۴-۱۰- رنگیزه کاروتنوئید گلبرگ ۳۱
۴-۱۱- فعالیت آنزیم پراکسیداز ۳۱
۴-۱۲- فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز ۳۲
فصل پنجم
بحث ۳۳
۵-۱- بحث ۳۴
۵-۲- نتیجهگیری کلی ۳۸
۵-۳- پیشنهادات ۳۸
منابع ۳۹
فهرست جداول
جدول ۴-۱- تجزیه واریانس اثر تیمارهای مختلف روی صفات اندازهگیری شده بر روی گل شاخه بریدهی داوودی ۲۴
جدول ۴-۲- مقایسهی میانگین اثر تیمارهای مختلف روی صفات گل شاخه بریدهی داوودی ۲۴
فهرست اشکال
شکل ۴-۱- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر عمر گلجایی گل داوودی ۲۵
شکل ۴-۲- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر میزان باکتری محلول گل داوودی ۲۶
شکل ۴-۳- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر میزان باکتری ساقه گل داوودی ۲۶
شکل ۴-۴- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر کاهش درجه بریکس گل داوودی ۲۷
شکل ۴-۵- اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر میزان جذب محلول گل داوودی ۲۸
شکل ۴-۶- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر میزان مادهی خشک گل داوودی ۲۸
شکل ۴-۷- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر میزان کاهش وزن تر گل داوودی ۲۹
شکل ۴-۸- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر میزان کلروفیل کل گل داوودی ۳۰
شکل ۴-۹- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر میزان پروتئین گل داوودی ۳۰
شکل ۴-۱۰- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر میزان کلروفیل کل گل داوودی ۳۱
شکل ۴-۱۱- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر میزان پرکسیداز گل داوودی ۳۲
شکل ۴-۱۲- نمودار اثر اسانس بهار نارنج، اسید فولویک و نانوذرات مس بر میزان سوپراکسید دیسموتاز گل داوودی ۳۲
چکیده
داوودی (Chrysanthemum morifolum L.) جز گلهای شاخه بریدهی مهم دنیا است که امروزه رتبه دوم جهانی را پس از گل رز از لحاظ اقتصادی و کشت و کار دارا میباشد. یکی از مشکلات مهم این گل انسداد آوندی و بر هم خوردن تعادل آبی در است. بدین منظور مطالعهای بر پایه طرح کاملاً تصادفی با ۳ تیمار اسید فولویک اسید در ۳ سطح (۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی گرم در لیتر(، اسانس گیاهی بهارنارنج در ۳ سطح (۱۰، ۳۰ و ۵۰ درصد) و نانو ذرات مس در ۳ سطح (۵، ۱۰ و ۲۰ میلی گرم در لیتر) همراه با شاهد، در ۳ تکرار و ۳۶ پلات و چهار شاخه گل در هر پلات درآزمایشگاه پس از برداشت دانشکده کشاورزی انجام شد. دراین آزمایش عمر گلجایی، کاهش وزن تر، درصد مادهی خشک، میزان کلروفیل a و b، کاهش درجهی بریکس، جمعیت باکتری های انتهای ساقه و محلول گلجایی ، رنگیزه کاروتنوئید و فعالیت آنزیمهای موجود در گلبرگ مورد ارزیابی قرار گرفته است. با توجه به نتایج اثر تیمارهای مورد استفاده نشان داد که بیشترین عمر گلجایی مربوط به نانوذرات مس با میانگین ۱۷ روز و کمترین آن از تیمار اسانس بهار نارنج با میانگین ۱۴ روز بوده است. مقایسه میانگین اثر تیمارهای آزمایشی بر تعداد باکتریهای محلول نشان داد که بیشترین میزان مربوط به تیمار شاهد با میانگین ۶۷/۹۰ واحد بوده، و کمترین آن از تیمار N1 (۵ میلیگرم در لیتر نانوذرات مس) با میانگین ۳۳/۴۹ واحد بدست آمد. مقایسه میانگین اثر تیمارهای آزمایشی بر کاهش درجه بریکس نشان داد که بیشترین کاهش درجه بریکس مربوط به تیمار N2 (۱۰ میلیگرم در لیتر نانوذرات مس) با میانگین ۳۹/۱ درصد و کمترین آن از تیمار B2 (۳۰ درصد اسانس بهار نارنج) با میانگین ۵۳/۰ درصد بدست آمده است.اثر تیمارهای مورد استفاده بر مقدار جذب آب نشان داد که بیشترین جذب آب به تیمار B1(10 درصد اسانس بهارنارنج) با میانگین ۲۰/۱ میلیلیتر بر گرم وزن تر و کمترین آن به تیمار شاهد با میانگین ۸۸/۰ میلیلیتر بر گرم وزن تر اختصاص داشته است. همچنین بررسی تاثیر تیمارهای آزمایشی بر درصد مادهی خشک نشان داد که بیشترین میزان مربوط به تیمار N1 (۵ میلیگرم در لیتر نانوذرات مس) با میانگین ۳۳/۳۲ درصد و کمترین آن از تیمار شاهد با میانگین ۳۳/۱۱ درصد بدست آمده است. با توجه به نتایج بدست آمده، تاثیر تیمارها بر بهبود خصوصیات کیفی پس از برداشت گل داوودی معنیدار بوده است.
عکس مرتبط با اقتصاد
کلمات کلیدی: عمر گلجایی، اسانس گیاهی، فولویک اسید، نانوذرات مس،گل داوودی.
فصل اول:
مقدمه
فصل اول:
کلیات
۱ -۱- کلیات و گیاهشناسی
گلهای بریده عمر کوتاهی دارند و بهصورت تازه مصرف میشوند و بهبود ماندگاری آنها یکی از اهداف اصلی صنعت گلکاری میباشد (همت زاده و همکاران، ۱۳۸۶؛ احمد و همکاران، ۲۰۱۱).
در سال ۱۳۸۹ بیش از یک میلیارد گل شاخه بریده در کشور تولید شد که ۴۰% این میزان ضایعات بوده است (رستمی و راحمی، ۱۳۹۰). علیرغم اینکه گلهای شاخه بریده در بین محصولات باغی ارزش اقتصادی زیادی دارند، اما جزء فسادپذیرترین آنها به حساب میآیند. تنفس بالا، حساسیت به آسیبدیدگی و فسادپذیری سریع آنها باعث گردیده که به مراقبت بیشتری در مرحله پس از برداشت نیاز داشته باشند (چاناسوت و همکاران، ۲۰۰۳). با توجه به اهمیت کیفیت گل در تجارت گلهای بریده، باید تلاش شود تا گلهای بریده با کیفیت مطلوب به دست مشتری برسند. یکی از مهمترین معیارها برای مصرف کننده در انتخاب گل بریده، طول عمر آن میباشد؛ به همین دلیل یک برنامه مناسب بعد از برداشت به حفظ کیفیت گلهای بریده در زمان طولانیتر کمک می کند (ایسون و همکاران، ۲۰۰۱؛ روئین و حسنپور اصیل، ۱۳۹۰).
طبق آخرین آمار رسمی جهانی در سال ۲۰۰۸ در مجموع ۱۲۱ کشور، صادرات گل های شاخه بریده داشته اند و ایران در رتبه ۶۷ قرار داشته است. ایران در سال ۸۸ با تولید سالانه حدود دو میلیارد شاخه گل، از نظر تولید در رتبه ۱۷ جهان و از نظر صادرات، با صادرات سالانه تنها ۱۰ میلیون شاخه در بین ۱۵۰ کشور دنیا، در رتبه ۱۰۷ قرار گرفت (ادریسی، ۱۳۸۸).
مهمترین گل های شاخه بریده تولیدی در ایران رز، گلایول، مریم، میخک، داودی، لیلیوم، استرلیتزیا، ژربرا، آنتوریم، مارگریت و آفتابگردان زینتی است (چیذری و همکاران، ۱۳۸۵).
داوودی با نام علمی Chrysanthemum morifolium L. از خانواده کلاهپرک سانان[۱] میباشد. رویشگاه اصلی اغلب گونه های امروزی چین میباشد. تولید هیبرید تجاری جهت اصلاح داوودی هنوز هم درآمریکا، آسیا و اروپا ادامه دارد. انتخاب آنها نه فقط بر مبنای شکل و رنگ گلها بلکه از لحاظ قدرت گلدهی در تمام فصول سال و کیفیت گلها پس ازبرداشت نیز انجام میگیرد)دول و ویلکینیز، ۱۹۹۹). گل داودی دارای عمر گلجایی طولانی است که به تولید کم اتیلن در دوران پیری آن نسبت داده میشود (بارتولی و همکاران، ۱۹۹۶). این گل از گروه گلهای نافرازگرا است و پیری آن در پاسخ به تغییراتی است که در میزان کربوهیدراتها رخ میدهد (آداچی و همکاران، ۱۹۹۹) و اتیلن در این فرایند نقش چندانی ندارد (نبی گل و همکاران، ۱۳۸۵). مهمترین مشکل پس از برداشت داوودی، زردی برگها و ناتوانی در جذب آب است که منجر به پژمردگی پیش از موعد برگها میشود (ادریسی، ۱۳۸۸).
۱ -۲- بیان مسئله
مهمترین مشکل پس از برداشت داوودی، زردی برگ ها و ناتوانی در جذب آب است که منجر به پژمردگی پیش از موعد برگ ها می شود (ادریسی، ۱۳۸۸). کاهش در کیفیت گل بریدنی داودی بیشتر به دلیل پژمردگی برگ های آن است (هالوی و مایاک، ۱۹۷۹) و تاخیر در پژمردگی برگ و به دنبال آن تاخیر در پیری سبب طولانی تر شدن عمر گلجایی داودی می شود (پتریدو و همکاران، ۲۰۰۱).
تعادل آب، عامل اصلی تعیین کیفیت و ماندگاری گل های شاخه بریده است (داسیلوا، ۲۰۰۳). کمبود آب به طور معمول باعث انسداد آوندهای ساقه می شود (واندورن و پریک، ۱۹۹۰). تشکیل حباب های هوا درون آوندهای ساقه داودی سبب کاهش در کیفیت گل ها می شود. این حباب ها از انتقال آب در ساقه جلوگیری می کنند و در نتیجه مقاومت هیدرولیکی افزایش می یابد و منجر به تنش آبی شدید می شود (وان لیپرن و همکاران، ۲۰۰۱). انسداد آوندی ناشی از حباب های هوا را می توان به وسیله تیمارهای کوتاه مدت با محلول یک ماده شوینده برطرف نمود (ادریسی، ۱۳۸۸).
عمر پس از برداشت گلهای بریده، عمدتاً تحت تأثیر عوامل مختلف از جمله تولید اتیلن، دما، نور، رطوبت نسبی و میکروارگانیسمهای انتهای ساقه میباشد.اتیلن در گلهای شاخه بریدهی فراز گرا باعث کاهش طول عمر گلهای بریده از طریق تاٌثیر بر گیرندههای گیاهی می گردد (ادریسی،۱۳۸۸؛ هاشم آبادی، ۱۳۹۰). همچنین میکروارگانیسمهای ساقه باعث کاهش جذب آب و تاٌثیر منفی بر روابط آبی می گردد که باعث پژمردگی گلها و کاهش عمر گلجایی آنها می گردد (ادریسی، ۱۳۸۸؛ سلگی و همکاران، ۲۰۰۹). لذا یافتن راهکارهایی در این زمینه ضروری بنظر میرسد.
۱-۳- اهداف تحقیق
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.
افزایش عمر پس از برداشت گل بریدهی داوودی
کاهش باکتریهای محلول گلجایی و انتهای ساقهی گل بریدهی داوودی
معرفی ترکیبات آلی و دوست با محیط زبست بهعنوان جایگزین مواد شیمیایی
فصل دوم:
بررسی منابع
۲-۱- اهمیت گل داوودی
یکی از مهمترین گلهای بریدنی در دنیا بوده و دارای بیش از ۲۰۰ گونه است که در بین گونه ها و رقمهای یک ساله علفی، چند ساله و درختچههای کوچک و بوتهای وجود دارد (قهساره و کافی، ۱۳۸۴). داوودی یکی از مهمترین گلها میباشد که هم به صورت گلدانی و هم به صورت بریدنی در بازارهای جهانی داد و ستد می شود به طوری که امروزه رتبه دوم جهانی را پس از گل رز از لحاظ اقتصادی و کشت و کار دارا میباشد. از آنجایی که ماندگاری گلهای بریدنی یکی از مهمترین فاکتورهای کیفی میباشد، بنابراین عمر طولانی مدت این گلها بر میزان تقاضای مصرف کنندگان و همچنین بر ارزش گلهای بریدنی تأثیر بهسزایی دارد (نبی گل و همکاران،۱۳۸۵).
۲-۲- عمر گلدانی داوودی
اتیلن در فرایند پیری و زوال گل بریدهی داوودی نقش چندانی ندارد تشکیل حبابهای هوا درون آوندهای ساقهی داوودی سبب کاهش کیفیت گلها می شود. این حبابها از انتقال آب در ساقه جلوگیری می کنند و در نتیجه مقاومت هیدرولیکی افزایش مییابد و منجر به تنش آبی شدید می شود (وان لیپرن و همکاران، ۲۰۰۱). کاهش کیفیت گل بریدنی داودی بیشتر به دلیل پژمردگی برگهای آن است (هالوی و مایاک، ۱۹۷۹) و تأخیر در پژمردگی برگ و به دنبال آن تاخیر در پیری سبب طولانی تر شدن عمر گلجایی داودی میشود (پتریدو و همکاران، ۲۰۰۱). جلوگیری از جذب آب به عوامل دیگری از جمله بسته شدن آوندها به وسیله میکروارگانیسمها نیز نسبت داده میشود (وان لیپرن و همکاران، ۲۰۰۱).
۲-۳- انسداد آوندی
برخی گونه ها چنانچه بعد از برداشت برای مدتی بدون آب نگهداری شوند، در جذب آب مشکل خواهند داشت . اما میتوان برخی گونه ها را برای مدت نسبتاً طولانیتری به صورت خشک انبار نمود. بهعنوان مثال اگر شاخههای رز قبل از قرار گرفتن داخل آب مدتی به صورت خشک نگهداری شوند، گلبرگها نمیتوانند به اندازه نهایی گلهای بدون تنش آبی برسند. در این وضعیت، باکتری ها پس از قرار گرفتن گلها داخل آب از محل برش وارد آوندهای چوبی
شده و در طول مدتی که گلها به صورت خشک نگهداری میشوند، در داخل آوندها تکثیر مییابند. هنگامی که گلها ابتدا مدتی در داخل آب قرار گرفته و سپس به صورت خشک انبار میشوند، باکتری های موجود در آب به سطوح خارجی ساقهها چسبیده و پس از طی دوره انبار به جمعیت باکتریهای موجود در محلولهای نگهداری گل اضافه شده و تکثیر مییابند. باکتری های باقیمانده ممکن است حتی با وجود بریدن انتهای ساقه پس از انبار کردن نیز به محلول جدید انتقال یابند (ادریسی، ۱۳۸۸).
۲-۴- ضدعفونی کنندهها
برای حذف میکروارگانیسمها، ضدعفونی کننده های مختلفی به محلولها افزوده میشوند. اکثر مواد میکروبکش هنگامی که در غلظتهای کافی برای کنترل میکروبها بهکار میروند، برای گلهای شاخه بریده مسمومیت ایجاد می کنند. برخی از ضدعفونی کننده های خانگی نیز برای گیاه سمیاند بهویژه موادی که بر پایه ترکیبات ستریماید یا کلرهگزیدن باشند (ادریسی،۱۳۸۸).
مهمترین مواد میکروبکشی که بدون ایجاد مسمومیت باعث تأخیر در پژمردگی گلها میشود عبارتند از :
۱- نمکهای مس، روی، کبالت و نیکل؛
۲- ترکیبات کینولین نظیر هیدورکسی کینولین سیترات (HQC) و هیدروکسی کینولین سولفات (HQS) ؛
۳- ترکیبات کلرین نظیر هیپوکلریت سدیم یا کلسیم، کلرآمینها و مواد شیمیایی که به تدریج کلر آزاد میکنند؛
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 07:44:00 ق.ظ ]