IEA International Energy Agency
LTF Long-Term Load Forecasting
MTLF Medium-Term Load Forecasting
STLF Short-Term Load Forecasting
CRISP-DM Cross Industry Standard Process for Data Mining
CI Computational Intelligence
C&R Classification & Regression
CHAID Chi-squared Automatic Interaction Detection
SOM Self-Organizing Map
MSE Mean-Square Error
RMSE Root-Mean-Square Error
MAE Mean Absolute Error
MAPE Mean Absolute Percentage Error
فصل اول: مقدمه و طرح مسئله
1-1- مقدمه
انرژی به طور عام و انرژی الکتریکی به صورت خاص، از ارکان مهم رشد و توسعه اقتصادی جوامع میباشد. صنعت برق در اقتصاد ملی و تامین رفاه اقتصادی و اجتماعی کشورها ارزش زیادی دارد و جزء صنایع مهم زیربنایی است. اصولا انرژی الکتریکی تمیزترین و بهترین نوع انرژی است که به آسانی میتوان آن را به هر نقطهای انتقال داد.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
تأمین انرژی الکتریکی همواره یکی از نیازهای جوامع پیشرفته کنونی بوده است. با توجه به پیشرفتهای صورت گرفته در حالحاضر تقریبا اکثر فعالیتهای روزمرهی تجاری، پزشکی، صنعتی و … با بهره گرفتن از این انرژی صورت میگیرد. با در نظر گرفتن رشد سریع جوامع، نیاز به تأمین انرژی برق هر چه بیشتر احساس میگردد.
یکی از مسائلی که در این رابطه حتماً باید مدنظر قرار گیرد، زمانبر و هزینهبر بودن ساخت تأسیسات بزرگ تولید و انتقال انرژی الکتریکی میباشد. همین امر لزوم پیش بینی میزان انرژی الکتریکی مورد نیاز در دوره های بعدی را هر چه بیشتر مشخص می کند. بنابراین برای داشتن یک شبکه قابل اطمینان باید یک دید کلی از مصرف انرژی در دوره های مصرف بعدی داشت و با توجه به آن برنامه ریزی ساخت و نصب تجهیزات گوناگون شبکه های تولید، انتقال و توزیع را انجام داد. در این راستا مسأله برآورد انرژی الکتریکی از اهمیت بالایی برخوردار میباشد که دقیقتر بودن آن به معنی استفاده بهتر از امکانات و جلوگیری از به هدر رفتن سرمایه میباشد .
در ایران نیز با توجه به نیازهای روزافزون كشور به انرژی و رشد سریع مصرف انرژی، بخصوص انرژی الكتریكی، نیاز به مدیریت و برنامه ریزی مناسب در جهت تامین این انرژی برای مشتركین از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.
از سوی دیگر با توجه به تاثیر عوامل متعدد و پیچیده بر میزان مصرف انرژی الکتریکی، شناخت این عوامل و بررسی میزان تاثیر هر گروه از عوامل می تواند در تدوین الگوهای مصرف مطلوب کارا باشد. استفاده از روشهای آماری سنتی با توجه به حجم عظیم اطلاعات کارکرد مشترکین و تعدد عوامل موثر بر مصرف در زمینه برآورد انرژی الکتریکی مورد نیاز بسیار دشوار میباشد، بنابراین ابزارهای نوین فنآوری اطلاعات همچون پایگاه داده و داده کاوی می تواند با پیش بینی دقیق میزان مصرف برق و استخراج الگوها و دانش پنهان در اطلاعات مصرفی مشترکین راهکار مناسبی در زمینه مدیریت مصرف انرژی الکتریکی باشد.
1-2- بیان مسئله تحقیق
امروزه اهمیت انرژی بر هیچ کسی پوشیده نیست. انرژی در حیات جوامع، نقش زیربنائی را ایفا می کند و به عنوان عامل اصلی هرگونه فعالیتی به شمار میرود. یكی از ویژگیهای دنیای امروز ، استفاده گسترده از انرژی الكتریكی است. انرژی الکتریکی ما را قادر به استفاده از لوازم الکتریکی از جمله لوازم خانگی، رایانهها، تجهیزات مخابراتی، پزشکی و حملونقل، و همهی آنچه که کیفیت زندگی را افزایش میدهد، میسازد؛ مسلما بسیاری از این لوازم، در زندگی روزمره ضروری و حیاتی میباشند ]6[.
سهولت تبدیل انرژی الکتریکی به سایر انواع انرژی و امکان انتقال سریع آن به نقاط مختلف بر اهمیت استفاده از آن در دنیای مدرن امروزی افزوده وآن را به مهمترین منبع تامین انرژی تبدیل کرده است. این امر موجب گستردگی و مقبولیت استفاده از برق در مصارفی همچون خانگی، تجاری، صنعتی، کشاورزی و سایر مصارف گردیده است. بنابراین سهم و میزان مصرف برق هر یک از بخشهای مصرف کننده از اهمیت ویژهای برخوردار است ]1[. در سراسر جهان، مشترکین خانگی درصد قابل توجهی از مصرف برق را به خود اختصاص می دهند ]7[. در سال 1390، بخش خانگی 9/30% از کل انرژی برق کشور را مصرف نموده و بعد از بخش صنعت در رتبه دوم مصرف انرژی الکتریکی قرار گرفته است ]5[
علیرغم مزایای فراوان، توانایی ذخیرهسازی انرژی الکتریکی وجود ندارد، لذا شناسایی الگوی مستمر عرضه و تقاضا و پیش بینی میزان برق مصرفی مشترکین برای تامین انرژی الکتریکی با قابلیت اطمینان بالا، امری ضروری است ]8[. مصرف انرژی الکتریکی تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد که از آن جمله میتوان به شرایط آبوهوایی، متغیرهای اقتصادی-اجتماعی، جمعیت، قیمت برق، دوره های تعطیلات و … اشاره کرد.
عکس مرتبط با اقتصاد
بنابراین شناخت الگوهای رفتاری مصرف برق مشترکین برای اتخاذ سیاستهای مناسب به منظور مدیریت پایدار در شبکه برق امری مهم و ضروری است. با توجه به میزان مصرف بالای انرژی الکتریکی در بخش خانگی، پیش بینی صحیح تقاضای انرژی الکتریکی مشترکین خانگی یکی از جنبه های مهم در مدیریت شبکه برق میباشد ]9[. استخراج الگوها و دانش پنهان در اطلاعات مصرفی مشترکین برق و پیش بینی میزان مصرف با توجه به عوامل تاثیرگذار، می تواند برای هر یک از شرکتهای تولید، انتقال و مدیریت توزیع برق کارا باشد. تجزیه و تحلیل داده های انبوه از مصرف برق مشترکین با بهره گرفتن از روشهای آماری سنتی، برای این منظور کار
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.
آمد نبوده و به نظر میرسد استفاده از تکنیکهای داده کاوی می تواند ابزاری راهگشا در جهت پیش بینی و شناخت الگوهای پنهان رفتاری مصرف برق مشترکین باشد]10[.
1-3- ضرورت و اهداف تحقیق
با توسعه سریع اقتصادی و بهبود استاندارد زندگی مردم، تقاضای برق به سرعت در حال رشد است، که این امر نیاز شدید به طرحهای مدیریت منابع برق را ایجاد می کند ]11[. در بازار رقابتی برق، هر یک از شرکتهای توزیع خواهان شناسایی دقیق رفتار مصرف برق مشترکین خود به منظور ارائه خدمات رضایتبخش با حداقل هزینه و داشتن یک سود عادلانه است]12[.
مشترکین برق با الگوهای رفتاری خاص به شبکه برق متصل میشوند. استفاده همزمان مشترکین از وسایل سرمایشی و گرمایشی در فصول مختلف سال و نیز همزمانی انواع مصارف خانگی، روشنایی، عمومی، تجاری، کشاورزی و صنعتی رفتارهای تناوبی مصرف برق را شکل میدهند. از طرفی نیز میزان مصرف مشترکین از عوامل مختلف تاثیر میپذیرند که از جمله عوامل موثر در کوتاهمدت میتوان به شرایط محیطی نظیر دما، رطوبت، پوشش ابر، سرعت باد و …، و معیارهای زمانی مانند ساعت، روز، هفته، ماه رمضان، تعطیلات جشن و عزا و لحظهی تحویل سال اشاره کرد. اما در بلندمدت عوامل اقتصادی و جمعیتی نیز تاثیر قابل ملاحظهای بر روند مصرف دارند ]1[. بنابراین، تجزیهوتحلیل الگوی مصرف برق مشترکین و برآورد میزان انرژی مصرفی با در نظر گرفتن معیارهای محیطی و زمانی، میبایست از اولویتهای اساسی شرکتهای برق در نظر گرفته شود.
در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه، مدلسازی و پیش بینی مصرف برق نقش حیاتی برای سیاستگذاران و سازمانهای مربوطه دارد. برآورد کمتر از مصرف منجر به قطعیهای بالقوه خواهد شد که این خود نیز باعث ایجاد خلل در زندگی و اقتصاد میگردد. از طرفی دیگر برآورد بیش از نیاز منجر به ایجاد ظرفیتهای غیرضروری خواهد شد که این به معنی منابع مالی هدر رفته است. بنابراین، به منظور جلوگیری از اشتباهات پرهزینه، بهتر است که مصرف انرژی برق را با دقت خوب مدل کرد. تنوع و پیچیدگی در الگوی مصرف برق که ناشی از عوامل متعدد تاثیرگذار بر آن میباشد، منجر به گسترش مدلهای پیچیده شده است. لذا، بهتر است از مدلهایی استفاده شود که بتواند با ویژگی غیرخطی میان متغیرها به عنوان ماهیت مورد انتظار از داده های مصرف انرژی کار کند ]13[. با توجه به تغییرات مختلف فصلی و ماهانه در مصرف برق و مشکلات در مدلسازی آن با روشهای مرسوم، استفاده از روشهای داده کاوی مناسبتر به نظر میرسد ]14[.
دلایل قابل توجه دیگری وجود دارد که ضرورت پژوهش در زمینه پیش بینی مصرف برق را نشان میدهد. یکی از این دلایل انتشار گازهای گلخانهای ( دیاکسیدکربن[1] ) است ]15[. بیش از 96% از برق تولید شده در ایران با بهره گرفتن از سوختهای فسیلی است که این امر منجر به انتشار حدود 118 میلیون تن گاز CO2 در سال 2009 شده است ]16[. بنابراین به عنوان یکی از راهکارهای کاهش آلودگی هوا، بررسی و شناخت الگوی مصرف مشترکین برق و اتخاذ سیاستهای متناسب با این الگوها می تواند موثر و کارا باشد.
از سوی دیگر، تبادل انرژی الکتریکی میان کشورها، ضمن افزایش بهرهوری موجب دسترسی به بازارها و مراکز جدید مصرف شده، افزایش پایداری و ضریب اطمینان شبکه سراسری را تضمین می کند، و همچنین منجر به استفاده از امکانات کشورهای متعامل در جهت تامین ظرفیت برق و در نتیجه صرفهجویی در سرمایه گذاری و کاهش اعتبارات مورد نیاز برای ایجاد این ظرفیت میگردد. استفاده از مدلهای پیش بینی کننده دقیق یک ابزار کلیدی در افزایش تبادل برق میباشد، به طوری که با بررسی جامع الگوی مصرف مشترکین برق، مبادلات انرژی الکتریکی بسیار مفید و پرسود گردد.
هدف از این تحقیق، پیش بینی میزان مصرف مشترکین برق از طریق بررسی عوامل موثر بر آن و در صورت امکان ارائه الگوی مصرف این مشترکین میباشد. با انجام این پژوهش میتوان به اهداف زیر دست یافت:
شناسایی عوامل تاثیرگذار بر مصرف برق مشترکین و میزان تاثیر آنها.
پیش بینی میزان کارکرد مشترکین با بهره گرفتن از الگوریتمهای پیش بینی (ردهبندی) در دوره های آتی.
استفاده از این پیش بینی به منظور کاهش دفعات قرائت کنتور.
خوشهبندی مشترکین بر اساس رفتار مصرفی برق آنها و تحلیل رفتار هر خوشه.
شناسایی میزان تاثیر هر خوشه رفتاری مشترکین بر میزان مصرف کلی.
مطالعات امکانسنجی صرفهجویی انرژی در خوشه های مختلف و اتخاذ سیاستهای متناسب با هر خوشه از جمله ایجاد آییننامه مشترکین و تعرفهها و تبلیغات فراخور.
ایجاد طرح مدیریت پایدار عرضه برق در شبکه.
افزایش نرخ بازگشت سرمایه با کاهش هزینه های ناشی از برآوردهای با دقت پایین از مصرف انرژی.
1-4- جنبه جدید بودن و نوآوری تحقیق
پیش بینی تقاضای برق به عنوان یکی از مهمترین چالشها در مدیریت زنجیره عرضه و تقاضای برق شناخته شده است. الگوی مصرف برق تحت تاثیر برخی از عوامل اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی قرار دارد و در نتیجه این الگو تغییرات پیچیده فصلی، ماهیانه، روزانه و ساعتی را تشکیل میدهد ]8[.
تحقیق در زمینه پیش بینی میزان مصرف انرژی الکتریکی، در سالهای اخیر، توجه گستردهای را به خود جلب کرده است. چندین روش و تکنیک عمده ارائه و توسعه داده ش
ده است، از جمله مدلهای سری زمانی، مدلهای رگرسیون، تابع انتقال باکس جنکینز[2] ، مدلهای سیستم خبره، مدلهای شبکه عصبی و منطق فازی ]8[. بیشتر پژوهشهای انجام گرفته، به پیش بینی میزان برق مصرفی کلی (کشور) در دروههای آتی بر اساس داده های مصرفی گذشته و با در نظرگرفتن عوامل اقتصادی و جمعیتی پرداختهاند. و بهصورت محدودتر مدلهایی با در نظر گرفتن عوامل آبوهوایی و زیست محیطی و متغیرهای زمانی ارائه شده است. از جمله، چینگ لای[3] به بررسی تاثیر متغیرهای آبوهوایی بر میزان تقاضای ماهیانه برق در انگلستان و ولز کرد. یک مدل رگرسیون چندگانه برای پیش بینی تقاضای ماهیانه برق بر اساس متغیرهای آبوهوایی، تولید ناخالص داخلی[4]، و رشد جمعیت توسعه داده شد ]8[.
نکته قابل توجه این است که تمامی کارهای انجام یافته از منظر مصرف کلی برق ( کشور) در دوره های زمانی مختلف اعم از سال، ماه و ساعت بدون در نظر گرفتن الگوهای رفتار مشترکین پرداختهاند. برخلاف سایر مطالعات این پژوهش رفتار مصرفی مشترکین خانگی را تحت تاثیر عوامل آبوهوایی و متغیرهای زمانی، با بهره گرفتن از ابزارها و تکنیکهای نوین اطلاعاتی همچون داده کاوی، مورد تحلیل قرار داده و با کشف الگوهای پنهان به پیش بینی میزان مصرف برق مشترکین در دوره های آتی می پردازد. مسلم است که با بهره گرفتن از الگوهای استخراجی مصرف برق مشترکین، به منظور بهینهسازی و حفظ تعادل عرضه و مصرف انرژی برق اقدامات لازم و جامع را هدفمندتر انجام داد.
1-5- ساختار پایان نامه
در این تحقیق، در نخستین قدم، به شرح مقدمهای کوتاه از پیش بینی مصرف برق و شناخت الگوی مصرف مشترکین، اهمیت و ضرورت پرداختن به آن، و اهداف مورد نظر پرداخته شده است.
در فصل دوم، مفاهیم پیشزمینه و نظری مربوط به صنعت برق مورد بررسی قرار میگیرد. پس از مطالعه منابع موضوع و روشن شدن نیاز موجود به تحلیل الگوی مصرف و پیش بینی بار، اقدام به بررسی و شناسایی عوامل موثر در میزان مصرف برق مشترکین، مینماییم و بدین ترتیب بخش اول از فصل دوم تکمیل میگردد، پس از آن به دلیل استفاده از ابزار داده کاوی برای پیش بینی مصرف، در بخش دوم این فصل به معرفی تکنیک داده کاوی و اهداف آن میپردازیم.
در فصل سوم، مروری بر ادبیات گذشته و بررسی مطالعات و پژوهشهای صورت گرفته در خصوص پیش بینی مصرف انرژی برق خواهیم داشت.
در فصل چهارم، فرایند داده کاوی بر روی داده های موجود که شامل داده های مصرفی مشترکین شرکت توزیع نیروی برق آذربایجانغربی طی 15 دوره از سال 1389 تا سال 1392 و نیز اطلاعات هواشناسی ارومیه طی این مدت زمان به عنوان عامل موثر بر مصرف برق بوده، با هدف پیش بینی میزان مصرف و استخراج الگوهای رفتاری مصرف برق مشترکین با در نظر گرفتن عوامل موثر اجرا شده و نحوه اجرای هر مرحله به صورت گام به گام شرح داده شده است.
در فصل پنجم، نتایج حاصل از بکارگیری روشهای شرح داده شده در فصل چهارم، در قالب جداول و نمودارها ارائه شده و این نتایج ارزیابی و تحلیل شده اند.
در فصل ششم، نتایجی که در طول پژوهش به دست آمدهاند، در بخش نتیجه گیری فهرست شده اند و پیشنهاداتی برای پژوهشهای آینده ارائه شده است.
فصل دوم: مبانی نظری تحقیق
2-1- مقدمه
در سالیان اخیر، با توجه به اینکه انرژی الکتریکی در تمام سطوح زندگی بشر نقش اساسی ایفا می کند، دارای اهمیت استراتژیک بالایی بوده است. به طوری که قطع چند لحظه برق می تواند زندگی شهروندان را مختل نماید. از آنجایی که انرژی الکتریکی قابلیت ذخیرهسازی ندارد و نیز رشد سریع مصرف برق، یک مدیریت بهینه مصرف برای این نوع انرژی نیاز است. شرکتهای توزیع برق به عنوان حلقه متصل به مشترکین در زنجیره عرضه برق میبایست میزان تقاضای برق مشترکین خود را با پیش بینی دقیق برآورد کرده و جهت تامین انرژی مورد نیاز اقدام نماید. لذا تجزیهوتحلیل داده های مصرفی مشترکین برای شناخت الگوهای رفتار مصرفی آنها ضروری میباشد. مسئله شناخت الگوی مصرف و پیش بینی میزان برق مورد نیاز مشترکین تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که این عوامل منجر به ماهیت پیچیده و غیرخطی الگوهای مصرف میشوند. از سوی دیگر، داده کاوی که فرایند یافتن الگوها و دانش ضمنی نهفته در پایگاهداده های عظیم است، می تواند کمک شایانی در راستای دستیابی به اهداف مدیریت بهینه مصرف نماید.
2-2- انرژی الکتریکی و اهمیت آن
امروزه انرژی به عنوان یکی از اصلیترین عوامل برای شکل گیری و پیشرفت جوامع صنعتی شناخته شده است و مدیریت و میزان دسترسی کشورها به منابع گوناگون انرژی نشانگر پتانسیلهای پیشرفت و قدرت سیاسی و اقتصادی آنان میباشد. برق یکی از انواع انرژی است که با توجه به سهولت تبدیل، سهولت استفاده، کم خطر بودن و همچنین ملاحظات زیستمحیطی بیشتر از سایر انواع آن مورد توجه میباشد.
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 03:30:00 ب.ظ ]