تحلیل شبکه: ارزیابی اثرات درجه دوم و سوم به کار میرود.
رویهم گذاری نقشهها: تولید لایههای اطلاعاتی مختلف به صورت نقشه و همپوشانی آن ها.
مدلسازی انتشار آلایندهها: استفاده از مدلهای زیستمحیطی در تعیین پراکنش آلایندهها و شناسایی نواحی آسیب پذیر.
گرچه روشهای ارزیابی متنوع هستند اما برخی از شاخصها و پارامترها باید در کلیه مطالعات ارزیابی لحاظ گردند. رئوس برخی از ارکان اصلی یک مطالعه ارزیابی صحیح به شرح زیر میباشد:
– تشریح فنی پروژه که در برگیرنده ریزفعالیتهای پروژه در مراحل اجرایی، بهره برداری و برچیده شدن باشد.
– تعیین محدوده مطالعات که با توجه به شعاع تاثیرگذاری پروژه بر محیطزیست به دست میآید.
– شناسایی محیطهای فیزیکی-شیمیایی، بیولوژیکی و اقتصادی–اجتماعی تعیین شده به نحوی که حداقل شامل موارد زیر باشد:
عکس مرتبط با اقتصاد
محیط فیزیکی-شیمیایی شامل توپوگرافی، خاک، زمینشناسی، آبهای سطحی و زیرزمینی، هوا، صدا و اقلیم
محیط بیولوژیکی شامل پوشش گیاهی و جانوری منطقه، فهرست گونههای گیاهی و جانوری در معرض خطر، موقعیت مناطق حفاظت شده نسبت به پروژه، وضعیت زیستگاهها
محیط اقتصادی–اجتماعی شامل کلیه پارامترهای مرتبط نظیر آداب و سنن، مذهب، جمعیت، تعداد خانوار، درآمد، اشتغال و آثار باستانی و فرهنگی
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
– بررسی و شناسایی اثرات منفی و مثبت بر محیطهای مختلف.
– تجزیه و تحلیل اثرات مثبت و منفی بر محیطها با توجه به روش انتخابی ارزیابی.
– راهکارهای کاهش و تقلیل اثرات منفی پروژه بر محیطهای مختلف.
– ارائه برنامه مدیریت و پایش زیستمحیطی پروژه[۱۵].
در این تحقیق برای انتخاب بهترین روش جهت ارزیابی اثرات زیستمحیطی طرح انتقال آب از سد کوچری به شهر قم به بررسی روشهای مختلف متداول پرداخته شد و روشهای مختلف مورد مطالعه قرار گرفت. با توجه به دادههای موجود از روش ماتریس ایرانی جهت انجام ارزیابی اثرات زیستمحیطی طرح استفاده گردید. به این ترتیب هم مزایای روش ماتریس از جمله مقبولیت، جامعیت و سادگی و مورد پذیرش بودن در این تحقیق به کار گرفته میشود و هم با توجه به امکان جمع بندی سریع ماتریس ایرانی، انجام ارزیابی در کوتاهترین زمان ممکن با توجه به دادههای محدود موجود امکان پذیر میگردد.
۳-۶-۱- ماتریس ایرانی
در تمامی مباحث ارزیابی همواره یک رابطه علت و معلولی برقرار میباشد و دو عنصر اثر و پیامد وجود دارد که همیشه میزان اثرگذاری یک اثر بر پیامد سنجیده می شود. اثرات همان عوامل و عناصری هستند که در متغیر مستقل وجود دارد و پیامدها از اثرات ناشی میشوند. همواره در روشهای ارزیابی اثرات زیستمحیطی، میزان اثرگذاری یک اثر بر پیامد سنجیده می شود[۱۵].
یکی از روشهای ارزیابی، روش ارزیابی اثرات زیستمحیطی با بهره گرفتن از ماتریس ایرانی میباشد که مراحل کلی انجام ارزیابی زیستمحیطی با این روش به صورت زیر بوده و در شکل (۳-۵) نیز به صورت شماتیک نشان داده شده است.
۱- انتخاب موضوع
۲- تعیین اثرات
۳- تعیین پیامدها
۴- ایجاد ماتریس
۵- ارزیابی میزان اثرگذاری اثرات بر پیامدها
۶- محاسبه میزان سودمندی و مخرب بودن هر یک از اثرات و پیامدها
۷- تعیین شاخص و ویژگیهای سودمندی و مخرب بودن هر یک از اثرات و پیامدها
۸- نتیجه نهایی پروژه
شکل ۳-۵: مراحل ارزیابی اثرات زیستمحیطی با ماتریس ایرانی
ماتریس ایرانی در حقیقت ماتریس تغییر یافته لئوپولد است که مانند هر ماتریس دیگر، سطرها و ستونها به ترتیب پیامدها و اثرات پروژه را نشان میدهند. دلیل این تغییر این است که ماتریس لئوپولد با ارزش گذاری ۱۰+ تا ۱۰- نتوانست جایى در خور براى ارزیابى اثرات زیستمحیطی در کشور ما کسب کند اما همین ماتریس لئوپولد زمانى که ارزشگذارى آن به ۵+ تا ۵- تغییر یافت توانست جاى بسیارى از روشهاى معمول ارزیابى اثرات را بگیرد[۱۶].
در ماتریس اولیه لئوپولد به این دلیل که میتوان در زبان انگلیسى ۱۰ صفت خوب و ۱۰ صفت بد را یافت که به راحتى براى یک انگلیسى زبان و یا مسلط به زبان انگلیسى قابل درک باشد، ارزشگذارى از ۱۰+ تا ۱۰- در نظر گرفته شده است. اما از آنجاییکه براى تمام این ۲۰ صفت، نمیتوانیم در زبان فارسى معادلى قابل لمس و درک پیدا کنیم و تنها میتوانیم برای ۵ صفت خوب و ۵ صفت بد، معادل فارسى برگزینیم، ماتریس لئوپولد به ماتریس اصلاح شده تغییر ماهیت داد و امروزه با ارزشگذاری ۵+ تا ۵- معروف به ماتریس ایرانى شده است[۱۶].
با کمک این ماتریس میتوان تاثیر هر یک از فعالیتهای اجرایی پروژه را بر فاکتورهای تاثیر پذیر زیستمحیطی به طور مجزا مورد بررسی قرار داد و علاوه بر آن میتوان پیامدهای زیستمحیطی هر پروژه را در مقاطع زمانی مختلف و با توجه به نوع فعالیت و مرحله اجرایی آن ارزیابی نمود.
فعالیتهای اثرگذار پروژه نیز با توجه به تشریح طرح و نیز سیمای طرح موجود، به تفکیک دو مرحله اجرایی و بهره برداری در نظر گرفته می شود. عمدهترین تفاوت ماتریس ایرانی با ماتریس لئوپولد، همانگونه که ذکر گردید، تعداد اعداد هر سلول و نیز دامنه بارگذاری است. در ماتریس ایرانی، اثرات متقابل فعالیتهای پروژه و فاکتورهای محیطزیست بر یکدیگر تعیین شده و به صورت عددهایی در دامنه ۵+ تا ۵- بارگذاری میگردد. عدد ۵+ اثر مثبت (سودمندی یا مطلوبیت) بسیار خوب و عدد ۵- اثرات منفی (تخریب یا نامطلوب) خیلی زیاد را نشان میدهد. مفاهیم اعداد در این روش به صورت جدول (۳-۱) ارائه گردیده است:
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید.
جدول ۳-۱: مفاهیم اعداد استفاده شده در ماتریس ارزیابی
اثر منفی (تخریب) اثر مثبت (سودمندی)
خیلی زیاد ۵- بسیار خوب ۵+
زیاد ۴- خوب ۴+
متوسط ۳- متوسط ۳+
کم ۲- کم ۲+
ناچیز ۱- ناچیز ۱+
پس از مرحله امتیازدهی ماتریس، تعداد اثرات، جمع جبری و میانگین ردهبندی محاسبه شده و در انتهای سطرها و ستونها ارائه میگردند. پیامد، اثر کل فعالیتها بر هر فاکتور زیستمحیطی است که جمع آن در سمت راست ماتریس نوشته میشود و اثر، اثر هر یک از فعالیتها بر کل فاکتورهای زیستمحیطی است که در قسمت پایین ماتریس ارائه میشود.
پس از محاسبه میانگین ردهبندی، ۵ حالت جهت نتیجه گیری به وقوع میپیوندند:
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 12:38:00 ق.ظ ]