۲- ۲- ۵) وضعیت اجرای درس تربیتبدنی در مدارس کشور
در سال ۱۳۰۶ هجری شمسی (۱۹۳۷ میلادی) بر اساس قانون مصوب مجلس شورای ملی سابق، درس تربیتبدنی و ورزش جزء برنامه درسی همهی دوره های تحصیلی قرار گرفت. در این قانون، هر روز ۱ ساعت تربیتبدنی و ورزش برای دانش آموزان در نظر گرفته شد که اجرای آن به دلیل کمبود دبیر تربیتبدنی و امکانات ورزشی در مدارس تحقق نیافت. از سال تحصیلی ۱۳۱۳- ۱۳۱۲ هجری شمسی، برای حل کمبود نیروی متخصص، عده ای از معلمان در دوره های کوتاه مدت برای اداره درس تربیتبدنی و ورزش تربیت شدند که نتوانستند نیازهای این درس را در مدارس کشور برآورده سازند [۲۹].
اگر چه از سال ۱۳۱۵- ۱۳۱۷ با تاسیس دانشسراهای مقدماتی تربیتبدنی پسران و دختران و به ویژه با فعالیت دانشسرای عالی تهران (این دانشسرا در سال ۱۳۳۵ هجری شمسی از دانشگاه تهران جدا و به دانشگاه تربیت معلم تغییر نام یافت.) در راه اندازی دوره کارشناسی رشته تربیتبدنی و همچنین تربیت نیروی متخصص در سایر دانشگاه های کشور و مراکز تربیت معلم آموزش و پرورش، گامهای خوبی برداشته شد؛ ولی درس تربیتبدنی نتوانست به ارتقاء کمی و کیفی مورد نیاز و جایگاه واقعی خود در نظام پرورشی و تربیتی دست یابد. زیرا در کنار تربیت و توسعه کمی نیروی انسانی متخصص در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، مدارس و آموزشگاه ها از نظر امکانات و تسهیلات ورزشی توسعه نیافتند. به ویژه با رشد کمی دانش آموزان و رشد مدارس غیر انتفاعی در دهه اخیر فشار زیادی به کیفیت درس تربیتبدنی و ورزش وارد شد، به طوری که این درس نتوانست ظرفیت بالقوه خود را در تأمین تندرستی، نشاط، بهداشت و تفریحات سالم دانش آموزان به خوبی نشان دهد. این کمبود با صدور بخشنامه ۴۶۲۸ مورخ ۳/۶/۱۳۶۳ وزارت آموزش و پرورش تشدید گردید، زیرا استفاده از معلم متخصص تربیتبدنی در دوره ابتدایی (به ویژه در پایه اول تا سوم) ممنوع و تدریس آن درس به معلمان همان پایه ها محول شد [۲۹].
در سال ۱۳۷۸، اداره کل تربیتبدنی و ورزش وزارت آموزش و پرورش به دو اداره کل تربیتبدنی پسران و دختران تفکیک شد و این تفکیک در سطح استانها نیز تحقق پیدا کرد. این حرکت رو به جلو، در سال تحصیلی ۸۱ -۱۳۸۰ کامل گردید و معاونت تربیتبدنی و تندرستی به عنوان یکی از هفت معاونت وزارت آموزش و پرورش شروع به فعالیت نمود؛ این ارتقاء سازمانی در سطح استانها به مدیریت و در سطح شهرستانها به کارشناس مسئول انجام گرفت. از سال ۱۳۸۰ که با تشکیل معاونت تربیتبدنی و تندرستی گام جدید و بزرگی در این زمینه برداشته شد، موضوع تدوین برنامه درسی مورد توجه قرار گرفت و چندین جلد کتاب راهنمای معلم تربیتبدنی تنظیم شد. [۲۹].
بر اساس مرور اول طرح جامع ورزش کشور از تعداد ۱۷۳۶۰۳۶۰ نفر دانش آموز در سال تحصیلی ۸۱-۸۰ (تعداد ۱۶۵۳۵۷۰۱ نفر در سال تحصیلی ۸۳-۸۲) از ۴۸ درصد دختر دانش آموز، فقط ۹۲/۵-۷۲/۴ درصد به ورزش همگانی و ۶/۱ درصد به ورزش قهرمانی مشغول هستند، همچنین از ۵۲ درصد دانش آموز پسر، فقط ۴۳/۱۲ – ۶/۸ درصد به ورزش همگانی و ۷/۳ درصد به ورزش قهرمانی میپردازند. با اینکه در دوره ابتدایی و به ویژه سه پایه اول ابتدایی، معلمان هر کلاس به تدریس تربیتبدنی میپردازند؛ ولی کمبود معلم در سال تحصیلی ۸۱-۸۰ در هر مقطع حدود ۱۱۷۹۷ نفر برآورده شده است؛ و حتی مدرک تحصیلی ۲۳٪ از معلمان تربیتبدنی کمتر از فوق دیپلم است. هر چند تلاشهای زیادی برای ارتقاء کمی و کیفی جنبه های مختلف و مربوط به درس تربیتبدنی و ورزش در مدارس کشور مانند توسعه و تقویت کانونهای ورزشی در خارج از مدرسه، راه اندازی دبیرستانهای ورزش، پروژه های ساخت امکانات ورزشی و دوره های باز آموزی و آموزشی انجام گرفته است؛ ولی نمیتوان این اقدامات را کافی دانست [۲۹].
وضعیت برنامهی آموزشی و درس تربیتبدنی به اندازه وضعیت ساختار تشکیلات تربیتبدنی آموزش و پرورش دچار تغییر و تحول نگردید. چون از یک سو، در شرایط عدم توسعه امکانات و فضاهای ورزشی در مدارس و از طرف دیگر، ماهیت ویژه درس تربیتبدنی و اجرای آن، بستر لازم برای توجه به متغیرهای مختلف برنامه ریزی درسی وجود نداشت [۲۹].
البته تلاشهای خوبی از سال ۱۳۷۷ (پس از گذشت ۷۱ سال از تصویب درس تربیتبدنی برای مدارس) توسط گروه تربیتبدنی دفتر برنامه ریزی و تألیف کتب درسی سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزش و پرورش برای برنامه ریزی درس تربیتبدنی انجام گرفت. در این سال، کتاب درس تربیتبدنی دانش آموزان و راهنمای معلم برای کلاسهای اول و دوم ابتدایی تدوین و در سال ۱۳۷۸ اعتباریابی نظری شد [۲]. دفتر برنامه ریزی و تألیف آموزشهای فنی و حرفه ای و کار و دانش نیز اعلام کرد که در زمینه برنامهی درسی، ایجاد مهارت عملی، فنی و پایه ای در دانش آموزان، در اختیار گذاشتن اطلاعات کافی در مورد رشته های ورزشی و وقوف به ویژگیهای هر کدام از آنها و نهایتاً نحوه ارائه رشته های ورزشی با حفظ اصول ایمنی و مقررات داخلی مسابقات جزء اهداف و برنامه های این دفتر است. این دفتر اعلام کرد که اصلاح برنامه درسی رشته تربیتبدنی و استفاده از فعالیتهای ورزشی متنوع و گوناگون از طریق یک فرایند علمی در دستور کار کمیسیون تخصصی برنامه ریزی و تألیف آموزشهای فنی و حرفه ای و کار و دانش قرار دارد [۲۹].
با توجه به روند تغییرات ساختار و تشکیلات وزارت آموزش و پرورش در دوره های مختلف و با وجود تشابه در اهداف تربیتبدنی مدارس بسیاری از کشورها، ولی اجرای برنامه و محتوی پیش
بینی شده با توجه به امکانات ورزشی مدارس و جامعه از تفاوتهای فاحشی برخوردار است. در این زمینه نیز کشور ما تا رسیدن به استانداردهای مورد نیاز فاصله زیادی دارد. علاوه بر این در بسیاری از راهنماها و دستورالعملهای آموزشی اهداف درسی و توجه به نیازهای دانش آموزان و حتی محتوای پیش بینی شده به استانها و مناطق کشور اعلام شده است [۲].
توصیف وضعیت تربیتبدنی از سال ۱۳۵۳ تاکنون در استانها و مناطق کشور نشان میدهد که در کلیهی این تحقیقات مشکلات و کمبودهای بسیار زیادی در اجرای درس تربیتبدنی توصیف و بیان شده است. آگاهی اندک معلمان برای تدریس درس تربیتبدنی، استفاده نامناسب از امکانات مدرسه، ضرورت تهیه و تدوین کتاب درسی، جایگاه پایین ورزش در نزد والدین، عدم توجه به علایق و نیازهای مختلف دانش آموزان و کافی نبودن محتوای برنامه برای پاسخگویی به نیازهای آنان، نبود طرح و برنامه درسی مشخص در مدارس از یافته های اصلی و مشترک این تحقیقات است و علاوه بر این توسعه فضا، امکانات و تجهیزات ورزشی در مدارس یک پیش نیاز اساسی برای اجرای هر نوع طرح و برنامه درسی تلقی شده است [۲].
۲- ۲- ۶) وضعیت اجرای درس تربیتبدنی در مدارس جهان
درس تربیتبدنی در کشورهای جهان به شکلهای مختلف در حال اجراست. برخی از کشورها به طور جدی و قانونی تأکید دارند که درس تربیتبدنی همانند سایر دروس بایستی جزء برنامه های اجباری و ضروری دانش آموزان باشد و سعی دارند که از حیث امکانات، تجهیزات و نیروی انسانی شرایط مناسبی برای آن فراهم آورند. برخی دیگر از کشورها نیز به لحاظ شکلی و قانونی، درس تربیتبدنی را جزء برنامه های درسی دانش آموزان طراحی کردهاند و بر ضرورت آن نیز تاکید دارند، اما در اجرا، این مدارس با مشکلات عدیده ای روبرو میباشند که عملاً آنها را در تحقق اهداف تعیین شده ناامید کرده است و نهایتاً تعدادی از کشورها هم وجود دارند که هنوز به ضرورت و اهمیت درس تربیتبدنی پی نبرده و این درس را به طور ضعیف و بدون داشتن اهداف و امکانات سپری میکنند [۳۵].
انجمن بینالمللی علوم ورزشی و تربیتبدنی، وضعیت درس تربیتبدنی را از جنبه های مختلف در ۱۲۶ کشور، استان و ایالت بررسی کرده است. یافته های این مقاله در ۶ قسمت مشتمل بر ۱- ضرورت برنامه تربیتبدنی، ۲- جایگاه درس تربیتبدنی، ۳- سهم زمانی درس تربیتبدنی، ۴- منابع مالی و امکانات آموزشی درس تربیتبدنی، ۵- صلاحیت آموزشی پرسنل و ۶- موضوع و محتوای درس تربیتبدنی طبقه بندی شده است [۲]. جدول ۲- ۱، اطلاعات مربوط به یافته های ردیف اول، دوم و چهارم را نشان میدهد؛ از نظر اجباری و قانونی بودن درس تربیتبدنی در مدارس جهان، وضعیت کلی (۷۱٪ اجرا شده) بهتر از مناطق در حال توسعه آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین و مرکزی؛ و جنوب اروپا و مدیترانه است. از نظر جایگاه واقعی نیز به طور کلی در ۵۷٪ موارد، جایگاه درس تربیتبدنی نسبت به سایر موضوعات آموزشی پایینتر میباشد.
اگر چه از نظر امکانات آموزشی، شرایط مناسبی برای درس تربیتبدنی (۳۱٪) فراهم نیست؛ ولی در آمریکای لاتین و مرکزی، آفریقا، آسیا و کانادا امکانات آموزش درس تربیتبدنی از سایر مناطق نا مناسبتر است. جایگاه درس تربیتبدنی در اکثر کشورهای جهان به دلایل ذیل اهمیت بسیار کمی دارد:
– کم اهمیت بودن درس تربیتبدنی در نزد عموم مردم.
– نداشتن جایگاهی مناسب در برنامه تحصیلی.
– محدودیتهای مالی و کمبود امکانات ورزشی.
– ساعت کم درس تربیتبدنی در مدارس.
– فقدان ارزشیابی تحصیلی از درس تربیتبدنی.
– اختیاری بودن انتخاب درس تربیتبدنی در برنامه مدارس ایالتها، مناطق و غیره.
– عدم علاقه معلمان سایر دروس به تدریس تربیتبدنی و کمبود معلمان متخصص و ماهر.
– توجه و ارزش دهی به فعالیتهای ذهنی در مدارس.
– عدم ارتباط درس تربیتبدنی با موفقیتهای تحصیلی و شغلی در آینده [۲].
مطالعه جنبه های مختلف درس تربیتبدنی به ویژه در کشورهای آسیایی، آمریکای شمالی و استرالیا ممکن است برای یک متخصص و کارشناس تربیتبدنی ناامید کننده باشد. چون در این تحقیق، بیشتر نقاط ضعف و کمبود های کلی درس تربیتبدنی نسبت به سایر دروس مورد توجه و مقایسه قرار گرفته است؛ در صورتی که به نظر میرسد در کشورهای پیشرفته سهم زمانی درس تربیتبدنی در مدارس با بهره گرفتن از امکانات و برنامه های ورزشی در خارج از مدرسه و سایر برنامه های میدانی پر میشود [۲].
جدول (۲-۱)، وضعیت اجرای جنبه های مختلف درس تربیتبدنی در مدارس جهان [۲]
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید.
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 01:13:00 ق.ظ ]