۲-۴-۸-۷- انواع راهبردهای سیاسی
افراد ممکن است از ۳ راهبرد سیاسی (شرمرهورن و همکاران، ۲۰۰۳) برای حفاظت از خود استفاده کنند.
ممانعت از عمل و خطر پذیری: زمانی استفاده میشود که حالت جنجالی و بحث برانگیز است و خطر کردن ممکن است منجر به تنبیه شود. در این حالت افراد بیشتر به قوانین و سیاستها و راهبردهایی اکتفا میکنند که باعث انحراف نباشد و کارمندان با تجربه نیز در چنین شرایطی از روش طفره رفتن استفاده میکنند.
هدایت مجدد مسئولیت و پاسخگویی: افرادی که حساس هستند از قبول سرزنش برای پیامدهای منفی اعمال خود سر باز میزنند و برای این کار از روشهایی استفاده میکنند که رایج ترین آنها از زیر مسؤلیت شانه خالی کردن یا کاسه و کوزه را سر دیگران شکستن است . یعنی وظایف را طوری تعریف میکنند که مسؤولیت فرد دیگری به نظر برسد.
دفاع از محدوده خود: این بخش از طبیعت ائتلافی سازمان نشأت میگیرد. یعنی سازمان ممکن است به صورت مجموعه ای از علائق در حال رقابت باشد که به وسیله گروه ها و بخشهای مختلف هدایت می شوند.
۲-۴-۸-۸-شکل گیری رفتار سیاسی و تأثیر آن در سازمان
به زعم هوی و میسکل (۲۰۰۸)زمانی که فردی وارد سازمان میشود دارای نیازهای فردی است وعلاوه بر آن در صدد تأمین نیازهای سازمان نیز برمیآید.ولی در حین برآوردن نیازهای خود با گروهی از افراد هم آوا میشودتا ازطریق گرایشهای مشترکی که بین آنها وجود دارد، برای رفع نیازهای خود اقدام کند.به این جریان ارتباطی که میان افراد به وجودمیآید روابط قدرت میگویند. قدرت در سازمان مقوله بسیار مهمی است.چون قسمت مهمی از فعالیتهای سازمان و افراد را تحت تأثیر قرار میدهد.از فعل و انفعالات روابط قدرت درسازمان نیز سیاست به وجود میآید، که براساس نظریات مینتزبرگ معمولا غیر مشروع میباشد.چون فعالیتهای طراحی شده برای سود بردن گروه یا افراد خاصی در سازمان میباشد. مهمترین نتایج روابط قدرت ،دو دستگی، تعارض ونزاع میباشد.
با این وجود سیاست همیشه عامل مخربی درسازمان نیست بلکه پیامدهای مثبتی نیز دارد به عنوان مثال:
-
- باعث میشود که قوی ترین افراد در موضع رهبری قرار گیرند که برای سازمان نیز سود آور باشند وآنرا به اثربخشی برسانند
-
- درسازمان تمامی سطوح ازلحاظ اقتدار ایدئولوژی وحتی تخصصی به طور همه جانبه رشد میکند.
-
- گاهی سازمانهای رسمی جلوی تغییرات را میگیرند ولی با بازیهای قدرت وسیاست میتوان آنها را کنار زد.
-
- تصمیم گیری راحت تر انجام میشود.مدیران سازمان از بازیهای سیاسی برای کاربردی کردن تصمیمات استفاده میکنند.
درعین حال ضمانتی برای این وجود ندارد که افرادی که در سازمان قدرت بدست میآورند از راه قانونی ازآن استفاده کنند.
۲-۴-۸-۹- انواع رفتارهای سیاسی در سازمان
در سازمانی که از ساختار سازماندهی شده برخوردار است،برخی ازافرادبه صورت گروهی برسرمنابع قدرت باهم رقابت دارندوهر یک سعی دارند به گونه ای بر بر اهداف و تصمیمات سازمانی تأثیر بگذارند که درجهت تآمین نیازها و تعلقات خودشان باشد.آنهابرای رسیدن به این مهم که در ذهن دارند از انواع رفتارهای سیاسی شامل؛ تاکتیکهای سیاسی، بازیهای سیاسی و بازیهای قدرت (هوی و میسکل، ۲۰۰۸؛ رابینز و جاج، ۲۰۰۸) بهره میبرند. درزیر به ارائه شرح مختصری از انواع این رفتارها اشاره میشود.
۲-۸-۸-۹-۱-انواع تاکتیکهای سیاسی
رفتارتملق آمیز[۲۱۵] (چاپلوسی):تاکتیکی است که توسط افراد برای جلب نظر دیگران مورد استفاده قرار میگیرد. این رفتار با اعمالی چون؛ لطف کردن به دیگران،خودرانگران مسائل دیگران نشان دادنومحبت کردن به دیگران همراه است.روانشناسان اجتماعی این عمل را هنجار مقابله به مثل یاعمل متقابل نیزمینامند.براساس این هنجار، اگر به همکار یا مافوق محبتی شود، آنها خود راملزم به جبران محبت میدانند.
شبکه سازی[۲۱۶]:فرایندی است که طی آن افرادروابطی راباافراد تأثیرگذار یا با افرادی که لزوما درای موقعیت نیستند ولی به اطلاعات دسترسی دارند شکل میدهند.
مدیریت اطلاعات[۲۱۷]:افرادازاین تاکتیک برای کنترل دیگران یا ایجاد وضعیت مطلوب مورد نظر خود استفاده مینمایند.داشتن اطلاعات به خودی خود مفید است ولی اگر بدانند که چگونه اطلاعات را پخش کنند میتوانند سبب ارتقای خود درسازمان شوند.کلید استفاده از مدیریت اطلاعات ابتدا بدست آوردن اطلاعات وسپس استفاده ماهرانه از آنست.اگر افراد خود را مطلع از آنچه اتفاق میافتد نشان دهند، وجه دیگری بین افراد گروه پیدا میکنند
مدیریت تأثیر[۲۱۸]:ساده ترین نوع تاکتیک است که افراد در هر موقعیتی میتوانند ازآن استفاده کنند تا تصویری مطلوب ومناسب از خود به جا گذارند.پوشیدن لباس مناسب،داشتن رفتار مناسب،برجسته نشان دادن موفقیتهای دیگران ازموارد قابل ذکر است.مثلا معلمان مدرسه در جمع نشان دهند که صحبت و فعل آنها دارای اعتباراست و ازاهمیت برخوردار است.یعنی به نحوی رفتار کنند که در نظر دیگران افرادی بادانش بالا،معقول وحساس و دارای موقعیت اجتماعی خوب جلوه گر شوند.در این صورت میتوانند نظر دیگران را به خود جلب کنند.
ائتلاف سازی[۲۱۹]:دراین تاکتیک افراد به یکدیگر میپیوندندتا به هدفهای مشترکی دست یابند.
مثلا در مدرسه معلمان در مواقعی که بخواهند با سیاستی که خلاف منافعشان است مقابله کنند یا جلوی تغییر نامطلوب از نظر خودشان را بگیرند یا باعث تغییر شوند ازاین تاکتیک استفاده میکنند.به عنوان مثال برای تغییر مواددرسی آن تغییری اتفاق میافتد که افرادبیشتری خواهان آن باشند یا طرفداران بیشتری داشته باشد.همیشه گروه تأثیر بیشتری نسبت به فرد دارد.افرادی که در گروه ها از تأثیر بیشتری برخوردارند بازیگران قدرتمندتری دراین عرصه هستند.
ارتقاء یا افزایش ضرورتها[۲۲۰]: وقتی افرادی یا واحدی بخواهد حضورخودشان را در سازمان الزامی یا حیاتی جلوه دهند از این تاکتیک استفاده میکنند.برخی افراد و واحدها با دانش ومهارت خود سازمان را ملزم میکنند که حضورشان را مهم تلقی کند.این افراد وقتی در سازمان مشکلی به وجود میآید با ارائه راه حلهلی مناسب مشکل را حل میکنند پس ارزش وموقعیت خودشان را در سازمان بالا میبرند.
تاکتیک سپر بلا[۲۲۱]: زمانی استفاده میشود که اوضاع خوب پیش نرود و بهم ریخته است.در این حالت افرادباحمله به دیگران ومقصرجلوه دادن آنها سعی بر نجات خود از وضعیت موجود دارند.یعنی فرد دیگری را سپر بلای خود قرار میدهند..این تاکتیک بدون استثنا در تمام سازمانها مورد استفاده قرار میگیرد.وقتی افراد، فرد دیگری را مقصر جلوه دهند فرصت جلب توجه پیدامیکنند وبه عضوی قویتر آویزان میشوند تاجبران مافات کنند.
۲-۶-۸-۹-۲- انواع بازیهای سیاسی
به علاوه افراد در سازمانها بر اساس قوانین موجود از بازیهای سیاسی استفاده میکنند.قوانین باعث تثبیت موقعیت و مسیرهای رسیدن به موقعیت، بدست آوردن قدرت موقعیت و کانالهای عمل میشوند.
بازیهای تمردی[۲۲۲]:
بازیهایی هستند که برای مقابله با اقتدار رسمی به کار میروند.زمانی که دستوری صادر میشود همیشه تعللی برای انجام آن وجود دارد.ضمانتی برای اجرای دستوری که به فرد صادر میشود وجود ندارد.اگر دستور صادر شده مطابق با خواسته ها و هدف فرد باشدمورد اجرا قرار میگیرد.
این نوع بازی بیشتر توسط افرادی که در سطح پایین سازمان قرار دارند انجام میشود چون قدرت کمتری در سازمان دارند بنابراین گاهی بادستکاری ساختار رسمی ،دور زدن ساختاررسمی یا خرابکاری از زیر آن شانه خالی میکنند.مثلا افرادی که در سازمان از قدرت کمتری برخوردارند، نظیر کارمندان جزء در سازمانها، به محض صادر شدن دستور ازمافوق مثل مدیر یا رئیس سازمان، ازخود مقاومت بروز میدهندودر کاری که به آنها محول شده تا علاوه برکاراصلی خودشان خارج از وقت اداری انجام دهند تعلل میکنند.درچنین حالتی مافوق سعی میکند اختیار رسمی رابیشتربه کار ببندد.
بازیهای قدرت ساز[۲۲۳]:
توسط مافوق،افراد همتا یازیردستان برای ساختن بستری برای قدرت استفاده میشود.بازیهای حمایتی و اسپانسری بازیهایی هستند که فرد زیر دست باآنهاسعی میکند تا خود را به مافوق نزدیک وابراز وفاداری کند تافردمافوق کاری رابرایش انجام دهد.
برای مثال فردی که تازه مدیر شده است برخی وقتها سعی میکند که ازحمایت مدیران باسابقه استفاده کند.این امر باعث ارسال پیامی به بقیه میشود مبنی براینکه قدرت فرد وابسته به قدرت بالاتری است و اینسبب ایجاداحترام وقبول توسط دیگران میشود.فردکانالهای رسمی را دور میزند واطلاعات مورد نیاز رابدست میآورد.
بازی تشریک مساعی[۲۲۴]:
بین همکاران رواج دارد. زمانی به کار میرود که افراد احساس کنند که مسأله ایبرایشان حائز اهمیت است ونیاز به حامی دارند یا گروهی نسبت به امری حساس میشوند ویابه دنبال یک رهبر غیررسمی هستند که به نحوی باعث نمایان شدن موقعیت آنها شود.
بازی ساخت امپراطوری[۲۲۵]:
معمولا درمدیریت سطوح میانی برای ارتقای قدرت خویش از طریق حامیان وگروههااستفاده میشود.این بازی درواقع نبردی برای توسعه قلمرو خویش است.
به عنوان مثال در یک سازمان مدیران برای بدست آوردن بودجه مورد نیاز خود ازمقام مافوق ،دست به انجام این بازی میزنند چون هرکدام میخواهند قلمرو نفوذ خود رابیشترکنند تا بودجه مورد نظر برای انجام کارهای خود را بدست گیرند پس تلاش میکنند حامیان خود را بیشتر کنند در واقع نوعی تلاش برای منابع کمیاب میباشد.
بازی تخصص[۲۲۶]:
به وسیله افراد متخصص انجام میشود که مهارتها و تخصص مورد نیاز سازمان را دارا میباشند.این افراد با تأکید بردانش خود ومنحصر به فرد بودن آن سعی در بدست آوردن قدرت دارند.به عنوان مثال فردی که درسازمان ازهمه باتجربه تر است وقتی موقعیت خودرادرخطرببیند سعی میکند کاری که درسازمان انجام میدهد وتخصص خودش را مهم جلوه دهد تا خطری راکه احساس میکند دفع شود و قدرت درمعرض خطر اوبرگردد.
بازی ولی نعمتی[۲۲۷]:
افرادی که در سازمان قدرت رسمی و قانونی دارند قدرت خود رابه زیر دستان اعمال میکنند .این افراد نسبت به افرادبالا دست خویش قدرت کمتری دراند بنابراین ازهمان قدرت کم برای نفوذ بر زیردستان استفاده میکنند.این فرد توسط قوانین بروکراتیک تحت فشار قرار دارد پس با اعمال قدرت بر روی دیگران ضعف خویش را جبران میکند.
بازیهای رقابتی[۲۲۸]:
این بازی بین افراد دارای قدرت قانونی و افراد دارای قدرت تخصصی انجام میشود. زمانی که یک تغییر بخواهد در سازمان اتفاق بیافتد هر یک از این دو گروه با دیگری برسر بدست گرفتن حیطه تغییرات با دیگری نزاع دارد.
بازیهای تغییر[۲۲۹]:
توسط یک فرد یا گروهی از افراد برای تغییر سازمان وعملکردهای آن مورد استفاده قرار میگیرد.یاجلوی تغییراتی را که در سازمان مخرب هستند میگیرد.یعنی تغییراتی که با کارهای خلاف فرهنگ رایج در سازمان یا خلاف عرف سازمانی همراه باشد.
بازی ترکتازی:
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 07:13:00 ق.ظ ]