بهبود عملکرد عملیاتی : همچون کیفیت بالاتر افزایش بهره وری ، زمان پیشبرد کوتاهتر ، استفاده بهتر از تجهیزات ، افزایش خروجی ها و سود بیشتر .
کسب مهارتهای جدید : انتخاب تامین کنندگانی که دارای توانمندیهای فنی برجسته هستند ، اهرم و عاملی است که با افزایش مهارت و دانش در هر دو شرکت سبب افزایش مزیت رقابتی و برتریهای فنی آنها می گردد .
شتاب بخشیدن به توسعه : از طریق بهره برداری و نفوذ در سیستمها ، فرآیندها و توانمندی توسعه یافته تامینکننده ( نگاه به برونسپاری به عنوان یک رویکرد یادگیری و الگوگیری ) .
دسترسی به خدمات جدید : دستیابی به خبرگی ، مهارتها و تکنولوژیهایی که دستیابی به آنها از طریق دیگر غیر ممکن یا دشوار است .
بهبود خدمات مشتری
بهبود مدیریت و کنترل
بهبود مدیریت زمان : صرفه جویی در وقت برای انجام فرآیندهای داخلی سازمان
بهبود مدیریت ریسک : کاهش ریسک از طریق شریک شدن با یک واحد دیگر در محیط تجاری نامطمئن
کسب ایده های نوآورانه : برونسپاری اجازه می دهد تا سازمان ، نوآوریها و ایده های سازمانهای دیگر را در تبادل با آنها فرا گرفته و از آنها در ارزش افزایی محصولات جدید و رضایتمندی مشتری نهایی بهره گیرد .
کاهش هزینه ها
ارتقاء سطح خدمت
عدم توانایی کارکنان
تمرکز بر شایستگیهای محوری
اجتناب از سرمایه گذاری جدید
شکل۴- ۲ : دلایل حرکت به سمت برونسپاری ( Vincke , 1992 )
۲-۸-۲-دلایل مرتبط با امور مالی و هزینه ها : این دلایل عبارتند از :
کاهش هزینه ها و قیمت تمام شده محصولات : به واسطه دستیابی به تامین کننده با عملکرد بهتر و ساختار هزینه های پایین تر .
ایجاد نقدینگی : ایجاد نقدینگی با واگذاری داراییها به تامین کننده یا کاهش سرمایه گذاری در داراییها و آزادسازی منابع برای اهداف دیگر
تغییر هزینه های ثابت به متغیر : در مورد برخی فعالیتها و وظایف ، برونسپاری منجر به افزایش توانایی شرکت در مدیریت بر هزینه ها می شود ( Buczkowski , 2003 ) .
۳-۸-۲- دلایل مرتبط با نیروی انسانی : شامل مواردی از قبیل بهره مندی از خبرگی نیروی انسانی متعلق به پیمانکاران ، متمرکز کردن توان و تعهد افراد بر فعالیتهای محوری ، کوچک سازی سازمان و … می شود .
برخی از این موارد ممکن است همزمان مطرح باشند . بطور کلی این موارد می توانند سود برونسپاری را نشان دهند. موارد نامبرده نه تنها سود ناشی از برونسپاری را در کاهش هزینه نشان می دهند بلکه در برخی موارد ممکن است اهمیت آنها مهم تر از کاهش هزینه ها باشد .
در مورد علل برونسپاری باید به چند نکته توجه داشت :
اول آنکه هدف از برونسپاری ، آزاد شدن از انجام فعالیتهای ناخوشایند نیست ، بلکه دستیابی به نتایج ( وضعیت ) بهینه است . مدیرانی که فعالیتهای یک بخش از شرکت را برونسپاری می کنند ، مناسب است تا تجربیات و خبرگی های فنی مربوط به کار برونسپاری شده را برای نظارت و مدیریت بر تامین کننده در خود حفظ کنند .
هر سازمان بسته به شرایط خود، دلایل خود را برونسپاری دارد، اما مهم این است که علت روی آوردن به این رویکرد مشخص شده و منافع مورد انتظار، تعیین گردیده باشد.
نکته آخر این که اگر برونسپاری به درستی مورد استفاده قرار گیرد، ابزار بسیار قدرتمندی برای سازمان است. همچنین اگر برونسپاری بدرستی انجام نشده یا بیش میزان مناسب صورت گیرد، می تواند مضرات جبران ناپذیری برای سازمان بدنبال داشته باشد.
منافع حاصله
میزان برونسپاری
شکل۵-۲ : ارتباط بین میزان برونسپاری و منافع حاصله ( Benn , 2003 )
۹-۲- برونسپاری چیست؟
حال که ضرورت و دلایل برونسپاری بیان شد، به تبیین مفهوم آن می پردازیم. برونسپاری عبارت است از:
واگذاری برخی فعالیتهای تکراری و متناوب داخلی و نیز اختیارات تصمیم گیری شرکت ، به پیمانکاران خارج از آن در قالب یک قرارداد یا تفاهم نامه . مفهوم این عبارت ، این است که نه تنها خود فعالیتها واگذار می گردند ، بلکه غالباً عوامل تولیدی و اختیارات تصمیم گیری مرتبط با آن نیز واگذار می گردند .
یک تصمیم تجاری آگاهانه و مبتنی بر تفکر برای انتقال کار داخلی به یک تامین کننده خارجی .
باید توجه داشت که برونسپاری مترادف با کوچک سازی نیست ؛ چرا که با شناسایی شایستگیهای محوری ممکن است نیاز باشد در این سطوح ، تعداد کارکنان افزایش یابند .
برونسپاری ، در عمده ترین شکل خود اشاره به خرید محصول و خدمات دارد که قبلا در شرکت ساخته یا فراهم می شود . اما این تفکر در شرکتهای گوناگون مشاهده می شود که برونسپاری به خرید هر نوع خدمت صرفنظر از اینکه قبلاً توسط شرکت انجام می شده یا خیر اشاره دارد . تعریف دیگر برونسپاری چنین است :
دادن حق الزحمه برای تدارک خدمات به سازمانی دیگر، بجای آنکه خود سازمان به ارائه آن بپردازند[۱۲].
بر اساس تعریف دیگر ، برونسپاری یا پیمان سپاری به خارج از سازمان ، عبارت از :
تلاشی است در جهت غلبه بر مشکلات مالی سازمانها و افزایش بهره وری و کارایی آنها[۱۳].
تعریف زیر در ارتباط سازمانها با یکدیگر در مورد برونسپاری ارائه شده است :
برونسپاری کاری است که سازمانی برای سازمان دیگر انجام می دهد و به تدریج نوعی زنجیره مشارکت را در انجام فعالیتهای سازمانی ایجاد می کند[۱۴].
در تعاریف دیگری ، داریم :
برونسپاری مستلزم انتقال قابل ملاحظه ای از اختیارات مدیریتی است که به سازمان و موسسه دیگری واگذار می شود و نباید با خرید خدمات از یک موسسه تامین کننده بیرونی تعریف شود .
برونسپاری ، یک فرایند ارتباطی است که در یک سوی آن ، سازمان برونسپار ( کارفرما یا خریدار) و در سوی دیگر آن تامین کننده ( پیمانکار یا فروشنده ) قرار دارد و حلقه واسط بین این دو ، فعالیت مورد نظر برای واگذاری است .
لذا می توان اجزای اصلی تشکیل دهنده برونسپاری را سه جزء زیر نامید :
خریدار(واگذارنده)[۱۵]
تامین کننده(تدارک کننده)[۱۶]
فعالیت مورد برونسپاری
۱۰-۲- دلایل بررسی برونسپاری
بهبود مزیتهای تجاری ، مهمترین انگیزه و عامل برای اقدام به برونسپاری محسوب می شود . تیس و چسبروگ[۱۷] به این نکته اشاره دارند که آن دسته از شرکتهایی که شراکتهای خود را با تامین کنندگان بیرونی توسعه می دهند ، قادرند توان و امکانات نیروی بازار را برای تولید ، بازاریابی ، توزیع و پشتیبانی محصولاتشان به شکلی که شرکتهای کاملاً یکپارچه قادر به الگو برداری از آنها نباشد ، مهار کرده و بکار گیرند . با تغییرات سریع تکنولوژیکی ، شرکتها برای حفظ مزیت رقابتی شان نیاز به نوآوری ، انعطاف پذیری و استراتژی تجاری حساب شده و منطقی خواهند داشت ( Hood , 1997 ) .
شراکت استراتژیک با تامین کنندگان زبده(بویژه در کلاس جهانی)، مزیتهای شرکت را بالا می برد؛ زیرا علاوه بر اینکه به شرکت اجازه می دهد تا نوآوریها و ایده های سازمانهای دیگر را در تبادل با آنها فرا گیرد، انعطاف پذیری آن را برای مواجه شدن و پاسخگویی بهتر به تغییر شرایط بازار، تقاضای محصولات و تکنولوژی بالا خواهد برد.
شکل۶-۲ : پیوستار برونسپاری ( Robinson , 2003 )
تجربه نشان داده که اقدام به تحلیل گزینه های امکان پذیر برونسپاری ، چهار فایده و نتیجه برای شرکت دارد:
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 02:30:00 ب.ظ ]