بررسی تأثیر آموزش به شیوه نمایش خلاق بر تفکر انتقادی و پیشرفت درسی دانش آموزان در درس علوم اجتماعی سوم ابتدایی- قسمت ۹ | ... | |
۲۰ بازی میان فردی ( چند نفری)
این بازی ارتباط و کار گروهی را تقویت میکند، زیرا مستلزم درک دیگران و تعامل مثبت با همبازیهاست. بازی کردن با دیگران به شکل دوستانه و همکارانه از طریق آموختن چگونگی درک احساسات دیگران و کار مشترک سازنده و موفقیتآمیز، کودکان را با تأثیر پویایی و انسجام گروهی آشنا میسازد. بازی بین فردی به تک تک کودکان میآموزد که چگونه به صورت گروهی و شراکتی کار کنند، افکار و ایدههایشان را مطرح کنند و به نقاط مشترک برسند، و برای رسیدن به اهداف گروهی احساس مسئولیت کرده و فعالیت کنند. این بازی کودکان را وادار میکند در مورد افکار و احساساتشان حرف بزنند و باعث میشود کودکان ببینند چگونه توان و انرژی که از سوی چند نفر هزینه میشود به نتایج موفقیتآمیزی منجر میشود. برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
۲۱
بازی خارج از خانه
لذّت و خوشی بازی کردن در خارج از خانه، یکی از زمانهای محبوب و مورد علاقه روزانه هر کودک خردسالی محسوب میشود. دویدن، لیلی کردن، طناب بازی، بادبادک هوا کردن، تاب بازی، سرسره سواری، بالا رفتن، پریدن، جستوخیز کردن، قایم باشک، سهچرخه سواری، انواع بازیهای توپی مثل فوتبال، حفر کردن در ماسه ( ایجاد تونل و گودال در ماسه) و ….
۲۲
بازی خانگی
در بازی خانگی کودکان از آن چه که میبینند والدین در خانه انجام میدهند تقلید میکنند، و این برای تقویت همحسی و همدلی در کودکان بسیار مفید و باارزش است. اشکال بازی خانگی مثل انجام کارهای نظافت خانه، آب و جارو کردن، گردگیری، شستن و غذا درست کردن و بچهداری و سایر کارهای خانه. ظاهراً علاقۀ دخترها به این نوع بازی بیش از علاقۀ پسرهاست، اما فقط دخترها نیستند که از بازی خانگی لذّت میبرند. اگر پسر شما خواست در کارهای مربوط به خانه کمک کند به او اجازه چنین کاری را بدهید. در حقیقت با تشویق پسرتان برای انجام این کارها، عروس آیندهتان از شما بسیار ممنون و سپاسگزار خواهد بود. وقتی که او بزرگ میشود و در انجام امور خانه کمک میکند از او بسیار تشکر خواهید کرد و این کار آسانتر از آن است که از او خواهش کنید کارهای خانه را انجام دهد! در این بازی، کودکان در مورد زندگی خواهند آموخت، و ما الگوهای نقش آن ها هستیم خواه دوست داشته باشیم و خواه دوست نداشته باشیم.
۲۳
بازی جسمانی
کودکان فعّال هستند، پیچ و تاب میخورند، میغلتند، میکوبند، پرتاب میکنند، چرخ میزنند و میدوند. آن ها سخت تلاش میکنند، مسابقه میدهند و مبارزه میکنند. تیمهایی تشکیل میدهند و فوتبال بازی میکنند، از روی طناب میپرند، به صورت گروهی دوچرخهسواری یا قایمباشک بازی میکنند
۲۴
بازی فکری
بازی فکری، کاوش و اکتشاف است. دیدن، شنیدن، لمس کردن، اعداد و کلمهها، اجزاء بازی فکری هستند. برای نوزاد تکان دادن جغجغه و کشف علت صدای آن بازی فکری است.کودکان بزرگتر میخوانند و میشمارند و با جمع آوری اسباببازیهای مختلف طبقهبندی کردن را میآموزند. کودکان بزرگتر لطیفه و جوک تعریف میکنند و معما و چیستان طرح میکنند تا به خاطر آورند که در یک بازی کارتی، چه کارتهایی بازی شده و برنامهریزی میکنند که چگونه برنده شوند.
۲۵
بازی هوشی
بازی هوشی به وسیلۀ بازی با پازل، بازیهای تختهای مثل شطرنج، بازیهای کارتی، خواندن کتابها، بازی یا اسباببازیهای عددی انجام میشود. همچنین، بازیهایی که در آن شمارش اعداد وجود دارد و کتابهای مربوط به اعداد که کودک با اعداد آشنا میشود و آن ها را میآموزد، از نوع بازی هوشی است. کتابها، بازیهای تختهای و پازلهای نقشهای، حروف را به کودک میآموزد. وزنها، پیمانهها و اندازهگیری را به وسیلۀ هنر پختوپز کردن و بازی کردن با ترازو و اشیاء دارای وزنهای مختلف، یاد میگیرد. در هنگام بازی با اشیاء و اسباببازیهای دارای اندازههای مختلف نیز با اندازۀ بزرگ، متوسط و کوچک آشنا میشود. همچنین، رنگها را با بهره گرفتن از اشیای دارای رنگهای درخشان مختلف و کتابهای مربوط به نقاشی میشناسد. گوش دادن به موسیقی که مغز را تحریک میکند نیز از بازیهای هوشی است.
۲۶
بازی خلاقانه
خلاقیت توانایی دیدن چیزها به شکل جدید، مشاهدۀ مسایل و مشکلاتی که هیچ کس دیگر ممکن است حتی وجود آن ها را درک نکند، و آن گاه یافتن راه حل های جدید و منحصر به فرد و مؤثر برای این مسایل است. این نوع بازی، مهارتهای حرکتی ظریف را به وسیلۀ جور کردن چیزها با همدیگر، رشد هوشی را به واسطۀ طرحریزی و برنامه ریزی و اسم گذاشتن روی ابداعات و اختراعات، رشد زبانی را با توصیف طرحها، و رشد اجتماعی را به سبب بازی با سایر کودکان، تقویت میکند. این بازی نقاشی کردن، رنگ کردن، الگوسازی، برش دادن و ساختن چیزها، و همچنین هنر پخت و پز را که تفریح خلاقانه محسوب میشود و برای تمام کودکان لذّتبخش است، شامل میشود.
۲۷
بازی باقاعده:
این بازی به توانایی شناختی بیشتری نیاز دارد. بنابراین، اینگونه بازیها تا بعدها بخشی از گنجینۀ بازی کودک نمیشود. از ویژگیهای این بازی درک قواعد، پذیرش و قبول قواعد، هماهنگی با محدودیتهای قواعد، و رقابت است. شرکت در بازیهای سادۀ گروهی و بازی شطرنج معمولاً از چهار تا هفت سالگی دیده میشود، ولی شرکت در بازیهای با قواعد انتزاعیتر و پیچیدهتر در دوران بین هفت تا دوازده سالگی بیشتر معمول است .
۲۸
بازی سازنده
این بازی وقتی دیده میشود که کودکان محیطشان را دستکاری میکنند و چیزهایی میسازند. بازی سازنده به کودکان فرصت میدهد که با بهره گرفتن از اشیاء آزمایش و تجربه کنند و دانش اولیه را در مورد روی هم چیدن، ساختن، رسم کردن، ساختمانسازی و ساختن موسیقی را بیاموزند. بازی سازنده همچنین به کودکان احساس دستیابی به هدف و موفقیت میدهد و آن ها را با احساس کنترل داشتن روی محیطشان توانمند میسازد. برخی از اشکال بازی سازنده عبارتند از: ساختن برج و خانه با بهره گرفتن از بلوکها و قطعات پلاستیکی، ساختن غار و تونل با بهره گرفتن از ماسۀ نرم، ساختن آدمک و مدل حیوانات با بهره گرفتن از خاک رس و گچ، ایجاد مسیر عبور آب و نهر و پلهای روی آن.
۲۹
بازی جنگی
کودکان همیشه بازیهای جنگی انجام میدهند. بیشتر کودکان در اوقاتی از روز بازیهایی انجام میدهند که لازمۀ آن استفاده از نوعی اسلحه است. چنین بازیهایی مخصوصاً برای پسرهای چهار ساله که دوست دارند پلیس، سوپرمن، مرد عنکبوتی یا دیگر قهرمانان و دلاوران جنگی بشوند، بسیار محبوب هستند. کمتر پسری پیدا میشود که در مقابل وسوسه داشتن یک تفنگ یا شمشیر مقاومت کند و بعد از تماشای یک فیلم جنگی، به این بازی نپردازد. در چنین مواقعی پسربچهها دو دسته میشوند و به طرف همدیگر تیراندازی میکنند، یا در نقش یک پلیس ماهر در تیراندازی، و یا اسبسوار موفق در شمشیر زدن و تیراندازی با کمان ظاهر میشوند. در حالی که دیدگاههای موافق و مخالف این نوع بازی وجود دارد، اما کودکان بدون آگاهی از این نقطه نظرات و موج مخالفتها، این نوع بازیها را دوست دارند و از آن لذّت میبرند. انجام بازیهای قدرتی به کودکان احساس قدرت و کنترل بر اوضاع میدهد، به ویژه زمانی که مسائلی در زندگی کودکان رخ میدهد که احساس ضعف و ناتوانی میکنند.
۳۰
بازی خیالی
در بازی خیالی، کودک ممکن است هر چیزی بشود. یک انسان دیگر، یک حیوان عظیمالجثه، یک ماشین، یک پرنده و یا حتی میوه! در بازی خیالی کودکان هر موقعیتی را بدون ترس یا خطری تجربه و امتحان میکنند. از دیدگاه ایزنبرگ و جالونگو (۲۰۰۰)، بازی خیالی برای کودکان مثل یک تئاتر فیالبداهه و بدون آمادگی است، که آن ها میتوانند هر موقعیتی را آزمایش کنند و هر کاری را به راحتی بدون هیچ مشکلی انجام دهند.
۳۱
بازی نمادی
بیشتر کودکان بعد از یکسالگی میتوانند با هر شیء طوری بازی کنند که انگار شیء دیگری است. تا سال اول زندگی و اندکی پس از آن کودکان اعمال خود را باخصوصیات اشیاء هماهنگ و سازگار میکنند مثلاً با دیدن کامیون آن را به دنبال خود میکشند، یا قاشق را به طرف دهان خود میبرند و با مداد خطخطی میکنند. اما از این زمان به بعد، عقاید و افکار خود را در خصوصیات اشیاء یا وقایع دخالت میدهند. بنابراین برای اشیای ذکر شده کاربردهای جدیدی پیدا میکنند.
۳۲
بازی نمایشی یا اجرای نقش
در این نوع بازی، کودکان انواع متفاوت نقشهای زندگی، مشاغل و حرفهها، و فعالیتها را انجام میدهند، به عنوان مثال نقش پدر، مادر، نوزاد، پرستار، دکتر، بیمار، خواننده، پلیس، معلم، دانشآموز، فروشنده، خریدار، راننده، مسافر، ورزشکار و …. بازیهای نمایشی یا اجرای نقش میتواند در سکوت و آرامش انجام شود یا فعال و پر سر و صدا باشد، به تنهایی یا با دیگران انجام شود.
۳۳
بازی اجتماعی
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 05:20:00 ق.ظ ]
لینک ثابت
|