۱ متر ۵/۲×۴(متر)
زهکش اصلی

 

C1
چمران

 

C2
پیشتاز

 

 

شکل ۳-۱- نقشه کشت.
۴-۳- عملیات تهیه زمین
ابتدا جهت سهولت عملیات تهیه زمین، آبیاری صورت گرفت و پس از گاورو شدن زمین در عمق ۳۰- ۲۵ سانتیمتری عمل شخم انجام گردید. به منظور خرد کردن کلوخه ها و نرم کردن زمین عمل دیسک زنی صورت گرفت و جهت از بین بردن پستی و بلندی زمین عمل ماله زنی انجام شد. میزان کود نیتروژن مورد نیاز برای تیمار شاهد براساس آزمون خاک ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار اوره در نظر گرفته شد.
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
عملیات کود پاشی بر اساس آزمون خاک برای تیمار شاهد در سه مرحله (یک سوم در هنگام کاشت، یک سوم در مرحله پنجه زنی و یک سوم باقی مانده درمرحله ساقه دهی) صورت گرفت. عملیات کودپاشی برای تیمار های کود شیمیایی در مورد نیتروژن، پتاس و سایر کودهای شیمیایی مورد نیاز (متناسب با توصیه کودی) به صورت یکسان و همزمان انجام شد ولی در مورد سوپرفسفات به میزان های قید شده در بخش مشخصات طرح آماری به طور همزمان و قبل از کاشت بذر انجام گردید.
۵-۳- عملیات کاشت
به دلیل وجود تیمارهای کود بیولوژیک و لزوم تلقیح بذور با این میکروارگانیسم ها به یک سری اقدامات مقدماتی قبل از عمل کاشت نیاز داشت و آن اجرای این تیمارها بود. نحوه اعمال تیمارهای بیولوژیک به طور کلی بدین صورت بود که: میکروارگانیسم های حل کننده فسفر مورد نظر ابتدا از آزمایشگاه بیولوژی مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور تهیه شدند. در تیمارهایی که با آغشته کردن بذور با این میکروارگانیسم ها تلقیح می شدند پس از ریختن بذور گندم در داخل یک کیسه پلی اتیلنی، مقدار ۳۰ میلی لیتر محلول شکر ۲۰ درصد به آن اضافه می شد آنگاه کیسه حاوی بذر و ماده چسباننده برای مدت ۳۰ ثانیه به شدت تکان داده شد تا سطح کلیه بذرها بطور یکنواخت چسبناک شود پس از آن به مقدار کافی از مایه تلقیح به بذرهای چسبناک اضافه شد تا حدی که کل سطح بذر پوشانده شود. پس از ۴۵ ثانیه تکان دادن و اطمینان از چسبیدن یکنواخت مایه تلقیح به بذرها، بذرهای آغشته به مایه تلقیح بر روی ورقه آلومینیومی تمیز در زیر سایه پهن گشته، تا بذور خشک شوند سپس به سرعت نسبت به کاشت بذور اقدام شد. لازم به ذکر است که طبق محاسبه صورت گرفته در موسسه خاک و آب میزان باکتری و قارچ بکار برده شده برای ارقام پیشتاز و چمران ۳۰۰ گرم از هر یک از باکتری و قارچ ها به ازاء ۲/۷ کیلوگرم از هر دو نوع رقم گندم بود. کاشت بذور بر روی خطوط در عمق ۳ تا ۵ سانتیمتری و با فاصله روی ردیف یک سانتیمتر و بین ردیف ۲۵ سانتیمتر انجام گرفت. فاصله بوته های گندم از همدیگر بر روی ردیف ۱ سانتیمتردر نظر گرفته شد که در این صورت تراکم بوته ۴۳۰ بوته در متر مربع شد. به علت حساس بودن طرح و اعمال تیمارهای بیولوژیک و وجود میکروارگانیسم، ونیز امکان نشت آب از تیمارها، فاصله بین کرت ها یک متر(معادل چهار خط نکاشت) در نظر گرفته شد. بنا به دلایل فوق و نیز وجود تیمار کودی، فاصله بلوک ها ۵ متر در نظر گرفته شد تا امکان ایجاد دو نهر یکی به منظور خروج هرزآب بلوک قبل و دیگری به منظور آبیاری بلوک بعدی میسر گردد.
۶-۳ - عملیات داشت
این مرحله شامل آبیاری، کوددهی و مبارزه با علف های هرز است که اولین آبیاری (۱۸/۸/۸۴ ) به عنوان تاریخ کاشت منظور گردید . آبیاری در اوایل دوره رشد گیاه هر ۷ روز یکبار و به دلیل همزمانی با فصل بارش به ازاء وجود هر بارندگی مؤثر یک آبیاری حذف گردید. زمان کوددهی و نیز مقادیر کود مورد استفاده در جدول ۴ - ۳ آمده است. مبارزه با علف های هرز نیز در همه تیمارها به صورت شیمیایی پس از آنکه بوته ها به مرحله چهار برگی رسیدند (به دلیل مقاومتی که به علفکش حاصل می کنند) و مکانیکی (وجین دستی) به طور همزمان انجام گرفت (جدول ۵ – ۳).
جدول۴ - ۳-مقدار و زمان کودهای مورد استفاده در طرح.

 

نوع کود
نیتروژن (Kg/ha)
فسفر(Kg/ha)
پتاسیم (Kg/ha)
ریز مغذی (Kg/ha)

 

مقدار مصرف
۲۰۰
۱۵۰
۱۰۰

 

زمان تهیه
قبل از کاشت
قبل از کاشت
قبل از کاشت
پس از کاشت

 

زمان مصرف

موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 05:21:00 ب.ظ ]