توسعهی استفاده از نگهدارندههای شیمیایی
با بهرهمندی از مواد اولیهی ارزان قیمت و فرمولاسیونهای مناسب، محصولاتی با قیمت پایین و ارزش غذایی مناسب تهیه گردیده و میتواند در دسترس افراد با درآمدهای پایین و متوسط قرار گیرد.
بهمنظور تولید فرآوردههای جنبیِ آبزیان میتوان از ماهیان ریز جثه و یا ماهیانی که به هر دلیلی قابلیت مناسبی برای طبخ را ندارند، استفاده کرد و درنتیجه علاوه بر افزایش بهرهوری از کلیه سطوح زنجیره غذایی آبزیان ارزش افزوده مناسبی حاصل نمود (کاردوسو[۱۴]، ۲۰۰۶؛ سازمان شیلات، ۱۳۸۵)
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید.
۱-۴ فرآوردههای گوشتی
فرآوردههای گوشتی، فرآوردههایی را مینامند که لااقل نیمی از آنها را گوشت تشکیل داده (رکنی، ۱۳۸۵) و حاوی نمک و چاشنی باشد (فلاحی، ۱۳۷۴). سوسیس یکی از معروفترین محصولات ارزش افزوده میباشد که در سالهای اخیر بیشتر شناخته شده است. سوسیس فرآوردهای میباشد که در آن گوشت طی فرایندهای مختلف به فرآوردهای تبدیل میگردد که دارای خواص حسی و شرایط نگهداری مطلوبتر و بهتر میباشد (ترواتیل و همکاران، ۲۰۰۸؛ به نقل از ساویک[۱۵] ۱۹۸۵). بر اساس تعریف استاندارد ملی ایران سوسیس و کالباس عبارت است از: مخلوطی پایدار حاصل از گوشت دامهای کشتاری (شامل گاو، گوساله، گوسفند و مرغ)، چربی و آب که همراه با مواد دیگری در داخل پوششهای طبیعی و یا مصنوعی در شرایط مناسب پر شده و پس از طی فرایند حرارتی مناسب و سایر فرایندهای لازم برای مصرف خوراکی انسان آماده میگردد (استاندارد ملی ایران، ۲۳۰۳). سوسیس و کالباس[۱۶] از نظر تکنولوژی تولیدی اختلاف شایانی با یکدیگر ندارند و مهمترین اختلاف آنها در قطر پوشش است که در کالباس بیشتر بوده و نیز میزان آب افزودنی در سوسیس بیشتر است (رکنی، ۱۳۸۵).
سوسیس و کالباس را میتوان از قدیمیترین فرآوردههای گوشتی برشمرد. پانصد سال قبل از میلاد مسیح راجعبه این ماده غذایی در ادبیات یونان مطالبی نوشته شده است. همچنین رومیان قدیم علاقه وافری به نوعی محصول گوشتی شبیه سوسیس و کالباس امروزی داشتند. طی سالیان متمادی جوامع انسانی مختلف این محصولات را با روشهای مختلف فرآوری کرده و با ادویهجات و چاشنیهای مختلفی مخلوط و محصولاتی با اختصاصات جدید و مطلوب تولید نمودهاند، بهطوریکه تا به امروز تکامل چشمگیر در صنعت فرآوردههای گوشتی مشاهده میگردد. در ایران صنعت فرآوردههای گوشتی در مقیاس کوچک و ابتدایی از سال ۱۳۱۰ و در مقیاس صنعتی در سال ۱۳۳۷ آغاز گردید و در حال حاضر بیش از ۲۵۰ کارخانه فعال در سراسر ایران دائر است (ناصری و ناصری، ۱۳۸۴). اسامی فرآوردههای گوشتی در سایر نقاط جهان بعضاً متفاوت میباشد. مهمترین گروه فرآوردههای گوشتی شامل:
۱-۴-۱ سوسیسهای حرارتدیده
تقریباً کلیه سوسیس و کالباسهای تهیه شده در کارخانههای فرآوردههای گوشتی کشور ایران از نوع حرارت دیده میباشد. سوسیسهای حرارتدیده فرآوردههایی میباشند که مواد اصلی تشکیل دهنده آنها گوشت، چربی و آب بوده و حرارت حداقل ۷۰ درجه سانتیگراد دما دریافت میکنند (بنیادیان، ۱۳۸۶). مهمترین مساله در تولید این گونه فرآوردهها این است که ترکیبات فوق و مواد افزودنی بهصورتی آمیخته گردند تا هنگام حرارت دادن از یکدیگر جدا نشده و فرآورده تهیه شده دارای قوام و قابلیت برش مطلوب باشد؛ بنابراین نگهداری و جذب آب، پایداری چربی و ایجاد ساختار مناسب سه اصل مهم در تولید این فرآورده محسوب میگردد. در این رابطه پروتئینهای میوفیبریلی نقش مهمی را ایفا می نمایند زیرا بخش اعظم آنها در حین خردکردن[۱۷] بهصورت قابل حل درآمده و قادر به جذب آب میگردد. به عبارت دیگر سوسیسهای حرارتدیده، فرآوردههایی هستند که بهوسیلهی خرد کردن و کوتریزاسیون گوشت، با حضور املاح بویژه نمک طعام و افزودن مقدار ضروری از آب قادر به فعال کردن پروتئینهای میوفیبریلی بهصورت فوقالذکر میباشد (یارمند، ۱۳۸۴). مهمترین مرحله در تولید این فرآورده خرد کردن گوشت و چربی میباشد؛ در این مرحله آب را بهصورت یخ خرد شده اضافه کرده تا سیستم کلوییدی مناسب بهوجود آید؛ این سیستم کلوییدی شامل یک فاز محلول حقیقی، محلول به صورت ژل، سوسپانسیون و امولوسیون است. برخی از محققین خمیر اینگونه فرآورده را امولوسیون مینامند. در این سیستم کلوییدی، املاح و پروتئینهای محلول در آب به صورت محلول حقیقی، پروتئینهای میوفیبریلی بهصورت محلول ژل، ذرات گوشت و بافت پیوندی و چربی و ادویهها به صورت سوسپانسیون و بخشی از چربی بهصورت امولوسیون چربی در آب است. در این سیستم هوا بهصورت کف نیز وجود دارد (بنیادیان، ۱۳۸۶).
۱-۴-۲ سوسیسهای خام
سوسیسهای خام فرآوردههایی هستند که از گوشت، چربی، نمک، نیتریت و مواد کمکی و ادویهجات تشکیل شده و پس از دوره رسیدن، به دو صورت دودی و غیر دودی مصرف میشوند. نام دیگر این فرآورده سوسیس تخمیری[۱۸] میباشد. بهدلیل کاهش pH این فرآورده طی رسیدن[۱۹] میتوان آنرا در حرارت بالای ۱۰ درجه سانتیگراد نگهداری کرد. این فرآورده بر اساس نوع فناوری به کار رفته به دو صورت قابل برش و قابل مالش تهیه و اغلب بهصورت خام مصرف میگردد. در این فرآوردهها میتوان از فلور میکروبی آغازگر[۲۰] بهمنظور ایجاد طعم و بوی بهتر و همچنین افزایش مدت زمان نگهداری فرآوردهها استفاده کرد که به صورت کشت خالص و یا مخلوط استفاده میگردد. فلور میکروبی آغازگر در واقع یک سری میکروارگانیسم با منشا دامی میباشند (رکنی، ۱۳۸۵).
۱-۵ سوسیس ماهی و تاریخچه آن
سوسیس ماهی گوشت خرد شده ماهی به تنهایی یا همراه با گوشت دام یا ماکیان است که به آن افزودنی هایی نظیر روغن و چربی، ادویه جات و نشاسته برای دادن قدرت پیوندی به آن اضافه می شوند. این مخلوط در روکش های مناسب بسته بندی شده و بعد از گره زنی تحت فرایند حرارتی قرار می گیرد (شویک لو، ۱۳۷۶).
مردم کشورهای آسیای جنوب شرقی بهخصوص ژاپن همواره فرآوردههای متنوعی از ماهی و دیگر آبزیان تهیه کردهاند. یکی از شیوههای ابتدایی تولید سوسیس ماهی، پر کردن نیهای ضخیم با خمیر حاصل از گوشت ماهی و مواد افزودنی بود. در این محصول پس از پر کردن نیها دو سر آنرا بسته و نی را در آب جوش قرار میدادند و بعد از پخت، محتویات نی قابل مصرف بود. در خلال جنگ جهانی دوم مصرف سوسیس و کالباس ماهی در ژاپن افزایش یافت و بعد از جنگ، شرکتهای بزرگ ماهیگیری ژاپن مطالعه روی تولید سوسیس و کالباس ماهی را آغاز کردند. با ابداع روکشهای نیتروفوران و پلیوینیلیدین کلرید در دهه ۱۹۶۰ تولید این فرآورده متحول گردید. در حال حاضر کشور ژاپن بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده سوسیس ماهی میباشد و بیش از ۵۰ نوع فرآورده متنوع در این کشور تولید میگردد. مقدار تولید این محصول در سایر کشورها به استثنای کشورهای آسیای جنوب شرقی چندان قابل ملاحظه نمیباشد (شویکلو، ۱۳۷۶).
۱-۵-۱ مواد تشکیل دهنده سوسیس ماهی
مواد مورد نیاز جهت تولید سوسیس ماهی به طور خلاصه شامل گوشت ماهی، روغن و چربی، آب و یخ، نمک طعام، اتصال دهنده، پرکننده، فسفات، ادویه و چاشنی، نگهدارنده، امولسیفایر، تشدید کننده طعم و پوشش سوسیس میباشد که در این بین گوشت ماهی دارای اهمیت بیشتری میباشد.
۱-۱-۵-۱ گوشت ماهی
گوشت ماهیان از جهت ظاهری به سه دسته سفید، قرمز و تیره تقسیمبندی میگردد. به لحاظ اهمیت رنگ به عنوان یکی از شاخصهای کیفی سوسیس ماهی، ماهیان با عضله تیره نظیر قباد و ساردین برای تولید سوسیس مناسب نمیباشند. بهطور کلی در انتخاب ماهی به عنوان ماده اولیه موارد زیر را میبایست در نظر گرفت:
۱- حالت فیزیکی گوشت
۲- درصد پایین چربی. با افزایش میزان چربی در گوشت ماهی احتمال تند شدن و اکسایش بیشتر شده و از ماندگاری سوسیس میکاهد.
۳- فراوانی و قیمت مناسب ماهی
۱-۶ مکانیسم تولید سوسیس
روشهای بسیار متنوعی جهت تولید سوسیس و کالباس بهکار گرفته میشود. یکی از بهترین و پرکاربردترین روشهای تولید سوسیسهای حرارت دیده به شرح ذیل میباشد:
در ابتدا گوشت (گوشت قرمز، مرغ یا ماهی) که دارای دمای پایینتر از ۲ درجه سانتیگراد میباشد را چرخ نموده یا به قطعات ریز تبدیل میکنند سپس گوشت را وارد خردکن[۲۱] نموده و حدود نیم دقیقه کاملاً خرد می نمایند. پس از آن نمک طعام، نیترات یا نیتریت، فسفاتها و حدود یک سوم میزان آب (خرده یخ) را به آن افزوده و فرایند خرد کردن ادامه مییابد. تکههای گوشت قابلیت تبدیل شدن به یک لایه پروتئینی با خواص ساختاری و بافتی ویژه را دارا هستند. این لایه پروتئینی را میتوان با افزودن نمک به گوشت خرد شده یا با وارد کردن پروتئینهای بیگانه همچون سویا ایزوله به خمیر بدست آورد. فسفات، نمک طعام و عمل خرد کردن در ابتدای فارش موجب انحلال و تجزیه پروتئینهای میوفیبریل میگردند. به دلیل قدرت یونی بالای اکتومیوزین در این مرحله آب و دیگر مواد بهطور مناسب جذب ساختار خمیر شده و خمیر یکنواختی حاصل میگردد. اتصال مواد خمیر از زمانی که عصاره پروتئینی حین فرایند خرد کردن تشکیل میشود، آغاز میگردد. این پروتئینها موجب بهم پیوستن افزودنیهای غیر گوشتی، روغن و امولوسیونهای گوشتی و تکههای درشتتر گوشت در محصول میگردد (روبلرو[۲۲]، ۲۰۰۹؛ به نقل از ایشیوروشی[۲۳]، ۱۹۹۷). در صورت خرد کردن گوشت خالص بهتنهایی امکان پاره شدن غلاف سارکولمای الیاف ماهیچهای بهمراتب بیشتر خواهد بود و گوشت به صورت یک زمینه یکنواخت برای جذب آب در خواهد آمد. آب میبایست بهصورت تدریجی به خمیر سوسیس افزوده گردد زیرا جذب آب توسط خمیر بهآهستگی صورت میپذیرد و در غیر اینصورت باقیمانده آب در خمیر موجب اختلال در قوام فارش خواهد گردید. روغن نیز بهتدریج به خمیر اضافه شده و در اواسط مرحله خردکردن، پرکنها و اتصالدهندهها شامل گلوتن، آرد، سویا، شیرخشک و غیره را به خمیر میافزایند. زمان معینی برای فرایند خرد کردن وجود ندارد و کاملاً به تجربه مسئول دستگاه بستگی دارد. در انتهای عمل خرد کردن ادویهجات افزوده میگردد (رکنی، ۱۳۸۵). پس از خرد کردن خمیر توسط دستگاه پرکن وارد پوششهای سوسیس شده و در اتاق پخت در حرارت حدود ۷۹-۷۸ درجه سانتیگراد پخت میگردد. در مرحله حرارتدهی (پُخت) پروتئینهای محلول بهم متصل شده و ترکیبات نامحلول را در خود نگه میدارند (روبلرو، ۲۰۰۹). حرارتدهی آخرین مرحله تکنولوژیک تولید سوسیس و کالباس میباشد. اعمال حرارت به محصول و متعاقب آن سرد کردن سبب منعقد کردن خمیر سوسیس شده و این موجب اتصال نهایی پروتئینهای عضله میباشد (روبلرو، ۲۰۰۹؛ به نقل از وادهرا و بیکر[۲۴]، ۱۹۷۰). در نهایت یک ساختار پایداری در سوسیس حاصل میگردد که این ساختار از یک هسته اولیه نشات میگیرد. تشکیل هسته اولیه میتواند قبل یا بعد از تیمار گرما باشد (روبلرو، ۲۰۰۹؛ به نقل از مین و گرین[۲۵]، ۲۰۰۸). سوسیسها پس از سرد کردن در انبار ۴ درجه سانتیگراد ذخیرهسازی میگردند. فرآوردههای گوشتی میبایست بهگونهای فرآوری گردند که محصول یکپارچه با قوام کافی حاصل گردد (روبلرو، ۲۰۰۹؛ به نقل از مکفارلن[۲۶]، ۱۹۷۷).
۱-۶-۱ مینسِ ماهی
مینس ماهی[۲۷] به گوشت جدا شده از ماهی اطلاق می گردد که به شکل کاملا خرد شده و یکنواخت و عاری از فلس، پوست و استخوان باشد (بالاچاندران[۲۸]، ۲۰۰۱)، که یا به طور مستقیم مورد مصارف خانگی قرار میگیرد و یا برای تولید فرآوردههای جنبی همچون سوریمی، سوسیس، برگر ماهی[۲۹]، کوفته ماهی[۳۰] و غیره از ماهی استفاده می شود. اختلاف سوریمی با مینس ماهی در این است که در مینس پروتئینهای سارکوپلاسم و لیپیدها از آن جدا نمیشوند و در نتیجه تمامی اجزائی که سبب ناپایداری هستند (آنزیمها، رنگدانههای هِم، چربیها) همچنان باقیمانده و در طول مدت نگهداری تغییراتی در بافت و طعم محصول ایجاد می نماید. البته فرآوردههای حاصل از مینس از نظر ظاهر و اختصاصات دیگر به فیله نزدیکتر از سوریمی هستند و لذا هر گونه تغییر در آنها (در مقایسه با فیله) به سهولت قابل تشخیص خواهد بود. از دیدگاه تجاری، اختصاصات گونهای آب شیرین پایدارتر از منابع دریایی است و بهمین دلیل تکنولوژی تهیه مینس را در مورد آنها می توان با وسعت بیشتری بکار برد. اکثر این ماهیان ساختار استخوانی ظریفی دارند و بههمین دلیل فیله کردن آنها مشکل است در حالیکه به نظر میرسد استفاده از فرایند استخوانگیری در هنگام تهیه مینس بتواند بازیافت را در آنها بصورت قابل توجهی بهبود بخشد. در ماهیان آب شیرین، میزان چربی بسیار پایین بوده و طعم نامحسوس آنها این امکان را به تولید کنندگان می دهد که از مینس حاصل در ساخت فرآورده های مختلف و همچنین به عنوان جایگزین های گوشت (در ساخت فرآورده های گوشتی) استفاده نمایند. کپور، کفال و تیلاپیا گونه هایی از ماهیان آبهای شیرین هستند که تهیه مینس از آنها با موفقیت انجام گرفته است (رضوی شیرازی ۲، ۱۳۸۲).
۱-۶-۲ سوریمی[۳۱]
سوریمی یک واژه ژاپنی است و به گوشت چرخ شده ماهی اطلاق می گردد که به طریق مکانیکی استخوانگیری شده و قسمت اعظم ترکیبات محلول در آب آن توسط فرایند شستشو خارج شده و پس از طی فرایند پالایش و آبگیریِ خمیر ماهی پروتئین میوفیبریل باقیمانده قبل از انجماد با مواد نگهدارنده مخلوط گردد (لی[۳۲]، ۱۹۹۹). البته خود سوریمی فرآورده حد واسط انواع تولیدات سنتی و جدید می باشد. دو نکته حائز اهمیت در تهیه مواد خام و تولید سوریمی، یکی حجم زیاد صید و دیگری قیمت ارزان می باشد، که هر دو نکته در مورد ماهیان پرورشی خانواده کپورماهیان صدق میکند. از این رو دستیابی به تکنولوژی تولید و سرمایه گذاری مناسب می تواند استفاده بهینه از این منبع مهم غذایی را به دنبال داشته باشد. سوریمی عبارت است از کنسانتره پروتئینهای میوفیبریل که ترکیبات محلول در آب و مواد مولد بو (آنزیم ها، پروتئین های سارکوپلاسم، خون، املاح غیر آلی و بعضی از لیپیدها) طی چند مرحله شستشو از خرده گوشت های ماهی جدا شدهاند. سوریمی در پایان مرحله ساخت، محصولی خواهد بود بدون طعم با ظرفیت نگهداری آب و قدرت امولوسیون کنندگی بالا که از آن می توان برای تهیه انواع فرآورده های ژل مانند[۳۳] استفاده نمود (شعبانپور، ۱۳۸۲). فرایند شستشو موجب افزایش ماندگاری گوشت خرد شده ماهی میگردد (زارع گشتی[۳۴]، ۲۰۰۲؛ به نقل از شویکلو، ۱۹۹۷). میزان پروتئینهای میوفیبریل در ماهی فراوان میباشند. طی بررسیهای انجام شده روی ماهیان مشخص شد که حدود ۷۰ درصد از وزن گوشت آنها را پروتئینهای میوفیبریل تشکیل داده است، درحالیکه میزان پروتئینهای میوفیبریل در گوشت گاو ۳۹ درصد میباشد. یکی از خواص پروتئینهای فوق الذکر محلولیت آنها در آب و آب نمک می باشد، بهعلاوه بو و طعم ماهی مربوط به آمینهای فرار می باشد که از تجزیهشدن پروتئینهای سارکوپلاسمیک، میوفیبریل و ازتهای غیرپروتئینی ناشی میگردد. با شستشوی گوشت چرخ شده ماهی با آب نمک به مدت لازم، این بو و طعم خاص را میتوان از بین برد و یا به اندازه قابل قبول مصرف کننده، آن را تعدیل نمود (لی، ۱۹۹۹).
۱-۷ کیفیت مغذی
اصولاً چهار عامل اصلی پیرامون مبحث کیفیت مواد غذایی وجود دارند که عبارتند از:
۱- قیافه و ظاهر، متشکل از رنگ، شکل، اندازه و درخشش که از حس بینایی برای تعیین آن استفاده میشود.
۲- طعم و بو، متشکل از مزه (قابل درک توسط زبان) و بو (قابل درک توسط بینی) که نشانهی پاسخ گیرندههای موجود در حفرههای دهانی و بینی به محرکهای شیمیایی است. به این موارد اصطلاحاً حسهای شیمیایی اطلاق میگردد.
۳- بافت، حاصل حس لامسه به محرکهای فیزیکی میباشد که در نتیجهی تماس بین اندامهای بدن و ماده غذایی بهوجود میآید. اساساً حس لامسه روش نخست برای ادراک بافت تلقی میشود اما از بعضی از حسهای بینایی، شنوایی و حس شناخت حرکت و وضعیت نیز برای ارزیابی بافت کمک گرفته میشود.
۴- ارزش تغذیهای، متشکل از ریز مغذیها (ویتامینها، نمکها و الیاف) و درشت مغذیها (قندها، چربیها و پروتئینها) میباشد.
عوامل دیگر از جمله هزینه، بستهبندی و راحتی علیرغم اهمیت از جمله عوامل کیفی مواد غذایی محسوب نمیشوند. سه مورد از موارد فوق را عوامل حسی نیز مینامند زیرا بهطور مستقیم به کمک حواس حسی قابل درکاند ولی مورد چهارم (تغذیه) یک عامل کیفی بوده که توسط حواس قابل درک نمیباشد. عوامل قابل پذیرش حسی مواد غذایی دارای اهمیت فراوان میباشد زیرا انسانها از خوردن غذا لذت برده و لذت مواد غذایی هم یک نوع لذت حسی است که از تولد تا مرگ همراه بشر میباشد (عباسی، ۱۳۸۶).
۱-۸ نگهداری در یخچال
درجهحرارت یخچالی به حرارتهای بین ۲ تا ۷ درجه سانتیگراد اطلاق میگردد و بهمنظور نگهداری تعداد زیادی از مواد غذایی استفاده میگردد (آبرومند، ۱۳۸۴). متداولترین روش نگهداری و عرضه فرآوردههای گوشتی از جمله سوسیس نیز نگهداری در یخچال میباشد. سرد کردن از جمله روشهایی است که موجب جلوگیری از تکثیر میکروارگانیسمهای بیماریزا و به تعویق انداختن فساد در مواد غذایی میشود (رکنی، ۱۳۸۶). استفاده از یخچال آسانترین و ارزانترین روش کارآمد کاهش درجه حرارت ماهی و فرآوردههای آن و شیوه مناسبی در نگهداری موقت محصولات خوراکی است. طی نگهداری فرآوردههای دریایی در یخچال هرچند رشد ارگانیسمهای فاسد کننده ماهی و نیز سرعت فعالیت های آنزیمی و شیمیایی کاهش می یابد، اما فرایندهای اکسیداسیونی و هیدرولیزی چربی ماهیان متوقف نشده، بلکه به آرامی پیش می روند (رضوی شیرازی ۱، ۱۳۸۵). این فرایندها منجر به بروز تغییرات ناخواستهای در زمان نگهداری و در نتیجه کاهش کیفیت محصول خواهند شد (فضلآرا، ۱۳۸۴).
۱-۹ نگهداری در فریزر
به درجهحرارتهای منهای ۱۸ درجهسانتیگراد و زیر آن درجهحرارت منجمدکننده اطلاق میگردد (آبرومند، ۱۳۸۴). انجماد یکی از بهترین روشهای نگهداری طولانیمدت برای مواد غذایی بهخصوص ماهی بهشمار میآید و در صورتیکه انجماد یا سرعت سریع در دمای پایین انجام پذیرد سبب حفظ کیفیت و بافت ماده غذایی خواهد گردید (رکنی، ۱۳۸۶). انجماد می تواند گوشت را به حالت طبیعی و بدون فاسد شدگی قابل ملاحظه نگه دارد، ولی حتی با بهره گرفتن از این روش نیز هنوز مقداری کاهش کیفیت در طی مدت زمان نگهداری گوشت اتفاق می افتد. در عمل انجماد، رشد باکتریها متوقف شده و با توجه به درجه برودت، سرعت فعالیت های آنزیمی و شیمیایی کاهش مییابد زیرا واکنشهای متابولیکی میکروارگانیسمها نیز توسط آنزیم صورت میگیرد (آبرومند، ۱۳۸۴)، اما با وجود این، ادامه فرایندهای اکسیداسیونی و هیدرولیزی چربی ماهیان، باعث بروز تغییرات ناخواسته ای در زمان نگهداری و در نتیجه کاهش کیفیت محصول می شوند (فضلآرا، ۱۳۸۴). این پدیدهها سبب میگردند که فساد چربی، مهمترین عامل کاهش ماندگاری ماهی را در سردخانه رقم زده و بسیاری از مطالعات بر جلوگیری از فساد و توسعه طعم نامطلوب فرآوردههای دریایی معطوف گردد. میزان این تغییرات متاثر از نحوه انجماد، دمای نگهداری و نوسانات دمایی می باشد (رضوی شیرازی ۱، ۱۳۸۵).
هرچند نگهداری سوسیس بهصورت منجمد در کشور ایران متداول نمیباشد اما با توجه به منجمد کردن سوسیس در بعضی از مناطق و کشورها و تکمیل جنبهه ای این تحقیق، سوسیسهای تولیدی در فریزر نگهداری شدند و بهمنظور ارزیابی میزان اُفت کیفی و تعیین مدت ماندگاری محصول بهمدت ۴ ماه در فریزر نگهداری شده و در فواصل ماهانه نمونهبرداری شد.
بهمنظور تولید سوسیس ماهی میتوان از مینس، مینس شسته و یا سوریمی ماهی استفاده نمود. تا کنون تحقیق منسجمی روی سوسیس ماهی و اثرات فرایندهای شستشو بر کیفیت مغذی و مدت ماندگاری سوسیسهای تولیدی در یخچال و فریزر صورت نپذیرفته است ولی طرح و بحث این موضوع در جهت انتخاب آگاهانه فرایند شستشوی گوشت چرخ شده حائز اهمیت میباشد.
۱-۱۰ فرضیه ها
۱- استفاده از مینس شسته و یا سوریمی منجر به کاهش مزه و بو و تولید بافت مناسب در سوسیس تولید شده از ماهی کپور نقرهای میشود.
۲- سوسیس ماهی کپور نقرهای تولیدی دارای کیفیت مغذی مطلوب میباشد.
۳- تغییرات فیزیکوشیمیایی، باکتریولوژیک و حسی سوسیس ماهی کپور نقرهای در طی سه ماه نگهداری به صورت منجمد دارای تغییرات معنیدار میباشد.
۴- تغییرات فیزیکوشیمیایی، باکتریولوژیک و حسی سوسیس ماهی کپور نقره ای در طی نگهداری در یخچال معنیدار است.
۱-۱۱ هدف
۱- تهیه سوسیس ماهی کپور نقرهای
۲- تعیین ارزش غذایی سوسیس ماهی کپور نقره ای
۳- تعیین تغییرات کیفی سوسیس ماهی طی نگه داری در یخچال
۴- تعیین تغییرات کیفی سوسیس ماهی طی نگه داری در فریزر
فصل دوم
۲- بررسی منابع
۲-۱ مطالعات انجام شده پیرامون مبحث سوسیس و کیفیت مغذی
امروزه مصرف کنندگان مواد غذایی توجه بیشتری به کیفیت تغذیهای غذاهای مورد مصرفشان مبذول میدارند. ماهی و آبزیان جزء رژیمهای غذایی ویژه به لحاظ کیفیت مغذی محسوب میگردند. ارزش ویژه مصرف ماهی و دیگر آبزیان میزان اندک چربیهای اشباع و میزان بالای اسیدهای چرب غیر اشباع (کولونوفسکی[۳۵] و همکاران، ۲۰۰۶)، پروتئین با تمامی اسید آمینههای لازم و با نسبت لازم، مواد معدنی و بعضی ویتامینها میباشد (ترواتیل و همکاران، ۲۰۰۸؛ به نقل از بلپیور و واسکا، ۲۰۰۶). حال آنکه به بسیاری دلایل مختلف از جمله عدم فرهنگ ماهیخوری، مصرف ماهی و روغن آن حتی در بسیاری از کشورهای غربی و توسعهیافته بسیار ناچیز میباشد.
تولید فرآوردههای مختلف از آبزیان یکی از بهترین راهکارهای افزودن مصرف ماهی میباشد. در صورت مصرف منظم ماهی، تعادل مناسب عناصر ضروری در بدن مصرفکننده ایجاد خواهد شد. یکی از نکات حائز اهمیت در تولید یک فرآورده از ماهی، حفظ کیفیت مغذی و حتی بهبود ارزش غذایی آن میباشد (کاکلی[۳۶] و همکاران، ۲۰۰۵). در فرآورده سوسیس ماهی، گوشت ماهی با مواد مغذی مختلفی (همچون پروتئین شیر، گلوتن، نشاسته و غیره) مخلوط میگردد و لذا میتواند کیفیت مغذی آنرا دستخوش تغییر نماید. بررسی کیفیت مغذی از جمله راهکارهای ارزیابی کیفی محصول تولید شده میباشد.
۲-۱-۱ ترکیبات شیمیایی
ارسلان و همکاران (۲۰۰۱)، تولید سوسیس تخمیری از ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) را بررسی کردند. در این تحقیق، چهار گروه سوسیس با درصدهای متفاوت گوشت ماهی و گوشت قرمز باهم مقایسه گردیدند. در تیمار یک، ۱۰۰ درصد گوشت ماهی، تیمار دو از ۶۷ درصد گوشت ماهی و ۳۳ درصد گوشت قرمز، تیمار سه از ۵۰ درصد گوشت ماهی و ۵۰ درصد گوشت قرمز و در نهایت در تیمار چهار از ۶۷ درصد گوشت قرمز و ۳۳ درصد گوشت ماهی استفاده گردید. پس از مخلوط کردن گوشتها با مواد افزودنی و رسیدن سوسیسهای تولیدی، در یخچال نگهداری شدند و در روزهای ۱، ۷، ۱۵ و ۳۰ مورد ارزیابی حسی، شیمیایی و میکروبی قرار گرفتند. در بررسیهای حسی، مشخص گردید که در معیار رنگ، تیمار شماره ۴ و در فاکتور بافت، تیمار شماره ۲ و در معیار مزه و بو، نمونه های سوسیس تیمار شماره ۳ و در نهایت در پذیرش کلی، تیمار شماره ۲ دارای حداکثر امتیازات می باشند. از نظر ترکیب تقریبی، نتایج نشان داد که از نظر پروتئین تیمار شماره ۴ ، ۳، ۲ و ۱ و از نظر میزان چربی تیمار ۲، ۱، ۴ و ۳ و از نظر رطوبت تیمار ۳، ۴، ۲ و ۱ به ترتیب بالاترین مقادیر را در فاکتورهای ذکر شده داشتهاند. محققین در پایان تولید سوسیس تخمیری ماهی کپور معمولی را بهلحاظ جنبهه ای تغذیهای مناسب تلقی نموده و بیان کردند که با افزایش مدت ماندگاری محصولات شیلاتی، میتوان مصرف سرانه ماهی را افزایش داد. در مجموع تحقیق صورت گرفته مطالعهی پایهای مناسبی در زمینه تولید سوسیس تخمیری از ماهی میباشد اما یکی از محدودیتهای بارز در تولید سوسیس استفاده از مخلوط گوشت قرمز با گوشت ماهی میباشد. هرچند احتمالاً این عمل مورد تقاضای مصرف کنندگان بوده اما به لحاظ تفاوتهای فلور میکروبی دام و ماهی و مشکلات بهداشتی این عمل در صنایع گوشتی بسیاری از کشورها ممنوع میباشد.
ساکیندرا و ماهندراکار[۳۷] (۲۰۰۷) با مقادیر متفاوت گوشت ماهیهای سالمون (Salmo salar) و سایت[۳۸] (virens Pollachius) ، چربی، پروتئین و پروتئین شیر (کازئینات و پروتئین آب پنیر[۳۹])، بهمنظور انتخاب بهترین فرمولاسیون سوسیسهای تخمیری ماهی تولید کرده و نتایج را باهم مقایسه نمودند. نویسندگان پیشنهاد کردند که میتوان با بهره گرفتن از ماهیان سالمون ، سایت و پروتئین حیوانی سوسیس ماهی تولید نمود که مطلوب، پایدار و دارای بافت قابل برش باشد. ماندگاری سوسیس تولیدی به دلیل فعالیت آبی و pH پایین، بالا بود. در مجموع طعم سوسیس از نظر گروه پانل مطلوب تلقی گردید.
۲-۱-۲ بافت
بافت، ناشی از حس لامسه به محرکهای فیزیکی میباشد که در نتیجهی تماس بین اندامهای بدن و ماده غذایی بهوجود میآید. اساساً حس لامسه روش نخست برای ادراک بافت تلقی میشود اما از بعضی از حسهای بینایی، شنوایی و حس شناخت حرکت و وضعیت نیز برای ارزیابی بافت کمک گرفته میشود (عباسی، ۱۳۸۶). بافت محصولات غذایی را علاوهبر روش حسی با بهره گرفتن از دستگاه نیز میتوان سنجید (یارمند، ۱۳۸۴). بهوسیلهی دستگاه ارزیابی سطوح بافتی[۴۰] میتوان بافتِ یک ماده غذایی را در دو نوبت با حرکات رفت و برگشتی مشابه عمل جویدن توسط فکها، بررسی نمود. سامانهی محرکهی دستگاه نمونه غذا را توسط پیستون در دو نوبت فشار و فشار زدایی نموده و پس از اندازهگیری نیروهای اعمالشده، شاخصهای بافتسنجی را محاسبه و اعلام مینماید (قنبرزاده، ۱۳۸۶). پارامترهای مهم اندازهگیری شده توسط این دستگاه سختی[۴۱]، انسجام[۴۲]، چسبناکی[۴۳] و فَنَریَت[۴۴] میباشند.
سختی: حداکثر نیرویی که در اولین فشار پیستون میتواند منجربه ترکانداختن یا شکستن نمونه گردد (کاساپیس، ۲۰۰۹).
انسجام: نیروی لازم برای تغییر شکل نمونه قبل از شکستن (عباسی، ۱۳۸۶).
چسبناکی: کار لازم برای دور کردن پیستون دستگاه از نمونه یا نیرویی که پس از عمل فشار زدایی دستگاه، از جانب نمونه به دستگاه وارد میگردد و نشاندهندهی انسجام نمونه در زمان فشارزدایی است (کاساپیس[۴۵]، ۲۰۰۹).
فنریت: توانایی نمونه برای بازیابی شکل اولیه و اصلی خود، پس از اینکه نیروی تغییر شکل دهنده رفع میگردد (گارسیا[۴۶] و همکاران، ۲۰۰۷).
کاردوسو[۴۷] و همکاران (۲۰۰۶) پژوهشی روی تولید سوسیس ماهی با ارزش غذایی بالاتر، روغن کمتر و دارای فیبرهای خوراکی انجام دادند. محققین دریافتند افزایش روغن در سوسیسها میزان سختی بافت سوسیس را افزایش میدهد. علت افزایش سختی با افزایش روغن، کاهش میزان رطوبت و آب سوسیس میباشد. ایشان همچنین افزودند میزان سختی، انسجام، چسبناکی، فنریت، صمغیبودن و جویدنیبودن با میزان آب و چربی سوسیس در ارتباط میباشد.
در مطالعه رایِبروی[۴۸] و همکاران (۲۰۰۵) بر خصوصیات فیزیکی سوسیس تخمیری ماهی مشخص گردید که تغییرات سختی، انسجام، چسبناکی، شکستنیبودن، فنریت و قابلیت ارتجاع ممکن است در نتیجهی تاثیرات اسید بر ساختمان بافتی سوسیس باشد. با توجه به تخمیری بودن سوسیس در تحقیق ایشان، نمیتوان این نتیجه را برای سوسیس حرارتدیده تعمیم داد.
۲-۱-۳ رنگ
رنگ گوشت ناشی از عملکرد دو عامل رنگدانههای گوشت و خاصیت پراکنده شدن نور میباشد (موحد، ۱۳۸۳). احساسی که بوسیلهی تحریکات عصبی با تماشای رنگ گوشت و فرآوردههای گوشتی به بیننده دست میدهد در تصمیم گیری خرید این فرآورده غذایی بسیار موثر میباشد. از اینرو متخصصین بازاریابی فرآوردههای گوشتی گزارش نمودند اسامی رنگها با احساسی که در افراد ایجاد میکند مطابقت نمیکند لذا سنجش رنگها توسط دستگاههای رنگسنج را توصیه نمودند. امروزه بهمنظور اندازهگیری رنگها از روشهایی که کمیسیون بینالمللی روشنایی[۴۹] تعیین نموده است استفاده میگردد. توسط روشهای فوق نوع رنگ که مربوط به طول موج است، شدت رنگ که با دامنه ارتعاشات متناسب بوده و همچنین سیری یا روشنایی رنگ که مربوط به خالص بودن آن یعنی یک طول موج معین، یا ترکیب آن با سایر طول موجها خواهد بود مورد سنجش قرار خواهد گرفت (رکنی، ۱۳۸۵).
زودی[۵۰] و همکاران (۲۰۰۲) از آرد لوبیا بهعنوان اکستندر[۵۱] در سوسیس گاو استفاده نموده و بیان داشتند تفاوت پارامترهای رنگسنجی بین سوسیسهای تولید شده یا به دلیل اختلافات موجود در رنگدانههای گوشت و اختلافات رنگی حاصل از دیگر افزودنیها همچون مواد افزودنی، آرد و ادویهها میباشد.
خواص کاربردی سوسیس ماهی غنی شده با کیتوزان[۵۲] توسط لوپز[۵۳] و همکاران (۲۰۰۵) مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه افزودن کیتوزان به سوسیس ماهی کاد موجب افزایش زردی سوسیسها گردید اما بر میزان روشنایی سوسیسها تاثیر معنیداری نداشت.
۲-۱-۴ اسید چرب
مزایای مصرف ماهی بهلحاظ دارا بودن اسیدهای چرب غیر اشباع قبلاً بیان گردید. آگاهی از طبیعت شیمیایی اسیدهای چرب روغن ماهی و چگونگی توزیع آنها از نظر نقشی که در ارزیابی تغذیهای ماهی و محصولات آن دارند، دارای اهمیت زیادی میباشند. آگاهی از نحوه توزیع و گستردگی این اسیدهای چرب از آن جهت ضروری است که از طریق آن میتوان درک بهتری از اختصاصات شیمیایی و فیزیکی روغنهای ماهی و نقش بیوشیمیایی اسیدهای چرب ماهی و دیگر آبزیان بدست آورد. اسیدهای چرب ماهی شامل اسیدهای چرب اشباع شده[۵۴]، تک غیر اشباع[۵۵] و اسیدهای چرب چند غیر اشباع[۵۶] میباشد. اسیدهای چرب غیر اشباع دارای زنجیرهی کربنی طویل معمولاً با دامنهی بین C12-C22 میباشند. باید در نظر داشت که ترکیب روغنها در تمامی ماهیان با توجه به گونهی ماهی، غذای خورده شده توسط ماهی و حتی سیکل فصلی درجهحرارت آب متغیر است. لذا بهمنظور درک ارزش تغذیهای محصولات تولید شده از ماهی و آبزیان مطالعات اسیدهای چرب لازم به نظر میرسند (رضوی شیرازی ۲، ۱۳۸۰).
سمپلز[۵۷] و همکاران (۲۰۰۹) سطوح اسیدچرب غذاهای تجاریِ تهیه شده از ماهی و مرغ و فیله خام ماهیان را مورد تجزیهتحلیل و مقایسه قرار دادند. آنها گزارش نمودند که ترکیب اسیدچرب در محصولات آماده مصرف به ترکیب اسیدچرب گوشت مورد استفاده و منبع روغن مورد استفاده در فرآوری، بستگی دارد. همچنین بر اساس نتایج سایر محققین افزودند سطوح اسید چرب محصول به تغذیه، گونه، نژاد، سن و جنس حیوان مورد استفاده تغییر مینماید.
براینی و همکاران (۲۰۰۲) روغن ماهی را به جیره غذایی خوک افزودند و اثرات آنرا روی سطوح اسیدچرب گوشت و سوسیس خوک سنجیدند. آنها مشاهده کردند که خوکهای تغذیه کرده از روغن ماهی با غلظت بیشتر، روغن اشباع نشده بیشتری در عضلات دارند و متعاقباً سوسیسهای تولید شده از این گوشتها نیز مقادیر بیشتری روغن اشباع نشده را دارا بودند. این سوسیسها دارای بوی ترشیدگی، طعم تلخ و مقادیر بالای تیوباربیتوریک اسید بودند که بیشک با مقادیر بالای روغنهای اشباع نشده در ارتباط است. محققین بهمنظور جلوگیری از تغییرات نامطلوب در گوشت و محصولات گوشتی غنی شده با روغن اشباع نشده، بررسیهای بیشتر را جهت بهینه کردن سطوح اسید چرب پیشنهاد کردند.
۲-۱-۵ ارزیابی حسی
موضوعات: بدون موضوع
[سه شنبه 1400-01-24] [ 11:42:00 ب.ظ ]