۱-۸ بررسی فیتوشیمیایی گیاهان مورد استفاده
فیتوشیمی[۴۰] علمی است که به بررسی ترکیبات آلی که توسط گیاهان تولید و در آنها ذخیره می شود، می پردازد یا بهعبارت دیگر علمی که به ساختار و وضعیت مواد مؤثر گیاهان دارویی، تغییرات و سیستم تبدیل آنها در طول زندگی گیاه و سپس در طول مدت انبار شدن و تهیه داروهای گیاهی می پردازد [۶۶].
مواد مؤثره گیاهان دارویی دو نوع هستند:
مواد حاصل از متابولیسم اولیه یا مواد مورد نیاز و حیاتی که در همه گیاهان سبز با عمل فتوسنتز بهوجود میآید.
مواد حاصل از متابولیسم ثانویه که در اثر جذب ازت توسط گیاه تولید می شود. این تولیدها ظاهرا برای گیاه بدون فایده هستند ولی برعکس اثرات درمانی آنها قابل توجه است. منظور از این ترکیبات اسانس های روغنی، رزینها و آلکالوئیدهای مختلف است.
جهت دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید.
۱-۸-۱ آلکالوئیدها
برای نخستین بار یک محقق آلمانی از آلکالوئیدها به عنوان ترکیبات نیتروژندار ناجورحلقه که خاصیت قلیایی دارند و در محیط اسیدی تولید نمک مینمایند، نام برده است. آلکالوئیدها در انسان واکنشهای فیزیولوژیکی قوی همراه با اثرات مخصوص ایجاد می کنند که روی سیستم عصبی اثر میگذارند. آلکالوئیدها بسیار متنوع میباشند، به طوری که تعداد آلکالوئیدهای شناخته شده موجود در گیاهان بر چند هزار بالغ میگردد. اولین آلکالوئیدها در بین سالهای ۱۸۱۶-۱۸۰۳ از پیکر گیاهان جدا گشت. در سالهای اخیر نیز بعضی آلکالوئیدهای جدید مورد شناسایی قرار گرفتهاند. آلکالوئیدها را بر حسب خصوصیات بیوشیمیایی و شیمیایی در سه گروه قرار میدهند:
آلکالوئیدهای حقیقی: که منشا آنها اسیدهای آمینه و ترکیبهای شیمیایی هتروسیکلیک نیتروژندار میباشند.
پروتوآلکالوئیدها: این دسته از آلکالوئیدها از اسیدهای آمینه ساخته شده و محتوی ترکیبات شیمیایی نیتروژندار خطی (غیر حلقوی) میباشند.
آلکالوئیدهای کاذب: این دسته از آلکالوئیدها از اسیدهای آمینه تشکیل نشده اند ولی در ساختمان آنها نیتروژن وجود دارد [۶۷].
اولین مثالی که از آلکالوئیدهای مفید پزشکی میتوان نام برد مرفین است که در سال ۱۸۰۵ از گیاه Papaver somniferum استخراج شد. هروئین و کدئین نیز هر دو مشتقاتی از مورفیناند. بربرین یکی از نمایندگان مهم گروه آلکالوئیدهاست که علیه تریپانوزوم و پلاسمودیوم مؤثر است. مکانیسم عمل آنها در مهار میکروب از طریق قرار گرفتن بین جفت بازهای DNA است [۶۸].
۱-۸-۲ آنتوسیانینها
آنتوسیانینها از نظر شیمیایی متعلق به فنلها میباشند. آنتوسیانین بانی رنگی بودن و قرمز بودن تعدادی از گلها میباشند. از آن جایی که آنتوسیانینها در شیره سلولهای گیاهی محلول و در مواد مختلف به سادگی قابل حل نیستند از این رو خارج ساختن آنها از پیکر سلول مشکل است و این، یکی از دلایل انجام نشدن مطالعات کافی در مورد تاثیر آن میباشد [۱۵]. آنتوسیانینها از دیگر ترکیبات فنلی مشتق شده از مسیر بیوسنتز فلاونوئیدها میباشد که در آخرین نقطه مسیر بیوسنتزی فلاونوئیدها ساخته می شود و در جاروبکردن گونه های فعال اکسیژن در تنشها نقش دارد و آنتوسیانین با کلاتکردن یونهای آهن از تولید رادیکالها ممانعت می کند. همچنین در جذب حشرات و جلوگیری از نفوذ اشعه UV به درون سلول نقش اساسی بازی می کند. آنتوسیانین همچنین دارای خواص دارویی بوده و خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی در آنها به اثبات رسیده است [۶۹].
۱-۸-۳ تاننها
تاننها به ترکیبات متفاوتی اطلاق می شود که عموما سخت و گس و قابضاند و توانایی پیوستگی به پروتئینها را دارند و سبب رسوب آنها میگردند و به لحاظ داشتن این خاصیت قرنهاست که جهت تبدیل پوست حیوانات به چرم در دباغی مورد استفاده قرار میگیرند. تاننها با وزن مولکولی بسیار کم به چند دسته کلی تقسیم میشوند: تاننهای هیدرولیز شونده، تاننهای متراکم و تاننهای کاذب. این مواد به طور کلی از فرآورده های ثانویه بازمانده از چرخههای متابولیکی گیاهان محسوب میشوند. از خاصیت سختی و قابضبودن تاننها میتوان به عنوان ضد اسهالهای معمولی، اسهالهای خونی مزمن، التیام زخمها و عفونتهای مربوط به گلو و نای (لولههای گوارشی و تنفسی) استفاده نمود [۶۷].
۱-۸-۴ ساپونینها
ساپونینها گلیکوزیدهایی با وزن مولکولی زیاد هستند. این مواد به صورت محلول در آب کف می کنند از این رو ساپونینها خاصیت پاککنندگی دارند (ساپونین از کلمه لاتین ساپو به معنای صابون گرفته شده است). ساپونینها وقتی وارد گردش خون میشوند سبب همولیز گلبولهای قرمز خون میگردند، از این رو بهتر است مصرف آنها به عنوان یک مادّه نسبتا سمّی تحت نظر قرار گیرد. ساپونینهای استروئیدی که در برخی از گیاهان تیره سوسن، آماریلیس و تیرههای دیگر وجود دارد نقش عمدهای را در صنایع جدید دارویی مخصوصا در ارتباط با ساخت و عرضه گلیکوزیدهای قلبی موجود در برخی گیاهان ایفا نمایند [۷۰].
۱-۸-۵ فنلها
در میان ترکیبات آنتیاکسیدان گیاهی، ترکیبات فنولی توزیع گستردهای در بسیاری گیاهان دارند. این ترکیبات، گروه متنوعی از متابولیتهای ثانویه هستند که در تمامی مراحل رشد گیاه و همچنین در پاسخ به شرایط تنشزا از جمله بروز بیماری، آسیب به بافت، حمله آفات، کمآبی و یا تابش اشعه فرابنفش در گیاه تشکیل می شوند [۷۱]. پژوهشها نشان دادهاند که فعالیت آنتیاکسیدانی و همچنین اثرات درمانی گیاهان به طور عمده ناشی از حضور این ترکیبات میباشد [۷۲].
ترکیبات فنولی قادرند از طریق مهار رادیکالهای آزاد، احیای یونهای فلزی، غیرفعالکردن اکسیژن یگانه و سهگانه و یا تشکیل کمپلکس با یونهای فلزی واکنشهای اکسیداسیون ترکیبات لیپیدی را مهار کنند [۷۳].
در کنار فعالیت آنتیاکسیدانی، اثرات ضد میکروبی قابل توجهی از این ترکیبات گزارش شده است. ویژگیهای ضد میکروبی ترکیبات فنولی به واسطه توانایی آنها در تغییر نفوذپذیری غشای سلولهای میکروبی و به دنبال آن خروج ترکیبات درون سلولی از جمله ریبوز و یا گلوتامات سدیم، تغییر در عملکرد غشاء جهت انتقال الکترون و یا دریافت مواد مغذی، اختلال در فعالیت سنتز پروتئینها و آنزیم های میکروبی میباشد [۷۴]. از آن جا که تهیه ترکیبات فنولی به صورت خالص فرایند نسبتا دشواری است و عموما عصارههای فنولی در مقایسه با فرم خالص یک نوع ترکیب فنولی فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری دارند، استخراج عصارههای گیاهی و استفاده از آنها به عنوان ترکیبات آنتیاکسیدانی رواج یافته است [۷۵].
۱-۸-۶ فعالیت آنتیاکسیدانی
ROS شامل همه مولکولهای بسیار واکنشپذیر حاوی اکسیژن، مانند رادیکالهای هیدروکسیل، پراکسید هیدروژن، رادیکال آنیون سوپراکسید، رادیکال اکسید نیتریک، رادیکال هیپوکلریت و پراکسید چربیهای مختلف میباشند. این مولکولها میتوانند با لیپیدهای غشاء، اسیدهای نوکلئیک، پروتئینها، آنزیمها و دیگر مولکولهای کوچک واکنش داشته باشند. رادیکالهای آزاد در غلظت پائین و یا متوسط اثرات مفیدی بر روی پاسخها و عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد. به عنوان مثال در زمینه انتقال سیگنالها، بیان ژن و تنظیم فعالیت گوانیلات سیکلاز در سلولها نقش اساسی دارند. اما در سطوح بالا، می تواند منجر به اکسیداسیون کنترل نشده اسیدهای نوکلئیک، پروتئینها، کربوهیدراتها و لیپیدهای غشایی گردند که در نهایت منجر به آسیب ساختارهای سلولی و به هم خوردن متابولیسم میشوند [۷۶، ۷۷].
۱-۹ اهداف پژوهش
با توجه به این که از نیمه قرن گذشته، تحقیقات فارماکودینامیک زیادی روی گیاهان دارویی در بیشتر کشورهای جهان انجام گرفته و در پی آن داروهای گیاهی فراوانی تهیه و به بازار عرضه گردیده است، بنابراین مطالعه روی ترکیبات فلور ایران حائز اهمیت میباشد.
با توجه به مشکلات موجود در کاربرد داروهای سنتتیک از جمله دستیابی به داروهای جدید و همچنین عوارض جانبی داروهای موجود، توجه بسیاری از محققین علوم دارویی به استفاده از ترکیبات طبیعی معطوف گشته است که این امر با بررسی اثرات درمانی و شناسایی ترکیبات مؤثره موجود در آنها قابل حصول و دسترسی میباشد.
شناخت حدود ۰۰۰/۶۲۰ گونه گیاهی در جهان و وجود چندین ماده شیمیایی در هر گیاه، نشاندهنده وسعت مواد مؤثره طبیعی میباشد که شاید کمتر از ۱% آنها شناسایی شده اند. از مواد مؤثره گیاهان به عنوان داروهای ضد میکروبی، ضد قارچ، ضد درد و ضد التهاب استفاده می شود.
برای رسیدن به چنین اهدافی در این پایان نامه ، اثرات ضدمیکروبی ۵ عصاره گیاهی روی ۴ سوش باکتریایی و آزمایشات فیتوشیمیایی آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
انجام آزمایشات ضد میکروبی جهت تشخیص مواد آنتیبیوتیکی موجود در آنها
انجام آزمایشات فیتوشیمی جهت مشخص کردن موادّ مؤثره موجود در آنها
تعیین بهترین گیاه با ارزش و قابل توجه از بین گیاهان مورد بررسی و استفاده آن از نظر تولید ماده اولیه دارویی و بررسی آن جهت خودکفائی و استقلال صنایع دارویی کشور
از بین عصارههای گیاهی مورد بررسی، اثرات ضد میکروبی و شناسایی ماده مؤثره عصاره گیاه بادام کوهی، مورد بررسی کامل قرار نگرفته است که می تواند به عنوان دستاوردی نوین مورد اهمیت قرار گیرد. ما احتمال میدهیم اثر مهارکنندگی عصارههای مورد بررسی به دلیل تولید متابولیتهای ثانویه و ترکیبات آنتیاکسیدانی در آنها باشد.
فصل دوم
مواد و روشها
۲-۱ مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز
سویههای استاندارد:
اشرشیا کلی، سالمونلا انتریتیدیس به عنوان باکتری های گرم منفی و استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس به عنوان باکتری های گرم مثبت به صورت لیوفیلیزه از شرکت انستیتو پاستور ایران خریداری شدند.
دیسکهای آنتیبیوتیک استاندارد:
پنیسیلین، جنتامایسین، تتراسایکلین، اریترومایسین، تریمتوپریم، سولفامتوکسازول و استرپتومایسین و دیسکهای بلانک از شرکت پادتن طب خریداری شد.
کلیه مواد شیمیایی و حلالهای مورد استفاده در این پژوهش:
دی متیل سولفوکساید[۴۱]، متانول، مولر هینتون آگار[۴۲]، مولر هینتون براث[۴۳]، نوترینت براث[۴۴]، نوترینت آگار[۴۵]، نیتروبلو تترازولیوم کلراید[۴۶] از شرکت مرک[۴۷] و اسیدآسکوربیک، فریک کلراید، تری کلرو استیکاسید، پتاسیم فریسیانید، بافر فسفات، دیفنیل پیکریل هیدرازیل، اسیدگالیک، کربنات سدیم، یدید پتاسیم، فولین-سیوکالتیو، ید، سود، فنیل فتالئین، روی، اسید کلریدریک، آمونیاک، سدیم کلراید، کلروفریک، اتیلاتر با درجه خلوص بالا تهیه شد.
دستگاههای مورد استفاده در این پژوهش:
اسپکتروفتومتر، انکوباتور، آسیاب برقی، روتاری، شیکر، هود لامینارفلو، ورتکس، یخچال، اتوکلاو، ترازو دیجیتال آزمایشگاهی، ترازو دیجیتال با دقت ۰۰۰۱/۰ گرم، سانتریفیوژ، بنماری، آون و PH متر بود.
۲-۲ تهیه گیاهان مورد بررسی و تعیین نام علمی آنها
گیاهان مورد مطالعه در این پژوهش: بادام کوهی (Amygdalus scoparia)، بومادران (Achillea millefolium)، کلپوره (Teucrium polium)، گلپر (Heracleum persicum) و مریمگلی (Salvia officinalis).
تعیین نام علمی: این مرحله بسیار حساس بوده و لزوما باید توسط شخص مجرب و متخصص صورت گیرد. جهت تعیین نام علمی نیاز به وجود یک یا چند نمونه از گیاه می باشد. گیاه شناس ابتدا به تشخیص راسته، تیره و سپس جنس گیاه پرداخته که در صورت وجود نمونه کامل و مناسب تا این مرحله شناسایی سریعا انجام می گیرد. تعیین گونه و احیانا واریته دقت زیادی را می طلبد و به کمک کتب مرجع، مقایسه با دیگر نمونه های هرباریومی و بررسی میکروسکوپی و غیره صورت می گیرد. پس از شناسایی نام علمی توسط متخصصین گیاهشناس، نمونهها به آزمایشگاه فیزیولوژی برای آزمایشهای میکروبی منتقل شد.
آسیاب کردن: بخشهای مورد استفاده خشکشده این گیاهان جهت تهیه عصاره، به وسیله آسیاب برقی خرد شده و با بهره گرفتن از الک به صورت پودر درآمدند تا سطح تماس بیشتری با حلال داشته باشند.
۲-۳ استخراج عصاره متانولی
پودر ۱۰۰ گرم از بخشهای مختلف رویشی و زایشی گیاهان مورد بررسی، در ۵۰۰ میلیلیتر متانول ۸۰% به مدّت ۴۸ ساعت روی دستگاه شیکر (مخلوط را یکنواخت میگرداند) در دمای ۴۰-۳۷ درجه سانتی گراد با دور ۲۷۰ در دقیقه به روش ماسراسیون، عصارهگیری شدند. دلیل استفاده از خیساندن، عدم آسیب مواد موجود در عصاره تهیه شده از گیاهان بوده است [۷۸]. در طول این فرایند سعی شد تا با همزدن، عصاره یکنواختی حاصل شود [۷۹]. عصاره حاصل با کاغذ واتمن ۴/۰ میکرونی صاف گردید. بقایای گیاهی مجددا با متانول به مدت ۲۴ ساعت دیگر با همان شرایط قبلی تحت عملیات استخراج قرار گرفت و محلول صاف شده به عصاره اولیه اضافه شد. عصاره متانولی تحت شرایط خلاء در دمای ۵۰ درجه سانتی گراد با دور ۸ در دقیقه توسط دستگاه روتاری[۴۸] تغلیظ و در پتری دیشهای استریل ریخته و در دمای ۵۰ درجه سانتی گراد آون خشک گردید [۸۰]. عصارهها پس از سپریشدن ۴ روز به صورت خشک با نسبت وزنی متفاوت از گیاهان مختلف تهیه شدند.
۲-۴ روش تهیه محیطهای کشت
محیط کشت جامد مولر هینتون آگار:(۶٫۸ g/ 200 ml) 34 g/ l
محیط کشت مایع مولر هینتون براث: (۲٫۱ g/ 100 ml) 21 g/ l
محیط کشت نوترینت آگار: ۵۲ g/ l
محیط کشت نوترینت براث: ۳۷ g/ l
مقدار معینی از محیط کشت را با آب مقطر استریل به حجم رسانیده و پس از سترونکردن با اتوکلاو در دمای ۱۲۱ درجه سانتی گراد جهت ادامه کار مورد استفاده قرار میدهیم.
۲-۵ استریلیزاسیون محیطهای کشت میکروبی، ظروف و مواد مصرفی
تمامی وسایل و مواد مورد نیازی که قبل از استفاده، نیاز به سترونشدن دارند از جمله: فالکن، میکروتیوب، لولههای آزمایش، سرسمپلر و محیطهای کشت جامد و مایع قبل از تلقیح باکتری به مدت ۱۵ دقیقه در دمای ۱۲۱ درجه سانتی گراد اتوکلاو شدند. محلولهای ذخیره نمکهای فلزات و حلالهای آلی به این دلیل که سترونسازی از طریق اتوکلاو می تواند منجر به تغییر ساختار نمک و یا تبخیر حلال شود، به وسیله فیلتر ۲/۰ میکرونی استریل شدند.
۲-۶ احیاء باکتری
قبل از هر آزمون میکروبی، زیر هود لامینارفلو قسمت های سطحی هود با پنبه آغشته به الکل ۷۰% استریل و به مدت ۲۰ دقیقه تحت اشعه UV قرار گرفت. آمپول لیوفیلیزه حاوی میکروارگانیسمهای مورد مطالعه را در شرایط استریل شکسته و با حدود ۲-۱ میلیلیتر محیط کشت نوترینت براث به صورت سوسپانسیون درآمد. چند قطره از این سوسپانسیون توسط سرنگ استریل به محیط کشت جامد نوترینت آگار منتقل گردید تا بعد از رشد ۲۴-۱۸ ساعته در گرمخانه دما به عنوان کشت ذخیره[۴۹] از آن استفاده گردد.
۲-۷ تهیه کشت تازه (در فاز لگاریتمی) از میکروارگانیسمها
موضوعات: بدون موضوع
[سه شنبه 1400-01-24] [ 09:23:00 ب.ظ ]