۱-۵-۱-۲ سیلندر پلیت
در اینجا سیلندرهایی از جنس چینی یا فولاد ضد زنگ به عنوان مخزن ماده ضد میکروبی مورد استفاده قرار میگیرند. پس از گرمخانهگذاری، سیلندرها برداشته شده و میانگین قطر هالههای رشد اندازه گیری میشوند.
۱-۵-۱-۳ دیسک
این روش، مبتنی بر قرار دادن دیسکهای کاغذی حاوی ماده ضد میکروب بر سطح محیط کشت تازه تلقیح شده است.
۱-۵-۲ روشهای رقیقسازی[۴]
در این روش از رقیقکردن عامل ضد میکروبی به نسبتهای معیّن استفاده می شود و خود به دو روش تقسیم میگردد:
۱-۵-۲-۱ روش رقت آگار
در این روش نمونه مورد بررسی در حلال مناسب حل میشوند و یا به صورت سوسپانسیون در می آید سپس با محیط کشت آگاردار مخلوط می شود. نتایج به دست آمده از این روش عموما با نتایج حاصل از روشهای نفوذی و سایر روشهای رقیقسازی مطابقت دارد. این روش سریع است و با بهره گرفتن از آن میتوان مقدار MIC[5] یک ترکیب را در برابر چند میکروارگانیسم به صورت همزمان تعیین کرد.
۱-۵-۲-۲ روش لوله یا رقت مایع
این روش بسیار دقیق است. در این روش رقتهای مختلف از عوامل ضد میکروبی را به همراه محیط کشت مایع و غلظت یکسانی از کشت باکتریایی را در لولههای متوالی ریخته و پس از سپری شدن زمان لازم، رشد یا عدم رشد میکروارگانیسمهای مورد آزمایش را با توجه به غلظت عامل ضد میکروبی ارزیابی کرده و پایینترین غلظتی را که توانسته است از رشد میکروبی جلوگیری کند به عنوان MIC عامل ضد میکروبی در نظر میگیرند. در این روش به دلیل تماس مستقیم ترکیب با میکروارگانیسمها، حتی اگر عصاره مورد بررسی انحلالپذیری کمی در آب داشته باشد، اثر ضد میکروبی آن مشخص می شود.
۱-۶ بررسی میکروارگانیسمهای مورد استفاده
۱-۶-۱ تاریخچه میکروبشناسی
کاشف دنیای میکروبی تاجری هلندی بهنام آنتونی وان لیون هوک[۶] (۱۷۲۳-۱۶۳۲) بود. مهمترین فعالیت اصلی لیون هوک همانا کشف دنیای میکروبی است که آن را معاصرینش انیمال کول[۷] یا حیوانک نامیدند. کلیه انواع میکروارگانیسمهای تکیاختهای که امروز میشناسیم از قبیل پروتوزوآ، آلگها، قارچها و باکتری ها اولین بار توسط لیون هوک تشریح شده است [۵۵].
۱-۶-۲ مورفولوژی باکتری ها
باکتری های کروی[۸] یا گرد[۹]
باکتری های باسیلی شکل[۱۰]، استوانهای[۱۱] یا میلهای شکل[۱۲]
باکتری های مارپیچی[۱۳] و میلهای خمیده [۵۶].
۱-۶-۳ استافیلوککها
استافیلوککها باکتری های کروی شکل گرم مثبتی هستند که معمولا به صورت اجتماعات نامنظم و به شکل خوشه انگور دور هم قرار میگیرند. این باکتری ها از نظر متابولیکی فعال میباشند و قابلیت رشد بر روی محیطهای کشت مختلفی را دارند. این باکتری ها کربوهیدرات را تخمیر می کنند و رنگدانه هایی تولید می کنند که از سفید تا قهوهای پررنگ متغیر میباشند. بعضی از این استافیلوککها متعلق به فلور طبیعی پوست و غشاهای مخاطی انسان میباشند و بعضی دیگر از این استافیلوککها باعث ایجاد چرک، آبسه و انواعی از عفونتهای چرکی و حتی گند خونیهای[۱۴] شدید کشنده میشوند. استافیلوککها به سرعت به تعداد زیادی از عوامل ضد میکروبی مقاوم میشوند و در حال حاضر مشکلات درمانی صعب العلاجی را ایجاد کرده اند [۵۷].
۱-۶-۳-۱ استافیلوکوکوس اورئوس[۱۵]
باکتری استافیلوکوکوس اورئوس از عوامل اصلی ایجاد عفونتهای بیمارستانی بوده که شیوع آن رو به گسترش است. این باکتری در ایجاد طیف وسیعی از بیماریها از جمله اندوکاردیت، استئومیلیت، پنومونی، سندروم شوک توکسیک، کورک یا دمل و غیره نقش دارد. بررسیها نشان داده است که بالغ بر ۲۵ تا ۳۰ درصد افراد در جوامع مختلف، ناقل باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در بینی خود میباشند که در بسیاری از موارد میتوانند بهعنوان منشا عفونتهای بعدی عمل نمایند [۵۸].
گسترش روزافزون سویههای استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به آنتیبیوتیکها نظیر وانکومایسین، یکی از معضلات بهداشتی است که باعث شده است مقدار آنتیبیوتیکهای مؤثر و در دسترس، جهت درمان این عفونتها کاهش یافته و جامعه پزشکی را در کنترل این بیماری با مشکل روبرو نماید [۵۹].در ایران، فرانسه و تعدادی از کشورهای آمریکایی و آسیایی، مقاومت سویههایی از این باکتری به آنتیبیوتیک وانکومایسین گزارش شده است [۶۴-۶۰].
اخیرا با توجه به اثرات جانبی آنتیبیوتیکهای مصرفی و مقاومت تعدادی از سویههای باکتری، نظیر سویههای استافیلوکوکوس اورئوس در برابر آنها، به عملکرد ضد میکروبی عصارهها و ترکیبات طبیعی استخراج شده از گونه های مختلف گیاهی توجه زیادی شده است [۶۵].
۱-۶-۴ باسیلوسها
باسیلهای گرم مثبت اسپوردار شامل گونه های باسیلوس و کلستریدیوم میباشند. این باسیلها در همه جا پراکندهاند و از آن جایی که قادر به تشکیل اسپور هستند میتوانند در محیط برای سالیان متمادی باقی بمانند. جنس باسیلوسها شامل اشکال میلهای شکل گرم مثبت هوازی بزرگی میباشد که بهصورت زنجیرهای به دنبال همدیگر قرار میگیرند. بیشتر اعضای این جنس، ارگانیسمهای ساپروفیت میباشند که در خاک و آب و هوا و بر روی نباتات شیوع گستردهای دارند که برای نمونه میتوان از باسیلوس سرئوس و باسیلوس سابتیلیس نام برد [۵۷].
۱-۶-۴-۱ باسیلوس سرئوس[۱۶]
مسمومیت غذایی که به وسیله باسیلوس سرئوس عارض میگردد دو شکل مشخّص دارد، نوع استفراغآور که سمّ مربوط به آن در ظروف حاوی برنج بوده و نوع اسهالزا که سمّ مربوط به آن در ظروف حاوی گوشت و سس میباشند [۵۷]. باسیلوس سرئوس چند نوع آنتروتوکسین تولید می کند که مسمومیت ناشی از آنها از مسمومیّت ناشی از یک آلودگی غذایی بیشتر است. باسیلوس سرئوس همانند باسیلهای دیگر می تواند با عفونتهای کلینیکی فرصت طلب متعددی همراه شود و در اغلب موارد افتراق آلودگی سطحی با باسیلها از بیماری حقیقی که توسط این باسیلها به وجود میآیند، بسیار مشکل است [۵۷].
۱-۶-۵ سالمونلاها
باکتری های گرم منفی سالمونلا تخمیرکننده لاکتوز نیستند اما متحرک و تولیدکننده گاز سولفید هیدروژن[۱۷] هستند. سالمونلاها هنگامی که از طریق دهان وارد شوند غالبا برای انسان و حیوانات بیماریزا میباشند. این باکتری ها از حیوانات و فرآورده های آنها به انسان منتقل شده و عفونت روده، عفونت منتشر و تب رودهای (حصبه) ایجاد می کنند. سالمونلاها از نظر اندازه متفاوتند. اکثر سالمونلاها بهجز سالمونلا پولوروم-گالیناروم[۱۸] به وسیله تاژکهای خود حرکت می کنند. سالمونلاها به بعضی از مواد شیمیایی مانند (سبز برلیان، تتراتیونات سدیم و دئوکسی کولات سدیم) که بقیه باکتری های رودهای را مهار می کنند، مقاوم میباشند [۵۷].
۱-۶-۵-۱ سالمونلا انتریتیدیس[۱۹]
اسهال سالمونلا، شایعترین نوع عفونت سالمونلا است و می تواند توسط هر یک از ۱۵۰۰ سروتیپ، ایجاد شود. علائم شامل حالت تهوع، درد شکمی، اسهال به صورت آبکی و به طور ناشایعتر حاوی موکوز و رگه خونی است. این اسهال توسط کلرایی ایجاد می شود که هنوز شناخته نشده است: توکسین (اسهال آبکی) و گاهی توسط التهاب ایلیال (اسهال موکوسی). درمان تنها شامل جایگزینی مایعات و الکترولیتها است، زیرا آنتیبیوتیکها دوره بیماری را کاهش نمی دهند و باعث افزایش ریزش باکتری ها به مدفوع می شود.
۱-۶-۶ اشرشیا کلی[۲۰]
اشرشیا کلی که به ای کلای یا کلای باسیلوس معروف است، یک باکتری گرم منفی از خانواده انتروباکتریاسه که در سال ۱۸۵۵ توسط تئودور اشریش کشف شد. این باکتری بیهوازی اختیاری و بدون اسپور و متحرک میباشد. کلای باسیل قادر به تخمیر گلوگز و تولید گاز است. اشرشیا کلی معمولا جزء فلور نرمال روده میباشد و در روده بزرگ انسان به فراوانی یافت می شود. این باکتری نخستین جانداری است که با روشهای مهندسی ژنتیک مورد دستورزی ژن قرار گرفت. لازم به ذکر میباشد که برخی از سویههای اشرشیا کلی با به دست آوردن عوامل ویرولانس از طریق عوامل ژنتیکی قابل انتقال مانند پلاسمیدها، ترانسپوزنها، باکتریوفاژها و لوکوسهای پاتوژنیسیتی به صورت سویههای بیماریزا در میآیند. بر اساس ظهور علائم کلینیکی اشرشیا کلیهای پاتوژن به گروههای مختلف تقسیم بندی میشوند:
جهت دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید.
اشرشیا کلیهای اسهالزا
اشرشیا کلیهای پاتوژن مجاری ادراری
مننژیت و سپتیسمی
۱-۷ بررسی آنتیبیوتیکهای مورد استفاده
۱-۷-۱ تاریخچه آنتیبیوتیک
آنتیبیوتیک ماده شیمیایی است که توسط گونه های مختلف میکروارگانیسمها تولید شده و با غلظت کم، می تواند موجب ممانعت از رشد سایر اجرام شود. اصطلاح آنتیبیوز[۲۱] اولین بار در سال ۱۸۸۹ به وسیله ویلمین برای توجیه ماهیّت رقابتی جوامع بیولوژیک که در آن فقط قویترین و اصلحترین، زنده میماند به کار برده شد و چند سال بعد این اصطلاح برای آنتاگونیسم میکروارگانیسمها نیز مورد استفاده قرار گرفت. کشف اولین ماده آنتیبیوتیک به سال ۱۹۲۸ توسط الکساندر فلمینگ[۲۲] صورت گرفت. او به طور اتفاقی متوجه اثر ضد باکتریایی ماده مترشحه توسط قارچ پنیسیلیوم نوتاتوم شد. هاوارد فلوری[۲۳] این ماده را تخلیص کرد و با تجویز آن موفق به درمان عفونتها به روش سیستمیک شد. پس از این یافته، دانشمندان مواد طبیعی دیگری را هم به عنوان آنتیبیوتیک شامل تتراسایکلین، استرپتومایسین و سفالوسپورین به دست آوردند. پس از شناسایی ساختار این مواد توسط شیمیدانها، با ایجاد تغییرات در آنها انواع صناعی آنتیبیوتیکها تولید شدند [۵۵].
۱-۷-۲ پنیسیلین[۲۴]
هسته اصلی پنیسیلین ۶-آمینوپنیسیلانیک اسید[۲۵]، یک دیپپتید است که در آن یک مولکول والین و یک مولکول سیستئین به حالت چرخشی به هم متصل شده و یک حلقه بتا-لاکتام را تشکیل میدهند، این حلقه به یک حلقه تیازولیدین جوش میخورد. به حلقه بتا-لاکتام، یک زنجیره جانبی با اتصال آمیدی ارتباط مییابد. این مجموع، ساختمان اساسی کلیه پنیسیلینهاست که تفاوت آنها در زنجیرهای جانبی آنهاست. در مورد پنیسیلینها تحقیقات گستردهای انجام گرفته و با تغییراتی که در مولکول پنیسیلین ایجاد کرده اند، تعداد زیادی مواد طبیعی یا نیمهسنتزی[۲۶] همریشه آن را پیدا کرده اند که برخی از آنها کاربرد زیادی دارند. مقاومت در برابر آنتیبیوتیکهای بتا-لاکتام ممکن است از نظر بیوشیمیایی از راههای زیر انجام گیرد:
غیرفعالشدن دارو
تخریب جایگاه تأثیری
انسداد ورود دارو به داخل یاخته
مهمترین راه مقاومت در برابر پنیسیلین، غیرفعالشدن دارو به وسیله بتا- لاکتامازهاست [۵۵].
۱-۷-۳ جنتامایسین[۲۷]
این آنتیبیوتیک را آکتینومیست میکرومونوسپرا پورپورئا[۲۸] تولید می کند و بر ضد طیف وسیعی از باکتری های گرم منفی از جمله، پزودومناس مؤثر است. این دارو همانند امیکاسین و توبرامیسین بر استافیلوکوکوس اورئوس تاثیر دارد. از جنتامایسین به همراه پنیسیلین در درمان عفونتهای آنتروکوکسی استفاده می کنند ولی کاربرد جنتامایسین در عفونتهای بیمارستانی[۲۹] به واسطه افزایش اجرام مقاوم، محدودیت یافته است [۵۵]. جنتامایسین بر روی استرپتوککها و باکتریوییدها بیاثر میباشد [۵۷].
۱-۷-۴ تتراسایکلین[۳۰]
تتراسایکلینها آنتیبیوتیکهایی هستند که از استرپتومایسسهای مختلف استخراج شده اند و از نظر شیمیایی و طیف اثر ضد میکروبی مشابه یکدیگر هستند و در واقع خود خانوادهای از آنتیبیوتیکهای وابسته به هم بوده و در هویت چند زنجیره جانبی خود متفاوت هستند. اثر باکتریواستاتیکی علیه بسیاری از باکتری های گرم مثبت و منفی از قبیل گونه های بروسلا، ویبریونها، کورینه باکتریوم، باکتروئیدها و همچنین عفونتهای ناشی از کلامیدیا و میکوپلاسما دارند. با متصلشدن به S30 ریبوزوم از سنتز پروتئین جلوگیری می کنند که این اتصال سبب می شود که دیگر آمینوآسیل-t-RNA [۳۱] نتواند به جایگاه پذیرندگی ریبوزوم ارتباط یابد و در نتیجه، از سنتز پروتئین جلوگیری می شود [۵۶].
۱-۷-۵ اریترومایسین[۳۲]
اریترومایسین از استرپتومیسس اریترئوس منشا گرفته و فرمول آن C37H67NO13 است. این دارو بر علیه اکثر باکتری های گرم مثبت، تعدادی از باکتری های گرم منفی از قبیل نیسریا و هموفیلوس آنفلوآنزا، اسپیرکتها، برخی از ریکتزیها و مخصوصا میکوپلاسما پنومونیه و لژیونلا پنوموفیلا مؤثر است. در ضمن این آنتیبیوتیک، تکیاختهای انگلی آنتامبا[۳۳] را از بین میبرد. ژن مقاومت باکتریایی در برابر اریترومایسین ممکن است کروموزومی و یا پلاسمیدی باشد. مقاوت پلاسمیدی که به سایر باکتری ها قابل انتقال است، سبب کاهش تمایل ریبوزوم برای اریترومایسین میگردد. به نظر میرسد که در باکتری ها، اریترومایسین از مرحله تبدیل جایگاه[۳۴] جلوگیری می کند. در این مرحله، tRNA باردار که به جایگاه دهندگی (P) ریبوزوم متصل است باید پس از برقراری پلیپپتیدی، از قرارگاه خود آزاد شود، اریترومایسین از این واکنش جلوگیری می کند [۵۵].
۱-۷-۶ تریمتوپریم[۳۵] و سولفامتوکسازول[۳۶]
تریمتوپریم مهمترین عامل ضد اسیدفولیک است، این دارو مخصوصا به دیهیدروفولات ردوکتاز[۳۷] باکتری ها متصل می شود و از فعالیت آن ممانعت مینماید. دیهیدروفولات ردوکتاز، دیهیدروفولات را به تتراهیدروفولات احیاء می کند. وقتی تریمتوپریم از فعالیت آنزیم فوق جلوگیری کند، تتراهیدروفولات ساخته نخواهد شد و در نتیجه سنتز پورینها، پیریمیدینها (مخصوصا تیمین) و N-فورمیلمتیونیل-Trna مختل می شود و این مجموع سبب قطع رشد و سرانجام مرگ باکتری ها خواهد شد. در حال حاضر، مقاومت در برابر تریمتوپریم چندان زیاد نیست و بیشتر مربوط به پلاسمید است. واکنشهای جانبی تریمتوپریم مشابه سولفامتوکسازول است [۵۵].
۱-۷-۷ استرپتومایسین[۳۸]
استرپتومایسین، یکی از آنتیبیوتیکهای آمینوگلیکوزیدی است که اثر باکتریکشی روی تعداد زیادی از ارگانیسمهای گرم مثبت و منفی از خود نشان میدهد. این آنتیبیوتیک در سال ۱۹۴۴ از استرپتومایسس به دست آمد. در نتیجه قلیاییبودن زیاد گروههای گوانیدنو[۳۹]، استرپتومایسس تعداد گوناگونی از اثرات غیر اختصاصی را مانند خارج شدن پتاسیم از سلول یا در مقیاس بزرگتر، اگلوتیناسیون واقعی باکتری ها، را ایجاد می کند. به هر حال اثر باکتریکشی (باکتریوسیدال) اختصاصی آن، به علت قدرت پیوند اختصاصی آن با یکی از پروتئینهای زیر واحد S30 است. این اتصال دو اثر عمده در سنتز پروتئین دارد:
باعث اشتباه قرائت پلینوکلئوتیدهای پیامبر (m-RNA) می شود.
از حرکت ریبوزوم جلوگیری می کند که به دنبال آن بایستی به اسیدآمینه اولین متصل گردد تا پروتئین را بسازد.
نتیجه این می شود که m-RNA تنها به یک ریبوزوم در محل شروع متصل شده و ریبوزوم نمی تواند حرکت کند [۵۶].
موضوعات: بدون موضوع
[سه شنبه 1400-01-24] [ 10:40:00 ب.ظ ]