نقطه اشتعال

کاربردهای غذایی
از پلی سوربات۲۰ به عنوان یک عامل طعم دهنده قطره های دهانی مثل Drops ice وهمچنینبه عنوان یک عامل کمکی جهت پخش ترکیباتی شبیه SDالکل وعطر نعناع استفاده می شود.
سازمان بهداشت جهانی حد قابل قبول مصرف روزانه استرهای پلی اکسی اتیلن سوربیتان را ۰-۲۵ میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن پیشنهاد کرده است. (Ayorinde FO, Gelain SV, Johnson JH Jr, Wan LW,2000وChunhee Kim, You-Lo Hsieh ,2001 وJoint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives ,1974)
کاربردهای بیوتکنولوژی
درتکنیک های بیولوژیکی وعلوم پلی سوربات۲۰ کاربرد وسیعی داردواستفاده ازآن:
– به عنوان یک عامل پاک کننده( دترژنت( درتست های ایمنی مثل Western blots و ELISA ,که ازاتصال آنتی بادی غیراختصاصی جلوگیری می کند.در این کاربرد مهم پلی سوربات۲۰درتریس بافرسالین یافسفات بافرسالین دررقت ۰٫۰۵ تا ۰٫۵ درصد(v/v)حل می شود.این بافرهاجهت پاک کردن یاشستشو بین هرواکنش ایمنی استفاده می شوند.
– برای تثبیت پروتئین ها
– به عنوان عامل حل کننده پروتئین های غشاء
– برای لیز کردن یا حل کردن سلول های PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است)داران دریک غلظتی از ۰٫۰۵ تا ۰٫۵ درصد(v/v)وعموما”بادترژنت های دیگر,نمک هاوموادافزودنی ترکیب می شود. (Ayorinde FO, Gelain SV, Johnson JH Jr, Wan LW,2000وChunhee Kim, You-Lo Hsieh ,2001 وJoint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives ,1974)
کاربردهای دارویی
پلی سوربات ۲۰ به عنوان یک ماده بی اثر جهت رقیق کردن دارو و برای تثبیت امولسیون و سوسپانسیون در داروسازی کاربرد دارد(Ayorinde FO, Gelain SV, Johnson JH Jr, Wan LW,2000وChunhee Kim, You-Lo Hsieh ,2001 وJoint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives ,1974).
کاربردهای صنعتی و خانگی
پلی سوربات ۲۰ توسط Philate Lists برای حذف و تمبر و باقیمانده آن از پاکت نامه بدون آسیب رساندن به مهر آن استفاده میشود. (Ayorinde FO, Gelain SV, Johnson JH Jr, Wan LW,2000وChunhee Kim, You-Lo Hsieh ,2001 وJoint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives ,1974)
ذخیره سازی و پایداری
محلولهای آبی پلی سورباتها در طی ذخیره سازی به طور خود به خودی دستخوش اکسیداسیون میشود. با تغییراتی مثل نور، افزایش دما و جفت شدن با سولفات تجزیه یا کاتالیزه میشود.
– اتوکلاو توصیه نشده به جز تست تغییراتی در پروتئینها، تویین ۲۰ ممکن است در مقابل اتوکلاو مقاومت کند. خصوصا با یونهای فلزی در محلولهای بافر.
– تویین ۲۰ به گرما حساس است و زمانی که در معرض دماهای بالا قرار گیرد تیره میشود.
– گزارش شده که پلی سورباتها با قلیاها، نمکهای دارای فلزات سنگین و فنلها و تانیک اسید ناسازگار است یا غیرقابل استعمال با یکدیگر است.
– پلی سورباتها ممکن است فعالیت خیلی از مواد محافظ در مقابل تجزیه را کاهش دهند.(http://openwetware.org/wiki/Tween_20)
داده ها یا اطلاعات
پلی سوربات ۲۰درتعادل بین آب دوست وچربی دوست است.( Ayorinde FO, Gelain SV, Johnson JH Jr, Wan LW,2000وChunhee Kim, You-Lo Hsieh ,2001 وJoint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives ,1974)
اثرات جانبی پلی سوربات ها
– درسلول های محیطی بدن: درپلاسما وسرم انسان بافعال کردن سیستم کمپلمان و تولیدواسطه های التهابی باعث ایجادحساسیت وتحریک سیستم ایمنی می گردد.یا به عبارتی تویین۲۰باآزاد سازی ذخایرهیستامین اندوژن ازماست سل هاباعث ایجادالتهاب شده والتهاب دربدن باعث افزایش سیکلواکسیژناز۲(cox2)وپروستاگلاندین ها می گردد(Marks L. S., KOLMEN S. N.,1971و Zsóka Weiszhár et al,2011)
– درسلول های عصبی مرکزی(CNS):در دوزهای بالادارای اثرات نوروتوکسی یاسمیت نورونی برCNSمی باشد.(Varma RK,et al,1985وRomaniuk A,et al,1990وRomaniuk A, et al,1989وMakoto Ema et al, 2008وBull RJ,et al, 1982وAndrzej R,et al, 1990وMatheus M.G. et al,1997)
۱-۱۷ دلایل استفاده ازگیاهان دارویی ومعطر
ترپنوئیدها در گیاهان بهطور گسترده وجود دارند, به خصوص در گیاهانی که دارای اسانس[۱] هستند؛ آنها از گیاهان به منظورهای مختلفی استخراج میشوند؛ مثلاً به عنوان اَجزاء سازندهی انواع عطرها، رقیقکننده رنگها و فرآورده های دارویی طبیعی. مواد معطر گیاهان بیشتربه دلیل وجودسزکویی ترپن هاومونو ترپن هاست. باتوجه به این که گیاهان دارای مواد موثره متعدد می باشند (زاهدی, الف,۱۳۷۷وEvans WC, Evan D,2002) و همچنین وجود ترکیبات دیگر که اثر تعدیل کننده دارند، باعث شده است که استفاده از داروهای گیاهی اهمیت زیادی نسبت به داروهای شیمیایی داشته باشد.وازطرفی گیاهان دارویی دارای حداقل اثرات جانبی می باشند پس منطقی است که با تحقیق بر روی گیاهانی که در مورد اثرات مفید آنان و مواد تشکیل دهنده ی آنها بر سیستم عصبی ادعاهایی وجود دارد اقدام به تحقیق نمود.گیاه درمنه کوهی نیز یکی از آن گیاهان می باشد.
۱-۱۸ رده بندی گیاه درمنه کوهی
CLASSIS : DICOTYLEDONES
SOU.CL. : GAMOPETALES
ORDO : ASTERALES
FAMILIA : COMPOSITAE)ASTERACEA(
GENUS : ARTEMISIA
Artemisia aucheri Boiss
Artemisia L. ۱-۱۸-۱پراکنش جغرافیایی جنس درمنه
جنس درمنه با نام های دیگر یوشان یاترخ، متشکل ازحدود۵۰۰ گونه درسراسرجهان واقع شده است(Bora KS, Sharma A., 2010).این جنس در ایران ۳۴گونه گیاه علفی یک ساله و چند ساله دارد که در سراسر ایران پراکنده اند. گونه های انحصاری آن در ایران عبارتند از A.melanolepis – A.kermanensis و دیگر گونه های آن علاوه بر ایران در قفقاز، سیبری، ترکمنستان، افغانستان، پاکستان، آسیای مرکزی، ارمنستان، آناتولی، عراق، هیمالیا، تبت و اروپا نیز میرویند. پراکندگی جغرافیایی درمنه به وسعت ایران بوده از دشتهای پست ساحلی تا ارتفاعات کوهستانی میرویند. گونه A.sieberi با ارزشترین آنها ازلحاظ تغذیه دام و از گیاهان بردبار مناطق بیابانی و نیمه بیابانی ایران است(مظفریان ولی ا…،۱۳۸۷)
۱-۱۸-۲ پراکنش جغرافیایی گونه درمنه کوهی یاB. Artemisia Aucheri
از خانواده ی Asterase بوده ویکی ازمهمترین گیاهان بوته ای مراتع استپ ونیمه استپ ایران محسوب می شود(بهدادآسیه وهمکاران،۱۳۸۷) گیاهی علفی و پایا که پراکندگی وسیعی در شمال ایران دارد.
۱-۱۸-۳ مشخصات درمنه کوهی
گیاه چند ساله، بیخ ساقه ضخیم، چوبی، پرساقه، ساقه های بارور متعدد، اغلب از میانه منشعب، با انشعابات اغلب کم شاخه و فقط در بالا منشعب و با شاخه های کوتاه تا بلند و با زاویه حاده موازی ساقه اصلی، به ارتفاع ۲۵ تا ۶۵ سانتی متر، اغلب بدون کرک، به رنگ زرد کاهی تا قهوه ای روشن، برگهای قاعده ای اغلب ریزان، با دمبرگ به طول تا ۲ سانتی متر، ۲ تا ۳ بار شانه ای بخش، با قطعات انتهایی خطی، به طول تا ۸ میلیمتر، اغلب بدون کرک، گاهی با کرکهای پراکنده و بلند، برگهای ساقه ای مشابه برگهای قاعده ای، اغلب بدون دمبرگ مشخص، گاهی دمبرگدار، با قطعات خطی باریک و بلند، سبزروشن، گاهی کرکی کوتاه ، با قطعات اغلب با رگبرگ میانی برجسته، نوک تیز، گاهی روی ساقه و محل گرهها دارای برگهای رشد نیافته کوتاه کاملاً کرکی خاکستری، برگهای لابلای شاخه ها و پای کپهها خطی ساده. گل آذین پانیکول باریک، با شاخه های موازی ساقه اصلی، با شاخه های کوتاه تا بلند، کپه بدون دم کپه، منفرد تا چندتایی در کنار هم، اغلب استوانه ای تا تخم مرغی باریک، برگه های گریبانی فلسی همپوش سبز و بدون کرک، گاهی با کرکهای کوتاه، برگه های داخلی اغلب بلندتر و با لبه غشایی باریک. گلها زرد.
زمان گل و میوهدهی اوایل پاییز تا اواخر پاییز. گیاه منطقه ایرانی و تورانی.(مظفریان ولی ا…،۱۳۸۷)

شکل ۱-۲ گیاه درمنه کوهی در فصل رویشی (انبان کوه دامغان خرداد۱۳۹۰)

شکل ۱-۳ گیاه درمنه کوهی در فصل زایشی
۱-۱۸-۴ خواص فارماکولوژیکی گیاه
این گیاه طبیعت گرم و خشک دارد.دارای خواص قابض، ضدّ عفونی کننده بوده ودارای طیف وسیعی ازفعالیت های بیولوژیک از جمله سیتو توکسیک ،آنتی هپاتو توکسیک ،ضدّمیکروب،ضدّباکتری ،ضدّانگل،ضدّمالاریا، ضد قارچ،ضدّ مسمومیت وفعالیت آنتی اکسیدانی (زنده دل مرتضی ،کرامتی کیوان ،گراوند صدیقه ،۱۳۹۰و صالح نیا، علی نظر ،۱۳۶۸و قرینه ، م ،۱۳۷۲و میرحیدر، ح ,۱۳۷۴و Hosseinzadeh H, et al, 2000 و Mitra SK,et al,1997و Ziyyat Al,1997و Bora KS, Sharma A., 2010بوده و بدلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی سبب کاهش آترواسکلروتیک در آئورت می شود.( jafari Dinani N,2010)ترکیبات آن به عنوان مواد مقوی، اشتها آور، محرک، ضد عفونی کننده، بازکننده مجاری و عروق ودر تسکین دردهای روماتیسمی به کار می روند. (Massry K,et al ,2002)در بعضی منابع فلاونوئید عامل اثرات ضدالتهابی و ضد اسپاسمی است(Blumental M,et al ,2000و Lesley B. Herbs, 1994)
۱-۱۸-۵ ترکیبات شیمیایی گیاه
طبق بررسی های انجام شده قبلی بر روی عصاره واسانس این گیاه وجود فلاونوئید، ترپنوئید و ترکیبات کومارینی را در قسمت های مختلف گیاه نشان داده است(Safari D,1372و Hadian J,2007و Mahboubi Mohadeseh,2009و Mohammadpoor S.K,2002و Farzaneh M, et al,2006وبهدادآسیه وهمکاران،۱۳۸۷و Hashemi P., 2007) طبق تحقیقات قبلی و مطالعات فیتو شیمیایی به روش GC/MS ,GC , HD-SME ترکیبات زیادی در گیاه درمنه کوهی شناسایی شده است که اطلاعات ضدونقیضی را به مادرموردترکیبات گیاه می دهد.از مهمترین مواد موثره ی این گیاه اسانس با اجزاء عمده linalool، gernylacetate،citral،geraniol،۱,۸cineole،camphor , chrysanthenone,verbenoneوpinene است (Hadian J,2007و Mahboubi Mohadeseh,2009و Mohammadpoor S.K,2002)ولی از آن جایی که طبق برخی از منابع ترکیبات گیاه در مناطق مختلف متفاوت است ترکیبات اصلی اسانس درمنه کوهی(ازگیاهان جمع آوری شده دراستان سمنان,ایران)به ترتیب ذیل می باشد:
)Verbenone5/21%)camphor ,(21%) , cineol-8و۱(۳/۸%) , trans-verbenol (1/8%) (Hashemi P., 2007)
کامفور
کامفوریک ماده سفیدرنگ،دارای کریستال های شفاف ویک خوشبو کننده قوی است. قابلیت حلالیت آن درآب به میزان کم،وبه میزان بالا دراستون،اسید استیک،دی اتیل اتر،کلروفرم واتانول حل می شود. کامفور بسیارفراراست وبه آسانی جذب پوست می شودوتولید یک احساس سرد می کندوبه عنوان یک داروی بیحس کننده موضعی وضد درد کاربرد دارد.همچنین ازپمادها یا کرم هایی که حاوی مقادیرکمی اسانس کامفور می باشندجهت درمان دردهای عضلانی،ترک لب،دردهای سرماخوردگی وبیماری های پوستی وبه عنوان یک استنشاق کننده برای گرفتگی برونش ها استفاده می شود.البته گزارشاتی دررابطه با سمیت این ترکیب درمقادیر بالا نیز موجود می باشدولی مصرف غلظت های پایین این ترکیب خلط آورمی باشدوبرای سیستم تنفسی مناسب است.درهندوستان ازکامفور درآشپزی به عنوان خوش طعم کننده غذا استفاده می شود. کامفور ضد عفونی‌کننده است. از کامفور در شیمی لاستیک و کاغذ، عطرسازی، لوازم آرایشی، صابون‌سازی، صنایع چسب، مواد افزایشی، روان کننده، ترکیب رزین‌ها، حلالها، پلاستیک‌ها و رنگها نیز استفاده می‌شود کامفور جزو کتون های مونوترپنوئیدمی باشد که دربعضی گیاهان یافت می شود(Jonusz W.,et al,1989وKhine H, et al, 2009وLove JN, , et al, 2004و Wikipedia, the free encyclopedia و قاسمی عبدا… ۱۳۸۸)
۱و۸سینئول یا سینئول
نام های دیگر Eucolyptol می باشند که یک ترکیب طبیعی به صورت مایع بی رنگ است و جزو کتون های مونوترپن با واکنش پذیری بالا می باشد و در اسانس بعضی از گیاهان از جمله درمنه کوهی یافت می شود .۱و۸ سینئول بعد از آلفا پینن فراوانترین جزء ترکیبی در اسانسهاست و به طور گسترده در تهیه مواد داروئی کاربرد داردو به طور موضعی داروئی بی‌حس کننده و ضد عفونی‌کننده است. ثابت شده است که سینئول در شرایط آزمایشگاهی قادر است درد و التهاب خصوصا ًالتهاب سینوس و بینی را کاهش داده و سلول های لوکمی را از بین ببرد و رشد استافیکوکوس ارئوس و پزودو موناس باسیلوس و اینتروکوکوس را مهار کند (Jonusz W.,et al,1989).
سینئول در اسپریهای خانگی، داروهای شستشو و در انواع روغن‌های پوست و مو مصرف می‌شود. در مقابل حشرات اثر کشندگی دارد و در تهیه عطر و مواد معطرکننده نیز بکار می‌رود.سینئول می تواند به عنوان چاشنی و ترکیب دارویی در دوزهای خیلی پایین مصرف شود ولی استفادهاز آن در دوزهای بالاتر از حد نرمال سمی و خطرناک می باشند(Material Safety Data Sheet) به طور کلی ۸ و ۱ سینئول درایالات متحده آمریکا (USA) به عنوان یک ترکیب بی ضرر برای استفاده در غذا به رسمیت شناخته شده است ولی بر خلاف اینکه معروف به ترکیب بی ضرر است این ترکیب واقعا ًممکن است اثرات جدی را خصوصاً بر سیستم عصبی ایجاد نماید.( Jonusz W.,et al,1989)
سانتونین
گردی است متبلوربا کریستال های مسطح ومنشوری,بی بو,تلخ مزه,بی رنگ,ولی درمقابل نورزردرنگ می شود ودرآب سردنامحلول،تاحدودی قابل حل درآب جوش ودرالکل.کلروفرم,اسیداستیک قوی،روغن های چرب،روغن زیتون گرم,اتروقلیاها حل می شود.( Ellingwood’s وDictionary of practical).گیاهان جنس درمنه تولیداسانس های بسیاری ازگروه لاکتون های سزکویی ترپن می کنندکه دارای بالاترین فعالیت ضدباکتری وخواص ضدالتهابی است. وهمچنین دارای خاصیت ضدمیکروبی وضدتوموری وضدانگلی یاکرم کش می باشد البته استفاده ازآن دردوز های نادرست تولید اثرات سمی می کند واز گیاه درمنه خصوصا” A.aucheriوA.sieberi استخراج می شود.( Dictionary of practical و Sharafi Ali et al و Sangodkar U. M. X. and, Mavinkurve S. 2002)
درضمن طبق بررسی های میدانی به عمل امده وهمچنین برخی منابع این گیاه دارای سه مرحله رشد رویشی ، گلدهی و رسیدن بذر می باشدوعلی رغم این که در مرحله رشد رویشی از میزان درصد پروتئین خام بیشتری برخوردار است ولیکن در این مرحله کمتر مورد مصرف قرار گرفته و دامها رغبت چندانی به خوردن آن از خود نشان نمی دهند. چون میزان اسانس درمرحله رویشی و گلدهی دربرگ هاو سرشاخه های گل دارو جوان گیاه بیشتر می باشد اما همین گیاه در فصل پاییز وزمستان که همزمان با ریزش بذر وخشک شدن گیاه بوده ونیزبا توجه به این که نسبت به مرحله رویشی از میزان پروتئین خام کمتری برخوردار می باشد ولی بهتر مورد استفاده دام قرار می گیرد که علت آن احتمالا به دلیل وجود اسانسهای موجود در این گیاه در طول دوره رویش وتا مرحله گلدهی می باشد که پس از این مرحله وبا تبخیر اسانسها،مورد تعلیف دام قرار می گیرد که این خود عامل مهمی در حفظ وبقاءاین گونه بوده است زیرا مصرف این گیاه در این زمان باعث می شود که بذور در عرصه ریزش کرده وتوسط سم حیوانات وارد خاک شده و نقش مهمی در زاد آوری گیاه داشته باشد(اکبر پور, حسن ،۱۳۷۴)پس احتمال می رود مواد موثره واسانس دربرگ و سرشاخه های گل داروجوان گیاه خصوصا” در مرحله رویشی و گلدهی بیشترباشد وهمچنین طبق برخی منابع این گیاه درمناطق مختلف دارای ترکیبات شیمیایی مختلفی می باشد که بر روی عملکرد مغزی تاثیر گذارندو می توان ازآن جهت درمان بعضی بیماری های عصبی استفاده کرد. (زرگری , ع ,۱۳۷۵)در تحقیق حاضر اثر عصاره ی الکلی برگ و سرشاخه های جوان گیاه درمنه کوهی در مرحله ی رویشی بر تشنج ناشی از پنتیلن تترازول (PTZ) مورد بررسی قرار گرفته است.
فصل دوم
مواد وروش ها
۲-۱ مواد و وسایل
۲-۱-۱مواد
۱ـ پنتیلن تترازول : ترکیب شیمیایی محصول شرکت sigma ( کشور آمریکا)
۲- Tween20یا polysorbate20به عنوان کمک حلال
۳- الکل اتانول ۹۶ درصد برای ضدعفونی ابزار و محیط کار وعصاره گیری
۴-آب مقطر
۵- سرم فیزیولوژی ۹/۰ درصد نمکی ( نرمال سالین ) جهت تزریق به گروه کنترل و به حجم رساندن دارو
۶- کلروفرم جهت کشتن حیوانات پس از انجام آزمایش
۷- میکروتیوپ
۸–لوله فالکن
۹-سر سمپلر یاtip
۱۰-کاغذ صافی
۱۱-شیشه ساعت

 

جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.

 

 

موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 07:44:00 ق.ظ ]