برای هر گروه از میانگین ها اعداد دارای حداقل یک حرف مشترک بر اساس آزمون LSD در سطح ۵% اختلاف معنی داری ندارند.
بر اساس مقایسه میانگین حاصل از صفات ریحان (جدول ۴-۲)، بیشترین تعداد گل آذین در بستر ورمی کمپوست (۱۲) و کمترین در بستر شاهد (۳۹/۹) بود. همچنین بیشترین تعداد گل آذین در تاریخ کاشت اول (۴۴/۱۱) و کمترین مربوط به تاریخ کاشت دوم (۹۳/۹) بود. از لحاظ آماری تاریخ های کاشت و بستر ها با هم اختلاف معنی داری در سطح ۰۵/۰ داشتند.
از لحاظ طول گل آذین بر اساس مقایسه میانگین صفات حاصل از (جدول ۴-۲) بیشترین طول گل آذین در بستر ورمی کمپوست (۲۲/۳۰ سانتی متر) و پرلیت + کوکوپیت (۶۸/۲۹ سانتی متر) و کمترین در خاک شاهد (۰۹/۲۶ سانتی متر) مشاهده گردید. از لحاظ مقایسه میانگین (جدول ۴-۴) بیشترین مقدار مربوط به تاریخ کاشت اول (۳۰ سانتی متر) و کمترین مربوط به تاریخ کاشت دوم (۰۶/۲۷ سانتی متر) بود که تاریخ کاشت اول بر تاریخ کاشت دوم در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشت.
نتایج حاصل از مقایسه میانگین صفات (جدول ۴-۲) نشان می دهد که بیشترین تعداد چرخه در هر گل آذین (۴۲/۱۵) مربوط به تاریخ کاشت اول و کمترین مربوط به تاریخ کشت دوم (۴۰/۱۳) بود که از لحاظ آماری دو تاریخ کاشت در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری با هم دارند.
بر اساس مقایسه میانگین صفات (جدول ۴-۲) تعداد کل چرخه در بوته در بستر ورمی کمپوست (۹۸/۱۹۰) و تاریخ کاشت اول (۱۱۹/۱۷۶) بیشترین و بستر شاهد (۶۵/۱۱۹) و تاریخ کاشت دوم (۹۷/۱۳۲) کمترین مقدار را دارا بودند که ازلحاظ آماری ورمی کمپوست بر سایر بستر ها و تاریخ کاشت اول بر تاریخ کاشت دوم در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشتند.
بر اساس جدول مقایسه میانگین صفات (جدول ۴-۲) وزن بذر در بوته در بستر ورمی کمپوست (۲۱/۷ گرم) و تاریخ کاشت اول (۶۸/۵ گرم) بیشترین مقدار و وزن بذر در بوته بستر شاهد (۰۲/۲ گرم) و تاریخ کاشت دوم (۵۳/۳) کمترین مقدار را دارا بودند که بستر های ورمی کمپوست، پرلیت+ کوکوپیت و خاک گلدانی به ترتیب با هم و با شاهد برتری و اختلاف معنی دار در سطح ۰۵/۰ داشتند و تاریخ کاشت اول نسبت به تاریخ کاشت دوم در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشت.
بر اساس نتایج مشاهده شده از مقایسه میانگین صفات (جدول ۴-۲) بستر ورمی کمپوست بیشترین (۱/۳۶۴۱) و بستر شاهد (۱/۱۶۴۷) کمترین تعداد بذر در بوته را داشتند و تاریخ کاشت اول (۶۷/۳۰۸۶) نسبت به تاریخ کاشت دوم (۸/۲۱۱۳) در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشت.
نتایج حاصل از مقایسه میانگین صفات (جدول ۴-۲) نشان می دهد که وزن بذر در هر گل آذین در بستر ورمی کمپوست (۵۸۶/۰ گرم) و کمترین در بستر شاهد (۲۱۹/۰ گرم) بود. تاریخ کاشت اول (۴۷۸/۰ گرم) بود که نسبت به وزن بذر در گل آذین تاریخ کاشت دوم ۳۵۱/۰ گرم) در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشت.
بر اساس مقایسه میانگین صفات حاصل از (جدول۴-۲) تعداد بذر در هر گل آذین در تاریخ کاشت اول (۸۶/۲۶۲) نسبت به تاریخ کاشت دوم (۱۹/۲۱۱) در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشتند.
بر اساس نتایج مقایسه صفات (جدول ۴-۲) تعداد بذر در هر چرخه در بستر ورمی کمپوست (۸۵/۱۸) و تاریخ کاشت اول (۳۱/۱۷) بیشترین مقدار بود و با سایر بستر های اختلاف معنی داری نشان داد. تعداد بذر هر چرخه گل در بستر شاهد (۸۵/۱۳) و تاریخ کاشت دوم (۶۷/۱۵) کمترین را دارا بودند که به طور کلی بستر های پرلیت+ کوکوپیت و خاک گلدانی بعد از ورمی کمپوست نسبت به شاهد برتری داشتند، همچنین تاریخ کاشت اول با تاریخ کاشت دوم در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشت.
بر اساس نتایج حاصل (جدول ۴-۲)، وزن هزار دانه بستر ورمی کمپوست (۹۵/۱گرم) و تاریخ کاشت اول (۷۴/۱گرم) بیشترین مقدار و کمترین مقدار در بستر شاهد (۲۲/۱ گرم) و تاریخ کاشت دوم (۶۲/۱ گرم) مشاهده شد، که بستر های مختلف نسبت به بستر شاهد اختلاف معنی دار و برتری داشتند، ولی وزن هزار دانه در دو تاریخ کاشت در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری با هم نداشتند.
نتایج حاصل از مقایسه میانگین صفات (جدول ۴-۲ ) نشان داد که بیشترین داده وزن تر اندام های هوایی در بستر ورمی کمپوست (۱/۱۷۱۳ گرم) در واحد سطح و پرلیت + کوکوپیت (۹/۱۶۸۹ گرم) و در تاریخ کاشت اول (۱/۱۷۵۳ گرم) بود و کمترین داده در بستر شاهد (۶/۱۰۳۷گرم) و در تاریخ کاشت دوم (۱/۱۱۴۹گرم) مشاهده شد که به طور کلی بستر های مختلف با بستر شاهد در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشتند.
بر اساس نتایج حاصل از جدول مقایسه میانگین صفات (جدول ۴-۲) تیمار ورمی کمپوست (۵/۵۲۲ گرم ) و تاریخ کاشت اول (۴۴/۵۰۷ گرم) بیشترین وزن خشک اندامهای هوایی در واحد سطح را داشتند هم چنین بستر شاهد (۳۴/۳۱۳ گرم) و تاریخ کاشت دوم (۷۰/۳۶۸ گرم) کمترین وزن خشک اندام های هوایی را دارا بودند که بستر ورمی کمپوست با سایر بسترها و تاریخ کشت اول نسبت به تاریخ کاشت دوم اختلاف و برتری داشتند. بسترهای پرلیت + کوکوپیت و خاک گلدانی اختلافی با هم نداشته ولی نسبت به شاهد در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشتند.
بر اساس نتایج مشاهده شده از مقایسه میانگین صفات (جدول ۴-۲)، عملکرد بیولوژیک در بستر ورمی کمپوست (۴۱۸۰ کیلوگرم در هکتار) و تاریخ کاشت اول (۵/۴۰۵۹ کیلو گرم در هکتار) بیشترین مقدار و بستر شاهد (۷/۲۵۰۶ کیلوگرم در هکتار) و تاریخ کاشت دوم (۶/۲۹۴۹ کیلوگرم در هکتار) کمترین مقدار را دارا بودند، که بستر ورمی کمپوست با سایر بستر ها و تاریخ کاشت اول نیز با تاریخ کاشت دوم اختلاف معنی داری در سطح ۰۵/۰ داشت.
بر اساس مقایسه میانگین صفات (جدول ۴-۲) حاصل از داده ها، شاخص برداشت در بستر ورمی کمپوست (۴۸۹/۱۳) و تاریخ کاشت دوم (۸۲۴/۱۰) بیشترین مقدار و در بستر شاهد (۵۹۱/۶) و تاریخ کاشت دوم (۳۲۴/۹) کمترین مقدار را دارا بودند که ورمی کمپوست با سایر بسترها و تاریخ کاشت اول نیز نسبت به تاریخ کاشت دوم اختلاف داشتند که بر اساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس این اختلاف از لحاظ آماری در سطح ۰۵/۰ معنی دار نبود. همچنین بسترهای پرلیت + کوکوپیت (۹۰/۱۰) و خاک گلدانی (۳۰۶/۹) با هم اختلافی نداشته ولی نسبت به شاهد در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشتند.
بر اساس مقایسه میانگین صفات (جدول ۴-۲) میزان عملکرد بذر در هکتار در بستر ورمی کمپوست (۱۵/۵۷۷ کیلو گرم در هکتار) و تاریخ کاشت اول (۳۳/۴۵۴ کیلو گرم در هکتار) بیشترین مقدار و کمترین مقدار در بستر شاهد (۰۹/۱۶۲ کیلوگرم در هکتار) و تاریخ کاشت دوم (۹۶/۲۸۲ کیلو گرم در هکتار) به دست آمد که بستر ورمی کمپوست نسبت به سایر بسترهای کشت در سطح ۰۵/۰ اختلاف معنی داری داشت.
توضیح: نکته مهم و قابل توجه در نمودار های (۴-۱) و (۴-۲) این است که صفات مورد بررسی در بسترهای مشابه (مثلاً ورمی کمپوست) در دو تاریخ کاشت صورت گرفته و معنی دار بودن آن از لحاظ آماری به صورتa و b نمایش داده شده و نباید مقایسه ای بین بسترهای متفاوت (مثلاً ورمی کمپوست با مخلوط خاک گلدانی) در دو تاریخ کاشت انجام گیرد. مقایسه بین انواع بسترها در دو تاریخ کاشت در جداول مقایسه میانگین صفات (۴-۱) و (۴-۲) آورده شده است.
۴-۱- تأثیر انواع بستر کاشت و تاریخ کاشت بر صفات رشدی ریحان سبز در زمان ۸۰ درصد گلدهی:
۴-۱-۱- تأثیر انواع بستر و تاریخ کاشت بر ارتفاع بوته
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت fotka.ir مراجعه نمایید.
تاریخ کاشت اول ۱۵۰٫۸۳ ۱۴۲٫۹ ۱۲۹٫۶۵ ۱۱۹٫۰۲۵
تاریخ کاشت دوم ۱۳۱٫۹۲۵ ۱۲۹٫۳۴ ۱۲۷٫۰۸ ۱۰۶٫۸۶
شکل ۴-۱ اثر متقابل انواع بستر و تاریخ کاشت بر ارتفاع بوته
بر اساس نمودار (شکل ۴-۱) ارتفاع بوته در بستر ورمی کمپوست در دو تاریخ کاشت از لحاظ آماری در سطح ۵ درصد اختلاف معنی داری داشتند. بستر (پرلیت + کوکوپیت) تاریخ کاشت اول نیز با تاریخ کاشت دوم اختلاف معنی داری در سطح ۵ درصد داشت.
افزایش ارتفاع گیاه در تیمارهای کود آلی و مواد معدنی با توجه به نوع خاک لوم رس سیلتی در این پروژه به نظر می رسد که می تواند ناشی از بهبود ساختمان خاک، افزایش ظرفیت نگهداری خاک و تأمین عناصر غذایی به ویژه نیتروژن و فسفر باشد. اثر هورمون های رشد موجود در ورمی کمپوست نیز باعث افزایش ارتفاع شد. به نظر می رسد علت کاهش ارتفاع با تأخیر در کاشت برخورد گیاه با شرایط نامساعد محیطی و کوتاه شدن دوره رشد می باشد. نتایج این تحقیق با نتایج تحقیقات ذیل مطابقت داشت:
رحمتی و همکاران (۱۳۸۷) گزارش کردند، نسبت های مختلف کوکوپیت و پرلیت به همراه خاک زراعی بر گیاه دارویی ریحان باعث افزایش ارتفاع شد. تهامی زرندی و همکاران (۱۳۸۸) بر روی گیاه ریحان نشان دادند، تیمارهای حاوی ورمی کمپوست دارای بیشترین ارتفاع بودند. آلباهو و همکاران (۲۰۰۹) نیز نشان دادند، ارقام فلفل شیرین در بستر کشتی که شامل پیت ماس، پرلیت، ورمی کمپوست و کوکوپیت باشد دارای بیشترین ارتفاع گیاه هستند.
۴-۱-۲- تأثیر بستر کاشت و تاریخ کاشت بر تعداد شاخه فرعی و تعداد شاخه فرعی فرعی گلدار در بوته
حق انحصاری © 2021 مطالب علمی گلچین شده. کلیه حقوق محف
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 03:53:00 ب.ظ ]