- پیشروی اندام در حال نوسان.
مشخصههای اصلی راه رفتن درست مانند صدا و اثر انگشت منحصر به فرد هستند، گرچه بخشهای اصلی یک سیکل کامل راه رفتن برای بیشتر افراد یکسان است اما اختلافاتی در بررسی نقطه به نقطه برای هر فرد وجود دارد. در واقع هر شخصی مشخصات و الگوی خاصی در راه رفتن را بهکار میگیرد. تنوع الگوها به عوامل بسیاری از قبیل وضعیت سلامتی، شخصیت، شغل، سن و جنسیت دارد. صرف نظر از مشخصههای فردی، الگوهای راه رفتن در روزهای مختلف بسته به کیفیت زندگی تفاوت دارد. به طور مثال گاهی اوقات الگو به حالت دفاعی و گاهی به شکل تهاجمی در می آید. دلیل تفاوت این الگوها به خواص معینی از قبیل ساختار استخوانها، وضعیت و عملکرد ساختار عصبی-عضلانی و همچنین عملکرد مفاصل دارد (عزیزپور، ۱۳۹۰).
۲-۱۰٫ سیکل راه رفتن
سیکل یا چرخه راه رفتن از فعالیتهایی که از نقطه تماس اولیه (همچنین تماس پاشنه با زمین یا برخورد پاشنه نیز نامیده می شود) یک اندام تحتانی تا نقطهای که همان اندام دوباره با زمین تماس پیدا می کند تشکیل شده است (شکل ۲-۸). در طول یک سیکل راه رفتن هر اندام دو مرحله را طی می کند، یک مرحله نوسان و یک مرحله استانس. در طول مرحله استانس همواره بخشی از پا در تماس با سطح اتکا میباشد که این مرحله حدود ۶۰ درصد سیکل راه رفتن را شامل می شود. در مرحله نوسان پا هیچ تماسی با بدن ندارد و این مرحله حدود ۴۰ درصد باقیمانده سیکل راه رفتن را تشکیل میدهد.
شکل ۲- ۷٫ مراحل مختلف راه رفتن: یک چرخه راه رفتن، دورهای بین برخورد اولیه پای مرجع (راست) و برخورد موفق همان پا را پوشش میدهد. این تصویر، چرخه راه رفتن را با رویدادهای اصلی آن نمایش میدهد. مراحل استانس و نوسان برای هر پا و دوره های حمایت یک گانه و دوگانه نشان داده شده است. مرحله استانس تا ۶۰% چرخه راه رفتن ادامه پیدا می کند، و مرحله نوسان ۴۰% چرخه را در سرعت نرمال تشکیل میدهد. افزایش یا کاهش سرعت راه رفتن، درصد زمان صرف شده برای هر مرحله را تغییر میدهد (;Neumann, 2002Levangie & Norkin,2005;Oatis,2009).
در سیکل راه رفتن دو دوره از حمایت دوگانه[۵۰] وجود دارد. این مرحله بین زمانی که یک عضو در تماس ابتدایی و عضو دیگر در حال ترک زمین است (در حال جدا شدن پنجه از زمین است)، رخ میدهد. در سرعت معمولی راه رفتن، هر دوره از حمایت دوگانه حدود ۱۱% از چرخه راه رفتن را اشغال میکند، که به صورت کلی حدوداً ۲۲% از یک چرخه راه رفتن کامل را تشکیل میدهد. بنابراین بدن در حدود ۸۰% از چرخه، فقط با یک اندام حمایت می شود. معمولاً ارزشی در حدود ۱۰% برای هر مرحله حمایت دوگانه استفاده میشود (;Neumann, 2002Levangie & Norkin,2005;Oatis,2009).
در واژه شناسی برای راه رفتن دو نوع تقسیم بندی وجود دارد که مراحل اصلی راه رفتن را به چند مرحله جزئیتر تقسیم می کند (شکلهای ۲-۹ و ۲-۱۰)، که یکی از آنها تقسیم بندی سنتی و دیگری از RLA (مرکز ملی توانبخشی Rancho Los Amigos) مشتق شده است. در هر دو تقسیم بندی، وقایعی تعریف شده که ابتدا و انتهای هر یک از مراحل جزئی را مشخص میسازد. وقایع معلوم کننده حدود مراحل اصلی در هر دو واژه شناسی سنتی و RLA در شکل ۲-۹ نشان داده شدهاست که شامل تماس اولیه پاشنه (در واژه شناسی سنتی و RLA) یا تماس پاشنه یا برخورد پاشنه (در واژه شناسی سنتی) و جدا شدن انگشتان در هر دو واژه شناسی، میباشد. در هر دو تقسیم بندی، برای مشخص نمودن وقایع و مراحل، سیکل راه رفتن را به درصدهایی تقسیم کرده اند. هر دو واژه شناسی رویدادهایی را تعیین میکنند که شروع و پایان زیر شاخه های تعریف شده را نشان میدهد (;Neumann, 2002Levangie & Norkin,2005;Oatis,2009). در شکلهای زیر مقادیر مربوط به راه رفتن طبیعی قید شده است.
شکل ۲- ۸٫ مرحله استانس سیکل راه رفتن مربوط به اندام تحتانی راست با مقایسه بین روش سنتی و RLA.وقایع نشان دهنده زیر مراحل مربوط به هر یک از دو واژهشناسی تصویر شده اند و به صورت درصدی از یک سیکل کامل راه رفتن بیان شده اند.
تماس پاشنه با زمین به لحظهای اشاره دارد که در آن پاشنه اندام مرجع با زمین برخورد می کند (شکل ۲-۱۱). تماس اولیه (در واژهشناسی سنتی و RLA) به لحظهای اشاره می کند که پای اندام مرجع با زمین تماس پیدا می کند. در راه رفتن طبیعی نقطه تماس پاشنه میباشد اما در راه رفتن غیر طبیعی این امکان وجود دارد که تمام پا یا انگشتان در ابتدا با زمین تماس برقرار کنند.
شکل ۲- ۹٫ مرحله نوسان سیکل راه رفتن مربوط به اندام تحتانی راست با مقایسه بین واژهشناسی سنتی و RLA. تفاوتها کم میباشند.
شکل ۲- ۱۰٫ تماس اولیه به لحظهای اشاره می کند که در آن قسمتی از اندام مرجع با سطح اتکا تماس پیدا می کند. اگر ابتدا پاشنه تماس یابد ممکن است تحت عنوان تماس یا برخورد پاشنه نام گذاری شود. برخورد پاشنه راست در این شکل، آغاز مرحله استانس راه رفتن برای اندام تحتانی راست را تشکیل میدهد.
- صاف شدن پا(در واژهشناسی سنتی) در راه رفتن طبیعی بلافاصله بعد از تماس اولیه در لحظه تقریبی ۷ درصدی سیکل راه رفتن اتفاق میافتد و اولین لحظهای است که حین راه رفتن پا روی زمین صاف خواهد شد (شکل ۲-۱۲).
شکل ۲- ۱۱٫ صاف شدن پا بلافاصله پس از تماس اولیه اتفاق میافتد و عبارتست از لحظهای که در آن پا روی زمین صاف می شود.
- مرحله میانی استانس(در واژهشناسی سنتی) لحظهای است که در آن وزن بدن مستقیما روی اندام تحتانی متحمل وزن واقع می شود (شکل ۲-۱۳) که این مرحله در نقطه حدود ۳۰ درصدی سیکل راه رفتن اتفاق میافتد.
شکل ۲- ۱۲٫ مرحله میانی استانس، نقطهای است که در آن وزن بدن به طور مستقیم از روی اندام تحتانی اتکا عبور می کند.
- جدا شدن پاشنه از زمین(در واژه شناسی سنتی) لحظهای است که در آن پاشنه اندام مرجع از زمین جدا می شود (شکل ۲-۱۴)، که معمولا در نقطه ۴۰ درصدی سیکل راه رفتن اتفاق میافتد.
شکل ۲- ۱۳٫ جدا شدن پاشنه از زمین نقطهای است که در آن پاشنه اندام مرجع از سطح اتکا جدا می شود.
- جدا شدن انگشتان(در واژه شناسی سنتی و RLA) لحظهای است که در آن انگشتان پا از زمین جدا میشوند (شکل ۲-۱۵) که معمولا در نقطه ۶۰ درصدی سیکل راه رفتن اتفاق میافتد.
شکل ۲- ۱۴٫ جدا شدن انگشتان لحظهای است که در آن فقط انگشتان اندام مرجع (پای راست) در تماس با زمین قرار دارد.
۲-۱۱٫ مراحل تشکیل دهنده فاز استانس
برخورد پاشنه یا ضربه پاشنه به لحظه ای که پاشنهی پای راهنما به زمین ضربه میزند، اشاره دارد (شکل ۲-۱۶). در راه رفتن معمولی، پاشنه نقطهی تماس اولیه است. در راه رفتن غیر طبیعی احتمال دارد به جای پاشنه، کل پا یا پنجه تماس اولیه را با زمین برقرار کنند. واژهی برخورد اولیه برای اشاره به این رویداد استفاده می شود (;Neumann, 2002Levangie & Norkin,2005;Oatis,2009).
شکل ۲-۱۵: برخورد اولیه به لحظهای که در آن هر قسمتی از پای راهنما با زمین برخورد کند، اشاره می کند. اگر پاشنه اول باشد، به عنوان برخورد پاشنه یا ضربه پاشنه اشاره می شود(Levangie & Norkin,2005;Oatis,2009).
.
- پاسخ به بارگذاری(در واژه شناسیRLA) یا مرحله پذیرش وزن، در تماس اولیه آغاز شده و زمانیکه اندام سمت مقابل در انتهای مرحله اتکا روی دو پا از روی زمین بلند می شود، پایان میپذیرد. این مرحله حدود ۱۱ درصد سیکل راه رفتن را شامل می شود. مرحله فوت فلت[۵۱] در راه رفتن معمولی بعد از برخورد اولیه در حدود ۷% از چرخه راه رفتن رخ میدهد (شکل ۲-۱۷). این اولین لحظه در طی استانس است که پا بر روی زمین صاف می شود.
شکل ۲-۱۶: فوت فلت بعد از ضربه پاشنه رخ میدهد و به عنوان لحظهای که در آن پا روی زمین به صورت صاف قرار میگیرد، تعریف می شود (;Neumann, 2002Levangie & Norkin,2005;Oatis,2009).
- ۳. مرحله مید استانس یا میانیاستانس (در واژه شناسی سنتی) با صاف شدن پا در نقطه ۷ درصدی سیکل راه رفتن آغاز شده و با بلند شدن پاشنه در نقطه حدود ۴۰ درصدی سیکل راه رفتن، به پایان میرسد. مرحله میداستانس در واژه شناسیRLA با جدا شدن اندام مقابل از زمین در حدود ۱۱ درصد سیکل راه رفتن آغاز شده و زمانیکه بدن مستقیماً بر بالای سطح اتکا واقع می شود (در حدود نقطه ۳۰ درصدی راه رفتن) به پایان میرسد. در نتیجه مرحله مید استانس در روش RLA درصد کوچکتری را نسبت به روش سنتی بهخود اختصاص میدهد.
شکل ۲-۱۷: میداستانس لحظهای است که در آن وزن بدن مستقیماً روی پای حمایت کننده قرار دارد (;Neumann,2002 Levangie & Norkin,2005;Oatis,2009).
- مرحله پایانی استانس(مربوط به واژه شناسی RLA) از زمانیکه بدن در نقطه حدود ۳۰ درصدی سیکل راه رفتن به طور مستقیم بر روی اندام اتکا قرار میگیرد شروع و درست قبل از تماس اولیه اندام سمت مقابل که در لحظه حدود ۵۰ درصدی سیکل راه رفتن میباشد، خاتمه مییابد. جدا شدن پاشنه[۵۲] زمانی است که در آن پاشنهی پا زمین را ترک می کند (شکل ۲-۱۹)، معمولاً حدود ۴۰% راه رفتن.
شکل۲-۱۸: جدا شدن پاشنه لحظهای است که در آن پاشنهی پا (پای راست در دیاگرام) زمین را ترک میکند (;Neumann,2002 Levangie & Norkin,2005;Oatis,2009).
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 06:08:00 ب.ظ ]