…
…
شکل ۳-۵ ساختار اصلی سامانهی فازی با فازیساز و نافازیساز
سامانهی خبرهی فازی برای تشخیص دامگستری، اطلاعات را در قالب عدد دریافت کرده و خروجیای هم که به کاربران تحویل میدهد در قالب عدد است لذا از سامانهی فازی در شکل ۳-۵ پیروی میکند و دانش خبرگان را در قالب گزارههای فازی[۱۴۰] مورد استفاده قرار میدهد.
۳-۴- نظریه مجموعههای ژولیده
در سال ۱۹۸۲ نظریه مجموعههای ژولیده[۱۴۱] توسط پاولاک به عنوان تعمیمی از نظریه مجموعهها برای مطالعه سامانههای هوشمند با اطلاعات ناکافی و نادقیق ارائه گردید. این نظریه، مشترکات زیادی با نظریه گواه[۱۴۲] و نظریه مجموعههای فازی دارد. در سالهای اخیر روشهای زیادی برای درک و به کارگیری دانش ناکامل[۱۴۳] ارائه شده است. یکی از موفقترین این روشها، نظریه مجموعههای فازی است. نظریه مجموعههای ژولیده، رویکرد ریاضی دیگری برای حل این مسئله است و همچون فازی با مسائل شامل عدم قطعیت و ابهام سر و کار دارد. نظریه مجموعههای فازی و مجموعههای ژولیده نه رقیب که مکمل یکدیگر هستند (Dubois and Prade, 1992; Pawlak, 1995).
مجموعه ژولیده، تقریبی از یک مفهوم مبهم[۱۴۴] به کمک یک زوج مفهوم صریح[۱۴۵] به نام «تقریب بالا»[۱۴۶] و «تقریب پایین»[۱۴۷] است. هر زیرمجموعهی دلخواه از مجموعه مرجع، بین تقریبهای پایین و بالای خود قرار میگیرد، به این معنی که هر عنصر در تقریب پایین، لزوماً عضوی از مجموعه خواهد بود، ولی عناصر تقریب بالا، ممکن است عضو مجموعه نباشند. نظریه مجموعههای ژولیده برای حذف ویژگیهای دارای افزونگی از مجموعههای دادهای با مقادیر گسسته، به کار میرود (Jensen and Shen, 2004).
مفاهیم اصلی در نظریه مجموعههای ژولیده عبارتند از (Wang and Zhou, 2009):
الف- سامانهی اطلاعاتی/ تصمیم: سامانهی اطلاعاتیِ مجموعه، به صورت چهارتایی تعریف می شود که در آن U مجموعه غیرتهی از موضوعات، A مجموعه غیرتهی از ویژگیها است که شامل دو زیرمجموعه C مجموعه ویژگیهای شرایط و D مجموعه ویژگیهای تصمیم میباشد، مجموعه غیرتهی از مقادیر برای هر ویژگی و یک تابع اطلاعات برای ویژگی میباشد. سامانهی اطلاعاتی ابزار مناسبی برای نمایش موضوعات برحسب مقادیرشان است.
ب- عدم تمایز[۱۴۸]: نسبت به یک ویژگی دلخواه یک رابطه به صورت زیر داده شده است:
(۳-۱۲)
یعنی دو موضوع از دید ویژگی a نامتمایز نامیده میشوند، اگر و تنها اگر دقیقاً مقادیر مشابهی داشته باشند. یک رابطه همارزی است که خواص بازتابی، تقارن و تعدی آن بلافاصله از تعریف نتیجه می شود. برای یک زیرمجموعه از ویژگیها مانند این تعریف را میتوان تعمیم داد:
(۳-۱۳)
برای عنصر کلاس همارزی توسط رابطه تعریف می شود. افراز مجموعه مرجع U که توسط رابطه تولید می شود را با نمایش میدهیم.
ج- تقریبهای پایین و بالا و نواحی مثبت، منفی و مرزی: برای هر زیرمجموعه ، تقریبهای پایین و بالا به صورت زیر ساخته می شود:
(۳-۱۴)
فرض کنید P و Q روابط همارزی روی U باشند، نواحی مثبت، منفی و مرزی به ترتیب به صورت زیر تعریف میشوند:
(۳-۱۵)
ناحیه مثبت شامل تمام موضوعاتی از Uاست که با بهره گرفتن از دانش موجود در ویژگیهای P میتوانند در کلاسهای طبقه بندی شوند. ناحیه مرزی شامل تمام موضوعاتی است که با احتمال و نه با قطعیت قابل طبقه بندی هستند و ناحیه منفی مجموعه ای از ویژگیها است که نمی توانند در کلاسهای طبقه بندی شوند. شکل ۳-۶ نمایشی از این نواحی را برای مجموعه Xنمایش میدهد.
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 12:56:00 ب.ظ ]