یافته های پژوهش حاکی از ارتباط معنادار بین هوش معنوی و تعهد سازمانی با ضریب همبستگی ۳۳٫۸ % در سطح معناداری ۵ % است. همچنین همبستگی هوش معنوی به ترتیب با تعهد سازمانی عاطفی با ۳۱٫۴ %، تعهد سازمانی هنجاری با ۲۸٫۵ % و تعهد سازمانی عقلایی با ۲۴٫۹ % میباشد. نتایج بررسی در این تحقیق نشان داد که در این مورد مطالعه، بین تعهد سازمانی و هوش معنوی رابطه هم بستگی مثبت ضعیفی برقراراست و فرضیه پژوهش که بر وجود رابطه بین این دو متغیر تا کید داشت، در این پژوهش تا یید شد.
نتیجه تصویری برای موضوع هوش
نوآوری پژوهش حاضر در اعتباریابی پرسشنامه هوش معنوی و بررسی رابطه هوش معنوی و تعهد سازمانی است تا جایی که پژوهشگران اطلاع دارند تاکنون مطالعه ای در مورد ارتباط آن ها انجام نشده است.
نتیجه تصویری برای موضوع هوش

 

 

خانم زهرا دهقانی زاده (۱۳۹۱) از دانشگاه شهید چمران اهواز در پژوهشی به بررسی رابطه بین معنویت و تعهد سازمانی با عملکرد شغلی کارکنان در یکی از بیمارستان های اهواز پرداخته که نتایج حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین معنویت در سازمان و تعهد سازمانی و همچنین بین معنویت و عملکرد شغلی کارکنان بود.

در تحقیق دیگری که با عنوان بررسی رابطه سبک رهبری معنوی مدیران با تعهد سازمانی و عملکرد شغلی زیردستان با توجه به ویژگی های شخصی آن ها انجام شده است تعداد ۲۸۰ نفر از کارکنان شهرداری تهران مورد بررسی قرارگر فتند و در نهایت به این نتایج نایل شدند که بین سبک رهبری مدیران و تعهد سازمانی و عملکرد شغلی زیر دستان رابطه معنی داری وجود دارد.

ایزدی، احمد و قنبری، مجتبی (۱۳۹۰) از دانشکده پرستاری ، دانشگاه علوم پزشکی بقیه اله (عج) در مطالعه ای به بررسی ارتباط بین هوش معنوی و تعهد سازمانی مدیران پرستاری پرداختند.

روش این پژوهش از نوع توصیفی – مقطعی در سال های ۹۰- ۱۳۸۹ انجام شد. جامعه مورد مطالعه ۵ بیمارستان نظامی شهر تهران که بطور تصادفی انتخاب و تعداد ۱۳۳ نفر از کلیه مدیران پرستاری، سوپروایزرها و سرپرستان بخش های درمانی بیمارستانها،به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ۳ قسمتی حاوی مشخصات فردی، هوش معنوی و تعهد سازمانی بود. کلیه داده ها در نرم افزار spss 16 با بهره گرفتن از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (میانگین، انحراف معیار و آزمون مجذور کای، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده)مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

نتایج مطالعه نشان داد که ۸۲ درصد از مدیران پرستاری از هوش معنوی بالا و ۹۶ درصد از تعهد سازمانی متوسطی برخوردار بودند. آزمون همبستگی بین ابعاد هوش معنوی (تجارب معنوی و بخشش) و تعهد سازمانی ارتباط معنی داری را نشان داد.(P0.05)
آنان همچنین این بحث را مطرح کردند که: در پرستاری تجربه معنویت مدیران باعث ایجاد یک فضای مراقبت معنوی برای بیماران خواهد شد، لذا پیشنهاد می شود که مدیران به تقویت جنبه های معنویت در محیط کار توجه بیشتری نمایند.

 

جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.

 

 

آقای علیرضا خدامی و خانم وحیده غلامیان(۱۳۹۱) به بررسی جامعه شناختی رابطه بین دینداری و تعهد سازمانی پرداختند. در این تحقیق رابطه بین دینداری و تعهد سازمانی در بین کارکنان مجتمع مس شهربابک مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش از نوع پیمایشی و با بهره گیری از مدل دینداری گلاک و استارک و مدل تعهد سازمانی آلن و می یر بوده است. داده های تحقیق از نمونه ۱۲۲ نفری کارکنان مجتمع مس شهربابک که به شیوه نمونه گیری تصادفی با ارقام انتخاب شده اند، گردآوری شده است. داده ها با بهره گرفتن از نرم افزار spss و روش های آمار توصیفی (توزیع فراوانی، نمودارها و…) و آزمون استنباطی (آنالیز واریانس دوطرفه، ضریب همبستگی، رگرسیون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج کلی پژوهش نشان داد که بین دینداری و ابعاد آن با تعهد سازمانی رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد و با افزایش میزان دینداری، تعهد سازمانی نیز افزایش می یابد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که متغیر دینداری پیش بینی کننده معناداری برای میزان تعهد سازمانی است.

۲-۷) مدل مفهومی
با قرار دادن متغییرهای تحقیق و مولفه های آن، مدل مفهومی تحقیق رسم شده است که بیانگر چگونگی قرار گرفتن متغییرهای تحقیق در قالب متغییر مستقل و وابسته است. این مدل برگرفته از مدل تعهد سازمانی آلن و می یر می باشد که تاثیر متغییر مستقل هوش معنوی مدل زوهار بر آن بررسی می شود.
۲-۷-۱) متغییر مستقل
متغییر مستقل این تحقیق هوش معنوی می باشد که بر گرفته از نظریه هوش سه گانه دانا زوهار و یان مارشال می باشد.
۲-۷-۲) متغییر وابسته
متغییر وابسته در این تحقیق “تعهد سازمانی” است که بر طبق مدل تعهد سازمانی آلن و می یر، مولفه های آن عبارتند از: تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری می باشد.
تعهد سازمانی
هوش معنوی
تعهد هنجاری
تعهد مستمر
تعهد عاطفی
شکل ۲-۱) مدل مفهومی تحقیق
فصل سوم
روش شناسی تحقیق
۳-۱) مقدمه
هر تحقیق و پژوهش با طرح مساله آغاز می شود. مساله تحقیق موجب ایجاد سوالاتی در ذهن محقق گردیده و به ارائه فرضیه منجر می شود. بنابراین وظیفه اصلی و اساسی هر محقق بررسی و پژوهش جهت تایید یا رد فرضیه ها می باشد. جهت پاسخگویی به سوالات تحقیق و نتیجه گیری در خصوص فرضیه ها، داده های جمع آوری شده، ورودی اساسی و پایه تحقیق می باشد و در نهایت محقق بایستی با توجه به داده های گردآوری شده، در خصوص رد یا تایید فرضیه ها و پاسخگویی به سوالات تحقیق اقدام نماید. اما همانگونه که آشکار و محرز می باشد، داده ها، اطلاعات خام و غیر قابل اتکایی می باشد که جهت تبدیل شدن به اطلاعات قابل استفاده، بایستی تحلیل گردند تا با تبدیل داده ها به اطلاعات بتوان اقدام به تصمیم گیری نمود. در این فصل پس از اشاره مجدد به مدل مفهومی تحقیق، به بیان روش تحقیق، روش و ابزار گردآوری اطلاعات، جامعه و نمونه آماری می پردازیم و در پایان نحوه تجزیه تحلیل داده ها تشریح می شود.
۳-۲) مدل مفهومی و فرضیه های تحقیق
هر مدل مفهومی به عنوان مبنایی جهت انجام مطالعات و تحقیقات است به گونه ای که متغیرهای مورد نظر تحقیق و روابط میان آنها را مشخص می کند. به عبارتی دیگر می توان گفت که بصورتی ایده آل مدل مفهومی یا همان نقشه ذهنی[۳۸] و ابزار تحلیل[۳۹] یک استراتژی جهت شروع و انجام تحقیق است به گونه ای که انتظار می رود در حین اجرای تحقیق متغیرها، روابط و تعاملات بین آنها مورد بررسی و آزمون قرار گرفته و بر حسب ضرورت تعدیلاتی در آنها انجام شده و عواملی نیز از آنها کم و زیاد شود. همانطور که در فصل گذشته بیان شد، محقق با مطالعه ادبیات تحقیق هوش معنوی و تعهد سازمانی، به بررسی ابعاد آنها پرداخته و سعی نمود مدلی چند وجهی ارائه دهد تا برای بررسی ارتباط میان هوش معنوی و تعهد سازمانی استفاده کند.
با توجه به مطالب ذکر شده در فصل گذشته، هوش معنوی را به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته و تاثیر آن بر متغیرهای وابسته تحفیق مورد بررسی قرار می گیرد. برای بررسی این متغیرها فرضیه های زیر طراحی شده است:
۱: میان هوش معنوی و تعهد سازمانی رابطه وجود دارد.
۲ : میان هوش معنوی و تعهد عاطفی رابطه وجود دارد.
۳: میان هوش معنوی و تعهد هنجاری ارتباط رابطه وجود دارد.
۴: میان هوش معنوی و تعهد مستمر ارتباط رابطه وجود دارد.

شکل ۳-۱: مدل مفهومی تحقیق
۳-۳) روش تحقیق
روش تحقیق حاضر، بر اساس هدف از نوع تحقیق کاربردی است و بر اساس نحوه‌ی گردآوری داده‌ها از نوع روش توصیفی از شاخه پیمایشی محسوب می‌شود (بازرگان و دیگران، ۱۳۷۷). بر این اساس ابتدا جوانب و موضوعات مطالعاتی مربوط به هوش معنوی و تعهد سازمانی و نیز مطالعات و تحقیقات مشابه انجام شده، در مورد موضوع تحقیق مورد بررسی قرار می‌گیرد، سپس با بهره گرفتن از مطالعات میدانی، اقدام به تبیین فرضیات مطابق با عنوان و هدف تحقیق خواهد شد. با توجه به روش‌های چهارگانه‌ی دیدگاه تئوری‌پردازی، یعنی بسط یا بهبود تئوری‌های موجود، مقایسه‌ی دیدگاه‌های تئوریکی مختلف، بررسی پدیده‌ای خاص با بهره گرفتن از دیدگاه‌های تئوریکی مختلف و بالاخره بررسی پدیده‌ای مستند و تکراری در محیط و شرایطی جدید (فلدمن[۴۰]، ۲۰۰۴) تحقیق حاضر در گروه چهارم قرار می‌گیرد. در این پژوهش از روش مدل معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل برای آزمون فرضیات استفاده خواهد شد. گام‌های اجرایی تحقیق حاضر عبارتند از: ۱- مطالعات کتابخانه‌ای (مرور ادبیات موضوعی)، ۲- استخراج سازه‌ها، متغیرها و عوامل مرتبط با انتخاب تأمین‌کننده، ۳- طراحی ابزار اندازه‌گیری، ۴- مطالعات میدانی مقدماتی، ۵- تعدیل و اصلاح ابزار اندازه‌گیری، ۶- جمع‌ آوری داده‌های میدانی، ۷- تحلیل داده‌های جمع‌ آوری شده و آزمون فرضیه‌ها، ۸- نتیجه‌گیری و ارائه پیشنهادات و توصیه‌ها.
۳-۴) جامعه‌ی آماری
جامعه آماری عبارت است از مجموعه‌ای از افراد، اشیاء و یا چیزهایی که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند و محقق می‌خواهد به تحقیق درباره‌ی آن‌ ها بپردازد. معمولاً در هر پژوهشی، جامعه آماری مورد بررسی، جامعه‌ای است که پژوهشگر مایل است درباره‌ی صفت یا صفات متغیر واحدهای آن به مطالعه بپردازد (مقیمی، ۱۳۸۰). مجموعه واحدهایی که حداقل در یک صفت مشترک باشند یک جامعه آماری را مشخص می سازند(خاکی،۱۳۹۰).
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، (به اختصار NISOC) یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران است. این شرکت، هم اکنون بیش از ۸۰ ٪ درصد نفت و ۶۸ ٪ درصد گاز ایران را تولید می کند. مناطق نفتخیز جنوب، بزرگترین تولیدکننده نفت ایران و یکی از بزرگترین شرکت های نفتی در جهان است. دفتر مرکزی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در شهر اهواز مستقر می باشد. شرکت های تابعه شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب عبارتند از : شرکت نفت و گاز کارون، شرکت نفت و گاز مارون، شرکت نفت و گاز گچساران، شرکت نفت و گاز آغاجاری، شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان، شرکت پیراحفاری ایران، شرکت خدمات مهندسی توربین جنوب، شرکت خدمات ترابری و پشتیبانی نفت و شرکت خدمات رفاهی نفت. این شرکت بنا به آمار در سال ۲۰۱۱ حدود ۹۰ میلیارد دلار درآمد و همچنین حدود هشتاد هزار پرسنل داشته است(منبع سایت وزارت نفت).
در این پژوهش به دلیل وسعت جغرافیایی فعالیت این شرکت جامعه اماری محدود به کارکنان شاغل در واحد مدیریت تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب مستقر در اهواز که حدود ۴۰۰ نفر بوده گردید.
۳-۵) نمونه آماری
از آنجایی که جوامع آماری از حجم و وسعت جغرافیایی زیادی برخوردارند و امکان مراجعه محقق به تمام آنها میسر نمی باشد، بنابراین ناگزیر به انتخاب جمعی از آنها به عنوان نمونه و تعمیم نتایج آن به جامعه مورد مطالعه هستند، بنابراین محقق راه نمونه گیری را انتخاب می کند. نمونه عبارتست از تعدادی افراد که صفات آنها به صفات جامعه شباهت داشته معرف جامعه بوده و از تجانس و همگنی با افراد جامعه برخوردار می باشد(حافظ نیا، ۱۳۸۲). برای نمونه گیری پژوهش های علوم رفتاری روش های متداولی وجود دارند که از جمله آنها نمونه گیری تصادفی نظام یافته، نمونه گیری طبقه ای، نمونه گیری خوشه ای و نمونه گیری چند مرحله ای می باشند.
جامعه مورد مطالعه را کارکنان واحد مدیریت تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مستقر در دفتر مرکزی اهوازکه حدود ۴۰۰ نفر بوده است تشکیل می دهد و با توجه به آن نمونه آماری به صورت تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران در سطح اطمینان ۹۵% برابر۱۹۶ نفر می باشد که جهت سادگی محاسبات برابر۲۰۰ نفرتعیین گردید.

N = حجم جامعه آماری
n = حجم نمونه
Z = مقدار متغیر نرمال واحد استاندارد، که در سطح اطمینان ۹۵ درصد برابر ۱٫۹۶ می باشد.
P= مقدار نسبت صفت موجود در جامعه است. اگر در اختیار نباشد می توان آن را ۰/۵ درنظر گرفت. در این حالت مقدار واریانس به حداکثر مقدار خود می رسد.
.q = درصد افرادی که فاقد آن صفت در جامعه هستند (q =1-p)
d = مقدار خطای مجاز
برای مثال اگر حجم جامعه آماری ۴۰۰ باشد و مقدار خطای مجاز را ۰/۰۵ درنظر بگیریم.
Z=1.96
p=q=0/5
آنگاه طبق فرمول بالاحجم نمونه ۱۹۶ خواهد بود.
۳-۶) ابزار جمع‌ آوری داده‌های تحقیق
از ابزارهای چهارگانه‌ی جمع‌ آوری داده‌ها شامل: مراجعه به اسناد و مدارک، مصاحبه، پرسشنامه، در این تحقیق از ابزار پرسشنامه و مصاحبه استفاده خواهد شد.
به این ترتیب که با برگزاری جلسات پی‌درپی با افراد خبره و کارشناس و همچنین جلسات حضوری با مدیران شرکت مورد مطالعه، از طریق مصاحبه و پرسشنامه اقدام به جمع‌ آوری اطلاعات شده است.
در اغلب موارد، تماس مستقیم با آزمودنی‌ها که اساس جمع‌ آوری اطلاعاتی هستند، از طریق مصاحبه، وقت‌گیر یا پرهزینه است اما به دلیل محدود بودن نمونه آماری و بالا رفتن دقت پژوهش، از ابزار پرسشنامه استفاده شد. درتحقیق حاضر برای بررسی پذیرش یا عدم پذیرش فرضیه های مطرح شده، سوالاتی برای هر فرضیه مطرح شد ودر قالب پرسشنامه نسبت به جمع آوری اطلاعات ازجامعه مورد نظر اقدام شد.سپس ازطریق تکنیک مدل معادلات ساختاری برای تحلیل پرسشنامه استفاده شد و از نرم افزارLisrel 8.5 برای این تحلیل استفاده کرده ایم.
۳-۶-۱) پرسشنامه
از آنجایی که پژوهش حاضر از نوع پیمایشی می باشد، مانند بسیاری از مطالعات پژوهشی برای گرداوری داده های اولیه از پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر(۱۹۹۰)، پرسشنامه هوش معنوی توسط آمرام و درایر در سال ۲۰۰۷ ساخته شده است که این پرسشنامه در ایران توسط دکتر مریم حسینی در سال ۱۳۹۰هنجاریابی شده است که اعتبار آن با ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد که در این گروه ۹۶/۰می باشد. جهت آزمون فرضیه ها استفاده شده است.
۳-۶-۱-۱) شرح پرسشنامه
پرسشنامه طراحی شده برای این پژوهش از دو قسمت تشکیل شده است:
قسمت اول شامل اطلاعات افراد پاسخ دهنده از قبیل: جنسیت، سن، تحصیلات و میزان سابقه کاری است.
قسمت دوم نظر سنجی در مورد تاثیر هوش معنوی بر تعهد سازمانی با بهره گرفتن از طیف لیکرت توسط مدیران و کارشناسان شرکت است. اصل پرسشنامه را می توانید در بخش پیوست ملاحظه کنید.
۳-۶-۱-۲) دسته بندی سوالات پرسشنامه
در جدول زیر مولفه های مربوط به متغیرهای مورد بررسی در پرسشنامه به تفکیک آورده شده است.
جدول شماره ۳-۱) دسته بندی سوالات پرسشنامه

 

 

 

موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 04:26:00 ق.ظ ]