روش تحقیق به عنوان یک روش مسالمتآمیز موجب کشف حقایق و کاهش تنش وبحران بین کشورها میباشدو به کرات مورد توصیه قطعنامههای مجمع عمومی سازمان ملل متحد واقع شده است.
در کنوانسیون 1907 لاهه خصوصیات آئین تحقیق به قرار ذیل برشمرده است:
موضوع آئین تحقیق، تعیین چگونگی وقوع امر است.
اعمال آئین تحقیق اختیاری است.
کمیسیون تحقیق با انعقاد موافقتنامهای خاص تاسیس میشود.
گزارش کمیسیون تحقیق، الزامی را بهوجود نمیآورد واصحاب دعوی مختارند آنطور که میدانند به گزارش مذکور ترتیب اثر دهند.
درنهایت کارآیی روش تحقیق و تاثیر گزارش کمیسیون تحقیق در حل نهایی اختلافات بینالمللی تا حد زیادی به اراده و برداشت طرفهای اختلاف از صحت و عینیت این گزارش بستگی دارد.
4-2-15 کارشناسی:
در قراردادهای تجاری-بینالمللی طرفین ترجیح میدهند که برخی از مسائل و مشکلات را به جای ارجاع به داوری یا دادگاه از طریق ارجاع به کارشناسی حل وفصل نمایند. این مسائل عمدا جنبه فنی وحرفهای دارد و مستلزم اظهارنظرحقوقی و قضایی نیست. مثلا در قرارداد قید میشود درصورت بروز اختلاف بین طرفین در حسابها نظر یک سازمان حسابرسی بینالمللی اخذ شود. یا چنانچه اختلافی در مورد کیفیت کالا یا خدمات ارائه شده بروز کند، نظر یک نهاد کارشناسی اخذ شود.
کارشناسی با رسیدگی از طریق داوری یا دادگاه از جهاتی متفاوت است:
در داوری ودادرسی رای لازمالاجرا است درحالیکه نظریه کارشناسی فینفسه لازمالاجرا نیست.
کارشناسی معطوف به بررسی و اظهارنظر در مورد یک مسئله موضوعی است، نه یک مسئله حکمی(حقوقی)
کارشناسی معمولا معطوف به بررسی یک جنبه موضوع است در حالیکه داوری یک بررسی همه جانبه است.
در جهت تسهیل در استفاده از مرکز کارشناسی بینالمللی مزبور، اتاق بازرگانی بینالمللی نسبت به تهیه آئین مراجعه به کارشناسی اقدام کرده و مقرراتی را بدینمنظور با عنوان مقررات کارشناسی تنظیم نمودهاست. این مقررات در سال 1977 تهیه شده و در سال 2003 مورد تجدید نظر قرار گرفت.
4-3 نتیجهگیری فصل
در زمانهای گذشته دولتها برای حل اختلافاتشان به جنگ متوسل میشدند، خسارتهای ناشی از جنگ و توسل به زور دولتها را برآن داشت که برای حل و فصل اختلافات بینالمللی به شیوه مسالمتآمیز متوسل شوند. ابتدا تلاش جدی و راگیر در سطح جهانی در کنفرانسهای 1899 و1907 صلح لاهه انجام شد و بعد از آن براساس مواد12 و15 میثاق جامعه بینالملل حفظ صلح و امنیت بینالمللی و جلوگیری از تجاوز و شیوههای مسالمتآمیز حل اختلافات بینالمللی مورد توجه قرار گرفت، منشور ملل متحد یکی دیگر از اسنادی است که مورد توجه اکثریت کشورها قرار گرفت و مهمترین اهداف آن حفظ صلح و امنیت بینالمللی و همکاریهای بینالمللی است و در مواد1و2و33 منشور به حلوفصل مسالمتآمیز اختلافات بینالمللی اشاره داشتهاست که در ذیل روشهای حلوفصل اختلافات، بصورت مسالمت آمیز به اختصار توضیح دادهمیشود:
الف:روشهای غیرحقوقی
مذاکره
مساعی جمیله
میانجیگری
کمیسیون تحقیق
کمیسیون سازش(آشتی)
ب:روشهای حقوقی
داوری بینالمللی
داوری یا فرایند قضایی
روشهای غیرحقوقی حلوفصل اختلافات بینالمللی
مذاکره: رایجترین شیوهی سیاسی حل مسالمتآمیز اختلافات بینالمللی است و در ماده33 منشور ملل متحد به عنوان اولین راه حلوفصل مسالمتآمیز اختلافات بینالمللی ذکر شدهاست. در مذاکره طرفین بصورت مستقیم با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند تا جهت حلوفصل مسئله تلاش نمایند.
مساعی جمیله: هرگاه دو دولت نخواهند از طریق مذاکرات سیاسی اختلافات خود را حلوفصل نمایند ویا مذاکرات به نتیجه مطلوب نرسد، دولت ثالث و یا یک سازمان بینالمللی ویا سایر مقامات صلاحیتدار بینالمللی که در اختلاف ذینفع نیستند، میتوانند تلاشها و اقدامات لازم را برای حلوفصل اختلافات بهعمل آورند. دراین روش طرف ثالث بطور جداگانه با هر یک از طرفین ملاقات نموده و راههایی را برای کشاندن به پای میز مذاکره پیشنهاد می کند.
میانجیگری: در این روش طرف ثالث به نام میانجی به طرفین اختلاف، در رسیدن به توافق کمک میکند. میانجی ممکن است یک فرد، یک دولت، گروهی از کشورها یا سازمان بینالمللی انجام شود. طرف ثالث با توافق کشورهای طرف اختلاف بصورت فعالانه در جریان مذاکرات شرکت میکند و پیشنهاد رسمی وغیرالزامآور اما عینی و ملموس را به منظور حلوفصل مسائل اساسی مناقشه ارائه می کند.
کمیسیون تحقیق: این روش به منظور یافتن اطلاعاتی درخصوص مبنای اختلاف است مه ریشهیابی اختلاف نیاز به بررسی کیفیت و چگونگی وقایع پیشین داشته باشد. در صورت توافق طرفین شرایطی جهت حلوفصل که برای طرفین قابل قبول باشد، پیشنهاد میگردد. روش تحقیق میتواند بطور همزمان با سایر روشهای حل اختلاف بکار گرفته شود.
کمیسیون سازش(آشتی): سازش از طریق کمیسیونهایی انجام میگیرد که از 3تا 5 شخص مورد اعتماد طرفی
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید.
ن تشکیل میشود و تعیین شخص ثالث در اینگونه کمیسیونها با توافق طرفین اختلاف است، توسط طرف ثالث و با توافق طرفین موضوع مناقشه به کمیسیون دائمی ویژه سازش جهت بررسی جنبههای مناقشه و پیداکردن راه حل هایی جهت حلوفصل اختلاف ارجاع میشود.
روشهای حقوقی حلوفصل اختلافات بینالمللی
داوری بینالمللی: در این روش با رضایت طرفین و با مراجعه به هیئت ویژه جهت اتخاذ یک تصمیم الزامآور انجام میگیرد. معمولا براساس مقررات حقوقی بینالمللی صورت میپذیرد. براساس ماده 37 قرارداد اول 1907 لاهه درخصوص داوری بینالمللی را چنین تعریف می کند«موضوع وهدف، داوری بینلمللی المللی وفیصله دعاوی کشورهاست برمبنای احترام به حق و توسط داورانی که خود انتخاب مینمایند.
استفاده از روش داوری: اولا تابع اختیار واراده طرفین بوده وثانیا داور یا داوران توسط طرفین انتخاب میشوند.
دادرسی یا حلوفصل اختلافات از طریق فرایند قضایی(دادگستری بینالمللی) :
دادرسی یکی از روش های حقوقی رسیدگی به اختلافات بینالمللی است.این روش در ماده 33 منشور سازمان ملل ذکر شدهاست، این روش مناقشه را با توافق یا رضایت طرفین جهت صدور رای الزامآور در اختیار دیوان بینالمللی دادگستری یا رکن قضائی دائم سازمان ملل قرار میدهد. این رکن مشخص میکند چه اصولی باید در حلوفصل مناقشه طرفین بکار گرفته شود.
روش حلوفصل حقوقی اختلاف در سازمان تجارت جهانی:
در سازمان تجارت جهانی نیز پس از آنکه روشهای سیاسی، شامل مذاکره، میانجیگری، سازش وغیره به نتیجه نرسید، طرف شاکی میتواند با درخواست کتبی از دبیرخانه سازمان مذکور و رکن حل اختلاف، تقاضای تشکیل و تعیین هیئت رسیدگی را بنماید که پس از تشکیل هیئت، موضوع طی مراحل و مهلتهای قانونی رسیدگی میشود وپس از صدور رای چنانچه هر یک از طرفین نسبت به رای معترض باشد، تقاضای استیناف از رای را انجام داده و موضوع بدون حضور طرفین رسیدگی ورای قطعی صادر میشود وبرای طرفین لازمالاجرا میباشد که درصورت عدم اجرا، اقداماتی از جمله غرامت، تعلیق امتیاز، توسل به اقدامات متقابل وغیره پیشبینی شدهاست.
فهرست منابع
1- ممتاز-جمشید – تفاهم نامه سازمان تجارت جهانی راجع به قواعد و رویه ها ی حاکم بر حل اختلافات – مجموعه مقالات همایش بررسی جنبه های حقوقی سازمان تجارت جهانی موسسه مطالعات بازرگانی 1375
2- پور سید بهزاد – مروری اجمالی بر مکانیسم حل و فصل اختلاف در سازمان تجارت جهانی – مجموعه مقالات همایش بررسی جنبه های حقوقی سازمان تجارت جهانی موسسه مطالعات بازرگانی 1375
3- مرجع حل و فصل اختلافات سازمان تجارت جهانی- پایان نامه -نادر ساعد- دانشگاه تهران
4- پور سید بهزاد – مروری اجمالی بر مکانیسم حل و فصل اختلاف در سازمان تجارت جهانی – مجموعه مقالات همایش بررسی جنبه های حقوقی سازمان تجارت جهانی موسسه مطالعات بازرگانی 1375
5-مرجع حل و فصل اختلافات سازمان تجارت جهانی- پایان نامه -نادر ساعد- دانشگاه تهران
6-مرجع حل و فصل اختلافات سازمان تجارت جهانی- پایان نامه -نادر ساعد- دانشگاه تهران
7- سید باقر میر عباسی ، حقوق بین الملل عمومی ، تهران ، دادگستر ، 1376 ،ج2 ، ص 26 .
8-رضا موسی زاده ، حقوق بین الملل عمومی ، تهران ، وزارت امور خارجه ، 1376 ، ج 2 ، ص ، 149 .
9-رضا موسی زاده ، حقوق بین الملل عمومی ، تهران ، وزارت امور خارجه ، 1376 ، ج 2 ، ص ، 150 .
10-محمد کاظم عماد زاده ، حقوق بین الملل عمومی ، تهران ، اتسا ، 1369 ، ص 293 .