وجود آب فراوان ، زمین كافی و مناسب بودن آب و هوا ، موقعیت خوبی برای رشد و گسترش فراهم آورده است . شهر با وجود باغهای فراوان میوه و زمینهای كافی برای كشت برنج و گندم ؛ نه تنها خودكفا بوده بلكه قادر به صدور آنها نیز در گذشته بوده است .
وجود چوب بخاطر بیشه های فراوان ، برای ساخت و ساز و آب و هوای خوب ، محل مناسبی از نظر زیستی فراهم آورده است . پیدایش و گسترش شهر به احتمال زیاد ازمحله سرچشمه شروع شده است . قدیمی ترین محلی كه اكنون وجود دارد ، بر گرد قلعه باقیمانده از دوره صفویه است و سپس محله های سرچشمه ، محله پایین و محله بالا در سالهای بعد گسترش پیدا كرده اند . اغلب ساختمانها و محلات به طرز زیبایی در دامن تپه ها و رو به جنوب قرار دارند و كوچه ها همه با یک شیب نسبتاً تند به تك تك خانه ها منتهی می شوند . مصالحی كه در خانه ها بكار رفته اند ؛ دیوارها و پایه های ساختمانها از سنگ و آجر و خشت و اكثر طاقها به وسیله تیرها و تخته های چوبی و سپس كاهگل پوشانده شده اند . وجود بیشه ها و درختان زیاد باعث شده است كه اهالی به نحو مطلوبی از این امكان استفاده كرده و از تیرهای چوبی در ساختمانهای مسكونی استفاده كنند . طاقهای قابكاری شده چوبی و در و پنجره های ظریف و زیبا حاكی از رشد صنعت نجاری در شهر دارد ، كه از قدیم افراد زیادی در این كار مهارت داشته اند و به همین خاطر طاقهای زیبای چوبی و قابكاری شده در شهر قابل توجه است .
احداث جاده جدید اصفهان ـ شهركرد كه در دو كیلومتری شمال شرقی باغبهادران قرار دارد و همچنین ایجاد كارخانه ذوب آهن در 10 كیلومتری و قطب صنعتی فولاد مباركه و رفت و آمد و كار در كشورهای حاشیه خلیج فارس در سطح زندگی اهالی مؤثر بوده و بسیاری از اهالی هم اكنون در این صنایع مشغول به كار هستند و این موضوع باعث گسترش بیشتر شهر شده است .
این محل ، بخاطر موقعیت طبیعی خاص ، محل ییلاقی مناسبی برای مردم اصفهان است و همه ساله در تابستانها میهمانان زیادی را از خوزستان ، تهران و اصفهان پذیرا است و این امر بیش از پیش باعث گسترش و رشد شهر شده است .( طرح هادی شهر باغبهادران ، 1373 ، ص 47 )
3-22 قدمت و دیرینگی و سوابق تاریخی باغبهادران
این محل بدون تردید در دو هزار سال پیش ، محل سكونت قوم زرتشتی بوده است كه در محلی به نام وشمندگان یا سمندگان ، واقع در شمال غربی شهر باغبهادران زندگی می كردند كه اكنون یكی از 36 مزرعهی سر سبز باغبهادران به حساب می آید وبه زبان محلی به آن « وشمندجان » یا « بشمگون » می گویند .
شواهد و دلایل زیر حاكی از قدمت تاریخی این شهر است :
1 – وجود بقایای آتشكده باغبهادران ( قلعه كافر ) واقع در ارتفاعات شرقی باغبهادران در ناحیه ملك آباد كه هم اكنون توسط سازمان میراث فرهنگی كشور حصار كشی شده است ؛ دلیل بر این است كه قبل از اسلام این قلعه وجود داشته است .
2 ـ وجود امامزاده ای به نام شاهزاده ابراهیم كه به اعتقاد مردم از اولاد حضرت موسی بن جعفر (ع ) می باشد . اگر این نكته را در نظر بگیریم كه در اوان خلافت مأمون خلیفه عباسی سادات علوی مخصوصاً اولاد موسی بن جعفر(ع) و بالاخص حضرت امام رضا (ع ) در دربار مأمون با عزت و احترام می زیستند ، ولی بعداً مورد غضب واقع شده و به ایران مهاجرت نمودند و غالب آنها به دهات و نقاط كوهستانی پناهنده شدند ، می توانیم وجود این امامزاده را در شهر باغبهادران دلیل بر قدمت آن بدانیم .
3 ـ دلیل دیگر ، وجود قلعه ای نظامی است كه بر فراز تپه ای در حاشیه شمال و مركز شهر باغبهادران قرار دارد . این قلعه به سبك قلاع دوره صفویه و سلاطین افشاریه ساخته شده و نقش حفاظت از شهر را به عهده داشته است .
4 ـ دشت هموار و باغات انبوهی در سمت مغرب باغبهادران به نام ( وشمندجان ) كه از توابع آن به شمار می رود . هنوز هم وقتی در آن كاوشهایی صورت می گیرد ، آثاری به دست
می آید كه نشان دهنده قدمت تاریخی باغبهادران می باشد و مؤید این حقیقت است كه از دیر زمان در این شهرخوش آب و هوا ، جمعیت انبوهی ساكن بوده اند .
در كاوشهایی كه تا كنون انجام گرفته ، ظروف سفالی و كاشیهایی از دوران صفویه به دست آمده است . ( كتابچه انجمن شهر باغبهادران ، 1341 ، ص 7و 8 )
3-23 ویژگیهای اقتصادی منطقه
عکس مرتبط با اقتصاد
ویژگیهای اقتصادی هر منطقه ، حاصل برخورد معیشتی محیطهای اجتماعی و طبیعی با یكدیگر است . توانهای محیط طبیعی به تناسب تنوع خود ، محیط اقتصادی متفاوتی را به وجود می آورند . این محیط ها و ویژگیهای متفاوت اقتصادی ، نیروی خلاقیت و ابتكار انسان را متحول ساخته و باعث تبدیل شدن توانهای بالقوه منطقه به توانهای بالفعل می شود . این فعل و انفعالات ، باعث به وجود آمدن چشم اندازهای متفاوت شده كه برای اشخاص خارج و داخل منطقه ( گردشگران ) بسیار جالب خواهد بود . ویژگیهای اقتصادی این بخش كه زمینه را برای توسعه توریسم به وجود می آورند ، شامل موارد زیر هستند :
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
3-23-1 زراعت و باغداری
سطح اراضی زیر كشت شهرستان لنجان به تفكیک سالیانه و دائمی ، برابر5471 و 2328 هكتار بوده است ، كه در همین مقایسه برای بخش باغبهادران در خصوص سطح زیر كشت سالیانه و دائمی برابر 1250 و 598 هكتار گزارش شده است كه به ترتیب 8/22 و 7/25 درصد را تشكیل می دهد . ( طرح ساماندهی فضا و سكونتگاه های روستایی بخش باغبهادران ، 1381 ، ص 67 )
جدول شماره 15- سطح زیر كشت محصولات دائمی به تفكیک استان ،
شهرستان و بخش باغبهادران
( آمارنامه های كشاورزی استان ، 1275 ، 1367 )trong>
درصد تغییرات 1385 1367 محدوده مورد نظر ردیف
1/6 49288 46433 كل استان 1
26/0- 2328 3176 شهرستان لنجان 2
35/0- 75/702 948 بخش باغبهادران 3
آمار جدول نشان می دهد كه بخش كشاورزی در منطقه باغبهادران سیر قهقرایی را پیموده و با روند منفی مواجه شده است . البته عواملی مانند عدم توجه و علاقه به این بخش ، استفاده از روش های سنتی ، كمبود آب ( علی رغم وجود زاینده رود ) ، تغییر جنس زمین ( عمدتاً بر اثر استفاده بی رویه و كشت نامنظم ) ، توجه به كشتهای ساده تر ، كاشت درختان غیر مثمر و به عبارت ساده تر و در یک كلام ، مقرون به صرفه نبودن كشاورزی در این ركود نقش داشته اند .
جدول شماره 16- اراضی زیر كشت و آیش استان ، شهرستان لنجان و بخش باغبهادران
در سال زراعی 75- 74
جمع
اراضی آیش
اراضی زیر كشت
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 01:35:00 ق.ظ ]