روشهای کنترلی مشکل درختان سالم را بطور کامل حل نمیکنند و در حقیقت بخشی از مدیریت بیماری هستند که به منظور کاهش عامل بیماری تا به صورت بی خطر بودن اعمال میشوند اصولی که برای مدیریت بیماری به کار میروند میتوانند به دو صورت اجرا شوند، یا مدیریت یک بیماری روی یک گونه درختی صورت میگیرد یا اینکه برای سلامتی کامل گونه مورد نظر برنامه ریزی می شود. با وجود این، روش مرسوم این است که برای بیماری خاصی مدیریت صورت میگیرد و نکتهی قابل توجه این است که توجه به سلامتی همه جانبه یک درخت مفیدتر است.
طبیعت پیچیده بیماریهای درختی در اکوسیستمهای شهری ایجاب مینماید روشهای اصولی و مبتنی بر مبانی علمی برای کنترل این گونه بیماریها مورد استفاده قرار بگیرد. شناخت عوامل بیماریزا و درک قدرت تطابق این عوامل با محیط زندگیشان، واکنشهای مختلف عامل بیماریزا در مقابل محیطهای خاص شهری، کنشهای متقابل میزبان و عامل بیماریزا و چگونگی انتقال صفت مقاومت در برابری یک بیماری خاص در یک نسل مسائل بسیار متنوع و پیچیدهای هستند که در کنترل بیماریها در اکوسیستمهای شهری مورد نظر قرار بگیرند.
روش متداول در مدیریت بیماری در فضای سبز شهری شامل ایمنسازی و پیشگیری میباشد و این روش براساس این واقعیت است که نجات اندامهای آسیب دیده درخت در اثر بیماری امکانپذیز نیست و بنابراین روشهای جلوگیری مهمتر هستند. این روشها شامل ایجاد مقاومت در درخت و حفاظت از آن بوسیلهی پیشگیری است. مدیریت عامل بیماری شامل جلوگیری، اجتناب، نابود سازی و حمایت از میزبان است اولین اصل مدیریت بیماری جلوگیری از حملهی عامل بیماری است که شامل اعمالی است که مستقیما مانع ورود مایهی تلقیح در یک منطقه عاری از عامل بیماری را میگردد و شامل روشهای تنظیمی مانند دفع حشراتی که عوامل بیماری زا ویژهای را انتقال می دهند، است. اجتناب از عامل بیماری زا ممکن است از طریق انتخاب پروونانس مناسب بذر، انتخاب گونه های مقاوم انجام شود. اصل بعدی در مدیریت بیماری، انهدام است که به منظور انهدام یا کاهش مایهی تلقیح عامل بیماریزا که قبلا در خاک، بذر یا میزبانهای تناوبی موجود بوده، صورت میگیرد. روشهای که به منظور انهدام عامل بیماریزا اعمال میشوند شامل کنترل بیولوژیکی مایهی تلقیح، ضدعفونی خاک، غرقابی، حرارت درمانی و درمان شیمیایی درختان بیمار میباشند. اصل دیگری که در مدیریت عامل بیماریزا به کار میرود بر اساس روشهای حفاظتی است. مهمترین بخش حفاظت، استفاده از مواد شیمیایی برای گسترش پوششی از مواد شیمیای روی درخت است که از فعالیت عامل بیماریزا روی سطح میزبان یا درون آن جلوگیری می کند. در حال حاضر استفاده از قارچکشها به صورت محلول روی درخت متداولترین روش برای کنترل بیماری است (الهینیا، ۱۳۸۲).
مدیریت میزبان، شامل اقداماتی است که مستقیما قدرت درخت را تقویت می کند و موجب ایجاد مقاومت از طریق تغذیه و روشهای اصلاح ژنهای مقاومت میگردد. همچنین از روشهایی که درخت را در برابر حشرات حفظ می کنند. راههای شیمیایی است که در برابر عوامل بیماریزا اعمال میگردند (آهومنش، ۱۳۷۹).
درمان درخت بصورت جداگانه ممکن است از طریق استفاده آنتیبیوتیکها و قارچکشهای سیستمیک استفاده از حرارت درمانی یا به وسیله جراحی بخشهای آلوده درخت و نابودسازی آنها و پوشاندن سطح بریده شده با مواد ضدعفونیکننده مثل چسب پیوند صورت بگیرد. مقاومت یا تحمل درخت نسبت به بیماری می تواند از طریق استفاده از ریزیمغذیها افزایش یابد.
محیطهای فیزیکی- شیمیایی نظیر خاک، هوا، رطوبت نسبی و پوشش درختی، نور و pH خاک و حرارتی که درخت تحت آن بهخوبی رشد می کند و مراحل مختلف زندگی عامل بیماری نظیر بقای آن، آلودگی و گسترش بیماری را تحت تاثیر قرار می دهند. حتی میتوانند درخت را برای حملهی عامل بیماریزا. مستعد کنند بنابراین ممکن است بهمنظور کمک به مدیریت بیماری شرایط محیطی نیز به تغییر داشته باشد. روشهای که برای مدیریت محیط اعمال میشوند شامل مدیریت خاک و آب هستند که عمدتا از طریق عملیات اربری کالچر صورت میگیرد. روشهای مدیریت بیماری شامل دو جنبه میباشد کاهش مایهی آلودگی و انهدام عامل بیماری به منظور حفظ درخت است. اقدامات اربری کالچر نه تنها شامل مدیریت عامل بیماریزا هستند بلکه شامل مدیریت میزبان و مدیریت محیط نیز میباشد.
۴-۱ مدیریت عوامل بیماریزا
شامل روشهای کنترلی است که برپایهی اصل حملهی مستقیم به عامل بیماری استوار است.
۴-۱-۱ جلوگیری از ورود ماده آلوده کننده
این اصل بر جلوگیری از ورود یا استقرار عامل بیماری زا استوار است.
۴-۱-۲ اجتناب از عامل بیماری
با انتخاب مناسب گون یا تعویض خاک میتوان از وقوع بسیاری از بیماریهای جلوگیری نمود. هدف از این روشها این است که از تماس میزبان با عامل بیماری جلوگیری گردد و اطمینان حاصل شود که مراحل حساس گیاه و شرایط محیطی مناسب برای عامل بیماری همزمان نباشند این روشها شامل:
-
- تغییر عملیات پرورشی: فاصلهی کاشت، زمان و میزان آبیاری، کمیت و کیفیت کودهای مورد استفاده از جمله عملیات پرورشی هستند که وقوع و شدت بیماریها را تحت تاثیر قرار می دهند
-
- انتخاب گونهی مناسب: انتخاب گونه های درختی متناسب با شرایط محیطی اکوسیستمهای خاص شهری می تواند از وقوع بیماریهای متداول جلوگیری کند.
۴-۱-۳ نابودسازی عامل بیماری زا
ممکن است علیرغم تلاش های انجام شده به منظور پیشگیری از شیوع بیماری، بیماری انتشار پیدا کند. در چنین شرایطی ضروری است عامل بیماریزا از بین برود. اقدامات وابسته به مدیریت بیماریهای گیاهی در این دسته از مدیریت قرار میگیرند. حذف عامل بیماریزا از طریق روشهای بیولوژیکی، از بین بردن گیاه بیمار و تیمار فیزیکی یا شیمیایی صورت میگیرد:
-
- مبارزهی بیولوژیک، که هدف از آن از بین بردن یا بازداشتن عوامل بیماریزا به وسیله فعالیت سایر میکروارگانیسمها میباشد. که شامل اقداماتی است که میزان فعالیت آنتاگونیستی میکروارگانیسمها را علیه عامل بیماری در خاک یا در محل آلودگی افزایش میدهد که خاصیت آنتاگونیستی این میکروارگانیسمها ممکن است به صورت اثرات زیستکشی داشته باشد.
-
- نابود کردن و از بین بردن اندامهای گیاهی بیمار، رعایت بهداشت و نابود کردن منابع عامل بیماری، به حذف عامل بیماری کمک می کند.
۴-۲ مدیریت میزبان
مدیریت میزبان و جمعیت شامل فعالیتهایی است که به منظور حفظ میزبان در برابر حملهی عوامل بیماریزا، افزایش منبع غذایی مناسب، تهویه و نور و افزایش توانایی میزبان به مقابله در برابر عامل بیماریزا با بهره گرفتن از مواد شیمیایی یا به کمک تکنیکهای اصلاح ژنتیک صورت میگیرد برخی از این روشها ممکن است با مدیریت محیط نیز در ارتباط باشند که منجر به کاهش احتمال تماس بین ریشهها یا برگهای بیمار یا سالم می شود و بطور همزمان میزان تهویه و دسترسی به نور را بهبود میبخشد. مدیریت میزبان شامل تغذیهی گیاه، ایجاد مقاومت و حفاظت از گونه میزبان بیماری با مواد شیمیایی است و درنهایت بخشی از مدیریت عامل بیماری زا در بسیاری از موارد مدیریت محیط را نیز شامل می شود.
درخت میزبان بیماری به عنوان جزی از سیستم بیماری است علاوه بر مدیریت شرایط محیطی از طریق عملیات پرورشی و مدیریت عامل بیماری از طریق روشهایی که مستقیما علیه عامل بیماری اعمال میگردد مدیریت میزبان از اهمیت بالای برخوردار است. برخی از عملیات پرورشی علیه بیماری ها به منظور مدیریت میزبان اعمال میگردند. از جمله این اقدامات حفاظت القایی ناشی از تلقیح جدایههای غیربیماریزای عامل بیماری یا جدایههای با قدرت بیماریزایی کم علیه جدایههای شدیدا بیماریزا است. مقاومت غیر دائمی ناشی از استفادهی موادغذایی یا قارچکشهای سیستمیک و آنتیبیوتیکها از روشهای مدیریت مستقیم میزبان است. علاوه براین، نابودسازی و هرس بخشی از مدیریت میزبان به شمار می آید. نقش گونه درختی میزبان در جلوگیری از وقوع بیماری به ویژگیهای ژنتیکی آن بستگی دارد. در این روش میزبان توانایی خود را در نپذیرفتن عامل بیماریزا افزایش میدهد.
استفاده از گونه های مقاوم به عنوان یکی از موثرترین روشهای مدیریت بیماری در اکوسیستمهای شهری است که تحت عنوان کنترل بیولوژیکی شناخته می شود. در این روش گونه درختی میزبان به عنوان ارگانیزمی که جلوی عوامل بیماریزا را میگیرد وارد عمل می شود. استفاده از گونه های مقاوم منجر به صرفهجویی در زمان، انرژی و هزینه های مصرفی میگردد. تنوع گونه ای واکنشهای مختلف در گونه های درختی نسبت به یک یا چند عامل بیماریزا که سبب مقاومت طبیعی گونه ها نسبت به یک بیماری خاصی می شود، متفاوت است. از این رو استفاده از گونه های مختلف درختی و ایجاد تنوع در اکوسیستمهای شهری با کاهش میزبانان احتمالی باعث جلوگیری از طغیان و کاهش خسارات بیماری میگردد.
۴-۳ کاربرد مواد شیمیای در مدیریت بیماری
استفاده از مواد شیمیایی یک روش آشکار و موثر در مدیریت بیماریهای درختی محسوب می شود هر چند به کارگیری این مواد در مناطق شهری نگرانیهای زیستمحیطی و اجتماعی زیادی را به همراه داشته است. مواد شیمیایی در کنترل بیماریها باعث جلوگیری از جوانهزدن، رشد و تکثیر عامل بیماری و یا مستقیما جهت از بین بردن عامل بیماری به وسیله مواد سمی صورت میگیرد مواد شیمیای بر اساس تاثیر روی نوع عامل بیماری به قارچکش، باکتریکش، نماتدکش یا ویروسکش طبقه بندی میشوند. تمام سموم شیمیایی باعث از بین رفتن عامل بیماری نمیشوند بلکه ممکن است باعث توقف رشد و توسعه عامل بیماری شوند. هدف از کاربرد مواد شیمیایی در کنترل بیماریهای درختی عبارت است از:
-
- ایجاد یک لایهی سمی بین سطح بافت میزبان و عامل بیماری.
-
- از بین بردن عامل بیماری و استقرار آن در سطح یا درون بافت میزبان.
مبارزه شیمیایی علیه بیماریهای درختی شامل حفاظت قسمت های هوایی درخت، استفاده از قارچکشهای تدخینی یا غیرتدخینی خاک و نابودکنندههای موضعی به منظور ضدعفونی است. عملکرد سموم شیمیای شامل:
-
- کاهش تراکم ماده آلوده کننده یا از بین بردن ماده آلوده کننده در محل رشد عامل بیماری و کاهش تکثیر و بقای آن.
-
- غیرفعال کردن یا تخریب عامل بیماری در زمانی که بر روی سطح و ضدعفونی شده درخت قرار میگیرند.
-
- درمان درخت بیمار، گروهی از مواد شیمیایی باعث حفاظت قسمت های درونی میزبان شده و نوعی مقاومت ایجاد می کنند.
۴-۳-۱ سموم شیمیایی حفاظتی
مواد شیمیایی موثری که قبل از آلودگی به کار میروند به عنوان سموم حفاظتی شناخته میشوند. قارچکشهایی که برای ضدعفونی علیه بوته میری و لکه برگی و سوختگیها بکار میروند، در این گروه قرار دارند. گاهی مواد شیمیایی معالجه کننده هم به عنوان سموم حفاظتی به کار میروند. سموم شیمیایی حفاظتی ممکن است قارچکشهای حفاظتی تماسی یا قارچکشهای حفاظتی نشتکننده باشند. سموم تماسی عوامل بیماریزا را قبل از استقرار روی سطح میزبان یا زمانی که تازه با سطح میزبان برخورد کرده است از بین میبرد. سموم نشتی به عنوان یک لایهی ثابت روی میزبان قرار میگیرند و فعالیت عامل بیماری را زمانی که روی میزبان قرار میگیرد متوقف می کنند.
۴-۳-۲ سموم شیمیایی نابودکننده
سموم شیمیایی عامل بیماریزای فعال یا غیرفعال را در میزبان از بین میبرند چنین مواد شیمیایی میتوانند در سطح یا درون میزبان موثر باشند و بعضی اوقات به عنوان سم حفاظتی عمل می کنند.
۴-۳-۳ سموم شیمیایی معالجه کننده
این گونه سموم شیمیایی میتوانند عوامل بیماریزا را بعد از ایجاد آلودگی بصورت اختصاصی از بین ببرند. در واقع این سموم قابلیت درمان درختان بیمار را دارند اغلب سموم معالجه کننده به طور سیستمیک عمل می کنند. یعنی بوسیلهی اندامهای میزبان جذب میشوند و بر روی عوامل بیماری زایی که در عمق بافتها قرار دارند اثر میگذارند.بنابراین یک سم معالجه کننده همانطور که حفاظتی است نابود کننده نیز است و هنگامی که بیش از آلودگی به کاربرد شود تولید مقاومت القایی موقت می کند.
۴-۴ مبارزه بیولوژیک در مدیریت بیماری
مبارزهی بیولوژیک عبارت است از روشی که باعث کاهش بقا و یا فعالیت عوامل بیماریزا به وسیله هر موجود زنده میگردد و نهایتا منجر به کاهش وقوع بیماری ناشی از عوامل بیماریزا می شود. کاهش تراکم ماده آلودکننده یا فعالیتهای بیماریزایی عامل بیماری یا انگل فعال و غیرفعال، به وسیله یک یا چند موجود زنده که بطور طبیعی یا با تغییر محیط، میزبان یا آنتاگونیستها یا با وارد کردن یک یا چند آنتاگونیست صورت میگیرد. با توجه به اینکه مبارزهی بیولوژیک خطر کمتری برای محیط و استفاده کنندگان دارند در کنترل بیماریها در اکوسیستمهای شهری نقش بسیار مهمی دارند و توسعه روز افزونی داشته اند.
پیشنهادات :
- بررسی مقاومت گونه های مختلف در برابر شرایط پر استرس اکوسیستم های شهری
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 01:20:00 ق.ظ ]