۵
بجنورد ۱
۱۵
شیروان
۶
بجنورد ۲
۱۶
ماهان کرمان
۷
تبریز
۱۷
ورامین بذر خاردار
۸
جهرم
۱۸
ورامین بذر گرد
۹
جنتآباد قم
۱۹
ارومیه
۱۰
خورآباد قم
۲۰
شیراز
۳-۲استخراج DNA از بافت برگ اسفناج
در این تحقیق استخراج DNA گیاهی بر اساس روش موری و تامسون[۱۳۹] (۱۹۸۰) با اندکی تغییرات به صورت زیر انجام گرفت:
۳-۲-۱مراحل استخراج DNA
۱) ۱۵۰ میلیگرم برگ پودر شده را در یک میکروتیوپ ۲ میلیلیتری ریخته و ۸۰۰ میکرولیتر بافر [۱۴۰]CTAB (پیوست ۱) از پیش گرم شده در دمای ۶۵ درجه سانتیگراد را به آن اضافه گردید،
۲) مخلوط حاصل را به مدت ۲ تا ۳ دقیقه ورتکس نموده تا کاملاً همگن شد،
۳) میکروتیوپهای حاوی عصاره همگن شده به مدت ۳۰ دقیقه در بنماری در دمای ۶۵ درجه سانتیگراد قرار داده شدند،
۴) پس از خارج کردن میکروتیوپها از بنماری، به مدت ۵ دقیقه با دور ۱۲۰۰۰ دور در دقیقه در دمای Cº۴ سانتریفیوژ کرده، سپس مایع رویی (مایع سبز رنگ شفاف) را از فاز جامد زیرین (سبز تیره) با بهره گرفتن از سمپلر جدا و به میکروتیوپهای ۵/۱ میلیلیتری انتقال داده شد،
۵) زیر هود به هر میکروتیوپ ۲۵۰ میکرولیتر کلروفورم سرد اضافه نموده، سپس به مدت ۵ دقیقه میکروتیوپها را سر و ته نموده، آنگاه آنها را با دور ۱۳۰۰۰ دور در دقیقه به مدت ۱ دقیقه سانتریفیوژ شدند،
۶) مایع شفاف رویی به دقت با بهره گرفتن از یک تیپ دهانه گشاد به یک میکروتیوپ جدید ۵/۱ میلیلیتری منتقل، آنگاه هم حجم آن ایزوپروپانول سرد (۲۰- درجه سانتیگراد) افزوده شد. در این مرحله میکروتیوپها به آرامی به مدت ۲ دقیقه سر و ته گردیدند،
۷) محلول حاوی DNA را به مدت ۵ دقیقه با ۱۳۰۰۰ دور در دقیقه سانتریفیوژ شد. در این مرحله DNA به صورت یک رسوب سفید رنگ در ته میکروتیوپ مشاهده گردید،
۸) مایع رویی به آرامی دور ریخته و رسوب حاصل سه بار با ۵۰۰ میکرولیتر الکل ۷۰ درصد شستشو و به مدت ۱ دقیقه سانتریفیوژ شد،
۹) پس از شستشوی آخر، الکل باقیمانده در اطراف رسوب DNA با احتیاط با بهره گرفتن از یک تیپ زرد رنگ خارج نموده، سپس رسوب حاصل را به مدت ۴ الی ۵ دقیقه در معرض هوا قرار داده شد تا از حالت سفید رنگ به حالت شیشهای (شفاف) درآید،
۱۰) به هر میکروتیوپ ۵۰ میکرولیتر آب مقطر استریل اضافه شد،
۱۱) نمونهها را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در بنماری ۶۵ درجه سانتیگراد حرارت داده، آنگاه به مدت ۲ دقیقه با دور ۱۳۰۰۰ دور در دقیقه سانتریفیوژ گردید،
۱۲) به هر میکروتیوپ ۲ میکرولیتر آنزیم RNAase A افزوده و به مدت ۲ ساعت در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد نگهداری شد. در پایان، نمونهها را به دمای ۴ درجه سانتیگراد تا زمان تعیین کمی و کیفی نگهداری شدند.
۳-۳تعیین کمیت و کیفیت DNA استخراج شده
پس از پایان یافتن استخراج DNA، کمیت و کیفیت آن از دو روش اسپکتروفتومتری و الکتروفورز بر روی ژل آگارز تعیین شد.
۳-۳-۱ روش اسپکتروفتومتری
در این روش از دستگاه نانودراپ استفاده شد. بدین منظور حجم معینی از DNA استخراج شده با آب مقطر رقیق و به حجم معینی رسانده شد، نسبت مذکور فاکتور رقت[۱۴۱] نامیده میشود. برای کالیبره نمودن دستگاه حجم خاصی آب مقطر درون کوت ریخته و طیف جذبی آن در طول موج ۲۶۰ نانومتر و ۲۸۰ نانومتر، کالیبره میشود. پس از کالیبره شدن دستگاه، حجم خاصی از نمونه DNA رقیق شده درون کوت ریخته شده و A260، A280 و نسبت بین این دو قرائت شد. مقدار عددی جذب در ۲۶۰ نانومتر معیاری از غلظت DNA و نسبت عددی دو مقدار جذب در ۲۶۰ به ۲۸۰ معیاری از کیفیت آن است. یک نمونه DNA خوب دارای نسبتی معادل ۲-۸/۱ میباشد. اگر نسبت به دست آمده از ۸/۱ کمتر باشد نشان دهندهی وجود پروتئین، فنل و دیگر مواد ناخالصی است که میتوانند تابش فرابنفش را جذب کنند. اما چنانچه نسبت بدست آمده بیشتر از ۲ باشد نشان دهندهی وجود RNA و DNA تک رشتهای در DNA استخراج شده است. نسبت عددی حاصل برای نمونههای DNA استخراجی در این تحقیق بین ۸/۱ تا ۲ متغیر بود که نشان دهندهی کیفیت مطلوب آنها بود.
برای تعیین غلظت DNA از فرمول زیر استفاده میشود:
A260 *DF*50 = غلظت DNA بر حسب نانوگرم در میکرولیتر
Df ضریب رقت است و با توجه به میزان دفعاتی که محلول پایه رقیق شده است تعیین میگردد.
۳-۳-۲روش الکتروفورز در ژل آگارز
روش دیگر تعیین کیفیت، استفاده از ژل آگارز ۲/۱-۸/۰ درصد میباشد که در آن باندها از لحاظ قطر و درخشندگی کنترل میشوند. در این روش ۲ میکرولیتر از نمونه های DNA همراه با ۱ میکرولیتر بافر بارگذاری[۱۴۲](پیوست ۲) و ۷ میکرولیتر آب در چاهکهای ژل آگارز بارگذاری شده همچنین در یکی از چاهکها نیز مقدار ۱ماکرولیتر از نشانگر bp100شرکت فرمنتاز[۱۴۳] لود میشود و به مدت ۵۰ دقیقه تحت ولتاژ ۹۰ الکتروفورز شد. پس از تفکیک، با بهره گرفتن از دستگاه ژل داکیومنتیشن (شرکت Biometra) و اشعهی ماورای بنفش با طول موج ۲۶۰ نانومتر عکس ژلها تهیه گردید.
به این ترتیب، تراکم باندهای DNAحاصل از استخراج نمونههای گیاهی با تراکم باندهای نشانگر bp100 مقایسه و اندازه آن تخمین زده شد. کمیت DNA استخراج شده با مقایسه چشمی ضخامت باندهای DNA ژنومی با باند اول نشانگر bp100 تعیین گردید. پس از تعیین غلظتها، غلظت مورد نیاز با بهره گرفتن از رابطه C1V1=C2V2 تا غلظت ۲۵ نانوگرم در ماکرولیتر برای انجام PCR رقیق گردید.
۳-۴ آغازگرهای مورد بررسی
در این تحقیق از ۱۰ جفت آغازگر اختصاصی اسفناج که بر پایه مطالعات قبلی دارای چندشکلی مناسب در اسفناج بودند، از مجموعه نشانگرهای ریزماهوارهای اسفناج که توسط گروبن و همکاران (۱۹۹۸) از ناحیه فلنکینگ ریزماهوارههای اسفناج طراحی شده بود استفاده گردید (جدول ۳-۲). آغازگرها بر مبنای محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC)، توزیع یکسان آنها بر روی کروموزومها و پیوستگی با مکانهای ژنی کنترل کننده برخی از صفات کمی انتخاب و ساخت آنها به شرکت تکاپو زیست سفارش داده شد. جهت ساخت محلولهای پایه آغازگرها و محلولهای کاری بر اساس توصیه شرکت سازنده عمل و محلولهای پایه با غلظت ۱۰۰۰ پیکومول[۱۴۴] در میکرولیتر و محلولهای کاری با غلظت ۱۰ میکرومولار تهیه گردید.
۳-۵بهینهسازی واکنش PCR برای آغازگرهای SSR
جهت انتخاب آغازگرهای مناسب، تعیین دمای اتصال آنها و بهینهسازی شرایط PCR از مخلوط DNAی کل ۲۰ توده به نسبت مساوی استفاده گردید. دمای اتصال بر اساس نسبت توالیهای بازهای نوکلئوتیدی (C+G)، اطلاعات طراحی آغازگرها و نتایج انجام واکنشهای آزمایش گرادیانت[۱۴۵] برای یافتن دمای بهینه تعیین شد. بدین منظور ابتدا دمای اتصال مناسب آغازگرها با انجام واکنش در چهار دمای متفاوت براساس دمای توصیه شده توسط شرکت سازنده و مطابق با برنامه گرادیانت PCR تعیین و دمای اتصال مناسب انتخاب گردید.
جدول ۳-۲ مشخصات آغازگرهای مورد استفاده در تحقیق (گروبن، ۱۹۹۸)
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
موضوعات: بدون موضوع
[سه شنبه 1400-01-24] [ 11:22:00 ب.ظ ]