جدول(۲-۵) آزمایشات طراحی شده با بهره گرفتن از نرمافزار طراحی آزمایش و پاسخ مربوط به آنها………….۵۸
جدول (۲-۶) ضرایب رگرسیون مدل چند جملهای………………………………………………………………۵۹
جدول(۲-۷) آنالیز واریانس داده ها………………………………………………………………………………..۶۰
جدول (۲-۸) شرایط بهینه به دست آمده از نرمافزار طراحی آزمایش برای حذف رنگ کونگورد……………۶۴
جدول(۲-۹) داده های مربوط به منحنی کالیبراسیون………………………………………………………………۶۷
فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل(۱-۱) مراحل شماتیک روش سنتزی…………………………………………………………………………..۹
شکل(۱-۲) شمایی از رزونانس پلاسمون سطحی در نانوذرات………………………………………………………..۱۴
شکل (۱-۳) شمایی ازایجاد رزونانس پلاسمون سطح در نانوذرات فلزی……………………………………………..۱۵
شکل(۱-۴) تصویری TEm از نانوذرات نقره……………………………………………………………………..۱۷
شکل(۱-۵) ساختار شیمیایی تارتاریک اسید……………………………………………………………………….۲۰
شکل(۱-۶) تغییر شدت پیک نانو نقره پس از افزودن تارتاریک اسید…………………………………………….۲۵
شکل(۱-۷) حلالیت تارتاریک اسید در حلال های مختلف در محدوده ی دمایی ۱۵/۳۰۳ تا ۱۵/۳۳۳………..۲۹
شکل (۲-۱) کاتیونها وآنیونهای متداول که در سنتز مایعات یونی به کار می روند……………………………۳۳
شکل(۲-۲) تئوری آبپوشی………………………………………………………………………………………..۴۱
شکل(۲-۳) تئوری دو قطبی آب…………………………………………………………………………………….۴۳
شکل(۲-۴)تئوری فشار درونی………………………………………………………………………………………۴۵
شکل(۲-۵)ساختار شیمیایی کونگورد………………………………………………………………………………۴۸
شکل(۲-۶) درصد حذف رنگ کونگورد برای نمکهای مختلف……………………………………………….۵۶
شکل (۲- ۷)نمودار پارتو پلات……………………………………………………………………………………..۶۱
شکل(۲-۸) نمودار مربوط به مقادیر پیش بینیشده در مقابل مقادیر مشاهدهشده………………………………….۶۲
شکل(۲-۹) اثر جداگانه فاکتورهای مؤثر در حذف رنگ کونگورد……………………………………………. ۶۳
شکل(۲-۱۰) برهمکنش میان میزان حلال آلی و pH، مقدار نمک ثابت………………………………………..۶۵
شکل(۲-۱۱) برهمکنش میان میزان حلال آلی و مقدار نمک در pH ثابت……………………………………..۶۵
شکل(۲-۱۲) برهمکنش میان pH و مقدار نمک، میزان حلال آلی ثابت………………………………………..۶۶
شکل(۲-۱۳)منحنی کالیبراسیون…………………………………………………………………………………….۶۷
شکل(۲-۱۴)نمایش آزمایشهای مربوط به بررسی اثر غلظت…………………………………………………….۶۸
بخش اول
حلالیت تارتاریک اسید
فصل اول
مقدمه و تئوری
۱-۱-۱- حلالیت
الف-تعریف حلالیت : بیشترین مقدار تعادلی حلشونده، که می تواند در مقدار معینی از حلال حل شود حلالیت آن حلشونده در آن حلال نامیده میشود، یا به عبارت دیگر مقداری از یک حل شونده که در حجم مشخصی از حلال در یک دمای خاص حل می شود را قابلیت انحلال یا حلالیت میگویند. بررسی میزان و چگونگی حلالیت یک ترکیب در محیطهای شیمیایی متفاوت، اطلاعاتی در مورد گروه های عاملی موجود در ترکیب، وزن مولکولی، تفکیک الکترولیتی، نفوذ و … به دست می دهد. یکی از راههای شناسایی ترکیبات آلی، دستهبندی آنها بر حسب حلالیتشان در حلالهای مختلف میباشد [۱].
ب-مفهوم حلالیت: چنانچه مولکولها یا یونهای ترکیب حلشونده بین مولکولهای حلال پخش شود، فرایند انحلال صورت پذیرفته است. اگر نیروهای بین ذرات حلال و نیروهای بین ذرات ماده حلشونده از نظر مقدار تقریبا برابر باشد، از اختلاط حلال و حلشونده به هر نسبتی به یکدیگر مخلوط همگن حاصل می شود. بر این اساس مواد میتوانند در هم قابلامتزاج و یا غیرقابل امتزاج باشند. موادی را که به هر نسبتی در یکدیگر حل میشوند، قابل امتزاج میگویند مثل آب و اتانول. موادی که به مقدار جزیی در یکدیگر حل میشوند غیر قابل امتزاج می نامند مثل مخلوط آب و نفت یا مخلوط آب و کربن تتراکلرید [۱].
۱-۱-۱-۱-محلول
در بررسی حلالیت در آب به ترکیبی «محلول» گفته می شود که ۳ گرم آن در ۱۰۰ میلی لیتر حلال، حل شود که در مقیاس کوچکتر روی نمونه مجهول در آزمایشگاه برای نمونههای مایع ۲/۰ میلی لیتر در ۳ میلی لیتر حلال و برای نمونههای جامد ۱/۰ گرم در ۳ میلی لیتر حلال میباشد.
محلولها، مخلوطهایی همگن هستند. محلولها را معمولاً بر حسب حالت فیزیکی آن ها طبقه بندی می کنند. محلولهای گازی، محلولهای مایع و محلولهای جامد. محلولهای جامد اول به شکل محلول جامد در مایع هستند ولی بعد در دمای اتاق سخت میشوند. آلیاژهای انواع فلزات مثالهای خوبی از یک محلول جامد در جامد در دمای اتاق هستند. گازها معمولا نمیتوانند بهعنوان حلال بهکار روند، به علت فاصله خیلی زیاد بین مولکولهای آنها اما مواردی وجود دارد که گازها میتوانند نقش حلال را دارا باشند، مانند حل شدن اکسیژن و دیگر گازها در هوا. محلولها باید از
مخلوطهای غیرهمگن مانند کلوئیدها و سوسپانسیونها تمیز داده شوند. وقتی یک ماده در ماده دیگربهطور کامل حل میشود، دو ماده را امتزاجپذیر و دو مادهای را که نمیتوانند با مخلوط شدن تشکیل محلول بدهند امتزاجناپذیر میگویند [۲].
۱-۱-۱-۲- مکانیسم انحلالپذیری
در مایعات و جامدات مولکولها توسط جاذبهی بین مولکولی در کنار هم قرار میگیرند. این نیروها یا جاذبهها نقش مهمی در تشکیل محلولها ایفا میکنند. وقتی یک ماده (حلشونده) در ماده دیگر (حلال) حل میشود، ذرات حل شونده در سراسر حلال پراکنده میشوند. ذرات حلشونده موقعیتهایی که بهطور معمول توسط ذرات حلال گرفته شده است را اشغال میکنند. جایگزین شدن ذرات حلشونده به جای مولکولهای حلال بستگی به قدرت نسبی سه برهمکنش زیر دارد:
-
- برهمکنش حلال- حلال
-
- برهمکنش حلشونده- حلشونده
-
- برهمکنش حلال- حلشونده
۱-۱-۱-۳- عوامل مؤثر بر حلالیت
الف - اثر دما بر حلالیت
برای بسیاری از مواد جامد و مایع دما بر انحلال پذیری موثر بوده و با افزایش دما حلالیت افزایش مییابد. در حالت کلی اثر تغییر دما بر انحلالپذیری یک ماده به گرماگیر یا گرمازا بودن واکنش انحلال ماده بستگی دارد. با بهره گرفتن از اصل لوشاتلیه میتوان اثر تغییر دما را بر حلالیت پیشبینی کرد. همان طور که گفته شد اگر فرایند انحلال گرماگیر باشد (ΔHsoln>0)، حلالیت ماده با افزایش دما زیاد میشود و اگرهم انحلال فرایندی گرمازا باشد (ΔHsoln<0)، با افزایش دما حلالیت کاهش مییابد. البته در مواردی رابطه واضحی بین آنتالپی انحلال و تغییر حلالیت با دما وجود ندارد. مثلا، فرایند انحلال برای کلریدکلسیم گرمازا و برای نیترات آمونیوم گرماگیر است در صورتی که حلالیت هردو ترکیب با افزایش دما افزایش مییابد. در مورد گازها معمولاً حلالیت با افزایش دما کاهش مییابد (ΔHsoln<0). وقتی آب در ظرفی گرم میشود قبل از اینکه آب به جوش بیاید میتوان تشکیل حبابهای هوا را در کناره ظرف مشاهده کرد. بهطور کلی بهتر این است که اثر دما بر روی حلالیت با انجام آزمایش تعیین شود [۳].
ب - اثر فشار بر حلالیت
حلالیت جامدات و مایعات در حلال مایع عملا مستقل از فشار میباشد. براساس اصل لوشاتلیه، افزایش فشار زمانی برای فرایند انحلالپذیری مطلوب است که حجم محلول کمتر ازحجم مخلوط نشده حلال و حلشونده باشد. در این مورد، حلالیت ممکن است با افزایش فشار زیاد شود، اما این تغییرات حجم برای جامدات و مایعات بسیار کم است بهطوری که میتوان گفت اثر فشار بر روی حلالیت آنها تقریبا همیشه قابل صرف نظر کردن است. گازها با در نظر گرفتن کاهش در حجم کل همیشه در حلال مایع حل میشوند.
این بدین معنی است که در تعادل زیر:
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 03:53:00 ب.ظ ]