۴- ترکیبات آمونیوم نظیر بنز آلکون؛
۵- اسانسهای گیاهی (بوناتیرو همکاران،۲۰۰۷؛ شریفیفر و همکاران،۲۰۰۷).
۶- ترکیبات شبه هورمونی مانند هومیک اسید
۲-۵- پیشینه تحقیق
اسانس های گیاهی در مقابل برخی عوامل بیماریزا، خواص ضدمیکروبی قوی از خود نشان می دهند و خاصیت ضد میکروبی آنها در علوم دیگر به اثبات رسیده است (بوناتیرو و همکاران، ۲۰۰۷؛ شریفی فر و همکاران، ۲۰۰۷). در بین مواد نگهدارنده که برای افزایش طول عمر گلهای بریده مورد استفاده قرار میگیرد، هیدروکسی کینولین اثر قویتری در کنترل عوامل میکروبی دارد و اکثرا در بسیاری از گلهای شاخه بریده جواب میدهد (خلیقی و شفیعی، ۱۳۷۹؛ حسین، ۱۹۹۴؛ ردی و همکاران، ۱۹۹۵؛ ون دورن و پریک، ۱۹۹۰).
۲-۵-۱- نمک های هیدروکسی کینولین
۸- هیدروکسی کینولین یک میکروبکش بسیار مهم در نگهدارندههایی است که در صنعت گلکاری استفاده میشوند. این مواد باعث اسیدی کردن محلول گردیده و با یونهای فلزات دو ظرفیتی نظیر آهن و مس در آنزیم های فعال عامل انسداد ساقه، ترکیب شده و استرهای کینولین تولید می کنند (نواک و رودنیکی، ۱۹۹۹۰).
نمکهای ۸-هیدروکسی کینولین به دو صورت استفاده میشوند:
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت fotka.ir مراجعه نمایید.
۸- هیدروکسی کینولین سولفات
۸- هیدروکسی کینولین سیترات
در آزمایشی اثر ترکیبات شیمیایی مختلف را بر عمر پس از برداشت و حفظ کیفیت گلهای شاخه بریده ژربرا (Gerbera jamesonii) بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که استفاده از محلول ۸- هیدروکسی کینولین در غلظت ۲۰۰ میلیگرم در لیتر یا کلرید کلسیم در غلظت ۱۰۰۰ یا ۲۰۰۰ میلیگرم در لیتر به همراه ۴ درصد سوکروز، در مقایسه با تیمارهای دیگر میزان جذب آب را در تمام طول دورهی حیات گل به طور قابل توجهی افزایش داد. (سواد و همکاران، ۲۰۱۱).
حسین (۱۹۹۴) به این نتیجه رسید که نگهداشتن مداوم گلهای بریده شدهی داوودی (Chrysanthemum morifolium L.) در محلول ۸- هیدروکسی کینولین سولفات، با غلظت ۱۰۰ میلیگرم درلیتر منجر به پایینترین کاهش از دست دادن آب و بیشترین وزن تازهی و در نتیجه، بالاترین طول عمر گلجایی شد. به علاوه، این آزمایش در کنترل رشد باکتری نیز موثر بود. همچنین در آزمایشی دیگر آنژو و همکاران (۱۹۹۹) نیز نتایج مشابهی بدست آوردند.
در آزمایشی دیگر اثر ۲۰۰ میلیگرم در لیتر ۸- هیدروکسی کینولین یا ۳۰ گرم در لیتر ساکارز به اضافه۲۰۰ میلیگرم در لیتر ۸- هیدروکسی کینولین را در دماهای ۲۰، ۲۵ و ۳۰ درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار دادند. دماهای بالاتر باز شدن گل رز را افزایش و عمر گلدانی را کاهش دادند. ۸- هیدروکسی کینولین و ۸- هیدروکسی کینولین بههمراه سوکروز هر دو عمر گلدانی را در تمام دماها افزایش دادند، اما ۸- هیدروکسی کینولین بههمراه سوکروز محلول موثرتر و کارآمدتری بود (ایچیمورا و همکاران، ۱۹۹۹).
چاناسوت و همکاران (۲۰۰۳) معتقدند که طول عمر گلهای شاخه بریده اغلب توسط تجمع باکتری در ساقه گلها و انسداد آوندی و در نتیجه کاهش جذب آب محدود می شود. افزودن ترکیبات متعدد ضدمیکربی مانند استرهای کینولین درآب گلدان به دلیل کاهش تعداد باکتری طول عمرگل را افزایش میدهد، اما غلظت موثراین ترکیبات پادزیست ممکن است برای گلها سمی باشد.
در آزمایشی دیگر در جهت افزایش عمرگلجایی وکیفیت گلهای بریدنی گلایو ل رقم’کلوئه‘، آزمایشی با بهره گرفتن از محلولهای نگهدارنده مختلف انجام دادند. محلولهای نگهدارنده شامل ۸- هیدروکسی کینولین ۳۰۰ میلیگرم در لیتر + سوکروز ۴% + اسیدسیتریک ۱۰۰۰ میلیگرم در لیتر و محلول نیترات نقره ۳۰۰ میلیگرم درلیتر + سوکروز ۴% + اسیدسیتریک ۱۰۰ میلیگرم در لیتربوده و با تیمارشاهد(آب مقطر) مقایسه شدند .صفات مورد اندازه گیری آنها شامل طول عمرگلجایی، وزن تر گلها و میزان جذب آب بود. نتایج آنها نشان داد که بین محلولهای نگهدارنده درسطح احتمال ۱% اختلاف معنی دار وجود داشته وهر دو محلول باعث افزایش عمرگلجایی، وزن تر گلها و میزان جذب آب شدند و عمر گلجایی را در مقایسه با شاهد ۱/۴ روزافزایش دادند(صدیقی دهکردی و همکاران، ۱۳۸۸).
در آزمایشی دیگر جهت ارزیابی میزان ماندگاری و طول عمر گل رز رقم ’بلک ماجیک‘ و نیز تعیین فاکتورهای مؤثر در افزایش عمر گلدانی این رقم، به ویژه اتیلن و کربوهیدراتهای محلول، آزمایشی انجام شد. تیمارهای شیمیایی مورد استفاده شامل ۸- هیدروکسی کینولین سیترات، تیوسولفات نقره و سولفات آلومینیوم در غلظتهای مختلف، به تنهایی و یا همراه با ساکارز همراه تیمار شاهد که حاوی آب مقطر بودند. نتایج نشان داد که همه تیمارهای مورد استفاده باعث افزایش طول عمر گلها نسبت به شاهد شدند و در بین آنها، غلظت ۴/۰ میلی مولار تیوسولفات نقره و ساکارز تأثیر بهتری داشت. همچنین تیمارهایی که دارای ترکیبات نقره بودند اتیلن کمتری تولید نموده و بیشترین میزان تولید اتیلن مربوط به تیمار شاهد بود (نبی گل ، ۱۳۹۰).
۲-۵-۲- اسانس های گیاهی
یکی از اسانسهای گیاهی مورد استفاده بادرنجبویه(Melissa officinalis) است. بادرنجبویه گیاهی معطر و علفی چندساله بوده و خاستگاه اصلی آن شرق مدیترانه است و در بعضی از نقاط آذربایجان و جلگه خزر نیز یافت میشود. این گیاه از خانواده نعنائیان است که در بین ماههای تیر و مرداد گل میدهد. ساقههای آن راست و چهار گوش بوده و پوشیده از کرک است. از کنار برگهایش، گلهایی با کاسبرگهای رنگی میروید که در وهله اول زرد کم رنگ است، سپس به سفید و در نهایت به بنفش تبدیل میشود. میتوان گفت تمام گیاه، عطر لیموی تندی از خود ساطع میکند. موطن اصلی این گیاه قسمت وسیعی از شرق مدیترانه است (کریمی، ۱۳۸۵).
اسانسهای گیاهی مواد طبیعی آلی هستند که نه تنها بیخطر بوده، بلکه با محیط زیست هم سازگارمیباشند. اسانس ها، مواد آلی طبیعی، سالم ودوستدار محیط زیست میباشند (سلگی وهمکاران، ۲۰۰۹). در آزمایشی که بر روی تأثیر اتانول، متانول و اسانس های گیاهی بر افزایش طول عمر گلجایی آلسترومریا (.Alestroemeria hybrida L)انجام شد موسوی بزاز و تهرانی فر (۲۰۱۱) گزارش دادند که تیمارهای الکل، تأثیر مثبتی بر روی افزایش طول عمر گلجایی گلها نداشتهاند در حالیکه استفاده از اسانس های گیاهی توانست باعث افزایش طول عمر گلجایی شود. آنها نتیجه گرفتند که طولانیترین عمر گلجایی مربوط به تیماری بود که در آن از ۵۰ میلیگرم در لیتر اسانس آویشن استفاده شده بود. دامونوپولا و همکاران (۲۰۱۰) بیان کردند که اسانس گیاهان دارویی خاصیت میکروبکشی داشته و می تواند جایگزین ترکیبات شیمیایی مورد استفاده در محلولهای نگهدارنده گلهای بریده شود .گزارش شده است زمانی که اسانس گیاهان دارویی در محلول نگهدارنده گل بریده Chamelaucium uncinatum استفاده شود، سبب افزایش میزان جذب آب، وزن تر نسبی گل و عمر گلجایی آنها میشود. نتایج دیگر آزمایش ها بیانگر نقش ضد قارچی اسانس گیاهان دارویی از جمله آویشن و زنیان می باشد(مسکوکی و مرتضوی، ۱۳۸۳).
عکس مرتبط با محیط زیست
۲-۵-۳- مس
یکی از عناصر فلزی سنگین که در کنترل واکنشهای اکسیداسیون و احیا به عنوان کوفاکتور سیتوکروم اکسیداز عمل می کند و به طور کلی در فرایندهای انتقال الکترون، فتوسنتز، تنفس و حذف اثرات منفی رادیکالهای سوپراکسید دخالت دارد مس میباشد (ادریسی، ۱۳۸۸). مس به دلیل فعالیت ضد میکروبی سبب افزایش طول عمر گلهای شاخه بریده میشود(ماجینو، ۱۹۷۵) و از فعالیت آنزیمی که در فرایند بهبود زخم گیاه رخ میدهد جلوگیری کرده و
همچنین در واکنشهای آنزیمی مربوط به بیوسنتز و عملکرد اتیلن شرکت میکند (پانوفیلوتئو و همکاران، ۲۰۱۱).ادریسی و همکاران (۱۳۸۶) اثر محلولهای نگهدارنده را بر افزایش طول عمر پس از برداشت و شکوفایی گل میخک (Dianthus caryophyllus L.) مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیدند که ترکیبات مس بهویژه تیمار سولفات مس در غلظت ۳۰۰ میلیگرم در لیتر بیشترین تاثیر را روی کیفیت گل داشته است. ادریسی و کلایی (۱۳۸۳) با پژوهش بر روی میخک تیمار مناسب برای افزایش عمر گلجایی این گل را ۵۰۰ میلیگرم در لیتر نیترات مس دانستند. در پژوهشی با بهره گرفتن از نیترات نقره به عنوان مواد ضد میکروبی بر روی عمر گلجایی و کیفیت گل های بریده ژربرا استفاده شد و سبب بهبود ویژگی های پس از برداشت ژربرا شده است (سلگی و همکاران، ۲۰۰۹). میردهقان و همکاران (۱۳۹۱) گزارش کردند که با بهره گرفتن از نیترات نقره و اسانس آویشن، زنیان و مرزه توانستند میزان وزن تر گل رز را با بهره گرفتن از کاهش از دست دهی آب بهبود بخشیده و سبب افزایش عمر گل رز در مقایسه با شاهد شوند. همچنین آنها بیشترین میزان عمر گلجایی را مربوط به تیمار اسانسهای مرزه، آویشن و زنیان با پیش تیمار نیترات نقره گزارش کردند. در مطالعهای حسن پور اصیل و همکاران (۱۳۸۳) نیترات نقره را باعث افزایش معنی داری در طول عمر و قطر گلهای بریده رز رقم ʻباکارʼ دانستند که این نتایج با مطالعه حاضر مطابقت دارد. همچنین، درآزمایشی بر روی گل شاخه بریده داوودی، گزارش شده است که کاربرد نانو ذرات مس با غلظت ۲۰ میلیگرم در لیتر و در بین غلظتهای مختلف ۸- هیدروکسی کینولین با غلظت ۶۰۰ میلیگرم در لیتر، بیشترین درصد مادهی خشک مشاهده شده است.
۲-۵-۴- هومیک اسید
هومیک اسید به عنوان یک ماده شبه هورمونی و با دارا بودن اثرات مستقیم و غیر مستقیم در جذب کلسیم و در نهایت افزایش عمر گلجایی و بهبود خصوصیات پس از برداشت گلهای بریده مورد استفاده قرار می گیرد (نیکبخت و همکاران، ۱۳۸۶). سماوات (۱۳۸۸) در آزمایشی اثر پاشش هومیک اسید بر خصوصیات پس از براشت گل بریده ژربرا را مورد بررسی قرار داده و گزارش کرد که این تیمار به طور معنی داری باعث بهبود ثبات عمر گلجایی و میزان پروتئین کل گلبرگها در مقایسه با شاهد شده است. او همچنین اظهار داشت که هومیک اسید احتمالا از طریق اثرات شبه هورمونی و بهبود شرایط فیزیولوژیک گیاه سبب بهبود عمر پس از برداشت این گل بریده شده است. نیکبخت و همکاران (۱۳۸۶) اثر چهار غلظت تیمار هومیک اسید بر عمر پس از برداشت گل بریده ژربرا رقم ʻمالیبوʼ را بررسی کرده و دریافتند که تیمار ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلی گرم در لیتر هومیک اسید تجمع کلسیم را در برگ و ساقه گل افزایش داده که این امر منجر به افزایش عمر پس از برداشت و کاهش ناهنجاری خمش گردن نسبت به شاهد شده است. همچنین کاربرد هومیک اسید توانست پایداری غشای یاخته ای را افزایش دهد و به دنبال آن درصد نشت یونی و آنتوسیانین از گلبرگ ها به صورت معنی داری کاهش یافت. اثر مثبت هومیک اسید می تواند به دلیل اثر مستقیم شبه هورمونی آن و یا اثر غیر مستقیم آن در افزایش جذب کلسیم باشد که به افزایش مقاومت مکانیکی دیواره یاخته ای، ثبات بیشتر غشای یاخته ای و تداخل احتمالی در تولید اتیلن انجامیده است.
فصل سوم:
مواد و روش ها
۳-۱-مشخصات طرح
این مطالعه در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تیمار فولویک اسید در ۴ سطح (۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیگرم در لیتر) اسانس گیاهی بهار نارنج در ۴ سطح (۰، ۱۰، ۳۰ و ۵۰ درصد)و نانو ذرات مس در ۴ سطح (۰، ۵، ۱۰ و ۲۰ میلیگرم در لیتر) با ۳ تکرار در ۳۶ پلات و در هر پلات چهار شاخه گل در شرایط آزمایشگاه پس از برداشت دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در شرایط نوری ۱۲ میکرومول بر ثانیه بر متر مربع، فتوپریود ۱۲ ساعت روشنایی، دمای ۲۰±۲ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۶۵-۷۰ درصد به صورت تیمار پالس انجام شد. در این مطالعه صفات عمر گلجایی، کاهش وزن تر و درصد ماده خشک، شمارش کلنی باکتری عصاره ساقه و محلول گلجایی، درجه بریکس، فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی، میزان پروتئین گلبرگ و رنگیزه کاروتنوئید مورد ارزیابی قرار گرفتند.
۳-۲- مواد گیاهی
در آبان ماه ۱۳۹۱ گلهای شاخه بریده داودی در مرحله تجاری از گلخانهای واقع در استان اصفهان برداشت و بلافاصله با حفظ شرایط استاندارد برای انجام تیمارارزیابی صفات به آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت منتقل شد.
۳-۳- معرفی تیمارها
تیمار شاهد ( آب مقطر)
F1:(محلول۵۰ میلیگرم در لیتر اسید فولویک)
F2 :(محلول۱۰۰ میلیگرم در لیتر اسید فولویک)
F3 :(محلول ۱۵۰ میلیگرم در لیتر اسید فولویک)
B1 :(محلول ۱۰درصد عصاره گیاهی بهار نارنج )
B2: (محلول ۳۰ درصد عصاره گیاهی بهار نارنج)
B3:(محلول ۵۰ درصد عصاره گیاهی بهار نارنج )
N1 :(محلول ۵ میلیگرم در لیتر نانو ذرات مس)
N2 : (محلول ۱۰ میلیگرم در لیتر نانو ذرات مس)
N3 : (محلول ۲۰ میلیگرم در لیتر نانو ذرات مس)
۳-۴- نحوه آماده سازی گلها
ابتدا شاخههای داوودی به طول ۵۰ سانتیمتر به صورت مورب در زیر آب بریده وهمهی برگها تا گره سوم از پایین حذف شدند. تمامی گلها با برچسب کدگذاری شده و پس از توزین با ترازوی دیجیتال و ثبت وزن تر اولیه، ۴ شاخه گل در گلدانهای پلاستیکی به حجم ۲ لیتر قرار دادهشدند، سپس به مقدار مورد نیاز بهصورت پالس تحت تیمار با مواد مذکور قرار گرفتند. شرایط آزمایشگاه پس از برداشت شامل ۱۲ ساعت روشنایی و ۱۲ ساعت تاریکی بود که توسط نور لامپهای سفید فلورسنت تامین میشد. شدت نور ۱۲ میکرومول بر متر مربع بر ثانیه، دمای اتاق ۲ ±۲۰ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی نیز بین ۶۰ تا ۷۰ درصد بود. بهمنظور جلوگیری از اثرات مخرب نور بر نانوذرات نقره، سطح خارجی گلجاها پوشش داده شد (شکل ۳-۲). گلها حدود ۲۴ ساعت بهصورت تیمار کوتاهمدت در محلولهای کلروفنول و نانوذرات نقره باقی ماندند. پس از پالس ۲۴ ساعته در گلجاهای حاوی ۵۰۰ میلیلیتر ۸- هیدروکسی کینولین سولفات ۳۰۰ میلیگرم در لیتر و ساکارز ۳% قرار گرفته و تا پایان عمر گلجایی درون آن نگهداری شدند.
۳-۵- اندازه گیری صفات
۳-۵-۱- طول عمر گلجایی
طول عمر گلجایی به فاصله شروع تیمار تا زمان پیری گل که همراه با پژمردگی گلبرگها و زرد شدن برگها میباشد تعریف و به صورت روز بیان شد. بدیهی است که هر یک از شاخههای گل هر پلات دارای طول عمر متفاوت بوده و میانگین آنها به عنوان طول عمر گلجایی آن پلات در نظر گرفته شد.
۳-۵-۲- درصد ماده ی خشک در پایان عمر گلجایی
پس از پایان عمر گلجایی هر گل، وزن تر آن اندازهگیری شد و در دمای ۷۰ درجهی سانتیگراد به مدت ۲۴ ساعت قرار داده شد. پس از اطمینان یافتن از خشک شدن کامل، گلها با ترازوی دیجیتال توزین شدند و درصد مادهی خشک از رابطه زیر محاسبه شد:
(۱۰۰ × وزن خشک ÷ وزن تر پایان عمر گلجایی) = درصد ماده خشک
۳-۵-۳- کاهش مواد جامد محلول (درجهی بریکس)
برای اندازه گیری این فاکتور از رفرکتومتر دستی مدل N-1α استفاده شد. بدین منظور از بازبرشهای ۲ سانتیمتری انتهای ساقه در ابتدا و انتهای عمر گلجایی استفاده شد. یک قطره از آب موجود در برشها (ریکاتها) بر روی صفحه شیشهای رفرکتومتر ریخته و درجهی بریکس آن خوانده شد. تفاضل بین اعداد به دست آمده اندازه گیری آغازین و پایانی عمر گلجایی به عنوان کاهش درجهی بریکس آن شاخه گل در نظر گرفته شد.
۳-۵-۴- جذب محلول
با توجه به حجم اولیه محلول گلجایی (۵۰۰ میلی لیتر) و میزان تبخیر اتاق و کاهش حجم محلول، جذب آب از فرمول زیر محاسبه شد:
وزن تر گلها ÷ (مقدار تبخیر اتاق در همان روز + محلول باقیمانده در پایان عمر گلجایی) = (ml g -۱ FW) جذب آب
۳-۵-۵- کاهش وزن تر
با توجه به میزان وزن تر اولیه، وزن تر نهایی و وزن بازبرشهای انجام شده در طی عمر گلجایی، مقدار کاهش وزن تر بر حسب گرم به ازای هر شاخص گل طبق رابطه زیر محاسبه شد:
(وزن بازبرشها + وزن تر نهایی) – وزن تر اولیه = کاهش وزن تر
۳-۵-۶- شمارش باکتری ساقه
برای انجام این اندازهگیری مراحل زیر طی شد: ۲۴ ساعت پس از تیمار دائمی حدود ۲ سانتیمتر (۵/۰ گرم) از ته ساقه بریده شد. نمونه ۳ مرتبه با آب دیونیزه شسته شد تا بار میکروب سطح آن کاهش یابد. سپس نمونه در هاون چینی کاملا خرد و له شد و با محلول نرمال سالین ۹/۰درصد رقیق شد. سپس ۱/۰ میلی لیتر از محلول روی پتری دیشهای حاوی محیط کشت نوترینت آگار پهن شد و کلنیهای باکتری ۲۴ ساعت پس از انکوباسیون در دمای ۳۷ درجهی سانتیگراد، شمارش شدند.
۳-۵-۷- شمارش باکتری محلول
۲۴ ساعت پس از تیمار اسانس بهارنارنج، فولویک اسید و نانوذرات مس از محلول گلجایی ۲ میلیلیتر توسط سرنگ برداشته شده و با ۲ میلیلیتر محلول نرمال سالین ۹/۰ درصد رقیق شد. سپس ۱/۰ میلی لیتر از محلول فوق روی پتری دیش حاوی محیط کشت نوترینت آگار پهن شد و کلنیهای باکتری ۲۴ ساعت پس از انکوباسیون دردمای ۳۷ درجهی سانتیگراد، شمارش شدند.
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 03:09:00 ق.ظ ]