۴- اطلاعات مربوط به پایان نامه :
الف – عنوان پایان نامه به زبان انگلیسی :
The analysis of relationship between managers self steam and employees job satisfaction
ب ـ نوع کار تحقیقاتی : بنیادی : کاربردی : P علمی :
ج – تعداد واحد رساله : ۶(شش) واحد
د- اطلاعات اختصاصی مربوط به تحقیق :
۱)موضوع:
بررسی رابطه عزّت نفس مدیران بارضایت شغلی کارکنان
پیش بینی رضایت شغلی زنان شاغل در مشاغل خدماتی غیر دولتی مشهد
(مطالعه موردی سازمان مرکزی بنادرودریانوردی)
۲)مقدمه:
عزّت نفس از جمله سازه های روانشناختی است که در چند دهۀاخیر موردتوجه بسیاری از روانشناسان و پژوهشگران قرار گرفته است.اهمیت عزّت نفس برای کسانی که باجوانان ونوجوانان سروکار دارند امری روشن است. بطورکلی ارزیابیهایی که فرد از خود می کند عزّت نفس او را شکل می دهد(یاسایی ۱۳۵۷)همچنین عزّت نفس درجه تصویب، تأیید،پذیرش و ارزشمندی است که فرد نسبت به خود احساس می کند. عزّت نفس از خود پنداره متفاوت است خود پنداره عبارت است از مجموعه ویژگی هایی که فرد برای توصیف خویش بکار می بردولی عزّت نفس عبارت است از ارزشی که اطلاعات درون خود پنداره برای فرد دارد و از اعتقادات فرد در مورد تمام صفات و ویژگیهایی که در او هست ناشی میشود(بیابانگرد ۱۳۷۲).از دیدگاه مازلو عزّت نفس عبارت است از احساس شایستگی، توانمندی، اطمینان،استقلال و آزادی، چنانچه عزت نفسی توسط احساسات فرد ارضاء گردد افراد احساس ارزشمندی، توانایی و مثمر ثمر بودن و اعتماد به خود می کنند و اگر ارضاء نشود به احساس حقارت و ضعف در فرد منجر می گردد(شاملو ۱۳۶۸)همچنین از نظر مازلو عزت نفس یا احترام به خود شامل احساس کسب توفیق و تائید احساس شایستگی و احساس کفایت و مهارت، یعنی نیاز فرد به ایجاد تصور مثبت در دیگران نسبت به خودش است(سیف ۱۳۷۴)افرادیکه عزت نفس پایین دارند اگر به نحوی ابلهانه و بی رحمانه رفتار کنند بیشتر از دیگران احساس ناهماهنگی می کنند. کسی که خود را فرد لا ابالی بداند انتظار می رود کارهای ناشایست هم انجام دهد. به عبارت دیگر فردی که عزت نفس پایین دارد خیلی بعید نیست که مرتکب عمل غیراخلاقی گردد(شکرکن۱۳۷۳).
راجرز معتقد است احساس عزت نفس در اثر نیاز نظر مثبت به خود بوجود می آید.نیاز به نظر مثبت دیگران شامل برخوردها، طرز برخورد گرم و محبت آمیز، احترام صمیمیت پذیرش و مهربانی از طرف محیط و به خصوص خانواده میشود.
کوپر اسمیت عزت نفس بر روابط فرد اثر میگذارد و از آنها تائید می پذیرد.کوپر اسمیت خاطر نشان کرده است بچه هایی که از عزت نفس زیاد برخوردارند.معمولاً روابط بین فردی بهتری دارند و اغلب به عنوان رهبر انتخاب میشوند.(شاملو ۱۳۷۴)
از نظر اسلام، انسان موجودی شریف، با ارزش و جانشین خدا بر روی زمین است. چنانچه در آیه شریفه سوره بقره آمده« انی جاعل فی الارض خلیفه» همانا من در روی زمین جانشین قرار میدهم. از نظر اسلام کرامت، عزت نفس را در سرشت خویش می یابد. (یارزاده نیسی ۱۳۸۰ به نقل از منطقی ۱۳۷۵)
۳)بیان مساله تحقیق :
جوامع امروزی را جوامع سازمانی می نامند زیرا در این جوامع انسان ها هر جایی که زندگی می کنند و هر کاری که انجام می دهند با سازمان های مختلف در ارتباطند و سازمان ها بخشی از زندگی روزانه همه مردم را تشکیل داده اند.
امروزه نقش و اهمیت شخصیت مدیران در رشد و بقای سازمان امری شناخته شده است . سوالی که ذهن همه صنعتگران را به خود مشغول ساخته این است که آیا مدیران در شکل گیری خلاقیت و نوآوری کارکنان سهم دارند ؟ تنها می توانیم بگوییم که این روند توسط مدیران زمانی به بهترین شکل خود محقق می شود که اگر مدیران از سلامت و عزت نفس بالا برخوردار باشند ، باید امیدوار بود که کارکنان بتوانند با رضایت شغلی بیشتر به انجام امر بپردازند .
بنابراین می توان اینگونه پنداشت که ؛ عزت نفس پایین و رضایت شغلی کم میتواند بر روند رو به رشد سازمان آثاری منفی بر جای گذارد . لذا باید اطلاعاتی در باره این جنبه های شخصیتی و شغلی مدیران و کارکنان در اختیار داشت تا در صورت وجودنقص ونقاط ضعف در هر کدام از این جنبه ها، با اقدامات شایسته اصلاح و بهبود یابد . از همین رو در این پژوهش سعی شده که با مطالعه رابطه عزت نفس مدیران و رضایت شغلی کارکنان به این امر مهم دست یابیم که :
چه رابطه ای بین عزت نفس مدیران و رضایت شغلی کارکنان وجود دارد ؟ویا اینکه اصلاً رابطه وجود دارد یاخیر؟وچنانچه رابطه معنی داری وجودداشته باشد کدام یک از مؤلفه های رضایت شغلی کارکنان بیشترین سهم را در معنی داربودن این رابطه دارد.
۴)سابقه موضوع:
نتایج ضریب همبستگی پیرسون پژوهش “الناز جلالی با موضوع بررسی رابطۀ عزت نفس و ویژگی های شخصیتی معلمان با رضایت شغلی آنها و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر دبستانهای ابتدایی شهر تبریز که بین هر یک از متغیرهای تیپ شخصیتی برونگرایی وعزت نفس معلمان با رضایت شغلی آنها وعملکردتحصیلی دانش آموزان نشان دادن رابطۀ مثبت معنی داری وجود دارد (۰۵/۰ p< ) . همچنین بین رضایت شغلی معلمان و عملکرد تحصیلی دانش آموزان آنها رابطۀ مثبت معنی داری بدست آمد (۰۵/۰ p< ). اما بین صفات شخصیتی معلمان با عزت نفس آنها رابطه ای بدست نیامد.
پژوهش “راضیه السادات حسینی، بررسی میزان رضایت شغلی و شناسایی نیازها و انتظارات و خدمات رفاهی موجود در سازمان و پیدا کردن راه حل ها و راه کارهای مورد نیاز برای رفع مشکلات و کمبودها و بهبود شرایط و دست یابی به خدمات رفاهی متناسب با نیاز کارکنان و در نتیجه رضایت شغلی بالای کارکنان می باشد. این تحقیق با روش توصیفی و میدانی اجرا شده و جامعۀ آماری آن، همۀکارکنان معاونت پژوهش و تبلیغات بنیاد شهید مرکز به تعداد ۹۵ نفر بوده است که به صورت تمام شماری مورد بررسی قرارگرفته اند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده و تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گرفتن از روش های آمار توصیفی (شامل: جداول دوبعدی، آزمون ۲X و v کرامر) صورت گرفته است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که از جمله عواملی که می تواند باعث افزایش رضایت شغلی شود: محتوی شغل، کارمندگرا بودن، رابطۀ مدیریت با کارکنان، فرصت ارتقا و پیشرفت و خدمات رفاهی با رضایت مندی کارکنان رابطۀ معنی داری دارد و از جمله عواملی به شمار می روند که می تواند باعث افزایش رضایت شغلی شود و رشتۀ شغلی و جنبۀ مادی شغل، تأثیر چندانی بر رضایت از شغل ندارد.
نتایج به دست آمده از پژوهش “مریم یعقوبی با موضوع رابطۀ عدالت سازمانی با رضایت شغلی و تعهد سازمانی نشان می دهد که میانگین عدالت سازمانی در بین بیمارستانهای مورد تحقیق (۱/۱ ± ۴۵/۳ ) و میانگین تعهد سازمانی (۱ ± ٠۵/۳) و میانگین رضایت شغلی(۷/۰ ±٣/٣ ) می باشد. بین عدالت سازمانی و تعهد سازمانی رابطه معنی دار وجود دارد (۴۶/۰=r ، ٠٠/٠=p) و همچنین بین عدالت سازمانی و رضایت شغلی رابطه وجود دارد (۶۶/۰=r ، ٠٢٩/٠=p)
تحقیق آقای “پژمان شکیبا ،بررسی روابط رضایت شغلی کارکنان جمعیت هلال احمر شهرتهران برعزت نفس مدیران،به منظور بهبود وضع موجود.که این تحقیق باروش توصیفی اجرا شده وجامعۀ آماری آن همۀ مدیران به تعداد۷۳نفر بوده که به صورت سرشماری موردبررسی قرارگرفته اند. ابزار جمع آوری اطلاعات آن کتابخانه ایی،اینترنت وپرسشنامه بوده است ورابطه درسطح۰۰/۰بدست آمده که حاکی از آن است بین رضایت شغلی وعزت نفس درپژوهش وی بااطمینان رابطه معنی داربیشتری وجود دارد.
نتایج پژوهش “وحید نوری با عنوان بررسی ارتباط عزت نفس با فرسودگی شغلی در پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مشهد نشان داد که ۶۰/۱ درصد واحدهای پژوهش عزت نفس متوسط داشته اند. در رابطه با فراوانی ابعاد سه گانه فرسودگی، ۵۳/۴ درصد افراد سطح متوسط تا بالای فراوانی فقدان موفقیت فردی را گزارش کردند. همچنین در مورد شدت ابعاد سه گانه، ۲۹/۴ درصد افراد سطوح متوسط تا بالای شدت تحلیل عاطفی، ۵۹/۵ درصد سطوح متوسط تا بالای شدت مسخ شخصیت و ۷۵/۳درصدسطوح متوسط تابالای شدت فقدان موفقیت فردی را داشته اند . نتایج آزمون همبستگی نیز نشان داد که بین عزت نفس و فراوانی تحلیل عاطفی ارتباط خطی معکوس معنی داری وجود دارد. همچنین بین عزت نفس و فراوانی مسخ شخصیت و شدت مسخ شخصیت ارتباط معکوس معنی داری وجود دارد. از طرفی بین عزت نفس و فراوانی فقدان موفقیت فردی و شدت فقدان موفقیت فردی ارتباط خطی مستقیم معنی داری وجود دارد. بنابراین پیشنهاد می شود که علل و عوامل فرسودگی موردبررسی دقیق تر قرار گرفته و توجه به عزت نفس و بکاربردن روش های ارتقاء بعنوان راهبردهای در پیشگیری و کاهش فرسودگی مدنظر باشد.
نتایج پژوهشی “مسعود لواسانی با موضوع بررسی رابطه رضایت شغلی ، عزت نفس و سلامت روانی مربیان مرکز پیش دبستانی تهران انجام گرفته و نمونه مورد مطالعه مشتمل بر ۳۵ نفر از مربیان زن مهدکودک شاغل در دانشگاه تهران میباشد.اجرای پرسشنامه عزت نفس نشان داد که به استثنای یک نفرسایر مربیان از عزت نفس متعادلی برخوردارند.نتایج مقیاس علائم روانی بیانگر آن بود که مربیان در مجموع از ناراحتی های روانی حاد یا شدید رنج نمی برند. اجرای پرسشنامه های رضایت شغلی حاکی از این بود که مربیان از شغل خود چندان رضایتی ندارند.نتایج پرسشنامه فرسودگی شغلی نشان داد که مربیان در ابعاد سه گانه فرسودگی شغلی یعنی خستگی عاطفی،مسخ شخصیت و عدم موفقیت فردی دارای نمرات بالایی هستند به عبارت دیگر اکثر آنها در شغل خود دچار فرسودگی شغلی شده اند.همچنین رابطه وضعیت تأهل (مجرد و متأهل) و سابقه کار(بالا و متوسط)مربیان بر میزان رضایت شغلی،فرسودگی شغلی عزت نفس و ابعاد نه گانه علائم روانی آنان بررسی شد،نتایج تفاوت معناداری را بین دو گروه مربیان مجرد و متأهل ، و مربیان با سابقه کار بالا و متوسط در همه مقیاس ها به استثنای جنبه عدم موفقیت فردی نشان نداد.
نتیجه تصویری درباره سلامت روانی
۵)اهمیت موضوع:
سازمان بنادرودریانوردی به عنوان یکی از سازمان های درآمد هزینه ایی کشور که در جهت خدمت رسانی به جامعه شکل گرفته در توسعه بنادرکشور نقش مهمی داشته و به همین دلیل موجب می شود که مدیران و کارکنان آن سازمان به عنوان نیروی انسانی ماهر و متخصص در این بخش عنصرکلیدی و نیازمند توجه و پژوهش هستند . با توجه به اثرات رضایت شغلی کارکنان در کارکرد یک سازمان لازم به نظر می رسد که سیاست گزاران و برنامه ریزان و مدیران سازمانها در تصمیم گیری های خود این عامل را مد نظر قرار دهند و برای این کار به طور طبیعی نیاز به اطلاعات است و این مهم جز از طریق پژوهش و تحقیق میسر نمی شود . بررسی رضایت شغلی کارکنان از سه جنبه حائز اهمیت است یکی جنبه فردی که به خود اعضا(کارکنان)برمیگردد، دوم از دید مدیران سازمان ودیگری در سطح کلان واز دید سیاست گزاران و برنامه ریزان می باشد .از جنبه فردی : این سطح از رضایت شغلی نشان می دهد که مدیران تا چه اندازه پاداش های درونی و بیرونی مورد انتظار خود را از انجام کارشان به دست می آورند .از جنبه مدیران : رضایت شغلی باعث بالا رفتن علاقه ، انگیزه ها ، قابلیت ها ،توانایی ها و خلاقیت های کارکنان ودر نتیجه باعث بهبود کیفیت کار آنان و تحقق اهداف سازمان می شود .از دید کلان برنامه ریزان و سیاست گزاران در سطح کلان : در این سطح اطلاعات حاصل از رضایت شغلی منجر به تصمیم گیری بهتر در برنامه ریزی ها می شود وعلاوه بر وجود رضایت شغلی درافراد،باعث تحولاتی ازجمله : افزایش خلاقیت و نوآوری ، افزایش میزان بازدهی سازمان ،افزاش سطح سلامت جسمی و روانی افراد سازمان میگردد با توجه به موارد فوق انجام تحقیقات حاضرضرورت دارد.( طاهره فیضی۱۳۸۰ص۶ )
۶)اهداف تحقیق:
هدف اصلی:
تعیین رابطه عزت نفس مدیران با رضایت شغلی کارکنان ستاد مرکزی سازمان بنادرودریانوردی
اهداف فرعی:
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
تعیین سطح عزت نفس مدیران ستاد مرکزی سازمان بنادر ودریانوردی
تعیین سطح رضایت شغلی کارکنان ستاد مرکزیسازمان بنادرودریانوردی
اولویت بندی ابعاد عزت نفس مدیران ستاد مرکزی سازمان بنادرودریانوردی
اولویت بندی ابعاد رضایت شغلی کارکنان ستادمرکزی سازمان بنادرودریانوردی
هدف کاربردی:
ارائه راهکار برای افزایش رضایت شغلی بابهره گیری ازعزت نفس مدیران ستادمرکزی سازمان بنادر ودریا نوردی
۷)چهارچوب نظری:
رضایت شغلی :
درجه ای ازخشنودی که کارمندازارضای نیازهای خود به وسیله شغلش تحصیل می کند.(ساعتچی۱۳۷۲
رضایت شغلی نوعی احساس فرد نسبت به شغلش است . به عبارت دیگر ، میزان کلی تاثیرات مثبتی که افراد نسبت به شغلشان دارند . (شفیع آبادی , ۱۳۷۱)
عزت نفس :
میزان ارزشی که فرد برای خود قائل است . . عزت نفس به چگونگی احساس فرد درباره ویژگی های مختلف خود مرتبط می شود (وگفیلد و کارپاتین ، ۱۹۹۱)
عزت نفس مدیران : ارزیابی مداوم شخص نسبت به ارزشمندی خودش (راجرز , ۱۳۶۹)
تعاریف عملیاتی :
عزت نفس نمره ای است که مدیران از پرسشنامه عزت نفس( آیزنک) به دست می آورند .
رضایت شغلی ، نمره ای است که کارکنان از پرسشنامه رضایت شغلی به دست می آورند .
۸)مدل تحقیق:
۹)فرضیات یا سوالات تحقیق:
فرضیه اصلی:
بین عزت نفس مدیران و رضایت شغلی کارکنان رابطه معنی دار وجود دارد.
فرضیه های فرعی:
بین عزت نفس مدیران وحقوق ودستمزد رابطه معنی دار وجود دارد.
بین عزت نفس مدیران وامنیت شغلی کارکنان رابطه معنی دار وجوددارد
بین عزت نفس مدیران وشرایط مساعد کار کارکنان رابطه معنی دار وجوددارد.
بین عزت نفس مدیران وفرصت پیشرفت کارکنان رابطه معنی دار وجوددارد.
بین عزت نفس مدیران وروابط شخصی کارکنان رابطه معنی دار وجوددارد.
بین عزت نفس مدیران واستعدادشخصی کارکنان رابطه معنی دار وجوددارد.
بین عزت نفس مدیران ورغبت به کار کارکنان رابطه معنی دار وجوددارد.
بین عزت نفس مدیران ومهارت کارکنان رابطه معنی دار وجوددارد.
بین عزت نفس مدیران وخستگی کارکنان رابطه معنی دار وجوددارد.
۱۰)روش تحقیق:
این تحقیق با توجه به اهداف آن که به دنبال بررسی رابطه عزت نفس مدیران و رضایت شغلی کارکنان است «کاربردی » بوده و بر اساس چگونگی بدست آوردن داده های مورد نیاز در زمره تحقیقات « توصیفی » (غیر آزمایشی) و از نوع تحقیق همبستگی قرار دارد .هدف روش همبستگی مطالعه حدود تغییرات یک یا چند متغیر با حدود تغیرات یک یا چند متغیر دیگر است.
۱۱)جامعه تحقیق:
الف:قلمرو مکانی: ستاد مرکزی سازمان بنادر و دریانوردی تهران
ب: // زمانی: بازه زمانی مربوط به داده های مورد استفاده دراین پژوهش از۱/۱/۸۸ تا ۲۹/۱۲/۹۲
ج: // موضوعی: محدوده موضوعی تحقیق حاضر،بررسی رابطه عزت نفس مدیران با رضایت شغلی کارکنان می باشد که زیر مجموعه تحقیقات رفتار سازمانی است .
۱۲)روش نمونه گیری و حجم نمونه: