۱ـ سیاست جنایی تقنینی ایران در زمینه جرم اعتیاد به مواد مخدر چیست؟
اعتیاد به مواد مخدر
۲ـ آیا ضرورت جرم زدایی در حیطه اعتیاد به مواد مخدر وجود دارد؟
ج) فرضیه های تحقیق
۱ـ به نظر میرسد سیاست حقوقی ایران با توجه به قانون مبارزه با مواد مخدر اصلاحی سال ۱۳۸۹ مبتنی بر درمان است.
۲ـ با توجه به نگاه بیمارگونه کشورهای اروپایی به معتادین، لذا ضرورت جرمزدایی در ایران وجود دارد.
د) اهداف و کاربردهای تحقیق
۱ـ تبیین سیاست جنایی تقنینی ایران در زمینه جرم اعتیاد
۲ـ اصلاح قوانین
۳ـ تطبیق سیاست حقوقی ایران با مفاد کنوانسیونهای بینالمللی
ه) روش تحقیق
این تحقیق کتابخانهای است و بر پایه توصیفی و تحلیلی است که به بررسی تحولات حقوقی جرم اعتیاد به مواد مخدر پرداخته است. تحقیق تحلیلی با هدف علتیابی و تحلیل روابط بین پدیدههای مختلف انجام می شود و در نهایت با تحلیل و ارزیابی آنها پیشنهاد مناسب ارائه می شود. در تحلیل محقق معمولاً به دنبال نقد موضوع تحقیق و کشف رابطه بین علت و معلول و رسیدن به پاسخ صحیح در تحلیل چرایی موضوع پژوهش میباشد.
روش گردآوری اطلاعات به شرح ذیل است :
۱ـ مطالعه کتابخانهای
۲ـ مراجعه به روزنامهها، مقالات، نشریات و مجلات حقوقی
ابزار گردآوری نیز شامل: گردآوری منابع، فیشبرداری و نکتهبرداری از آنها و استفاده از شبکه های جهانی اینترنت و وب سایتهای حقوق در بررسی منابع و مقالات موجود میباشد.
ز) سازماندهی تحقیق
در این تحقیق که سعی در بررسی حقوقی جرم اعتیاد با توجه به قانون اصلاحی قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۸۹ داریم. این تحقیق شامل دو بخش که هر بخش آن اختصاص به سه فصل دارد تنظیم و تهیه گردیده است. بخش اول به بررسی جرم اعتیاد و ارکان آن و تعاریف و مباحث آن و سیر تحولات تقنینی مواد مخدر و روانگردان اختصاص یافته است.
در بخش دوم نگارنده به بررسی حقوقی جرم اعتیاد با توجه به قانون اصلاحی سال ۱۳۸۹ پرداخته و ضمن بیان رویکرد قانون مذکور به جرم اعتیاد، عدم تطابق قوانین ایران با کنوانسیونها و موازین حقوق بشر را بیان کرده و در نهایت به نقد و بررسی نقاط قوت و ضعف قانون مذکور می پردازد.
بخش اول
جرم اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان
و ارکان آن
فصل اول : مفاهیم، تاریخچه، ویژگیهای مشترک مواد مخدر و روان گردان
مبحث اول : مفهوم اعتیاد به مواد مخدر
از اعتیاد به عنوان یکی از بزرگترین معضلات دنیای معاصر نام میبرند. اعتیاد به مواد مخدر از چنان ابعاد وسیع آسیبی برخوردار است که بیاغراق میتوان از آن به عنوان هیولای بزرگ بشری نام برد. متلاشی شدن شخصیت فردی، نابودی نهاد خانواده، افزایش انواع دیگر آسیبها و جرایم اجتماعی، کاهش بازدهی کاری و شغلی، افزودن بر افراد بیکار و سربار جامعه، اشغال تختهای بیمارستانی، کاهش نرخ بهداشت عمومی و دهها عارضه دیگر همگی وابستگی تام به میزان معتادان یک جامعه دارد.
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
در یک تعریف اجمالی از اعتیاد میتوان گفت: تمایل شدید جسمانی و روانی فرد به ادامه مصرف یک ماده که باعث تغییر در شرایط عادی وضعیت جسمانی، روانی و اجتماعی او میشود، اعتیاد نام دارد.
با این تعریف، به کسی که وابستگی جسمی و روانی به مواد مخدر دارد و ناگزیر است مصرف مشخصی از آن را بطور مستمر ادامه دهد، معتاد گویند.
پدیده اعتیاد به مواد مخدر و توجه به آن به عنوان یک معضل اجتماعی تقریباً پدیده نوظهوری است که از عمر آن شاید بیش از صد و پنجاه سال نمیگذرد. البته مصرف مواد مخدر و حتی عادت و نیز استعمال تفننی بدان، تاریخی طولانی دارد. لیکن از قرن نوزدهم به بعد است که به سبب تأثیر فراوان بر جنبه های متفاوت زندگی اجتماعی انسانها، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.
بنابراین مواد مخدر اعم از طبیعی و صنعتی به آن دسته از ترکیبات شیمیایی گفته می شود که مصرف آنها باعث دگرگونی در سطح هوشیاری مغز می شود.
گفتار اول : تعریف لغوی و حقوقی مواد مخدر و روانگردان
بند اول : تعریف لغوی
واژه مخدر در لغت اسم فاعل از مصدر تخدیر میباشد که دارای معانی متعددی میباشد. ریشه این کلمه «خدر» میباشد که معانی گوناگونی دارد: ۱ـ پردهای که برای کنیز در گوشه ای از خانه نصب می شود. ۲ـ سستی، گیجی و خماری. ۳ـ ضعف بینایی و سنگینی چشم.
«مواد مخدر به داروهایی اطلاق می شود که سبب بیحسی و رخوت و سستی میگردد بکار میرود و مصرف غالب آنها موجب اعتیاد و دوام استعمال مخدرها موجب بروز نوعی جنون و اختلات عصبی میگردد.»[۳]
در فرهنگ معین در معنای مواد مخدر[۴] آمده است: «داروهایی که استعمال آنها سبب بیحسی و بیحالی و تخدیر عمومی یا موضعی میگردد (مانند کوکائین، هروئین و غیره)، این داروها معمولاً موجب اعتیاد میشوند.»[۵]
در متون انگلیسی نیز، از لفظ “دراگ”[۶] استفاده می کنند، ولی باید توجه داشت که این لفظ مطلق است و اطلاق نیز اقتضای مشمول هر چیزی را دارد که داخل در این مفهوم قرار میگیرد و در مقابل این لفظ، معنی مضیقی نیز وجود دارد و اطلاق می شود به مادهای که اگر بلعیده شود، استنشاق شود یا به بدن تزریق گردد، ایجاد خواب آلودگی یا بیهوش مینماید.[۷]
بطور کلی باید گفت منظور از معنای بکار رفته برای واژه مواد مخدر، یک معنای عام و فراگیر میباشد و شامل تمام موادی می شود که مورد سوء مصرف واقع می شود و یا در ساخت این مواد به کار میرود و در جداول اصلاح شدۀ پیوست کنوانسیونهای ۱۹۶۱، ۱۹۷۱ و ۱۹۸۸ و مقررات مبارزه با مواد مخدر ایران آمده و به تبعیت از عنوان «هیأت کنترل بین المللی مواد مخدر» است که تمام مواد مورد سوء مصرف اعم از مواد مخدر، روانگردان و پیشسازها را کنترل می کند و محدود به مواد تخدیر کنندۀ افیونی که مخدر به معنای خاص است نمی باشد.[۸]
با توجه به آنچه بیان شد نهایتاً باید گفت مواد مخدر به کلیه مواد طبیعی و شیمیایی گفته می شود که اعتیادآور باشند، بطور کلی مواد مخدر به موادی اطلاق می شود که مصرف آن در انسان حالت غیر عادی ایجاد نماید. مواد مخدر به عنوان اصطلاحی که از سال ۱۳۳۸ ه.ش. در ادبیات حقوق ایران مورد استفاده قرار گرفته به تمامی موادی گفته می شود که بر انسان اثر گذاشته و وابستگی جسمی و روانی به وجود میآورد.[۹]
مواد روانگردان که اصطلاحاً از سه واژۀ ترکیبی، توصیفی و ترجمۀ فارسی و اصطلاح انگلیسی “ ”که در لغت نامهی بزرگ وبسترز،[۱۰] دایرِهالمعارفها و لغت نامههای تخصصی انگلیسی زبان، به «داروهای اثرگذار روی مغز» “ ” معنا شده است.[۱۱]
«مواد روانگردان» در بند ط مادۀ ۱ قانون الحاق به « کنوانسیون ۱۹۸۸ سازمان ملل متحد برای مقابله با قاچاقِِ مواد مخدر و روانگردان» که از قوانین داخلی کشور ما میباشد، به شرح زیر تعریف گردیده است:
«ط ـ داروهای روانگردان به معنای هرگونه مادۀ طبیعی و یا ترکیبی در جداول ۳،۲،۱ و۴ کنوانسیون داروهای روانگردان مصوب ۱۹۷۱ میباشد.» در بندهای ۱و۲ بند الف مادۀ ۲ قانون الحاق به کنوانسیون روانگردان اثرات زیر برای مواد روانگردان ذکر شده است:
«اعتیاد آور، تحریک و یا سست شدن سیستم عصبی مرکزی که منجر به توهم و یا اختلالاتی در کار کرد حرکتی یا افکار یا رفتار با درک یا خلق و خوی میگردد»[۱۲]
دکتر هاواردآبادینسکی[۱۳] مواد روانگردان و مخدر را اینگونه تعریف می نماید:«مادۀ روانگردان مادهای است که دستگاه عصبی مرکزی را تحت تأثیر قرار میدهد. مادۀ مخدر مادهای است که اثرات روانگردانی و تغییر خلق و خوی دارد»[۱۴]
بند دوم : تعریف حقوقی
اعتیاد از نظر حقوقی به دو دسته تقسیم می شود :
۱ـ اعتیاد مجاز : وابستگی و تداوم در مصرف مواد طبیعی یا مصنوعیای که به عنوان دارو شناخته شده و شامل بسیاری از مواد دارویی به ویژه آرامبخشها و خوابآورها میشوند. این مواد با تجویز پزشک و یا اغلب خودسرانه مصرف میگردند.
۲ـ اعتیاد غیرمجاز : وابستگی افراد به مصرف همیشگی مواد و بهرهگیری از عواملی که بنابر قوانین کشوری یا بینالمللی (شرعی و مدنی) غیرمجاز شناخته میشوند را اعتیاد غیرمجاز نامند. این امر نه تنها از نظر حقوقی جرم است بلکه از دیدگاه های مختلف پزشکی، بهداشتی، روانی، اجتماعی و… ناپسند است.
بند سوم : تعریف مواد مخدر و روانگردان از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی:
در تعریف اصطلاحی مواد مخدر، سازمان بهداشت جهانی ()[۱۵] در سال ۱۹۸۲ میلادی پیشنهاد نمود که دارو یا مادهی مخدر در مفهوم کلی، هر ماده یا ترکیبی از چند مادهی شیمیایی است که از جمله مواد مورد نیاز، برای بقای سالم انسان به شمار نرفته و مصرف آنها احتمال تغییر در کارکرد بیولوژیکی و حتی ساخت بیولوژیکی بدن را مطرح میسازد.[۱۶]
سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۹۰ میلادی تقسیم بندی ذیل را از مواد مخدر ارائه داده است:
الف ـ مواد مخدر : که خواب آلودگی، تسکین درد، ایجاد نقص در حرکات ارادی را به دنبال دارد مثل تریاک، هروئین، متادون و کدئین.
ب ـ مواد روان گردان : که موجب تغییر در احساس و ادراک و تفکر و اراده فرد می شود مانند ماری جوانا، ال. اس. دی.
ج ـ الکل و مشروبات مشابه آن مانند شراب.
د ـ دخانیات مثل توتون.
گفتار دوم : مفهوم جرایم مواد مخدر و روان گردان
از جمله اعمال و رفتارهایی که صدمات غیر قابل جبرانی به جوامع بشری وارد میسازد، ارتکاب جرایم مربوط به مواد مخدر و روانگردان است. نظر به اینکه کشور ما به لحاظ وضعیت جغرافیایی، اقتصادی و اجتماعی طی سالهای اخیر، در معرض آلودگی بیشتر به مواد مخدر و روانگردان قرار گرفته است که به شکلهای مختلفی بروز داشته است. در ذیل به مواردی اشاره خواهد شد.
عکس مرتبط با اقتصاد
بند اول : اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان
اعتیاد امروز برای اشاره به رفتارهای گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. برای نمونه اعتیاد به اینترنت، اعتیاد به تلویزیون، اعتیاد به خشونت و اعتیاد به مواد. سازمان بهداشت جهانی برای اینکه تعریف علمی از اعتیاد به مواد (که عمدهترین و مهمترین کاربرد این واژه را تشکیل میدهد) به دست دهد، توصیه می کند اصطلاح وابستگی دارویی به کار رود. دارو به هر مادهیی اطلاق می شود که چون وارد بدن شود یک یا چند کارکرد آن را تغییر دهد.
بر حسب این دیدگاه، اکثر فرآورده های گیاهی، حیوانی و صناعی دارو شناخته میشوند. اما همه داروها اعتیادآور نیستند. وابستگی دارویی بر حسب تعریف مشخص می شود، وابستگی جسمی، وابستگی روانی، و پدیده تحمل. انسان در اثر مصرف برخی مواد از نظر جسمی و روانی به آن وابسته می شود به نحوی که در اثر دستیابی به آن ماده و مصرف آن احساس آرامش و لذت (نشئه) می کند. در حالی که با نرسیدن آن ماده دچار احساس ناراحتی روانی و رنج جسمی (خماری) می شود. مواد مخدر مهمترین گروه مواد اعتیادآور را تشکیل میدهند. الکل و دخانیات نیز بخش دیگری از مواد اعتیادآور هستند.
در چند سال اخیر مواد محرک روانی که برخی از آنها به قرصهای شادی آور مصطلح شده اند نیز در کشور ما رواج یافته است. با این حال بسیاری از مواد که انسان با راحتی خیال مصرف می کند و گمان اعتیاد به آنها را نمیبرد نیز در زمره اعتیادآورها هستند. چای، قهوه و شکلات از این جمله هستند.
بند دوم : مفهوم و تعریف اعتیاد
اعتیاد در لغت به معنای خو گرفتن به چیزی است.[۱۷]
تعریف اعتیاد از تعریف معتاد جدا نیست و «معتاد به انسانی اطلاق می شود که از طرق مختلف (خوردن، تزریق، دود کشیدن و غیره) یک یا چند ماده از مواد مخدر را به طور مداوم مصرف می کند و در صورت قطع این عمل با مشکلات تنی، روانی و رفتاری به تنهایی و یا با هم روبرو میگردد».[۱۸]
منظور از اعتیاد در اینجا، اعتیاد داشتن به مصرف مواد مخدر و روانگردان، البته به معنای عام کلمه مخدر و روانگردان که تمام انواع مواد ممنوعه را شامل می شود، میباشد. با شروع جنگ جهانی اول، اعتیاد به مواد مخدر کاملاً شناخته شده و نامگذاری شده بود و حتی امکانات کم کردن مصرف مرفین در اجتماع وجود داشت، چون داروهایی ساخته شد که درد را بدون خطراعتیاد از بین میبرد. مشهورترین آنها آسپرین بود که در سال ۱۹۸۸ وارد بازار شد و به زودی جای شربت تریاک را گرفت.برای اعتیاد تعاریف متعددی ارائه شده و در بین اصطلاحات ارائه شده حداقل می توان از اصطلاح: اعتیاد، وابستگی، سوء مصرف، استفاده نابجا و عادت نام برد و در طبقه بندی بین المللی بیماری ها، اصطلاح « مصرف زیان بخش » نیز به کار برده شده است.[۱۹]
در سال ۱۹۵۰ توسط سازمان جهانی بهداشت تعریف نسبتاً جامع زیرتوسط کمیته متخصصان تشخیص مواد اعتیاد آورکه وابسته به سازمان بهداشت جهانی ارائه شد:
اعتیاد به مواد مخدر، مسمومیت حاد یا مزمنی است که مضر به حال شخص و اجتماع می باشد و به واسطه استعمال مکرر یک ماده طبیعی یا مصنوعی ایجاد می شود و مشخصات آن عبارت است از:
۱ـ احساس خوشی و تعادل موقت پس از استعمال.
۲ـ احتیاج شدید و غیر قابل مقاومت برای به دست آوردن و استعمال( خماری ).
۳ـ تمایل به ازدیاد مقدار استعمال مواد بر اثر تحمل سلولهای بدن به مقادیر معمولی.
۴-وابستگی به اثرات روانی و جسمانی ( بخصوص در مورد اعتیاد به مواد افیونی ) زیرا نرسیدن دارو به بدن، موجب بروز آثار محرومیت جسمانی و روانی توأم؛ و در مورد اندکی از مواد، وابستگی روانی می شود.
لازم به ذکر است، در منابع جدید علمی- کاربردی «ماده» به دارو ترجیح داده میشود و در درسنامههای پزشکی امروزی عموماً از اصطلاح «اختلال وابسته به مواد» نیز استفاده میکنند. در سال ۱۹۶۴ سازمان بهداشت جهانی «وابستگی داروئی» را به جای اعتیاد به کار برد. در اوایل دهه ۱۹۸۰، سازمان بهداشت جهانی وابستگی را به صورت «سندرمی» توصیف کرد که ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی وابستگی را در بر می گرفت. در هر حال، وابستگی به مواد مخدر یا اعتیاد با سه ویژگی مهم وابستگی جسمی، وابستگی روانی و تحمل مشخص میشود.[۲۰]
بند سوم : تعریف جرایم موادمخدر و روانگردان در ایران و اسناد بینالمللی
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 08:09:00 ق.ظ ]