ارزش گذاری نام تجاری با تعیین ارزش افزوده پس از مالیات و تنزیل آن با نرخی که نشان دهنده ریسک نام تجاری است صورت می پذیرد.
الگوی ارزش گذاری نام ونشان تجاری
داده های مالی
پیش بینی های مربوط به نام و نشان تجاری
داده های بازار
محرک های تقاضا
عوامل ریسک
تحلیل عامل بنا
ارزش افزوده اقتصادی
عکس مرتبط با اقتصاد
شاخص ارزش افزوده نام و نشان تجاری
ارزش نام و نشان تجاری
نرخ تنزیل
ارزش ویژه نام و نشان تجاری
(برد فلیک پیک،۱۹۹۹)
در (نمودار ۲) الگوی ارزش گذاری نام ونشان تجاری نشان داده شده است. اولین گام، شناسایی وتحلیل بازارهای مختلف نام تجاری است. گام دوم، برای شناسایی و پیش بینی درآمدها و عایدات ناشی از دارایی های نامشهود و نام تجاری می بایست تحلیلهای مالی صورت پذیرد. برای برآورد عملکرد مالی(براساس عایدات ناشی از نام تجاری پس از اختصاص سربار) می بایست ارزش افزوده اقتصادی محاسبه گردد. سپس می بایست نسبت کل مانده عایدات ناشی از نام تجاری به سایر داراییهای نامشهود بدست آید. پس از انجام تحلیل مالی و پس از اینکه محرکهای تقاضا در کسب و کار برندی شناسایی شد. می بایست میزان اثر گذاری نام تجاری بر هریک از این محرکها سنجیده شود. نام گذاری تجاری در تعیین درصد عایدات نامشهود ناشی از نام تجاری نقش مهمی دارد. برای بدست آوردن نرخ تنزیل مناسب نام تجاری که نشان دهنده ریسک عایدات آتی می باشد؛ می بایست نقاط قوت وضعف، نام تجاری شناسایی گردد. در نهایت، ارزش نام تجاری را می توان محاسبه کرد. ارزش نام تجاری، یک ارزش فعلی خالص[۷۲] از پیش بینی عایدات ناشی از نام تجاری است که با نرخ تنزیل مناسب، تنزیل شده است(شوئل وگیلتینون[۷۳]،۱۹۸۷: ۳۸).
مسایل زیادی در هنگام ارزش گذاری نام های تجاری وجود دارد که مدیران می بایست به آن توجه کنند. اولین مورد تأثیر پورت فولیو[۷۴] است. برخی از شرکت ها پورتفوی نام های تجاری خود را به دلایل مختلف گسترش دادهاند. ارزش نام های تجاری به صورت انفرادی مساوی ارزش نام های تجاری به صورت جمعی نیست.
روش ارزشگذاری یک پورت فوی از نام های تجاری آن است که نام تجاری درکاربرد فعلیاش ارزشگذاری شده و تأثیر نام تجاری نیز به آن اضافه گردد و نه اینکه به فضای بهینه یک نام تجاری وارد شد(فروزنده ،۱۶۴:۱۳۸۹).
دومین مورد، نام های تجاری کلان[۷۵] یا چتری[۷۶] است که سود را به واسطه ارتباط با شرکت دریافت میکنند(آکر، ۲۰۰۶: ۲۰۶).مشکل اصلی، تفکیک میزان سودی است که از نام تجاری محصول و از نام تجاری کلان ایجاد شده است.
مورد سوم، نقش رسانه است. ایجاد مجدد نام تجاری، برای شرکت ها مشکل بوده و هزینه حفظ و نگهداری نام های تجاری نیز رو به افزایش است. قسمتی از قدرت نام تجاری به میزان آگاهی بستگی داشته که تا اندازهای به واسطه رسانه ایجاد می گردد. یک رقیب در کالاهای عمومی چنین فشار هزینه ای ندارد.
مورد چهارم، ورود یک رقیب به بازار است که منجر به کاهش سهم بازار می گردد. در بیشتر مدلها، این امر با کاهش ارزش ویژه نام تجاری نشان داده میشود. با این حال میتوان استدلال کرد که مشتریانی که وفادار میمانند، اکنون ارزش بیشتری دارند. که این منجر به افزایش ارزش ویژه نام تجاری می شود.
پنجم اینکه،آکر، جزییات تأثیر پیشبرد فروش [۷۷]برارزش ویژه نام تجاری و اغواگری، بر سوءاستفاده کردن از نام تجاری را بیان می کند. بیشتر مدلها از فروشهای جاری استفاده میکنند.بیان ریاضی اغواگری، بالا بردن ارزش ویژه نام تجاری به وسیله تنزیل نام تجاری و بالا بردن درآمد است. با این حال این احتمال وجود دارد که این امر، ارزش ویژه نام تجاری رااز بین ببرد(فروزنده ،۱۶۵:۱۳۸۹).
ششم اینکه، در استفاده از روش های پژوهش بازاریابی ، باید اطمینان حاصل کرد که روش شناسی [۷۸]مورد استفاده در پژوهش، مطابق با استانداردهای علمی باشد. اندازههای نامناسب نمونه، سوگیری[۷۹] و خطاهای دیگر ممکن است بر محاسبات اثر گذارد(اسماعیل پور،۸۶:۱۳۸۹).
مدیریت نشان تجارتی
نشان تجارتی برای تشخیص محصول خاص و جایگاه آن به کار گرفته میشود. نشانها میتوانند نشاندهندۀ ویژگیهای محصول باشند. شخصیت محصول توسط نام تجاری محصول ساخته میشود. نام های تجاری قوی میتوانند تصویر / وجهه شرکت مادر باشند و پذیرش مشتریان را برای خرید محصولات جدید معرفی شده بالا میبرد. نشانها میتوانند باعث شوند که خرید برای مشتریان آسانتر شود. آنها مطمئن هستند که فروش محصولات به دلیل وجود نشان تجاری تکرار گردد. نشان تجاری میتواند این ضمانت را داشته باشد که کیفیت محصول خاص در طی زمان بدون تغییر باقی بماند. تصویر ذهنی نشان تجاری میتوانند برای رقیبان مختلف متفاوت باشند. در نهایت مقایسۀ قیمتها مسألهای به حساسیت کمتر است و تفاوتهای دیگری نیز در فرایند ارزیابی میتواند وارد شود. مشتریان به دنبال این هستند که اطمینان بیشتری داشته باشند و فروش نشان تجاری خاص تضمین گردد. نشانهای تجاری متمایز میتوانند در بازار توسعه یابند. انواع مختلفی از نشانهای تجاری بر این اساس طبقهبندی شدهاند. نشان تجاری کارخانه ها حاصل از محصولات کارخانه ها است. این موارد گاهی به عنوان نشانهای ملی نامیده میشوند. نشان معاملاتی توسط واسطه ها تعیین میشود(بنت و راندل[۸۰]،۲۰۰۶: ۱۹۹). در برخی موارد به آن نشان تجاری خاص نیز گفته میشود. خصوصیات نام های تجاری خوب: پیشنهادکننده مزایای محصولات میباشد. ساده و کوتاه است. به راحتی هجی میشود. به خوبی خوانده میشود و تلفظ میگردد. خواندن آن صدای مطلوبی دارد. متمایز و قابل حفظ کردن است. برای محصولات جدید اضافه شده در خط تولید مناسب هستند. به شکل قانونی میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. آشنا بودن نشان تجاری با تأکید بر نشان تجاری زمانی اتفاق میافتد که مشتریان به طور کامل نشان تجاری را بشناسند و هیچگونه جایگزینی را برای آن نیابند. کارکرد نشان تجاری به آن معناست که مشتریان هدف میتوانند یک نشان تجاری خاص را در میان دیگر محصولات بیابند. تشخیص نشان تجاری زمانی صورت میگیرد که مشتریان نام نشان تجاری خود را به یاد آورند. عدم تشخیص نشان تجاری به آن معناست که مشتریان نمیتوانند نام نشان تجاری را در ذهن خود نگه دارند. پس زدن نشان تجاری زمانی صورت میگیرد. که مشتریان آنرا به خوبی دریابند. اما نشان تجاری خاص خود را خریداری نکنند. بازاریان بیش از یک محصول را مورد توجه قرار میدهند. استراتژی نشانهای تجاری به کار گرفته میشود تا اینکه در محصولات مختلف به کار رود.گروه محصولات دارای نشان تجاری مناسبترین گروه هستند چرا که از نظر کیفیت قابل مقایسه با دیگر محصولات میباشند. نشانهای تجاری خاص در هر محصول زمانی خواهد بود که تنوع زیادی در نوع محصولات و کیفیت آن دیده میشود. محصولات تولیدی آنهایی هستند که نشان تجاری ندارند. محصولات میانی معمولاً محصولات بازاری با قیمت کم هستند که برای مشتریان هزینهای که برای آن صرف میشود کاملاً قابل توجه است. نشان تجاری تحت لیسانس: این نشان تجاری یک نام تجاری خاص است که دیگر فروشندگان برای خرید آن پول میپردازند. در این وضعیت فروشندگان دیگر اجازه دارند که از کارکرد این نشان تجاری خاص استفاده کنند. نشان تجاری ثبت شده نشان تجاری یا نام تجاری برای تشخیص محصولات از میان محصولات دیگر به کار گرفته میشود. نشان تجاری ثبت شده به طور قانونی حفاظت شده است و میتواند برای استفاده دیگر ان کاملاً انحصاری باشد(اسماعیل پور،۱۱۲:۱۳۸۹).
ابعاد ارزش ویژ ه ی برند:
ارزش برند به چگونگی استفاده شرکت از ارزش بالقوه ی کالا و خدماتش بستگی دارد که بهطور ذاتی به جایگاه یابی [۸۱] و تصویر ذهنی برند بستگی دارد جایگاه یابی محصول در ذهن مشتریان در ارتباط با موفقیت نهایی محصول حیاتی است و ایجاد یک تصویر ذهنی خوب می تواند یک دارایی غیر مشهود برای شرکت تلقی گردد، همانگونه که تصویر ذهنی ضعیف می تواند یک- بدهی [۸۲] بهشمار بیابد.[۸۳] علائم تجاری و کانالهای ارتباطی وفاداری یک مفهوم مهم در استراتژی بازاریا بی هستند و بگفته ی آکر وفاداری برند هسته ی مرکزی ارزش ویژه ی برند هست . وفاداری منجر می شود مشتریان در بین راه حلها کمتر در جستجوی اطلاعات باشند. سولومون در سال ۱۹۹۲ نشان داد که تصمیمات خرید برمبنای وفاداری ممکن است بصورت عادت درآید و این ممکن است نتیجه ی رضایت از برند جاری باشد . اساس مشتریان وفاداربرای یک سازمان در کاهش هزینه ها و انجام کسب و کار دارای مزیت خواهد بود(بنت و راندل[۸۴]،۲۰۰۶: ۲۰۱).
متغییر وابسته متغیر مستقل
نام ونشان شرکت ایران خودرو در بازار
کیفیت درک شده از نام ملی سمند
(آکر،۱۹۹۶: ۲۸)
۲-۱۰٫پیوند های ملی از نام ملی سمند بر نام ونشان شرکت ایران خودرو در بازار ( خودرو سمند)
نگرش عبارت است ازارزیابی ویاقضاوت (چه مثبت ،چه منفی )پایدار درباره اشیاء افراد ویا رویدادها.درنگرش ،ارزیابی نهفته است واین ارزیابی برروی قوۀ قضاوت وادراک شخص ،یادگیری و واکنش نسبت به دیگران وحتی برجهان بینی اثر میگذارد ،طبیعتاًنگرش های شخص دررفتار خریدوی نیز مؤثراست (اسماعیل پور،۱۱۴:۱۳۸۹).
عوامل روانی (روانشناختی )انتخاب ، خرید شخص تحت تأثیر چهارعاملی روانی عمده شامل انگیزش،درک،یادگیری ،باورهاوعقایدقرار می گیرد.(فروزنده:۲۷۳:۱۳۹۰).دراین پژوهش به بررسی ادراک ونگرش پرداخته است ادراک فرایندی است که ازطریق آن فرد محرک اطلاعات را از محیط گرفته و سازماندهی کرده وبه آن معنامی بخشد .به عبارت دیگر افراد،اطلاعاتی راکه می خواهند به آن توجه کنندانتخاب کرده آن راسازماندهی کرده وآنچه حس می شود رابه طریقه ای که برای آنها معنی دار باشد ،تعبیرمی کنند.افراد اطلاعات را به صورتی که متناسب با دانش ،اهداف وتجربیات آنها باشد تعبیر داده وسازماندهی مجدد می کنند.لذا رفتار افرادبه وسیله چگونگی درک آنها از محیط پیرامونشان مشخص ومعین می شود ونه با آنچه که واقعاًوجود دارد(شوئل وگیلتینون[۸۵]،۱۹۸۷: ۴۶).انسانهابه دلیل وجود فرآنیدشناختی توجه ،تحریف انتخابی وحفظ ونگهداری انتخابی ،ازمحرکهای مشابه برداشتها متفاوت دارند.(فروزنده ،۱۹۶:۱۳۸۹).
هویت نام تجاری تداعی است که از یک نام تجاری در ذهن مشتری نقش می بندد. تداعی یک نام تجاری در ذهن شامل هرچیزی است که به طور مستقیم یا غیر مستقیم با نام تجاری در ارتباط است. متداول ترین عوامل تداعی کننده به ویژگی های محصول یا امتیازاتی برای مشتری مربوط می باشند. علاوه بر آن نام های تجاری از طریق عوامل تداعی کننده دیگری مانند استفاده وکاربرد، طبقه محصول، سبک زندگی واحساسات، شخصیت، نماد، ومصرف کنندگان محصول در ذهن مشتری نقش می بندند(آکر، ۱۳۸۶: ۲۲).
کاپفرر[۸۶] هویت نام تجاری را در شش بعد درنظر می گیرد(کاپفرر، ۱۳۸۵: ۷۰-۶۳):
۱- پیکر: یک نام تجاری در وهله اول یک پیکر دارد که از ویژگیهای مستقل تشکیل شده است.که این ویژگیها می توانند قابل رویت، یعنی باذکر نام تجاری بی درنگ به ذهن آیند یا نهفته(ولی قابل تشخیص).
۲- شخصیت: هرنام تجاری، شخصیتی دارد و درطول زمان یک منش کسب می کند. اگر یک نام تجاری را با فردی همانندسازی کنیم، به تدریج تصویری از آن فرد می سازیم که درضمن از محصولات وخدمات حرف می زنند.
۳- فرهنگ: نام تجاری فرهنگ خود را داردکه هرمحصولی از آن مشتق می شود. محصول تجسم فیزیکی وناقل این فرهنگ می باشد. فرهنگ برنظامی از ارزشها دلالت دارد و یک منبع الهام وانرژی برای نام تجاری است.
۴- رابطه: یک نام تجاری یک رابطه است واغلب فرصت تبادلی غیرمشهود را بین افراد فراهم می آورد. این امر به ویژه در مورد نام های تجاری بخش خدمات بسیار صادق است.
۵- بازتابش: یک نام تجاری، تصویر یک مشتری را بازتاب می دهد. میان این بازتابش و هدف نام تجاری تفاوت وجود دارد. هدف، خریداران یااستفاده کنندگان بالقوه نام تجاری را توصیف می کند. بازتابش لزوما هدف نیست. بلکه تصویری است از آن هدف که نام تجاری به جامعه ارائه می کند. یعنی نوعی همانندسازی است.
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت tinoz.ir مراجعه کنید.
خودانگاره: خودانگاره مشتریان بعد ششم هویت را تشکیل میدهد. اگر بازتابش، آیینه بیرونی هدف باشد، خود انگاره، آیینه درونی خود هدف است. ما از طریق نگرش خود نسبت به نام های تجاری معین، نوعی رابطه درونی با خودمان برقرار می کنیم. به طورمثال وقتی مردی یکی از محصولات ورزشی را می خرد، اگرهم اهل ورزش نباشد، به طور درونی خود را عضوی از یک باشگاه ورزشی می بیند.
متغیر وابسته متغیر مستقل
نام و نشان شرکت ایران خودرو
پیوند های ملی از نام ملی سمند
(آکر،۱۹۹۶: ۲۸)
۲-۱۱٫دیگر داراییهای اختصاصی که از نام سمند بدست آمده بر نام ونشان شرکت ایران خودرو در بازار ( خودرو سمند)
امروزه ساخت برندهای قوی، بخاطر مزیتهای فوق العاده ای که ایجاد می کند، الویت بازاریابی بسیاری از سازمانها شده است. برندهای قوی برای یک شرکت هویتی را در بازار ایجاد میکند. در اندازه گیری ارزش کلی یک برند، محققان بازاریابی و پژوهشگران شروع به آزمایش مفهوم ارزش برند می کنند که به ارزش کلی که نام برند به تولیدکننده، خرده فروشها و مصرف کنندگان می آورد اطلاق می گردد. در سال ۱۹۸۹ انجمن علمی بازاریابی ارزش برند را اینگونه تعریف کرد: ارزش افزوده ای که بواسطه ی نام در بازار از طریق حاشیه ی سود بهتر یا سهم بازار برای محصول ایجاد می شود. که این ارزش افزوده به وسیله ی مشتریان و سایر اعضای کانال می تواند بهعنوان دارایی با توجه به مالی و مجموعه ای از روابط و رفتارهای مطلوب تلقی گردد تعریف فوق ارزش یک برند نتیجه ی ادراک مصرف کنندگان از برند هست که به وسیله ی عوامل زیادی تحت تأثیر قرار می گیرد. لذا افزایش ارزش یک برند شامل افزایش ادراک مصرف کنندگان از کیفیت کالایی هست که مصرف می کنند(یاسین و همکاران[۸۷]،۲۰۰۷: ۵۶).
ارزش ویژه ی یک برند بدون شناخت و آزمایش دقیق منابع آن قابل فهمیدن و شناخت نیست که این ارزش برند ریشه در دو منبع دارد:
۱- سطح تجربه ای که یک مصرف کننده از محصول دارد .
۲-تصویر ذهنی از برند
مصرف کنندگان تمایل دارند کالاهایی را مصرف کنند که با تصویر ذهنی آنها مشابه باشد و برای قضاوت درباره ی کیفیت محصول که از دو منبع درونی نظیر ویژگی های منحصربفرد محصول و بیرونی نظیر قیمت و کیفیت و تصویر ذهنی از برند استفاده می کنند. نقش تصور ذهنی از برند )هم برای مشتریان با تجربه و هم بی تجربه( دارای اهمیت خاصی هست چرا که آنها سعی می کنند تصویر ذهنی خودشان را با خرید کالایی که اعتقاد دارند با تصویر آنها همسانی زیادی دارد،تقویت کنند و این آنها را قادر می سازد تابین خود و محصول ارتباط برقرار کنند مشتریان تنها با قیمت و کیفیت درگیر نیستند، بلکه سایر عوامل همانند برندهای کشور تولیدکننده نیز موثر هستند. چرا که بسیاری از مصرف کنندگان از تصمیم گیریهای کلیشه ای در برند کشور تولیدکننده با ادراک آنها نسبت به کشور مطابق با made in… استفاده می کنند. بعبارت دیگر اگر برچسب شهر و یا بطور کلی کشور تولیدکننده تصویر مطلوبی داشته باشد عالی تلقی می شود در غیر اینصورت کالای خوبی بنظر نخواهد آمد . تصویری که مصرف کننده از شرکت مبدأ دارد در تعریف ناگاشیما اینگونه است : تصویر، شهرت و کلیشه ای که مردان کسب و کار و مصرف کنندگان به تولیدات کشور خاص دارند که این تصویر به وسیله ی متغیرهای زیادی از قبیل محصولات ارائه شده در سایر زمینه ها، شخصیت های ملی، سوابق اقتصادی و سیاسی، تاریخ و تمدن ایجاد میشود( یاسین و همکاران[۸۸]،۲۰۰۷: ۵۸).
تعریف نام و نشان تجاری
یک نام تجاری یک نام، اصطلاح، علامت، نشان یا طرح یا ترکیبی از اینهاست که برای شناسایی کالاها یا خدمات فروشنده یا گروهی از فروشندگان و متمایز کردن این کالاها و یا خدمات از کالاها یا خدمات رقبا به کار می رود .به طور خلاصه نام تجاری سبب شناسایی فروشنده یا سازنده می شود.نام تجاری می تواند یک نام، یک علامت، نشان و یا سمبل دیگری باشد. فروشنده براساس قانون علامت تجاری حق استفاده همیشگی از نام تجاری را در اختیار دارد. بدین ترتیب نام های تجاری جدای از دارایی هایی نظیر مجوز بهره برداری، حق طبع و… هستند که از مدت زمان اعتبار خاصی برخوردار هستند. یک نام تجاری تعهد دائمی یک فروشنده را برای ارائه مجموعه ای از ویژگی ها، مزایا و خدمات خاصی را به خریداران می رساند.بهترین نام های تجاری حاوی تضمین کیفیت اند. اما یک نام تجاری می تواند سمبل موارد پیچیده تری هم باشد مانند: ویژگی محصول، مزایای محصول، فرهنگ استفاده از محصول و شخصیت استفاده کننده از محصول.با توجه به رشد فراگیر اینترنت، بسیاری از نام های تجاری که فاقد ویژگی های ملموس هستند، ظهور کرده اند(خلقی،۱۳۹۰: ۷۴).
نام و نشان تجاری برای هر شرکت از اهمیت زیادی برخوردار است ایجاد وحفظ موقعیت مناسب آن در اذهان مشتریان یکی از اهداف مهم بازاریابان می باشد. مشتریان نام تجاری را می خرند نه یک کالا را به عبارتی نام و نشان تجاری چیزی است که مشتری می خرد و کالا چیزی است که در کارخانه تولید می شود . کالا به وسیله رقبا قابل تقلید است اما نام و نشان تجاری منحصر به فرد است.
مفهوم ارزش ویژه نام ونشان تجاری
نام های تجاری از نظر توان وارزشی که در بازار دارند، با هم متفاوتند. در یک سو نام های تجاری هستند که خریداران در بازار اصلا با آنها آشنایی ندارند و در سوی دیگر نام های تجاری هستند که خریداران نسبت به آنها آگاهی کامل دارند. ورای این، نام های تجاری با درجه مقبولیت بسیارزیاد قرارمی گیرند ونام هایی که خریداران برای خرید آنها مقاومتی از خود نشان نمی دهند.پس از این نام تجاری وجود دارد که رجحان نسبت به آنها زیاد است. سرانجام نام هایی وجود دارد که وفاداری نسبت به آن زیاد است(کاتلر، ۱۳۸۴: ۴۸۳). از نظر آکر[۸۹] ارزش ویژه نام ونشان تجاری[۹۰] عبارت است از مجموعه ای از داراییها ومهارت هایی که با نام ونشان تجاری در ارتباط است. به این ترتیب، با ایجاد ارزش از طریق یک محصول یا ارائه خدمات، ارزش شرکت یا مشتریان آن، اضافه یا از ارزش آنها کم می شود. داراییها ومهارتهایی که ارزش ویژه نام ونشان تجاری برمبنای آنها می باشد از موقعیتی به موقعیت دیگر متفاوت هستند. بااین وجود، آنها را می توان به چهار دسته تقسیم بندی کرد.که در (نمودار۱) نشان داده شده است(آکر، ۱۳۸۶: ۲۴۱).
الف) آگاهی نسبت به نام ونشان تجاری[۹۱]
آگاهی وشناخت نسبت به نام ونشان تجاری، اغلب امری بدیهی به نظر می رسد اما در واقع می تواند یک دارایی کلیدی و راهبردی باشد. در شرایط رقابتی بیرون کردن یک نام تجاری از موضع خود که به سطح بالایی از آگاهی وشناخت رسیده خیلی دشوار است. در برخی از صنایع که محصولات مشابهی تولید می کنند، آگاهی نسبت به نام ونشان تجاری، یک مزیت رقابتی پایدار ایجاد می کند. درابتدا آگاهی نسبت به یک نام ونشان تجاری، حس نزدیک وآشنایی را به وجود آورده ومشتریان حس آشنایی رادوست دارند. در مورد محصولات کم درگیر[۹۲] نیز می تواند فرایند تصمیم خرید را راحت تر کرده وبرارزیابی مشتریان تأثیرگذار باشد. دوم اینکه، آگاهی از نام ونشان تجاری می تواند نشانه ای از وجود تعهد، محتوا و ویژگی هایی باشد که می تواند برای خریداران کالاهای صنعتی گران قیمت وحتی خریداران کالاهای مصرفی بادوام، حایز اهمیت باشد. سوم اینکه، برتری یک نام تجاری تعیین خواهد کرد که آیا این نام تجاری در موقعیت های کلیدی فرایند خرید، کاربرد خواهد داشت یا خیر؟ ومورد آخر اینکه، قدرت نفوذ نام تجاری در جایی است که یک نام تجاری تنها نامی است که در بازار وجود دارد و به یک طبقه از محصول اشاره می کند که مشتریان آن را به یاد می آورند(آکر، ۱۳۸۶، ۲۴۳).
متغیر وابسته متغیر مستقل
داراییهای اختصاصی کسب شده
(آکر،۱۹۹۶: ۲۸)
نام و نشان شرکت ایران خودرو
(آکر،۱۹۹۶: ۲۸)
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 02:48:00 ب.ظ ]