۸۰/۹۸
۲۰/۱
کلیه عوامل اکولوژیکی
نقشه۴-۱۲: تناسب مکانگزینی شهر نورآباد براساس عامل ارتفاع
یافتههای تحقیق
نقشه ۴-۱۳:تناسب مکانگزینی شهر نورآباد براساس عامل شیب
یافتههای تحقیق
نقشه ۴-۱۴: تناسب مکانگزینی شهر نورآباد براساس عامل جهت دامنه
یافتههای تحقیق
نقشه ۴-۱۵: تناسب مکانگزینی شهر نورآباد براساس عامل زمین شناسی
یافتههای تحقیق
نقشه ۴-۱۶: تناسب مکانگزینی شهر نورآباد براساس عامل بارش
یافتههای تحقیق
نقشه ۴-۱۷: تناسب مکانگزینی شهر نورآباد براساس عامل دما
یافتههای تحقیق
نقشه ۴-۱۸: تناسب مکانگزینی شهر نورآباد براساس عامل فاصله تا مسیل
یافتههای تحقیق
نقشه ۴-۱۹: تناسب مکانگزینی شهر نورآباد براساس عامل خاک
یافتههای تحقیق
نقشه ۴-۲۰: تناسب مکانگزینی شهر نورآباد براساس عامل پوشش و کاربری اراضی
یافتههای تحقیق
نقشه ۴-۲۱:تناسب مکانگزینی شهر نورآباد براساس کلیه عوامل اکولوژیکی
یافتههای تحقیق
۴-۴) مکان یابی بهینه توسعه آتی شهر نورآباد براساس عوامل اکولوژیکی
انتخاب مکان مناسب یکی از تصمیمات مهم برای انجام هر طرح و پروژ های میباشد که نیازمند تحقیق در مکان از دیدگاه های مختلف است. برای انتخاب مکانهای بهینه باید حجم وسیعی از اطلاعات جمع آوری، ترکیب و تجزیه و تحلیل شود ارزیابی صحیحی از عواملی که ممکن است در انتخاب تاثیر داشته باشد صورت پذیرد. در این قسمت جهت تعیین مکان بهینه توسعه آتی شهر از عوامل اکولوژیکی و در قالب یک مدل استفاده شده است و مکانهایی که در محدوده ۵۰۰۰ متری شهر نوراباد قرار داشته و دارای شرایط تعریف شده بودند، مشخص گردیده است. در نقشه های حاصل از مکان یابی، عدد یک نشان دهنده مکانهایی با شرایط مناسب است و عدد صفر مکان هایی که عدد صفر مکانهایی که فاقد شرایط توصیف شده است را نشان میدهد.
جدول ۴-۱۳ نشان میدهد که محدوده ۵۰۰۰ متری اطراف شهر نورآباد، ۳۰/۸۷ درصد از سطح زمین از نظر ارتفاع مناسب و ۷۰/۱۲ درصد نامناسب است. نقشه ۴-۲۲ نشان میدهد که از نظر عامل ارتفاع، توسعه آتی شهر نورآباد، قسمت های از شمال شرقی، جنوب شرقی و شمال غربی با محدودیت مواجه خواهد شد. طبق جدول۴-۱۳، ۰۸/۵۲ درصد از محدوده مورد نظر دارای شیب مناسب و ۹۱/۴۷ درصد دارای شیب نامناسب قرار دارد. نقشه ۴-۲۳ نشان میدهد که نواحی جنوب و غرب و قسمتهایی از شرق برای توسعه آتی در محدوده مورد نظر مناسب میباشد و بقیه نقاط محدودیت دارد.
با توجه به اینکه شهر نورآباد ممسنی در منطقه نیمه گرمسیری قرار دارد، مناسبترین جهت دامنه برای این منطقه، جهت شرقی است. جدول ۴-۱۳ نشان میدهد که ۳۴/۱۲ درصد از محدوده مورد نظر برای توسعه آتی، از نظر جهت دامنه جهت دامنه مناسب و ۶۶/۸۷ درصد دارای جهت دامنه نامناسب دارد. به این ترتیب توسعه شهر نورآباد در محدوده مورد نظر، با توجه به عامل جهت دامنه دارای محدودیت زیادی است(نقشه۴-۲۴).
جدول۴-۱۳ نشان میدهد که در محدوده مورد نظر، ۹۰/۵۷ درصد از نظر زمین شناسی، دارای اراضی مناسب و ۱۰/۴۲ درصد از اراضی نامناسب میباشد. قسمت های غرب و جنوب محدوده مورد از نظر زمین شناسی، جهت توسعه آتی شهر مناسب است. محدده مورد بررسی به علت اینکه دارای وسعت زیادی نیست اما از نظر بارش و دما با توجه به اینکه وسعت زیادی ندارد، تغییرات چشمگیری ندارد و توسعه آتی آن در این محدوده با توجه به این دو پارامتر مناسب میباشد.( نقشه های ۴-۲۶، ۴-۲۷). فاصله مناسب شهر تا مسیل بیشتر از ۵۰ متر میباشد. جدول ۴-۱۳ نشان میدهد که محدوده در نظر گرفته شده ۹۸/۸۹ درصد فاصله مناسب تا رودخانه دارند و تنها ۰۲/۱۰ درصد فاصله نامناسب جهت توسعه آتی ندارند. نقشه ۴-۲۸ نشان میدهد درشمال و جنوب شرقی شهر نورآباد محدودیت توسعه وجود ندارد اما در شرق و غرب محدوده با محدودیت توسعه آتی مواجه خواهد شد.
جدول ۴-۱۳ نشان میدهد که محدوده در نظر گرفته شده، ۹۸/۶۳ درصد دارای خاک نامناسب جهت توسعه آتی و ۰۲/۳۶ درصد خاک مناسب است. نقشه ۴-۲۹ نشان میدهد برای توسعه آتی شهر در محدوده مورد نظر فقط قسمت های غربی دارای محدودیت جهت توسعه آتی نمی باشد.جدول ۴-۱۳ نشان می دهد که محدوده در نظر گرفته شده ۲۴/۶۴ درصد از نظر پوشش گیاهی و کاربری اراضی مناسب و ۵۷/۳۵ درصد نامناسب است. نقشه ۴-۳۰ نشان میدهد که از نظر پوشش گیاهی و کاربری اراضی قسمت مرکزی شهر برای توسعه آتی مناسب ولی تا ۱۰۰۰ متر اطراف و حاشیه شهر با محدودیت توسعه مواجه خواهد شد. در مرحله آخر، تمامی عوامل اکولوژیکی با بهره گرفتن از منطق بولین در محیط GIS ترکیب و همپوشانی شده است. جدول ۴-۱۲ نشان می دهد که مکان یابی توسعه آتی شهر نورآباد در محدوه ۵۰۰۰ متری که از محدوده در نظر گرفته شده برای توسعه آتی، تنها ۱۸۵ هکتار که معادل ۰۷/۱ درصد از سطح کل منطقه است، برای توسعه آتی شهر مناسب میباشد و ۹۳/۹۸ درصد دارای شرایط مناسبی برای توسعه نیست. همچنین نتایج حاصل از تلفیق لایه ها نشان دهنده این مطلب است که نواحی در غرب و شمال پهنههای بیشتری حائز شرایط مناسب برای برای توسعه شهری است. طبق نقشه ۴-۳۱ که حاصل همپوشانی کلیه عوامل اکولوژیکی است اغلب قسمت های محدوده مورد نظر با محدودیت توسعه مواجه خواهد شد. نقشه ۴-۳۱ نشان دهنده مکان یابی توسعه آتی شهر نورآباد با توجه به عوامل اکولوژیکی است.
جدول۴-۱۳: نتایج بررسی تناسب عوامل اکولوژیکی مکان یابی توسعه آتی شهر نورآباد
نامناسب(درصد)
مناسب(درصد)
عوامل اکولوژیکی
۷۰/۱۲
۳۰/۸۷
ارتفاع
۹۱/۴۷
۰۸/۵۲
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 01:13:00 ق.ظ ]