بررسی میزان توجه به تنوع سطوح یادگیری، حجم محتوای آموزشی و استانداردهای طراحی سوال در آزمونهای مرحلهای و پایانی از دیدگاه دبیران- قسمت ۴ | ... | |
آیا بین میزان توجه به تنوع سطوح یادگیری، حجم محتوای آموزشی و استانداردهای طراحی سوال ارتباط معناداری وجود دارد؟
سوالهای فرعی پژوهش
آیا میزان توجه به تنوع سطوح یادگیری در آزمونهای معلم ساخته مرحلهای و پایانی مناسب است؟ آیا میزان توجه به حجم محتوای آموزشی در آزمونهای معلم ساخته مرحله ای و پایانی مناسب است؟ آیا میزان توجه به استاندارد های طراحی سوال در آزمونهای معلم ساخته مرحله ای و پایانی مناسب است؟ تعریفهای مفهومی
آزمون[۷] وسیله یا روشی نظامدار برای اندازهگیری نمونهای از رفتار است (سیف، ۱۳۸۱).
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت 40y.ir مراجعه نمایید. آزمون مرحلهای[۸] این نوع ارزشیابی که به طور مستمر و در پایان هر بخش از مطالب تدریس شده و در طول سال تحصیلی و در دفعات مکرر به صورت روزانه، هفتگی و یا ماهانه انجام میگیرد، ارزشیابی مرحلهای یا تکوینی نامیده میشود (شریفی، ۱۳۷۳).
آزمون پایانی[۹] در این آزمون تمامی آموختههای دانشآموزان در طول یک دوره آموزشی تعیین میشود و هدف آن نمره دادن به دانشآموزان و قضاوت دربارهی اثر بخشی کار معلم و برنامه درسی یا مقایسه برنامههای مختلف درسی با یکدیگر است (سیف، ۱۳۸۷).
سطوح یادگیری[۱۰] طبقهبندیهای مختلفی از هدفهای آموزشی ارائه شده است که معروفترین آنها طبقهبندی بنیامین بلوم[۱۱] و همکاران اوست. در این طبقهبندی هدفهای آموزشی در ۳ حیطهی شناختی[۱۲]، عاطفی[۱۳] و روانی-حرکتی[۱۴] قرار میگیرند. طبقهبندی اهداف در ۳ حیطه به دلیل تاکید بر جنبههای خاص هدفهای مختلف است و نه متمایز کردن آنها به صورت طبقات مطلقاً مجزا و نامربروط به هم (شعبانی، ۱۳۸۹).
محتوای آموزشی[۱۵] عبارت است از دانش سازمانیافته و اندوخته شده، اصطلاحات، اطلاعات، واقعیات، حقایق، قوانین، اصول، روشها، تعمیمها، پدیدهها و مسائل مربوط به همان ماده درسی است، بع عبارت دیگر منظور از محتوای برنامه درسی عبارت است از حقایق خاص، عقاید، اصول و مسائل که در یک درس خاص گنجانده میشود (فتحی واجارگاه، ۱۳۷۷).
استاندارد[۱۶] نمونه، قاعده، اصل، مقیاس، نمونه تصویب شده و هر چیزی که از طرف عموم به عنوان مبنایی برای مقاسه پذیرفته میشود (عمید، ۱۳۶۳).
ملاکهای طراحی سوال[۱۷] ملاکهای طراحی سوال، مجموعه معیارهای است که سازمان پژوهش و برنامهریزی وزارت آموزش و پرورش تدوین و تنظیم کرده است و باید در طراحی سوالات امتحانی مورد توجه طراحان قرارگیرد. ملاکهای طراحی سوال عبارتند از: استفاده از انواع سوال (تشریحی، کوتاه پاسخ، صحیح-غلط، جور کردنی و چند گزینهای)، تناسب بارم نمره سوال با اهمیت آنها از نظر هدف آموزش، تنظیم سوالها بر حسب سطح دشواری یعنی از آسان به مشکل (اداره امتحانات، ۱۳۷۵).
تعریفهای عملیاتی
آزمون در این پژوهش آزمون عبارت است از مجموعه سوالات کتبی که با عنوان امتحان چه در قالب مستمر و چه با عنوان نهایی از دانشآموزان گرفته میشود.
آزمون مرحلهای در این پژوهش آزمون مرحلهای عبارت است از امتحانات کتبیای که معلم معمولا با پایان تدریس هر موضوع ماده درسی و یا بخشی از آن به منظور بررسی میزان فهم دانشآموزان از موضوع و آگاهی از نواقص آموزشی خود برگزار میکند.
آزمون پایانی در این پژوهش آزمون مرحلهای عبارت است امتحانات کتبی که با پایان یک ترم تحصیلی از مجموعه آموختههای دانشآموز از موضوعات درسی تدریس شده برگزار میشود و نتیجه آن مبین احراز شرایط ورود به مرحله بالاتر تحصیلی است.
سطوح یادگیری در این پژوهش، سطوح یادگیری عبارت است از اهداف مورد نظر معلم که درهر سوال امتحان نهفته است و از دانشآموزان انتظار دارد با پاسخ دهی به سوال های مذکور میزان تحقق یا دستیابی به آن را نشان دهند.
محتوای آموزشی در این پژوهش محتوای آموزشی عبارت است از عناوین اصلی، عناوین فرعی، موضوعات و مطالب طراحی شده در یک ماده درسی است.
استاندارد در این پژوهش منظور از استاندارد، ملاکهای تصویب و پذیرفته شده مورد توافق متخصصان ارزشیابی تحصیلی است.
ملاکهای طراحی سوال در این پژوهش ملاکهای طراحی سوال، جنبههای فنی و اصول طراحی سوالهای آزمونهای معلمساخته میباشد.
استفاده کنندگان از نتیجه پایان نامه مخاطبان اعم از معلمان، طراحان آموزشی، برنامهریزان درسی و آموزشی، نظریه پردازهای سنجش و ارزشیابی و چه بسا دانشآموزان از نتایج این پژوهش متاثر و بهرهمند خواهند شد. نتایج این پژوهش قدمی نو در جهت لزوم توجهی فراتر از ارزشیابی موضوعی و سوالات تکراری دروس خواهد بود تا معلم در طراحی سوالات آزمونهای پیشرفت تحصیلی مستمر و نهایی به تمامی عوامل موثر در بهبود نتایج کمی و کیفی آزمون اعم از ملاکها و معیارهای فنی و زیبایی شناختی طراحی سوال، حجم محتوای موضوع درسی مورد آزمون و اهداف مورد انتظار از تأثیرگذارترین عناصر آموزشی محسوب میشوند.
فصل دوم: مبانی نظری پژوهش
مقدمه در سالهای اخیر، با توجه به تغییرات ناشی از تحولات اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژیک در سیاستگذاری و برنامهریزی آموزشی برای بهبود کیفیت یادگیری تحولات قابل توجهی رخ داده است. همگام با ایجاد تحول در عناصر نظام آموزشی از جمله در برنامه درسی، روش های تدریس و منابع یادگیری، ضرورت تحول در شیوه های سنجش آموخته ها نیز احساس شده است. از آنجا که بازدههای یادگیری دانشآموزان گستره وسیعی از فعالیتها را در بر میگیرد ،ارزشیابی میزان دستیابی به یادگیری و چه بسا آنچه که امروزه در نظام آموزش و پرورش بعنوان فراگیری مطرح می شود نیز به همان میزان گسترده خواهد بود. اما آنچه حائز اهمیت می کند توجه به ارزشیابی صحیح و مبتنی بر اصول، معیارها و چه بسا متناسب و متناظر با اهداف فراگیر و جزئی میباشد. معلمان با طراحی آزمونهای پیشرفت تحصیلی در قالب آزمونهای مستمر و نهایی سعی بر سنجش و ارزشیابی فهم و میزان یادگیری دانشآموزان در قالب اهداف، آگاهی از نواقص روش و فعالیتهای آموزشی، وچه بسا سعی بر تناسب هر چه بیشتر محتوای آموزشی دوره با تفاوتهای فردی دانشآموزان، شرایط و موقعیت یادگیری و اصلاح بسیاری روندهای دیگر در ضمن عوامل مذکور دارند و همین امر درجه اهمیت توجه به ابزارهای ارزشیابی را مطرح خواهد ساخت. از این میان توجه به ارزشیابی (دوره متوسطه اول) به این دلیل حائز اهمیت است که محتوای آموزشی و اهداف مطروحه در این مقطع در سالهای اخیر بسیار با تحول روبرو بوده و همین امر موجبات سردرگمی معلمان و دانشآموزان را موجب میشود. توجه به آزمونهای معلم ساخته بازخوردی مناسب به معلم ارائه و همچنین موجبات طراحی هر چه دقیقتر و کیفیتر آموزشها را فراهم خواهد آورد. در این ضمن دانشآموزان با برخورداری از فرایند یاددهی-یادگیری کیفیتر ودر پی آن ارزشیابی مبتنی بر سطوح یادگیری و محتوای آموزشی انگیزه بیشتری برای مطالعهی برنامه درسی خواهند داشت. در این فصل به بررسی ادبیات پژوهش، وابسته به متغیرهای مطروحه که به تبیین هرچه بیشتر موضوع و ابعاد آن کمک میکند پرداخته شده و همچنین پیشینه پژوهش نیز با هدف روشتر شدن سابقه توجه به آن موضوع و فهم عمیق روند و مساله مذکور مطرح خواهد شد.
هدفهای آموزشی یکی از مهمترین ارکان در تهیه طرح برای انجام امر آموزش (تدریس) موفق هدفهای آموزشی است که آموزشگر در صدد آموختن آن به فراگیر میباشد. به عبارت دیگر معلم باید در امر تدریس، هدف داشته باشد، از اینکه کجا است، به کجا میخواهد برود و از چه مسیری باید برود. هدف متضمن پیشبینی نتایج بوده و حصول به آن در نهایت مورد توجه است. روشهای متفاوتی جهت تقسیمبندی هدفها ارائه شده است. هدفها را میتوان از نظر ماهیت به مادی یا معنوی، از نظر زمانی به کوتاه مدت، میانمدت و بلندمدت، از لحاظ جامعیت به فردی، گروهی و اجتماعی، از نظر وسعت به کلی و جزیی تقسیم کرد (شمسایی، ۱۳۸۲).
لزوم تعیین هدف در آموزش ۱- برای آسان کردن مسیر و جهت حرکت در امر تدریس.
منابع هدفهای آموزشی صاحبنظران و متخصصان آموزش و پرورش برای هدفهای آموزشی سه منبع عمده را میپذیرند:
روش تعیین اهداف درسی اهداف برنامه درسی از فهرست نیازهای مربوط به جامعه، موضوعات درسی و دانشآموزان انتخاب میشود. به طور مثال وقتی ما ۲۰۰ مورد نیاز برای برنامه درسی علوم سال هفتم استخراج میکنیم، انتخاب ۲۰۰ مورد برای آموزش، دشوار خواهد بود، زیرا وقت، انرژی و بودجه کافی برای پرداختن به همهی نیازها در برنامه درسی سالانه وجود ندارد. در اینجا نیازها را اولویتبندی میکنیم، نیازهای مهم در بالای فهرست و کماهمیتتر را حذف و بخشی از نیازهای مهم را برای پایه بالاتر در نظر میگیریم. بنابراین، فهرست اهداف درسی از فهرست نیازهای کوتاهتر و بر حسب اهمیت اولویت بندی میشود (قادری، ۱۳۹۱).
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 04:34:00 ق.ظ ]
لینک ثابت
|