ارزیابی عوامل موثر بر رضایت مشتری شرکت¬های بیمه با استفاده از تئوری خاکستری و کانو فازی (مورد شرکت¬های بیمه شهرستان بروجن)- قسمت ۶ | ... | |
معمولا به محاسبات طولانی و سخت نیاز میباشد. اغلب ممکن است نتیجه گیریهای کمی با نتیجه تحلیلهای کیفی سازگار نباشد که این موضوع باعث درک نادرست از سیستم موردمطالعه میگردد. قسمت سوم: سازمانهای بیمه
۲-۳-۱- مقدمه موسسات بیمه از جمله نهادهای مالی هستند که در کنار تامین امنیت اقتصادی سرمایه، در ایجاد منابع مالی در فواصل زمانی دریافت حق بیمه و پرداخت خسارتها، بهخصوص در بیمههای بلندمدت میتوانند موجب تحرک و پویایی و توسعه بازارهای مالی شوند و با انباشت سرمایه زمینه های لازم را برای رشد اقتصادی فراهم کنند.
جهت دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید. ۲-۳-۲- مروری کوتاه بر تاریخچه بیمه با محوری شدن روزافزون روابط و کیفیت خدمات در کسبوکار و دستیابی به سود بیشتر از طریق داشتن مشتریان وفادار نسبت به جذب مشتریان جدید، استفاده از ابزارهای بهبود عملکرد مورد توجه قرار گرفته است. در چنین محیطی موفقیت بازار برابر است با اینکه یک سازمان بتواند حداکثر سودی را که مقدور است از مجموعه مشتریان خود بدست آورد. برای این منظور ضروری است که مدیریت سازمان به استراتژی هایی روی آورد که بتواند از آنها برای توسعه و بهبود عملکرد خود و پیشی گرفتن از رقبا استفاده کرده و از همه مهمتر آنکه بتواند مشتریان را به مشتریان وفادار تبدیل کند. ایجاد وفاداری در مشتری وابسته به میزان رضایتی است که مشتری از انجام معامله با سازمان در خود احساس می کند. شرکتهای ارائهدهنده خدمات بیمهای نیز مانند هر سازمان انتفاعی دیگری در پی کسب سود بیشتر و دستیابی به مزیتهای رقابتی در دنیای رقابتی امروز هستند. شرکتهای بیمه نسبت به سود حاصل از روابط با مشتریان، بسیار علاقهمندند؛ زیرا آنان تحت فشار شدید رقابتی از سوی رقبای خود درصنعت قرار دارند. بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی در زمینه خصوصیسازی فعالیتها، اولین شرکت بیمه خصوصی در ایران در سال ۱۳۸۳ آغاز به کارکرد و بعد از آن از سال ۸۳ تا ۸۷، ۱۵ شرکت بیمه خصوصی به ارائه خدمات بیمهای در کشور پرداختند. (عبدالوند و همکاران، ۱۳۸۷) تا پیش از آغاز بهکار شرکتهای بیمه خصوصی وظیفه ارائه خدمات بیمهای بر عهده شرکتهای بیمه دولتی بود. از آنجاکه این شرکتها وابسته به دولت بوده و به پشتوانه سرمایه های دولتی فعالیت میکردند، بازاریابی و رعایت اصول بازاریابی در فعالیتهایشان بسیارکمرنگ بود. اما شرکتهای بیمه خصوصی از آنجا که باید پاسخگوی سهامداران خود بوده و میزان سودشان ارتباط مستقیمی با عملکردشان دارد، این روزها با توجه به رقابت بسیار نزدیک و تنگاتنگ با دیگر رقیبان خود در پی ایجاد بهبود عملکرد و سودآوری در بازار هستند. یافتن روشها و استراتژی هایی که بتواند هر چه بیشتر به ایجاد، افزایش سهم بازار، افزایش سودآوری و رشد در حق بیمه منجر شود، دغدغه امروز این شرکتها است. بنابراین بررسی و تحقیق درخصوص عواملی که میتوانند بر موارد نامبرده در یک شرکت تاثیر گذاشته، و باعث یافتن راهکارهای مناسب شود، ضروری بهنظر میرسد.
۲-۳-۳- دیدگاه های مختلف در مورد بیمه سازمانهای بیمه درمانی مناسبترین گزینهای است که با ماهیتی مستقل، منابع مالی مورد نیاز خود را از طریق مشارکت عمومی افراد سالم تأمین می کند و نیاز این افراد را در زمان بیماری فراهم میسازد. (مقدسی و حسینی، ۲۰۱۱) از دیدگاه فردی، بیمه با فراهم نمودن امکان پرداخت مقدار کمی پول، در حالتهای عادی (نه بیماری) بهمنظور دریافت مقدار زیادی مزایا در وضعیتهای غیر معمول و خیلی مشکل (بیماری) منجر به ایجاد منفعت خالص میگردد. از دیدگاه جامعه، بیمه روشی برای یک کاسه کردن (انباشت) خطر میباشد. بنابراین مخاطرات یک فرد بهجای اینکه توسط خود او پوشش داده شود، به وسیله افراد زیادی تحت پوشش قرار میگیرد. در چنین شرایطی منافع کافی جهت پوشش مخاطرات، جمعآوری میگردد. درضمن مشارکتکنندگان با آگاهی از برخورداری از مراقبتهای سلامت به هنگام ضرورت، احساس آرامش روانی خواهند کرد. (عرب، ۲۰۱۰)
۲-۳-۴- نقش بیمه شرکتهای بیمه از جمله نهادهای مهم و محوری مالی هستند که به موجب ماهیت فعالیتشان یکی از کانالهای مهم پس انداز میباشندکه علاوه بر تامین امنیت فعالیتهای اقتصادی از طریق ارائه خدمات بیمهای و به کارگیری منابع مالی انباشته شده نزد خود در بازارهای مالی میتوانند نقش بسیار اساسی و تعیین کننده ای در تحرک و پویایی در این بازارها و تامین وجوه قابل سرمایه گذاری فعالیتهای اقتصادی داشته باشند، بیمه نهتنها نقش یک واسطهگر مالی را ایفا می کند بلکه از دو جنبه دیگر نیز می تواند در اقتصاد نقش ایفا نماید:
نقش آن در جبران خسارت نقش آن به عنوان یک نهاد سرمایهگذار وقفه زمانی بین دریافت حق بیمه و پرداخت خسارت در صورت وقوع، وجوه انباشته شده تحت عنوان ذخایر فنی را فراهم میآورد که در حقیقت امکان مشارکت فعال شرکتهای بیمه در بازار سرمایه گذاری را بهوجود میآورد. بنابراین از دیدگاه عملکردی شرکتهای بیمه میتوانند از دو کانال انباشت سرمایه و نوآوری فنی روی رشد اقتصادی تاثیر داشته باشند. با توجه به نقش انکارناپذیر صنعت بیمه در جبران خسارت و جایگاه آن به عنوان یک نهاد سرمایهگذار و رویکرد واسطهگری مالی، بیمه می تواند با ایجاد ارزش افزوده، به تشکیل درآمد ملی کمک شایان توجهی بنماید. (رحیمی کلور، ۲۰۱۲)
قسمت چهارم: مدل کانو
۲-۴-۱- مقدمه مدلهای تحلیل نیازهای مشتری در گذشته، بر اساس این فرض بنا شده بود که ارتباط بین رضایت مشتریان و عملکرد ویژگیهای کیفیت متقارن و خطی است. با همین فرضها پژوهشهای زیادی برای شناسایی ویژگیهایی انجام گرفت که میتوانند بیشترین تأثیر را بر رضایت مشتریان بگذارند و روشها و مدلهای زیادی توسعه داده شدند. (صادقی مقدم و همکاران، ۱۳۹۱)
۲-۴-۲- معرفی مدل کانو در اواخر دهه هفتاد قرن بیستم، پروفسور نوریاکی کانو از دانشکده ریکا در توکیو به همراه همکارانش، مفهوم کیفیت را به صورت دو بعد میزان عملکرد و میزان رضایت مورد توجه قرار داد:
میزان عملکرد خوب یک محصول یا خدمت میزان رضایت استفاده کننده (کارسک و همکاران[۳۱]، ۲۰۰۲) رضایت مدل کیفیت دوبعدی
شکل (۲-۴) مدل کیفیت دوبعدی کانو در مدل خود نیازمندیهای مشتریان و یا به عبارت دیگر، خصوصیات کیفی محصولات را به سه دسته تقسیم نمود و هر سه نوع نیازمندی را در یک نمودار دوبعدی نشان داد. محور عمودی، میزان رضایت و یا خشنودی مشتری و محور افقی، میزان ارائه الزام کیفی مورد نظر مشتری را نشان می دهد. بالاترین و پایینترین نقطه از محور عمودی نمودار بهترتیب بیانگر رضایت مشتریان و عدم رضایت مشتریان است، محل تلاقی عمودی و افقی بیانگر جایی است که مشتری در حالت عدمتعادل از نظر رضایت و عدم رضایت قرار دارد. سمت راست محور افقی بیانگر جایی است که الزام کیفی مورد انتظار به طور کامل عرضه شده است و سمت چپ محور افقی، نقطه ارائه محصولی است که خصوصیات کیفی مورد انتظار را ندارد و الزام کیفی مورد نظر به هیچ عنوان در محصول یا خدمت لحاظ نشده است. (رضایی و همکاران، ۱۳۸۴)
شکل (۲-۵) مدل کانو (صادقی مقدم و همکاران، ۱۳۹۱) ارتباط این دو عامل ما را به شش تعریف منحصر به فرد از نیاز تحت عنوان نیاز اساسی، نیاز تک بعدی یا عملکردی، نیاز مهیج، نیاز بی تفاوت، نیاز معکوس و نیاز سوال برانگیز رهنمون می سازد:
A: نیاز مهیج (انگیزشی) R: نیاز معکوس Q: نیاز سوالبرانگیز ۲-۴-۳- ایجاد پرسشنامه کانو نیازها و تقاضاها اعم از اساسی، عملکردی و مهیج به مانند نیازهای محصول بسوی مشتری روانه میشوند که آنها را در قالب پرسشنامه میتوان طبقه بندی نمود. برای هر شکل از محصول یک جفت از سؤالات تنظیم شده تا اینکه مشتری بتواند به یکی از پنج راه متفاوت پاسخ بگوید. سؤال اول در ارتباط با عکسالعمل مشتری است اگر، محصول آن خصوصیت را داشته باشد، (شکل عملکردی سؤال) و سؤال دوم در ارتباط با عکسالعمل مشتری است اگر محصول آن خصوصیت را نداشته باشد. (شکل غیرعملکردی سؤال) وقتی سؤالات تنظیم می شود، «اظهارنظر و عقیده مشتری « بسیار حائز اهمیت است. با ترکیب دو جوابی که از پرسشنامه عملکردی و غیرعملکردی به دست می آید در جدول ارزشیابی دو بعدی، خصوصیات و کیفیت محصول می تواند طبقه بندی شود.
۲-۴-۴- مزایای تقسیم بندی ویژگی های کالاها و خدمات به وسیله مدل کانو بسیار آشکار است:
ویژگیها و خصوصیات کالاها و خدمات بهتر ادراک میشوند. معیارهایی از کالاها و خدمات که بیشترین تأثیر را برروی رضایت مشتری دارند شناخته میشوند و از تقسیم بندی ویژگیهای کالاها به ابعاد اساسی، عملکردی و انگیزشی و… میتوان برای تمرکز و تأیید بر هر یک از آنها استفاده نمود. اولویت بندی توسعه کالاها، مثلاً سرمایه گذاری برروی بهبود الزامات اساسی در صورتی که قبلاً در سطح رضایتمندانهای قرار داشته باشند، زیاد مفید نمی باشد ولی بهبود در الزامات عملکردی و انگیزشی به دلیل تأثیر زیاد در ادراک از کیفیت کالا و در نتیجه در سطح رضایت مشتریان مناسبتر میباشد. مزیت دیگر مدل کانو آن است که به حداقل محاسبات ریاضی نیاز دارد و اطلاعات مربوط به سرعت جمعآوری می شود. (باهاتاچریا و رحمان[۳۶]، ۲۰۰۴) کشف و ارضاء الزامات انگیزشی می تواند احتمال تمایز زیادی را برای تولیدکننده به وجود آورد. چرا که کالاهایی که خصوصاً الزامات اساسی و عملکردی را ارضاء نمایند مانند هم و یکسان تلقی میشوند و درنتیجه به سادگی قابل تعویض با یکدیگر میباشند. مثلاً اگر شرکتی اقدام به تحویل محصولات خود در درب منازل نماید در چنین شرایطی این شرکت موجبات تمایز را با سایر شرکتهای موجود در صنعت خود فراهم آورده و باعث جلب رضایت مشتریان به سوی خود می شود. در ضمن مدل کانو به اهمیتی که هر یک از ویژگیهای کالاها در رضایت مشتریان دارند پی برده و درنتیجه بهعنوان پیشزمینهای در فرایند ایجاد کالا میتوان از آن استفاده نمود. (تن و پاویترا[۳۷]، ۲۰۰۱) قسمت پنجم: مدل کانو فازی
۲-۵-۱- معرفی مدل فازی پیچیدگیهای ذهن انسان و تصمیم گیری های وی خصوصا در محیطهای غیرقطعی باعث شده که بهجای استفاده از واژه های بلی و خیر، از واژه های زبانی و مبهم خوب، متوسط و ضعیف نیز بهره گیرد.
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 01:41:00 ق.ظ ]
لینک ثابت
|