بررسی منابع
۲-۱٫ بستهبندی فعال و هوشمند
۲-۱-۱٫ تعاریف و اصول
در حال حاضر مفهوم بستهبندی فعال و هوشمند به عنوان شکل مدرن آن در نظر گرفته می شود، که مفهوم اولیه آن متعلق به سنتهای آبا و اجدادی در تمام مناطق گرمسیری جهان میباشد. در مناطق آفریقا، آسیا وآمریکا جنوبی، برگهای گیاهی بوده و هنوز هم یافت می شود که به مقدار فراوان و به صورت سنتی برای بستهبندی مواد غذایی استفاده شده و از آن برای عرضه مواد غذایی به بازارهای مهم استفاده میکردند. تعداد زیادی از برگهای متنوع گیاهان به صورت چند لایه فراتر از آنکه به عنوان مانعی ساده مورد استفاده قرار گیرند، برای اصلاح بافت، خواص ارگانولپتیک و یا کاهش فساد میکروبی به کار گرفته شده است. هر لایه دارای یک عملکرد خاص بوده است.
در حال حاضر اصطلاحات مختلفی برای توصیف بستهبندیهای جدید مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال میتوان به واژه های فعال، تعاملی، هوشمند، هوشمندانه و شاخص[۲] اشاره کرد. در حال حاضر دو تعریف در چارچوب مقررات مواد در تماس با مواد غذایی گنجانده شده است که در ذیل به تفصیل بیان می شود.
۲-۱-۲٫ بسته بندی فعال
بستهبندیهای فعال در تماس با مواد غذایی، به عنوان عاملی برای گسترش زمان ماندگاری و یا برای حفظ و بهبود شرایط غذاهای بستهبندی شده تعریف شده است. آنها عمدتا حاوی اجزاء گنجانیده شدهای هستند که در جهت آزاد کردن ماده موثره خود به مواد غذایی یا جذب مواد از محیط اطراف بسته بندی غذا نقش دارند. اصول بستهبندی فعال بر اساس خواص ذاتی پلیمر بنا نهاده شده است. مواد اضافه شده به بستهبندی یا به خودی خود و یا در تعامل با مواد خاص پلیمری منجر به ظهور خواص منحصر به فردی می شود که آن را بسته بندی فعال مینامند. خواص ذاتی پلیمر با یک گروه فعال از طریق یک مونومر فعال در داخل زنجیره پلیمر می تواند افزایش یابد. عامل فعال می تواند در داخل مواد بستهبندی و یا به صورت برچسب بر روی سطح آن قرار داده شود. ماهیت عوامل فعالی که می تواند اضافه شود بسیار متنوع است که میتوان به اسیدهای آلی، آنزیمها، باکتریوسینها، قارچ کشها، عصارههای طبیعی، یونها، اتانول و غیره اشاره کرد.
سیستم فعال میتوانند در خارج از لایه اولیه فیلم بستهبندی و یا در داخل آن قرار گیرد. در این سیستم عامل فعال می تواند با اتمسفر اطراف ماده غذایی، سطح و یا داخل غذا (برای مواد غذایی مایع)، در تماس باشد.
بسته بندیهای فعال به صورت کلی به دو دسته تقسیم بندی میشوند. اول بسته بندیهای فعال غیرمهاجر، که بدون مهاجرت عمدی از قبل تعیین شده و بر اساس انتشار فعال، مهاجرت عوامل غیرفرار و و یا ترکیبات فرار را درون فضای اطراف بستهبندی کنترل می کند و دوم بسته بندی فعال مهاجر، که ترکیباتی را به صورت از قبل تعیین شده و در مدت زمان معین، وارد محیط غذایی می کند (شکل۲-۱ ).
شکل۲-۱. مدل بسته بندی فعال مهاجر و غیرمهاجر
الف- بستهبندی فعال غیرمهاجر
این بستهبندی سبب بروز پاسخ مطلوب در نتیجه تماس با تماس با سیستمهای غذایی می شود که این امر بدون مهاجرت جزء فعال از بستهبندی به غذا صورت میگیرد. معروفترین نمونه از بستهبندیهای فعال غیرمهاجر، جاذبهای رطوبت هستند که عمدتا بر اساس جذب آب توسط زئولیت، سلولز و مشتقات آنها عمل مینمایند. تمایل بازار به سیستمهای جذب رطوبت بسیار بالا است از جمله کاربردهای گسترده آن میتوان به جذب رطوب سینی گوشت یا ماهی تازه اشاره کرد (دنیلی و همکاران، ۲۰۰۸).
از دیگر سیستمهای بستهبندی فعال غیر مهاجر، بستهبندیهای جاذب اکسیژن هستندکه عمدتا بر اساس اکسیداسیون آهن استواراند. همچنین آنها میتوانند بر اساس اکسیداسیون اسید اسکوربیک یا کاتکول و تجزیه آنزیمی و یا واکنشهای دیگر عمل کنند. توسعه سیستمهای مهار اکسیژن برای اولین بار بر روی برچسبهای خود چسب اجرا شد، و با دستگاههایی، گروههای پلیاتیلن را با جاذب اکسیژن در بستهبندی قرار دادند.
بستهبندیهای بر پایه جاذب اتیلن نیز نوع دیگری از بستهبندیهای غیر مهاجر به شمار میروند که باعث کاهش نرخ بلوغ میوه های بحرانی می شود. این امر یک نقطه حیاتی برای صادرات و واردات میوه و سبزیجات تازه است یکی دیگر از بستهبندیهای غیرمهاجر، بستهبندی ضد میکروبی است. نوعی از این بسته بندی که در آن یونهای نقره به عنوان یک عامل ضد میکروبی در شبکه ای سیلیکاته درون بسته بندی به دام افتادهاند، به طور گسترده به بازار عرضه شده است. با این حال، حتی مواد غذایی درتماس با سیستمهای ضدمیکروبی غیرمهاجر فرضی ( به عنوان مثال نقره و یا سیستمهای مبتنی بر نقره، دیگر آفت کشها و یا دیگر افزودنیها شناخته شده) درجهای از مهاجرت را از خود نشان دادند. بنابراین، یک نیاز قوی برای درک بهتر اصول و مکانیزم های عامل فعال، به منظور بهینهسازی استفاده از آنها در جهت طراحی عناصر بسته بندیهای فعال وجود دارد تا اولا به اندازه کافی و موثر ، عوارض جانبی مضر را کاهش دهد و ثانیا شناخت دقیقی مبتنی بر دانش ارزیابی خطرات بالقوه وجود داشته باشد (دنیلی و همکاران، ۲۰۰۸).
جدول۲-۱٫ انواع بسته بندی فعال به تفکیک اهدف مورد استفاده
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید.
سیستم بستهبندی فعال مکانیسمها کاربردهای غذایی
گیرندههای اکسیژن بر پایه آهن
فلز/اسید
نایلون MXD6
کاتالیست فلز(مانند پلاتینوم)
اسکوربات/ نمک های فلزی
بر پایه آنزیم نان، کیکها، برنج پخته، بیسکویتها، پیتزا، پاستا، پنیر، گوشت و ماهی عمل آوری شده، قهوه، غذاهای اسنک، مواد غذایی خشک و نوشیدنی ها
گیرنده/ساطع کننده های دیاکسید کربن اکسید آهن/ هیدروکسید کلسیم
کربنات فرو/ هالید فلزی
اکسید کلسیم/ کربن فعال
اسکوربات/بیکربنات سدیم قهوه، گوشت و ماهی تازه، آجیل ها و دیگر فراورده های غذایی اسنک و کیکهای اسفنجی
گیرندههای اتیلن پرمنگنات پتاسیم
کربن فعال
رس های فعال شده/زئولیت ها میوه، سبزی ها و دیگر کحصولات باغی
آزاد کننده های مواد نگهدارنده اسیدهای آلی
زئولیت نقره
عصاره های ادویه جات و گیاهان
آنتی اکسیدانهای BHA/BHT
آنتی اکسیدان ویتامین E
دیاکسید کلرین/ دی اکسید سولفور غلات، گوشت، ماهی، نان، پنیر، غذاهای اسنک، میوه و سبزی ها
ساطع کننده های اتانول اتانول ریزپوشانی شده پیتزا، کیکها، نان، بیسکویت ها، فراوردههای ماهی و پخت
جاذبهای رطوبت PVA blanket
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 07:55:00 ق.ظ ]