اهمیت و ضرورت کاربردی:
– دستیابی به جایگاه مولفههای برنامه درسی پنهان موجود در مدارس بر مسئولیت پذیری دانش آموزان و اتخاذ تدابیری برای استفاده گروههایی چون معلمان، مدیران، متولیان آموزش و متخصصان برنامه درسی کشور
– برنامه ریزی در جهت ایجاد حس مسئولیت پذیری دانش آموزان در سایه بهرهمندی از امکانات حاصل از برنامه درسی پنهان موجود در مدارس
– فراهم کردن زمینهای برای آشنایی هر چه بیشتر معلمان با مولفههای برنامه درسی پنهان و نقش آن در مسئولیت پذیری دانش آموزان
۱-۳ هدف های تحقیق :
۱-۳-۱ هدف کلی :
بررسی نقش برنامه درسی پنهان بر مسئولیت پذیری دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرگیلانغرب از دیدگاه معلمان میباشد.
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید.
هدفهای جزئی:
تعیین نقش مولفه معلم از مولفههای برنامه درسی پنهان بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان.
تعیین نقش مولفه دانش آموز از مولفههای برنامه درسی پنهان بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان.
۳- تعیین نقش مولفه مکان فیزیکی از مولفههای برنامه درسی پنهان بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان.
۴- تعیین نقش مولفه روش تدریس از مولفههای برنامه درسی پنهان بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان.
۵- تعیین نقش مولفه قوانین و مقررات از مولفههای برنامه درسی پنهان بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان.
۶- تعیین نقش مولفه ارزشیابی ازمولفههای برنامه درسی پنهان بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان.
۱-۴ سؤالهای تحقیق :
۱-۴-۱سوالهای فرعی:
۱ – نقش معلم (به عنوان یکی از مولفههای برنامه درسی پنهان) بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان چگونه است؟
۲- نقش دانش آموز(به عنوان یکی از مولفههای برنامه درسی پنهان) بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان چگونه است؟
۳- نقش مکان فیزیکی(به عنوان یکی از مولفههای برنامه درسی پنهان) بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان چگونه است؟
۴- نقش روش تدریس به عنوان(به عنوان از مولفههای برنامه درسی پنهان) بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان چگونه است؟
۵-نقش قوانین و مقررات(به عنوان یکی از مولفههای برنامه درسی پنهان) بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان چگونه است؟
۶- نقش ارزشیابی(به عنوان یکی از مولفههای برنامه درسی پنهان) بر مسئولیت پذیری دانش آموزان متوسطه اول شهر گیلانغرب از دیدگاه معلمان چگونه است؟
۱-۵ تعریف نظری و عملیاتی مفاهیم تحقیق :
۱-۵-۱ تعاریف نظری
برنامه درسی پنهان[۶] : آیسبورک(۲۰۰۰) برنامه درسی پنهان متشکل از پیامهای ضمنی جو اجتماعی مراکز آموزشی که نوشته نشده، ولی توسط همه احساس می شود(سعیدی رضوانی و بینقی،۲۸:۱۳۸۰).
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی
مسئولیت: عبارت است از افزایش مقاومت فرد در برابر شرایط، تا به جای پیروی از فشارهای بیرونی از الزام های درونی تبعیت کند که احساس مسئولیت یا تکلیف نامیده می شود(باقری،۱۴۹:۱۳۹۰).
روش تدریس: مجموعه تدابیر منظمی که معلم برای رسیدن به اهداف با توجه به شرایط و امکانات اتخاذ می کند(شعبانی،۲۴۱:۱۳۸۳).
۱-۵-۲ تعاریف عملیاتی
برنامه درسی پنهان: در این پژوهش از میان مولفههای برنامه درسی پنهان نقش مولفههای معلم، دانش آموز، قوانین و مقررات[۷]، روش تدریس، مکان فیزیکی مدنظراست.
مسئولیت پذیری: در این پژوهش منظور از مسئولیت پذیری، نظمپذیری، قابلیت اعتماد، وظیفه شناسی، رعایت قوانین و مقررات، مشارکت در فعالیتها یاددهی یادگیری و گروهی میباشد.
فصل دوم:مبانی نظری و پیشینه تحقیق
۲- ۱ بخش اول : مبانی نظریبرنامه درسی پنهان
۲-۱-۱ مفهومشناسی برنامه درسی پنهان
آنچه را که طراحان و برنامه ریزان درسی برای رشد و تربیت فراگیرندگان طراحی و برنامه ریزی می کنند، «برنامه درسیرسمی»است. برنامه درسی به عنوان یکی از ستونهای الزامی سازه علومتربیتی نقش بیبدیلی در عمل کردهای تربیتی داشته است و حتی پا را از قلمرو رسمی بودن بیرون گذاشته، فرایندهای غیر رسمی را در بر گرفته است(تقی پور وغفاری،۳۴:۱۳۸۸). صاحبنظران، انواع متعددی برای مفهوم برنامه درسی، ارائه دادهاند برای نمونه، میتوان به نظر آیزنر[۸](۱۹۹۴) اشاره کرد که برنامه های همزمان اجرا شده در امکان آموزشی را به سه دسته برنامه رسمی، پنهان و پوچ تقسیم مینماید.
مفهوم برنامه درسی پنهان با الفاظ و عبارات گوناگونی همچون برنامه درسی غیرمدون، نهان، نامشهود، نانوشته، پیشبینینشده، نامرعی، نتایج غیرعلمی، محصولات یا نتایج فرعی، پس و نظام آموزش مدرسهای به کار برده شده است که هر کدام از این عبارات به جنبهای از برنامه درسی پنهان اشاره دارند. این عبارات مختلف، نشان دهنده توجه صاحبنظران مختلف به ابعاد گوناگون موضوع است(امینی و همکاران،۶۲:۱۳۹۰). برنامه درسی پنهان، مفهومی است که مانند برخی مفاهیم علومانسانی، درگیر تشتت آراء میباشد. صاحبنظران تعاریف متعدد و مختلف را برای مفهوم برنامه درسی پنهان، ذکر کرده اند که محور اصلی آنها، اشاره به این دارند که برنامه درسی پنهان، درجو مدرسه تجلی پیدا می کند و شامل ارزشها، نگرشها، باورها و سبکهای ارتباطی افراد در مدارس میباشد که دانش آموزان آنها را مستقل از مواد درسی میآموزند(علوی،عبدالهی،واحمدی،۳۸:۱۳۸۶).
اغلب تعاریف برنامه درسی پنهان را میتوان در دو دسته عمده، دستهبندی نمود؛ دسته اول، بر یکی از جنبه های برنامه درسی پنهان(شناختی[۹]، اجتماعی و فیزیکی) تاکید دارند؛ صاحبنظرانی(همچون جکسون،۱۹۶۸؛ بلوم۱۹۸۲؛ داگانی[۱۰]، ۲۰۰۹) که به بعد اجتماعی این برنامه توجه داشتند معتقد بودند برنامه
درسی پنهان به آموختههای دانش آموز از روابط، با سایر دانش آموزان، معلم و سایر اولیای مدرسه و نیز جو کلی مدرسه اشاره می کند. برخی دیگر از پژوهشگران(همچون گیلبرن[۱۱]،۱۹۹۲؛ شریفداریا،۲۰۱۰) معتقد بودند محتوا و تصاویر کتابهای درسی حاوی پیامهای ضمنی و مستتری است که گاهی این پیامها مخالف برنامه درسی رسمی است مانند برخوردهای کلیشهای و تبعیضنژادی. و صاحبنظرانی(همچون آیزنر، ۱۹۹۴؛ و وبر، ۲۰۰۹) به بعد فیزیکی این برنامه پرداختند(بیانفر و همکاران،۵۸:۱۳۹۰).
و دستهی دوم، با محوریت قصد شده بودن یا نبودن برنامه درسی پنهان، تعریف شده اند. دقت در تعاریف دسته اخیر، روشن میسازد که برخی صاحبنظران بر این باورند که برنامه درسی پنهان، تجارب و پیامدهای است که قصد نشده و غیرعمدی هستند و یا ناشی از محیط میباشد، مطالعات مربوط به پیآمدهای قصد نشده یا برنامهیدرسی پنهان تا حد زیادی مرهون نظرات پیشرفتگرایان خصوصاً دیویی و برخی از پیروان او، همچون کیلپاتریک میباشد (هلبوتیش[۱۲]،۱۹۹۴به نقل از علیخانی،۳۰:۱۳۸۸) یا برخی دیگر، این نظر را دارند که ممکن است این تجارب، از قبل قصد شده باشد اما در اسناد و برنامه درسی، به آن اشاره نشده و تصریح نشده[۱۳] باشد. با این وجود، همگی، بر این امر اذعان دارند که این پیامدها، در برنامه درسی رسمی، تصریح نمیشوند و به آنها هیچ اشارهای نمی شود( سبحانینژاد و امیری،۶۵:۱۳۹۱).
شکل۲-۱ نشان دهنده وجوه افتراق و وجه اشتراک نظر محققان در ارتباط با مفهوم برنامه درسی پنهان
قصد شده بودن
برنامه درسی پنهان
رکن مورد اختلاف
قصد نشده بودن
رکن مورد توافق
تصریح نشدن در برنامه درسی رسمی
از جمله صاحبنظرانی که بر« قصد شده بودن[۱۴]»، برنامه درسی پنهان معتقدند: کارنوی و ایلیچ و دیگر منتقدان سیاسی- اجتماعی، برنامه درسی پنهان را کاملاً هدفگذاری شده و عامدانه میدانند. سریو دگنایی(۲۰۰۹) مفهوم برنامه درسی پنهان، به سازماندهی آگاهانه و عمدی محیط، زندگی، برنامهها و خطمشیهای مدرسه به شیوهای که آنها اهداف مدرسه را محقق سازند، اشاره دارد(امیری،۱۳۹۱). اسکندری نیز معتقد است که برنامه درسی پنهان برنامهای قصد شده است که اگرچه قصد می شود، اما بیان نمیشود، ولی آثار آن در نظام آموزشی مورد انتظار است و نتایج آن از سوی نظام خواسته میشود(اسکندری ۱۳۸۶، میزگرد تخصصی بازشناسی مفهوم و کاربرد برنامه درسی پنهان).
از جمله صاحبنظرانی که بر «قصدنشده بودن[۱۵] » برنامه درسی پنهان تأکید دارند : مارتین(۱۹۷۶)، گوردن[۱۶](۱۹۸۲)، کونکی و کندانین[۱۷](۱۹۸۸)، برنتایج قصد نشده تأکید کرده اند. ژان مارتین میگوید، برنامه پنهان همان وضعیت یادگیری ناخواسته است(اسکندری،۲۸:۱۳۸۷). گوردن(۱۹۸۳) یادگیریهای برنامه درسی پنهان را عمدتاً نتایج قصدنشده یا ناآگاهانه و متأثر از محیط مدرسه میداند(علیخانی،۳۱:۱۳۸۸).
از جمله صاحبنظرانی که بر جنبه «تصریح نشده» برنامه درسی تأکید دارند: آسبروکس[۱۸](۲۰۰۰) برنامه درسی پنهان را متشکل از پیامهای ضمنی موجود در جو اجتماعی محیط آموزشی میداند که اگر چه نانوشته است، لیکن توسط همه احساس می شود(مهرام وهمکاران،۴:۱۳۸۴). آیسبورک[۱۹](۲۰۰۰) برنامه درسی پنهان متشکل از پیامهای ضمنی جو اجتماعی مراکز آموزشی که نوشته نشده، ولی توسط همه احساس می شود(سعیدی رضوانی و بینقی،۲۸:۱۳۸۰).
برنامه درسی پنهان به تدریس متن غیر رسمی و غیر ملموس نظام ارزشها، هنجارها و طرز برداشتها و جنبههای غیرآکادمیک مراکز آموزش عالی و جنبههای غیررسمی مراکز آموزش عالی که متأثر از کل نظام تربیتی به فلسفه حاکم، ساخت و بافت کلی جامعه باشد، اطلاق میشود(قورچیان،۵۳:۱۳۷۴). اسکلتون[۲۰](۱۹۹۷) برنامه درسی پنهان اشاره به جوی عاطفی و شرایطی نانوشته دارد که دارای بیشترین اثر بر ارزشها و عواطف مخاطبان یادگیری است(کاظمی و مهرام،۱۳۰:۱۳۸۹). از دیدگاه ردیش[۲۱] برنامهی درسی پنهان عبارت است از ارزش های ضمنی رفتارها و هنجارهایی که در نظام آموزشی وجود دارد اما به صراحت در اسناد رسمی، مکتوب بیان نشد(تقوائی یزدلی و همکاران،۱۵:۱۳۹۲).
به طور کلی شاید بتوان تفاوت نظر صاحبنظران را، این گونه توجیه کرد که برنامه درسی پنهان ممکن است دو حالت داشته باشد. در وجهی از آن معلم مواردی را قصد می کند و از آنها آگاه است اما دانش آموزان از آن آگاه نیستند. این حالت، تکوین فنی برنامه درسی پنهان را پوشش میدهد. در وجه دوم، معلم قصد ویژهای را دنبال نمی کند. دانش آموزان نیز از آنچه در حال رخ دادن است، آگاه نیستند اما یادگیری غیر قصد شدهای حاصل می شود که تکوین طبیعی برنامه درسی پنهان است(فصلنامه مطالعات برنامه درسی،۱۶۴:۱۳۸۷). با این وجود پورتلی، عمق پنهان بودن برنامه درسی را زمانی میداند که این برنامه از سوی معلم و دانش آموز، هر دو، کاملا قصد نشده وناشناخته باشد(ابراهیمیقوام،۲۲۱،۱۳۸۸).
از آنجا که در دایرهالمعارف برنامه درسی، هر تعریفی از برنامه درسی پنهان که به نوعی به « پنهان بودن» بخشی از عوامل یا نتایج یادگیری اشاره کند، تعریف صحیحی از برنامه درسی پنهان (والانس،۱۹۹۱به نقل از ابراهیمی قوام،۱۳۸۸)محسوب می شود، لذا پژوهش حاضر، در مبنا قرار دادن ایده اصلی این تعاریف برای پژوهش خود، همسو با نظر امیری که در راستای نظر سعیدی بوده و برنامه درسی پنهان را، تجارب و آموختههای تصریح نشدهای میداند که ممکن است قصد شده یا قصد نشده باشد. به عبارت دیگر، این پژوهش، برنامه درسی پنهان را از زاویه نگاه معلمان بر دانش آموزان بررسی کرده و آن چه را که از دید آنها پنهان است و در برنامه درسی، تصریح نشده است، مبنای بررسی قرار داده است.
۲-۱-۲ تاریخچه برنامه درسی پنهان
در چند دهه اخیر برنامه درسی پنهان نقش محوری و ویژهای را در مطالعات مربوط به برنامۀ درسی ایفا نموده است. در واقع برنامه درسی پنهان، مفهومی است که سالهاست پدید آمده و سهم قابل توجهی از ادراک محققان در مورد نظریه های تربیتی را به خود اختصاص داده است(امیری،۱۵:۱۳۹۱). این مفهوم، زمانی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفت که آنان متوجه شدند که مدارس بیش از آنچه مدعی هستند، به دانش آموزان میآموزاند(حدادعلوی،عبدالهی و احمدی،۳۸:۱۳۸۶). شکل گیری مفهوم مذکور، از طریق موج انتقاداتی که نسبت به برنامه درسی رسمی از دهه ۱۹۶۰ با دیدگاه های بحثانگیز ایوان ایلیچ در کتاب مدرسه زدایی از جامعه مطرح شد، وی معتقد است که تمامی قدرت مدرسه بر این اصل متکی است که آمورش مترادف با برنامه های درسی است، مدرسه هیچ آموزش دیگری رابه رسمیت نمیشناسد و به عنوان یک نهاد، انحصار و توزیع دانش را به خود اختصاص داده است و براساس این منطق مدرسه مجبور است هر نوع آموزشی را خارج از مدرسه انکار کند( ایزدی، شارعپور و قربانی،۱۱۰:۱۳۸۸).
پیش از طرح این انتقادات نیز، ردپایی از زمینه های شکل گیری مفهوم برنامه درسی پنهان دیده می شود که میتوان آن را در نظرات اندیشمندان پیشرفتگرا، جستجو کرد دیویی(۱۹۳۸)، در کتاب تجربه وتعلیم و تربیت خود، به یادگیریهای حاشیهای مدرسه اشاره کرده است و این را میتوان، تعبیری از برنامه های درسی پنهان دانست. میتوان اینگونه گفت که مطالعات برنامه درسی پنهان، تا حدود زیادی مرهون پیشرفتگرایان، خصوصا جان دیوئی و برخی از پیروان او همچون کیلپاتریک[۲۲]، میباشد، چرا که آنها توجه زیادی بر کارکردهای پنهان و کل تجاربی که در مدرسه حاصل می شود، داشتند. اما آغاز رسمی مطالعات و تحقیقات گسترده در زمینه برنامه درسی پنهان را می توان انتشار کتاب جکسون در۱۹۶۸ تحت عنوان «زندگی در کلاس درس»دانست (علیخانی و مهرمحمدی،۱۲۵:۱۳۸۴).
در واقع اگر چه نخستین بار کیلپاتریک در مقاله با عنوان «روش پروژه» مفهوم یادگیری ضمنی را به طور تلویحی در قلمرو برنامه درسی پنهان به کار برد و همچنین صاحب نظران متعدد در مورد برنامه درسی پنهان مطالبی را ارائه کردند، مع ذالک این فیلیپ جکسون بود که تحت عنوان« زندگی در کلاس درس» بار علمی واژه را بیان کرد(کریمی،۱۲۷:۱۳۹۱).
موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 02:55:00 ق.ظ ]