مقام و منزلت زن ازدیدگاه امام خمینی- قسمت ۲ | ... | |
فصل پنجم: جمعبندی و نتیجه گیری ۸۳ چکیده دراین رساله با استفاده و بهره گیری ازسخنان امام خمینی (ره)، مظلومیت زنان دردوره جاهلیت وبطورخاص، حکومت پهلوی،رابرررسی مینماییم.حکومت پنجاه ساله ای که امام آن را، به روزگار سیاه ایران تشبیه کرده، به طوری که شرایط سختی را بر ملت ایران بویژه بانوان مظلوم تحمیل کرد .درادامه این نوشتار، به بیانات امام درخصوص عظمت اسلام وخاندان نبوت به واسطه وجود مبارک حضرت فاطمه زهرا(س)، بزرگ زن عالم هستی میپردازیم. امام، بانوان ایران وجهان را توصیه و سفارش مینمایند، ازرفتارملکوتی دخترگرامی پیامبراسلام(ص)، بعنوان اسوه والگوی کمال آورانسان که تمام هویت انسانی دراو جلوه گر است پیروی نمایند. دراین تحقیق، جایگاه و مقام و منزلت زنان در اجتماع و خانواده ووظیفه تربیتی واخلاقی آنهاراازمنظرامام خمینی(ره) بررسی میکنیم.امام معتقدهستند، بانوان ایرانی نقش موثروسرنوشت ساز در پیروزی انقلاب اسلامی ودوران جنگ تحمیلی ایران داشته ،ارزش این حضوررا ازمردان بیشتر میدانند.در پایان نیز به این مهم از دیدگاه رهبر فقیدو کبیر جمهوری اسلامی ایران میرسیم که حضور بانوان درعرصههای سیاسی واجتماعی، اهداف مقدس استقلال وخودکفایی کشور وتوسعه علمی وفرهنگی راموجب گردیده،عزت وسرافرازی اسلام وزنان مسلمان جهان را بدنبال داشته است.
فصل اول: کلیات تحقیق فصل اول
۱-۱- مقدمه هر جامعه برای شکل گیری و رشد اجتماعی خود، نیازمند بهره مندی از الگوهای مختلف رفتاری در سطوح مختلف است؛این الگوها در زمانهای مختلف دچار تغییراتی شده و باعث رشد جامعه میشوند و به اقتضای اسلامی بودن جامعه بر سبک زندگی ایرانی اسلامی تاکید بسیار میشود.سخن در سبک زندگی اسلامی در عرصه ی حیات فردی و اجتماعی، از مباحث بسیار مهم در جوامع انسانی بوده و ارکان اصلی شکل دهیِ هویت اجتماعی یک جامعه را که مشتمل بر باورها، ارزشها و سبک زندگی میباشد. هویت واقعی یک جامعه را، نمود ظاهری و سبک زندگی مردمان آن جامعه، نشان میدهد. جهت دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید. ۱-۲- بیان مسئله تردیدی نیست که زنان، در طول تاریخ از موقعیت مطلوب و شان بالایی برخوردار نبوده و غالباً مورد بی مهری و ظلم و ستم واقع میشدند، اما با رشد روز افزون آگاهیهای بشر و پیشرفت سریع علوم انسانی و اجتماعی، این پرسش مطرح شد که جایگاه واقعی زنان در جامعه و خانواده کدام است و چگونه میتوان حقوق از دست رفته زنان را استیفا کرد.
۱-۳- ضرورت و اهمیت تحقیق یکی از رسالتهای مهم اساتید و دانشجویان رشته شناخت اندیشههای امام خمینی، بررسی دیدگاهها، اندیشهها و نگرشهای بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران در حوزههای مختلف متناسب با زمان میباشد. یکی از این حوزهها، اهمیت وجایگاه زنان است. مهم ترین اهداف این پژوهش بررسی اندیشههای امام خمینی (ره) در رابطه با مقام و منزلت زن وبررسی بخشی ازفعالیتهای علمی، سیاسی واجتماعی مرتبط با بانوان میباشد.همچنین بررسی نقش زنان مسلمان وتعیین جایگاه مناسب شخصیت بانوان ایرانی در زمینه کسب و کار از دیدگاه امام خمینی (ره) است و همینطور آشنا نمودن بانوان این مرز بوم با اندیشه ی ایشان که برگرفته از سیره ی پیامبر اکرم (ص) است.
۱-۴- اهداف تحقیق اهداف تحقیق به تعریف دامنه پژوهش کمک میکند و همراه با پرسشهای تحقیق، سمت وسوی روشنی به پژوهش میدهد. این اهداف مشخص میکند که مقصود از پژوهش دستیابی به چه چیزی است. ممکن است پژوهش در پی دستیابی به «اکتشاف»، «توصیف»، «تبیین»، «پیشبینی»، «تغییر»، «ارزشیابی» یا «برآورد تأثیر اجتماعی» جنبه یا جنبههایی از پدیده مورد تحقیق باشد (بلیکی، ۱۳۸۷). هدف پژوهش حاضر تبیین دیدگاهها، اندیشهها و نگرشهای امام خمینی در زمینه جایگاه ومنزلت زنان است.سیره عملی، فرمایشات ومواضع روشنگر وفتاوای راهگشای ایشان دراین زمینه که ضمن وفاداری تام به اصول ومحکمات دین ودرچارچوب حقوق مسلم شرعی بیان شده میتواند راهنمای عملی نسلی باشد که به جایگاه حقیقی زن میاندیشند. با توجه به این موضوع، اهداف تحقیق حاضر را میتوان در قالب یک هدف کلی و اهداف اختصاصی (فرعی) بیان نمود.
۱-۴-۱- هدف کلی – بررسی دیدگاهها و اندیشههای امام خمینی درخصوص مقام ومنزلت زن
۱-۴-۲- اهداف فرعی بررسی الگو واسوه زنان از منظر امام خمینی
۱-۵- سؤالات تحقیق پرسشهای پژوهش مهمترین عنصر تشکیلدهنده هر طرح پژوهشیاند. برای پاسخگویی به همین پرسشهاست که فعالیتهای پژوهشی در پیش گرفته میشود. با توجه به ماهیت و اهداف پژوهش حاضر که از نوع تبیینی است،دیدگاهها و اندیشههای امام خمینی در خصوص زنان رامورد بررسی قرار میدهیم. بنابراین، در این پژوهش نیاز به مجموعهای از پرسشهای روشن و صریح داریم. بر اساس اهداف تحقیق،در پی پاسخ به سؤالات زیرهستیم :
۱-۵-۱- سؤال اصلی پژوهش مقام ومنزلت زن از منظر امام خمینی چیست ؟
۱-۵-۲- سؤالات فرعی پژوهش الگو واسوه زنان از نظر امام خمینی کیست؟
۱-۶- فرضیات تحقیق ۱- از نظر امام خمینی، الگو واسوه زنان حضرت فاطمه زهرا (س)می باشند.
۱-۷- سابقه و پیشینهتحقیق در انجام هر کار پژوهشی و تحقیق علمی، مطالعه و بررسی پژوهشهای انجام شده در ارتباط با موضوع مورد بررسی، با هدف بهرهمندی از نتایج، توسعه و تکامل آنها امری ضروری است(تقوایی و نوروزی آورگانی، ۱۳۸۶) و اگر محققی بخواهد کارش ثمربخش باشد باید بداند در کاری که میکند پیش از او چه کردهاند و دانشمندان و صاحبنظران دیگر در حال حاضر درباره همان موضوع یا موضوعات مشابه چه میکنند.(میخائیلوف و گیلیاروسکی، ۱۳۵۱)
۱-۸- مشکلات و تنگناهای تحقیق در طول مدت بررسی آثار مکتوب مرتبط با موضوع تحقیق به منابعی برخورد کردیم که اکثرا بصورت عمومی وتکراری بیانات امام خمینی را طی حیاتشان عینا به رشته تحریر درآورده بودند .چنانچه مطالب بصورت تفکیکی وموضوعی چاپ شده بود قطعا برای رسیدن به هدف نهایی پژوهش مسیر هموارتری را داشتیم .به هر حال سعی شد با همین موارد موجود در مجال پیش آمده بصورت منفک نظرات ودیدگاه های امام خمینی را در خصوص جایگاه ومنزلت زن را بیان نمائیم .
۱-۹- روش شناسی تحقیق تعیین روششناسی مورد استفاده، یکی از بخشهای مهم هر پژوهشی به شمار میرود. روش انجام تحقیق میتواند تحقیق و نتایج آن را معتبر سازد و یا آن را از اعتبار ساقط نماید. انتخاب روش تحقیق به هدف، ماهیت موضوع پژوهش و امکانات اجرایی آن بستگی دارد. هدف از انتخاب روش تحقیق آن است که محقق تعیین نماید چه روشی را اتخاذ کند تا او را هرچه آسانتر، سریعتر و ارزانتر در دستیابی به سؤالات تحقیق یاری نماید. بهطور کلی در هر بررسی و پژوهش علمی مؤلفههای زیر مورد استفاده قرار میگیرند:
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 04:04:00 ق.ظ ]
لینک ثابت
|