت، قدرت بهینه منبع تولید پراکنده را برای هر شین شبکه تعیین کرد. این عملیات برای تمامی شینهای سیستم تکرار شده، شینی که نصب تولید پراکنده در آن بیشترین کاهش تلفات را میدهد بعنوان مکان بهینه و اندازه منبع بدست آمده برای آن شین، بعنوان اندازه بهینه انتخاب میشود اغلب روش های تحلیلی از روند یادشده تبعیت میکنند. البته در یک شبکه توزیع واقعی، تابع تلفات یک تابع پیوسته نیست که به آسانی بتوان از آن مشتق گرفت و نقطه بهینه را پیدا کرد بنابراین جایابی تولید پراکنده به روشی که ذکر شد وقتگیر میباشد.
در مقالات متعددی از روش های تحلیلی استفاده شده است در مرجع ]۶۳[ روشی برای تعیین مکان بهینه منابع تولید پراکنده در یک شبکه غیرشعاعی به منظور حداقلسازی تلفات و بارگیری خطوط پیشنهاد شده است. در این روش توسط الگوریتم مشتق مرتبه دوم، مقدار منابع اختصاص یافته به شینهای منتخب به منظور حداقلکردن تابع هدف به گونهای بدست میآید که مجموع ظرفیت منابع مساوی یک مقدار مشخص از قبل تعیین شده باشد در این روش قیود مهمی همچون اندازه ولتاژ شینهای مختلف لحاظ نشده است. براون و همکارانش یک الگوریتم با هدف حداقلسازی مجموع هزینه های توسعه پستهای موجود و ساختن خطوط انتقال و پستهای جدید و همچنین هزینه نصب تولید پراکنده ارائه دادند ]۶۴[. که البته شاخصهای عملکرد همچون تلفات انرژی و توان و پروفیل ولتاژ شبکه در نظر گرفته نشده است.
نویسندگان در مراجع ]۶۵ و۶۶[ از روش های تحلیلی برای تعیین مکان بهینه منابع تولید پراکنده با ضریبتوان واحد در شبکههای توزیع شعاعی استفاده کردند که تابع هدف کاهش تلفات بوده است. در روش پیشنهادی ابتدا مکانیابی تولید پراکنده در یک فیدر توزیع شعاعی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته، سپس بصورت تئوری، موقعیت شین مناسب جهت نصب برای انواع تولید پراکنده و بارهای مختلف بدست آمده است. پس از آن، یک روش جهت یافتن بهترین شین در یک سیستم شبکهای براساس ماتریس ادمیتانس، اطلاعات تولید و توزیع بار سیستم ارائه شده است.
یک توصیف تحلیلی جهت محاسبه اندازه بهینه و یک روش موثر برای تعیین محل بهینه مولد تولید پراکنده براساس رابطه دقیق تلفات، برای کاهش تلفات در سیستمهای توزیع اولیه، در مرجع ]۶۷[ ارائه شده است. روش پیشنهادی بر روی سه سیستم مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج بدست آمده از آن، با پخش بار جامع و روش حساسیت تلفات مقایسه شده است. این مقایسه نشان داد که شیوه مبتنی بر فاکتور حساسیت تلفات، ممکن است منجر به بهترین جایابی برای کاهش تلفات نشود. نویسندگان در ]۶۸[ یک شیوه جهت تعیین تأثیر نصب واحدهای تولید پراکنده بر تلفات الکتریکی، پروفیل ولتاژ و قابلیت اطمینان شبکه توزیع پیشنهاد کردند. محاسبه تلفات و پروفیل ولتاژ بر اساس یک روش پخشبار با در نظرگرفتن ژنراتورها بعنوان باس PV انجام گرفته است. مقالات متعددی در زمینه استفاده از روش های تحلیلی جهت حل مسئله موضوع جایابی بهینه تولید پراکنده وجود دارد ]۶۹ و۷۰[.
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 12:55:00 ب.ظ ]