در تحقیقی فرضیه جریان نقدی آزاد که بوسیله جنسن(۱۹۸۶) ارائه شده بود را مورد بررسی قرار داد و آن را رد نمود.
لانگ و لیتزنبرگر(۱۹۸۹).
اثر جریان نقدی آزاد را مورد تایید قرار دادند، آنها به این نتیجه رسیدند که قیمت مثبت سهام با افزایش سود تقسیمی شرکتهای که فرصت سرمایه گذاری کمی دارند مرتبط است و با Q توبین اندازه گیری می شود.
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
گوول(۲۰۰۴).
مدیران با مشکل نمایندگی جریان نقدی آزاد تمایل دارند از روش موجودی اولین صادره از اولین وارده بجای روش اولین صادره از آخرین وارده استفاده نمایند که نتیجه آن حداکثر شدن مزایای مالیاتی در دوره افزایش قیمتها است.
گوول و تسی(۱۹۹۸)، چانگ، فریس و کیم(۲۰۰۵)، حامدی(۱۳۸۸).
شرکت های با فرصت رشد کم و جریان نقدی اضافی در پروژه هایی با ارزش فعلی خالص منفی سرمایه گذاری کرده و بدین علت از افزایش درآمد اقلام تعهدی استفاده می کنند.
ناجا و همکاران(۲۰۰۸).
حضور سهامداران بزرگ و متعدد در یک شرکت هزینه نمایندگی را کاهش می دهد.
دستگیر و شریفی(۱۳۹۰)، ایزدی نیا و کربلایی کریم(۱۳۹۰).
بین جریان نقدی عملیاتی و جریان نقدی آزاد با بازده سهام رابطه معناداری وجود ندارد.
جدول ۲-۴- جمع بندی سوابق پژوهشی
بر اساس روند تحقیقات مطرح شده، بین جریان نقدی آزاد و بازده سهام رابطه معناداری وجود ندارد، که اساس تحقیق حاضر را تشکیل می دهد. در مجموع تحقیقاتی که در مورد تشدید تضاد منافع بین سرمایه گذاران و مدیران در مورد شرکت های مولد جریان نقدی آزاد مطرح شده است، تحقیقاتی این موضوع را مورد تایید قرار داده و برخی دیگر رد نموده اند(در جدول بالا اشاره شده است)، که این موضوع و روش انجام تحقیقات در پژوهش حاضر مد نظر قرار می گیرد و در ادامه به بررسی آن پرداخته می شود. بر اساس مدل استفاده شده در تحقیقات گذشته متغیرهای کنترلی جهت ارتباط بین جریان نقدی آزاد و بازده سهام با وجود فرصتهای رشد شناسایی شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
فـصل سوم
روش شناسی پژوهش
۳-۱- مقدمه
قوت وجایگاه هرعلم یا نظری به روش شناخت آن علم یا نظربستگی دارد واعتبار و ارزش قوانین هرعلمی، به روش شناختی که درآن علم به کارمی رود مبتنی است. بدین خاطر یکی از مهم ترین مراحل تحقیقات علمی، انتخاب روش تحقیق مناسب برای انجام پژوهش است. منظور از انتخاب روش تحقیق این است که مشخص کنیم، چه روش تحقیقی برای بررسی موضوع خاصی لازم است وانتخاب روش تحقیق به عهده محقق است واوباید درانتخاب روش صحیح تحقیق حساسیت لازم به عمل آورد(خلیلی، ۱۳۷۸).
در این فصل ابتدا به معرفی روش تحقیق به کار گرفته شده در تحقیق حاضر و جزئیّات مربوط به آن، پرداخته شده و سپس جامعه، نمونه و روش نمونه گیری، روایی و اعتبار ابزار اندازه گیری و روش های آماری مورد استفاده در تحقیق مورد بررسی قرار گرفته اند. در این فرایند با بهره گیری و گردآوری داده ها و تبدیل آنها به یافته ها، ابهام حاصله از مسئله تحقیق به حداقل ممکن کاهش می یابد.
۳-۲- روش تحقیق
۳-۲-۱- جامعه آماری پژوهش
جامعه تحقیق عبارت است از گروهی از افراد یا اشیایی که در خاصیت یا خاصیتهای مورد تحقیق مشترک باشند و با اهداف موضوع مرتبط باشند(خلیلی،۱۳۷۸). همچنین در تعریفی دیگر بیان شده است که جامعه تحقیق، مجموعه حقیقی یا فرضی است که نتایج تحقیق به آن انتقال داده می شود( دلاور، ۱۳۸۴). جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند.
۳-۲-۲- نمونه آماری پژوهش
نمونه، گروه کوچکتری از جامعه است که برای مشاهده و تجزیه و تحلیل انتخاب شده است. با مشاهده مشخصات نمونه ای که از یک جامعه انتخاب شده است، می توان از مشخصات کل جامعه استنتاج معینی به عمل آورد(بست، ۱۳۷۱). نمونه آماری تحقیق شامل شرکتهایی است که هر یک از این معیارها را داشته باشند:
الف) تا پایان اسفندماه سال ۱۳۸۱ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده باشد؛
ب) در دوره ۱۳۸۱ الی ۱۳۹۱ تغییر فعالیت یا تغییر سال مالی نداده باشد.
ج) جزء موسسه های مالی، سرمایه گذاری و بانک ها نباشد؛
د) اطلاعات مورد نیاز شرکتها، در دوره مورد بررسی موجود باشد و وقفه معاملاتی بیش از شش ماه در دوره زمانی مذکور نداشته باشد.
با توجه به شرایط فوق، از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، ۸۹ شرکت به عنوان نمونه انتخاب شد. جمع آوری داده ها بصورت فصلی در بازه زمانی مشخص شده صورت گرفته است.
۳-۳- ابزار جمع آوری داده ها
روش جمع آوری اطلاعات اسناد کاوی است و اطلاعات صورت های مالی شرکتها از بانک اطلاعاتی تدبیرپرداز استخراج گردیده و برای سایر اطلاعات مورد نیاز از لوح فشرده بورس، گزارش مجمع عمومی صاحبان سهام و با مراجعه به کتابخانه بورس اوراق بهادار و پایگاه اطلاعاتی مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی و سایت رسمی شرکت بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. در این تحقیق سعی شده است از موثق ترین و قابل اعتمادترین ابزارها و منابع جمع آوری داده ها در بازار سرمایه ایران استفاده شود. از این رو داده های استفاده شده در این تحقیق از اطلاعات صورت های مالی حسابرسی شده توسط حسابرسان خبره و مورد اعتماد سازمان می باشد و بنابراین از روایی و پایایی بالایی برخوردار هستند زیرا تحت نظر مراجع قانونی و ذی صلاح تهیه شده اند.
۳-۴- روش تجزیه و تحلیل دادهها و اطلاعات
روش تحقیق به عنوان یک فرایند منظم برای یافتن پاسخ یک پرسش یا راه حل مساله است. در هر تحقیق، از مجموعه ای از داده ها استفاده می شود و با توجه به نوع داده های جمع آوری شده از روش تحقیق مناسب استفاده می کنیم در اقتصاد داده های آماری به سه نوع مختلف تقسیم می شوند:
عکس مرتبط با اقتصاد
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
داده های سری زمانی
داده های مقطعی
داده های ترکیبی
داده های سری زمانی، داده هایی هستند در قالب یک یا چند متغیر خاص در طول در طول زمان رخ می دهند. به عبارت دیگر سری زمانی، مجموعه ای از مشاهدات است که برحسب زمان مرتب شده باشد( آذر و مومنی،۱۳۸۱). داده های مقطعی، داده هایی هستند که در یک زمان خاص جمع آوری می گردند. و داده های ترکیبی( پانل دیتا)، به یک مجموعه از داده هایی گفته می شود که بر اساس آن مشاهدات به وسیله تعداد زیادی از متغیرهای مقطعی(N)، که اغلب به صورت تصادفی انتخاب می شوند، در طول یک دوره زمانی مشخص (T)مورد بررسی قرار گرفته باشند.
در این صورت N ×Tداده آماری را داده های ترکیبی یا داده های مقطعی -سری زمانی می نامند. مزیت استفاده از روش داده های ترکیبی در افزایش قدرت آماری ضرایب نسبت به استفاده از تجزیه و تحلیل مجزای داده های آماری به صورت سری زمانی و مقطعی است. در این روش با در نظر گرفتن تغییرات متغیرها در هر مقطع و در هر زمان به صورت مشترک، از تمامی داده های در دسترس استفاده می شود و بنابراین خطای مشاهدات کمتر می شود. هر چند در تجزیه و تحلیل داده های آماری به صورت مجزا دامنه آمار گسترده است، اما در روش بررسی داده های ترکیبی از اطلاعات به مراتب بیشتری استفاده می شود. بنابراین با افزایش دامنه آمار و اطلاعات، درجه آزادی افزایش می یابد و برآوردهای صورت گرفته درباره ی جامعه آماری کارآتر خواهد بود.
برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. تحلیل های آماری از طریق نرم افزار Eviews انجام شد.
۳-۴-۱- مدل پانل دیتا
همانطور که بیان شد؛ مدلهای اقتصادی از نظر اطلاعات آماری که در آن ها استفاده میشود به سه گروه تقسیم میشوند. برخی از مدلها با بهره گرفتن از دادههای سری زمانی[۴۰] یا به عبارتی طی دورهی نسبتاً طولانی چند ساله برآورد میشوند. بعضی دیگر از مدلها بر اساس دادههای مقطعی[۴۱] بر آورد میشوند، یعنی متغیرها برای یک دوره زمانی معین مثلا یک هفته، یک ماه و یا یک سال در واحدهای مختلف بررسی میشوند. روش سوم برآورد مدل که در مطالعات سالهای اخیر نیز زیاد استفاده شده است برآورد براساس دادههای پانل دیتا است. پانل دیتا مجموعهای از دادههای سری زمانی است که برای مقاطع مختلف در طول زمان تکرار میشود. دادههای سری زمانی در طول زمان دارای خود همبستگی بوده و با توجه به اینکه در پانل دیتا، دادههای مقاطع مختلف نیز مد نظر قرار میگیرد، احتمال همبستگی در این نوع دادها نیز کاهش مییابد. پانل دیتا دو مزیت مهم نسبت به دادههای مقطعی و سری زمانی دارد؛ اولا با توجه به اینکه در پانل دیتا واحدهای مختلفی از مقاطع در طول زمان مورد بررسی قرار میگیرد، قابلیت بررسی موضوعات پیچیده که با بهره گرفتن از دادههای سری زمانی و مقطعی امکان پذیر نیست فراهم میگردد. ثانیاً برخلاف دادههای سری زمانی، پانل دیتا این امکان را به پژوهشگر خواهد داد تا با کنترل نمودن تفاوتهای غیر مشهود میان مقاطع مختلف، رفتار مربوط به تک تک آن ها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. با توجه به اینکه در دادههای سری زمانی، تنها مقطع خاصی مورد استفاده قرار میگیرد تفاوتهای یاد شده شناسایی نمیشود. (سفیدیان، ۱۳۹۰).
۳-۴-۱-۱- مزیت استفاده از دادههای تلفیقی نسبت به سریهای زمانی و مقطعی
به کار بردن روش پانل دیتا مزیتهایی دارد که آن را از روشهای دیگر متمایز میسازد. در زیر به چند مورد از این مزیتها اشاره میشود.
الف) دادههای تلفیقی اطلاعات بیشتر، تنوع و تغییر پذیری بیشتر، هم خطی کمتر بین متغیرها، درجات آزادی و کارایی بیشتری را فراهم میکنند. در حالی که سریهای زمانی گرفتار هم خطی میباشند.
ب) دادههای تلفیقی امکان طراحی الگوهای پیچیدهتری نسبت به دادههای مقطعی و سری زمانی صرف را فراهم میکنند.
ج) دادههای مقطعی و سری زمانی صرف ناهمسانیهای فردی را لحاظ نمیکنند؛ لذا ممکن است که تخمینهای تورش داری ایجاد کنند، در حالی که در روش پانل دیتا میتوان با لحاظ کردن متغیرهای ویژهی فردی این ناهمسانیها را لحاظ نمود.
د) روش پانل دیتا پژوهشگر را قادر میسازد تا مدلهای رفتاری پیچیدهای را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
ه) روش پانل دیتا میتواند اثراتی را که به سادگی توسط سریهای زمانی و دادههای مقطعی آشکار نمیشوند، اندازه گیری نماید.
و) پانل دیتا از طریق فراهم کردن تعداد دادههای زیاد، تورش تخمین را کاهش میدهد (سفیدیان، ۱۳۹۰).
۳-۴-۱-۲- تعیین روش تخمین در روش پانل دیتا
برآورد روشی که در آن ها از دادههای پانل دیتا استفاده میشود غالباً با پیچیدگیهایی مواجه است. در حالت کلی، مدل زیر نشان دهندهی یک مدل با دادههای تلفیقی است:
رابطه ( ۳-۱ )
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 01:42:00 ق.ظ ]