مآخذ: سازمان هواشناسی استان البرز ،ایستگاه کرج کشاورزی
شکل(۳-۵) پهنه بندی متوسط دما در مقیاس سالانه
مآخذ: سازمان هواشناسی استان البرز،۱۳۹۰
۳-۸-۱.بررسی وضعیت بارش
طبق بررسیها انجام گرفته در بین ماه های سال بیشترین بارش در اسفند ماه با متوسط ۷/۴۷ میلیمتر و کمترین بارش در شهریور ماه با متوسط ۶/. میلیمتر می باشد. کل بارش سالانه در حدود ۷۱/۲۸۲ میلیمتر میباشد و مقدار متوسط ماهانه بارش در این منطقه حدود ۵۵/۲۳ میلیمتر است شایان ذکر است که از مجموع بارش سالانه ، ۵۱/۱۳۵ میلیمتر (حدود ۹۳/۴۷ درصد) در فصول سرد سال و به صورت بارش برف و باران روی می دهد لذا با توجه به مقدار بارندگی در منطقه مذکور ، سقفهای شیروانی یکی از ویژگیهای معماری منطقه میتواند باشد که در طراحی تاسیسات گردشگری و توسعهآتی منطقه می بایست مد نظر قرار گیرد(سازمان هواشناسی استان البرز،۱۳۹۰) .
شکل (۳-۶) میانگین ماهیانه بارش بر حسب میلی متر
مآخذ: سازمان هوا شناسی استان البرز ، ایستگاه کشاورزی کرج
شکل(۳-۷) پهنه بندی متوسط سالیانه بارش
مآخذ: سازمان هواشناسی استان البرز،۱۳۹۰
۳-۸-۲.رطوبت نسبی
رطوبت نسبی حداکثر و حداقل در کلیه ماه های سال بالای ۴۵ درصد میباشد. متوسط سالانه رطوبت نسبی حداکثر حدود ۲۵/۶۹ درصد میباشد. این مقدار بین حداکثر ۸۲ درصد در آذر و دی ماه و حداقل ۵۸ درصد در خرداد ماه در نوسان است و متوسط سالانه رطوبت نسبی حداقل حدود ۰۸/۳۲ درصد میباشد. این مقدار بین حداکثر ۵۲ درصد در دی ماه و حداقل ۰۰/۱۹در ماه های خرداد ، مرداد و شهریور در نوسان است. و لیکن جهت حفاظت بنا در مقابل رطوبت بالا رونده که معمولاً به دلیل ضعف های اجرایی ایجاد میشود، توصیه میشود ساختمانها در زمان طراحی و اجرا روی سکوهایی به ارتفاع تقریبی ۸۰ سانتیمتر اجرا شوند(سازمان هواشناسی استان البرز،۱۳۹۰) .
مرجع :سازمان هواشناسی استان البرز : ایستگاه کشاورزی کرج
مرجع :سازمان هواشناسی استان البرز : ایستگاه کشاورزی کرج
شکل (۳-۸) میانگین ماهیانه حداقل رطوبت نسبی بر حسب در صد
مرجع :سازمان هواشناسی استان البرز، ایستگاه کشاورزی کرج
شکل(۳-۹) میانگین ماهیانه حداکثر رطوبت نسبی بر حسب در صد
مرجع :سازمان هواشناسی استان البرز ، ایستگاه کرج کشاورزی
۳-۸-۳.یخبندان
با بررسی عنصر یخبندان در دوره آماری نتایج ذیل حاصل گردید. میانگین سالانه تعداد متوسط روزهای یخبندان در طی سالهای گذشته ۶۵ روز میباشد. در این شهرستان به جز ماه های اردیبهشت ،خرداد ، تیر و مرداد ، شهریور ، مهر برای ۶ ماه از سال احتمال وقوع یخبندان وجود دارد که در این بین ماه دی با میانگین حدود ۲۲ روز یخبندان بیشترین مقدار روزهای یخبندان را در بین ماه های سال دارا است. به طوریکه حدود ۳۳/۸۴ درصداز یخبندانهای سالانه به این ماه اختصاص دارد.
بالاترین تعداد روزهای یخبندان مشاهده شده به ترتیب در ماه های دی ، بهمن ، وآذر به میزان ۲۲ ، ۱۶ و ۱۵ روز می باشد وسپس اسفند با ۸ روز ، آبان با ۳ روز و فروردین با ۱ روز در رتبه بعدی قرار میگیرد. بنابراین احتمال وقوع پدیده یخبندان در این شهرستان بالا است (سازمان هواشناسی استان البرز،۱۳۹۰) .
شکل (۳-۱۰) میانگین تعداد روزهای یخبندان
مآخذ: سازمان هواشناسی استان البرز ، ایستگاه کرج کشاورزی
شکل(۳-۱۱)پهنه بندی متوسط تعداد روزهای یخبندان سالانه
مآخذ: اداره کل هواشناسی استان البرز،۱۳۹۰
۳-۸-۴.بررسی وضعیت باد
بر اساس بررسیهای انجام گرفته جهت باد غالب در منطقه مورد مطالعه با جهت جنوب غرب – شمال شرق میباشد. در شهرستان کرج باد غربی باد غالب در بیشتر ماه های سال میباشد جهات مذکور با نزدیک شدن به دوره گرم سال جنوبی و شمالی میشود در این شهرستان بادهای غربی در مرتبه اول قرار دارد. حداقل وزش باد نیز مربوط به جهات شرقی میباشد. در این شهرستان بیشترین درصد هوای آرام به مرداد ماه اختصاص دارد. بنابراین کشیدگی ابنیه در راستای شرقی به غربی سبب مقاومت بنا در برابر باد غالب و استفاده بهینه از نور مناسب خواهد بود. جهت ۵+ درجه تا ۴۵+ درجه جهت بهینه استقرار ساختمان در رابطه با کلیه عوامل اقلیمی در شهرستان کرج میباشد(سازمان هواشناسی استان البرز،۱۳۹۰).
شکل(۳-۱۲) میانگین ماهیانه سرعت باد بر حسب متر بر ثانیه
مرجع:سازمان هواشناسی استان البرز، ایستگاه کشاورزی کرج
۳-۸-۵.تابش
بر طبق بررسیهای انجام گرفته حداکثر زاویه تابش در تیرماه با رقم ′۲/۷۵ اتفاق میافتد. در این روز خورشید ′۱۲/۱۴ در افق دیده میشود . ماه تیر با ۳۴۴ ساعت حداکثر میانگین ماهانه را دارا میباشد. و حداقل آن نیز از آن آذر با ۱۵۲ ساعت میباشد. ماه های خرداد ، تیر و مرداد با حداکثر ساعت آفتابی ممکن طولانیترین روزها و آذر ، دی و بهمن نیز با حداکثر ممکن کوتاهترین روزها را دارا هستند. بررسیها نشان میدهد در این منطقه ۴ ماه از سال در پیش از نیمی از ساعات روز هوا ابری میباشد. ماه آذر کمترین مقدار آفتاب را در طول سال دارد. ماه تیر نیز بیشترین آفتاب را به خود اختصاص داده است(سازمان هواشناسی استان البرز،۱۳۹۰).
شکل(۳-۱۳) میانگین تعداد ساعات آفتابی منطقه(ساعت)
ماخذ : سازمان هواشناسی استان البرز، ایستگاه کرج کشاورزی
۳-۹.شناسنامه اقلیمی
اقلیم در محدوده مطالعاتی در یک ارزیابی کلی در گروه سرد و کوهستانی قرار میگیرد درتقسم بندی دومارتن شهرستان کرج در گروه اقلیم نیمه خشک قرار میگیرد . براساس روش آمبرژه طبقه بندی اقلیم منطقه در قالب سرد و کوهستانی طبقه بندی می شوند.(مطالعه توسعه اقتصادی و اجتماعی استان البرز،۴۲:۱۳۹۰) .
۳-۱۰.پوشش گیاهی
پوشش گیاهی هر ناحیه به چهار عامل بستگی دارد که عبارتند از :
۱- ناهمواریها ۲- اقلیم ۳- خاک ۴- منابع آب
در اثر تنوع این عوامل در نقاط مختلف استان البرز، پوشش گیاهی آن نیز بسیار متنوع است بطور کلی هرچه از جنوب به شمال پیش برویم وضعیت پوششگیاهی در این ناحیه بهتر و متراکمتر میشود پوششگیاهی استان البرز به دو شکل پوشش گیاهی طبیعی و پوشش گیاهی مصنوعی قابل بررسی است.
تصویر شماره ۱۱ : پوشش گیاهی روستای جی
الف- پوشش گیاهی طبیعی استان البرز: در پشت کوه مشرف به پل قدیمی کرج کوه دشته (کلاک) قرار دارد و در پشت آن نیز کوههای پهنه سار، سربند، چال زنگول و داغ کمر قرار دارند. در این کوهها درختان بادام کوهی – پسته کوهی – سرو کوهی – داغداغان – بوته های زرشک و سماق و نسترن میروید همچنین در این کوهها ، انواع گون ، گیاه والک، گیاه کما، گیاه گلچک لاله وحش ، سنبل ، زنبق و به ویژه گل زیبای ارغوان کوهی که از تیره چلیپاتیان است وجود دارد در کوهها و دامنه های البرز در شمال کرج و منطقه طالقان ریواس ، سبزیهای کوهی مانند شورک و والک ، قارچ خوراکی و زرشک میروید. گاهی نیز درختانی با میوه های جنگلی از جمله درختان سیب که میوه های بسیار ترش دارند در گوشه و کنار دیده میشوند. در استان البرز درختان کهنسالی با عمر بیش از ۲ هزار سال وجود دارد که نشانگر آبادانی آن در روزگاران گذشته است قطع درختان برای مصرف سوخت و مصارف دیگر از یک سو و چرای بی رویه دامها از سوی دیگر باعث از بین رفتن پوشش گیاهی طبیعی کرج و عریان شدن خاک و در نتیجه افزایش فرسایش آن گردیده است. لذا انجام یک طرح جنگل کاری در حوالی استان ضروری بنظر میرسد. از جمله گیاهان و درختانی که در کوههای اطراف کرج یافت میشوند و برای جنگلکاری مناسب هستند عبارتند از: ۱- گیاه شیرخشت۲- گیاه سیاه تلو ۳- درخت گز ۴- سماق ۵- گیاه تاغ ۶- سیب وحشی طالقان ۷- هندوانه ابوجهل ۸- گیاه تمشک ۹- درخت گردو ۱۰- ارغوان وحشی می باشد که هرچه از دامنه های البرز فاصله گرفته و به سوی جنوب پیش برویم پوشش گیاهی فقیرتر میشود چرا که میزان نزولات جوی کاهش یافته و جنس خاک نیز به تدریج از نوع خاکهای بیابانی میگردد این شهرستان کرج به دلیل وجود اختلاف ارتفاع زیاد دارای ۵۱۰گونهگیاهی اعم از ۳۰ گونه دارویی ، ۲۹ تیپ مرتعی و جوامع مختلف درخت و درخچهای مانند ارس، راش،بلوط، بنه و زالزالک را در خود جای داده است که به واقع زیستگاه مناسبی برای حیات وحش به شمار میآید.و همچنین عمده ترین گیاهان منطقه جی شامل : آویشن ، گون ، بابونه ، بومادران وگل گاوزبان می باشد (منابع طبیعی استان البرز،۱۳۸۷) .
۳-۱۱. جغرافیای تاریخی منطقه
۳-۱۱-۱.پیشینه تاریخی
شهرستان کرج بر روی آبرفتهای کوهپایه های جنوبی البرز مرکزی (غرب تهران )واقع گردیده است در منابع تاریخی ، سرگذشت و علت نام گذاری این محل گوناگون است . اما آنچه که بیشتر بدان اشاره کرده در فرهنگ نفیسی به اختصار و جامع وجود دارد . در این فرهنگ کرج به معنی چاک و شکاف آمده است همچنین اشاره گردیده که نام رودخانه ای که از کوهستان شمال غربی (ری) جاری میشود ، بلوک شهریار و ساوجبلاغ را مشروب میسازد و نام دهی در کنار این رود است که پادشاه قاجار در آنجا بناها و قصور عالیه بنا کرده است (فرجی ،۱۰۲:۱۳۶۶) .
۳-۱۱-۲.چگونگی توسعه شهرستان کرج
در سالهای اخیر با اجرای قانون منع احداث کارخانه ها و صنایع در شعاع ۱۵۰ کیلومتری شهرتهران عملا بخش قابل ملاحظه ای از فعالیت بخش مزبور به سوی اطراف تهران به خصوص غرب آن در محور کرج –قزوین انتقال یافته است و این امر فرصتهای شغلی فراوانی را در کرج ایجاد نموده که نتیجه طبیعی حاصل از این تصمیمات افزایش تقاضای مسکن در این نقاط بود .بخش قابل توجهی از این تقاضاها متوجه شهر کرج گردید . احداث شهرک های مسکونی در اطراف شهر کرج و نیز گسترش بلند مرتبه سازی و رشد توام افقی و عمودی شهر کرج ناشی از افزایش این تقاضا ها میباشد .احداث مترو (قطار بین شهری تهران-کرج)و بهره برداری از آن در سال ۱۳۷۸ باعث افزایش روند مهاجرت ها به شهر کرج به خصوص انتقال سرریز جمعیت تهران بر کرج گردید .
دو عامل در توسعه شهر کرج موثرتر بوده اند :
مجاورت با تهران و استعداد جغرافیایی این منطقه در پذیرش نقش کمک و یاری به تهران در زمینه های مختلف مثل مسکن و……………
واقع شدن در ابتدای جاده چالوس و همچنین در کنار مسیر تهران برای مناطق شمال غرب که مهم ترین بزرگراه ترانزیتی کشور به حساب می آید (فرجی ،۵۵۷:۱۳۶۶) .
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 04:43:00 ب.ظ ]