(۷۴-۲).
برای ذراتی که . هرچند که بدیهی است، در این حالت معادله فوق به میانجامد، که این نتیجه مربوط به حالت یک گاز ایدهآل در حجم است، که به بستگی ندارد. در عوض، معادله (۱۵) را برای یک مایع کروی سخت به صورت زیر میتوان نوشت:
(۷۵-۲)
که ضریب دوم ویریال مربوط به مایع کروی سخت در بسط عامل تراکمپذیری بر حسب کسر پکیدگی میباشد. اگر ما این ضریب را از معادله (۷۳-۲) بگیریم، ضریب دوم ویریال است و نتیجه (۷۱-۲) را میتوان فوراً از معادله (۷۵-۲) بدست آورد.
۹) در محدوده کلوئیدى[۴۳]، که مربوط به شرایط و است. معادله:
(۷۶-۲)
دقیقاً برقرار است [۴۱ و ۵۰]. در این بیان معادله حالت مایع خالص کروی سخت با شعاعهای میباشد و زمانی که و می شود نیز معادله فوق مصداق دارد. نتیجه (۷۶٫۲) مانند حالتی است که مایعی شامل کرههای سخت با شعاع با یک دیوار سخت در تماس باشند. در این حالت اگر چگالی متوسط ذرات با شعاع در توده مایع باشد، در این صورت چگالی ذرات در تماس با دیوار میباشد. مقدار تکانه، در واحد سطح در واحد زمان که توسط ذرات در برخورد به دیوار انتقال مییابد، که به آن فشار میگویند ، که فوراً با ضرب چگای تعداد در و استفاده از معادله (۷۶-۲) بدست می آید.
-۲-۵-۲ بیان تحلیلی برای مقادیر تماس تابع توزیع مربوط به مخلوط مایع کروی سخت
اجازه دهید چند معادله ارائه شده برای مخلوط دوتایی مایع افزایشی کروی سخت را مورد بررسی قرار دهیم تا مشخص شود که آیا این معادلات شرایط توافق ذکر شده را برآورده می کنند یا نه. برای اولین معادله حل نظریه معادله انتگرالی پرکوش-یویک[۴۴] را مد نظر قرار دهیم:
(۷۷-۲)
بطوری که:
(۷۸-۲)
همانگونه که ملاحظه می شود .
معادله ارائه شده دیگر نیز از نظریه SPT بدست می آید [۴۲]،
(۷۹-۲)
بابلیک نیز [۲۴] با اصلاح جزئی بیان SPT برای معادله تابع توزیع نقطه تماس جمله آخر را با ضریب تقلیل داد، که نتیجه آن به صورت زیر در آمد:
(۸۰-۲)
ما این نتیجه را بعنوان معادله BMCSL میشناسیم زیرا بطور مستقل از بابلیک، منصوری، کارناهان، اشتارلینگ و للاند [۴۳] نیز این معادله را بدست آوردند.
در عوض، معادله (۸۰-۲) هم تغییر یافته تا عملکرد آن بهبود یابد. به جای مطرح کردن یک فرمول متحدالشکل برای ، بیان های مختلف را برای آن مطرح کردیم، برای متناظر با کره های کوچکتر معادله (۸۰-۲) باقی میماند، در حالی که معادلات دیگر به صورت زیر تغییر می کند:
(۸۱-۲)
در حالی که ، و
(۸۲-۲)
سرانجام مدل ساده بیان شده [۵۴] برای مخلوط کرات سخت D بعدی را بررسی میکنیم. در این مدل توابع توزیع نقطه تماس از یک درونیابی خطی متناظر با مایع خالص شامل کرات سخت دارای شعاع از یک معادله حالت مناسب بدست آمده است و همانطور که قبلاً گفته شد، مقدار تابع توزیع در نقطه تماس برای ذرات نقطهای میباشند که در مخلوطی شامل کرات با کسر پکیدگی میباشد. و نتیجه این معادلات برای مخلوط سه بعدی از کرات سخت به صورت زیر بیان می شود:
(۸۳-۲)
که مقدار تابع توزیع در نفطه تماس برای مایع خالص شامل کرات سخت با کسر پکیدگی برابر با حالت مخلوط میباشد که آن را برای مثال میتوان از معادله حالت کارناهان-اشتارلینگ بدست آورد:
(۸۴-۲)
در میان معادله های ارائه شده برای ، تنها معادلهای که تمامی شرایط توافق را برآورده می کند معادله(۷۹-۲) SPT بیان شده در بخش قبل میباشد. دقت این بیان، زمانی که با نتایج شبیهسازی مقایسه شد، تنها تا حدود مناسبی تطبیق می کند، که در معادله حالت مطرح شده بیان شده است. سایر بیانها شرط (۷۶-۲) را برآورده نمیکنند. بعلاوه معادلات (۸۲-۲) و (۸۱-۲) شرایط (۱۰) و (۱۲) رانیز برآورده نمیکنند.
-۳-۵-۲ بهبود تابع توزیع تماس و معادله حالت با بهره گرفتن از شرایط توافق
در میان معادله های ارائه شده برای که در بخش قبل بررسی شد، تنها معادلهای که بیشترین دقت را در مقایسه با نتایج شبیه سازی دارد معاله BMCSL (80-2) است. بطوریکه معاله حالت حاصل از آن نیز دقیقتر است. به همین علت مناسبترین معادله برای تصحیح همین معادله است. شاید ساده ترین اصلاح، تغییر است به نحوی که شرط (۷۶-۲) را همراه با سایر شروط برآورده شده از قبل ارضا کند. این اصلاح را با اضافه نمودن یک جمه مناسب به میتوان انجام داد. هر چند که این تغییر دارای ارزش چندانی نیست، زیرا معادله (۸۰-۲) در مقایسه با داده های شبیه سازی نتایج خوبی برای و ایجاد می کند. به همین علت از دیدگاه عددی احتیاج به هیچ تغییری در این توابع نمی باشد. اما اعمال تغییرات برای تغییر بعضی از مشخصههای معادله (۸۰-۲) مناسب بنظر میرسد بعنوان مثال عملکرد میتوان بررسی کرد. معادله اخیر که توسط رابطه (۸۰-۲) داده شده، مقادیر را بسیار کمتر از شبیه سازی پیشبینی می کند و انحراف از مقدار شبیهسازی زمانی که کسر شعاعها و با افزایش کسر مولی ذره ۲ زیاد می شود.
بنابراین ، به معادله (۸۰-۲) جمله تک منظورهای را اضافه خواهیم کرد، به طوری که (i) مقدار با داده های شبیهسازی به توافق نزدیکتری برسد، طوری که مقادیر و از نظر عددی تقریباً بدون تغییر بماند؛ (ii) شرایط (۹)-(۱) نیز برآورده می شود؛ و (iii) برای حد مایع خالص، مقدار به معادله زیر کاهش مییابد:
(۸۵-۲)
که مقدار تماسی تابع توزیع مربوط به معادله CS (84-2) میباشد. قید آخر اجباری نمی باشد اما بسیار مناسب است زیرا معادله CS بسیار ساده و دقیق میباشد. توسط این قیود میتوان یک شکل تابعی مناسب برای جملهای که باید اضافه شود حدس زد:
(۸۶-۲)
بطوری که تابع دلتا کرونکر و و توابعی هستند که باید توسط شرایط توافق تعیین شوند، بطوریکه نتیجه آن به صورت و حاصل می شود. همچنین بیان نهایی برای توابع توزیع نقطه تماس به صورت زیر حاصل می شود:
(۸۷-۲)
(۸۸-۲)
و
(۸۹-۲)
در این حالت، معادله حالت بسادگی از معادلات (۸۷-۲) و (۸۸-۲) و (۸۹-۲) ، و نظریه ویریال (۶۰-۲) به شکل زیر بدست می آید:
(۹۰-۲)
که همانند معادله (۸۲٫۲) تعریف می شود. برای معادله حالت BMCSL داریم:
(۹۱-۲)
در این پژوهش نتایج معادلات (۹۰-۲) و (۹۱-۲) باهم و با شبیه سازی در حالات یکسان مقایسه شد [۵۵ و۵۶]. معادله حاصل شده با معادله BMCSL تفاوت بسیار کمی دارد اما معادله شامل تصحیح BS از دقت بهتری برخوردار است.
فصل سوم
کاربرد معادله حالت و روش های محاسباتی
فصل سوم- کاربرد معادله حالت و روش های محاسباتی
۳-۱- معادله حالت (EOS[45])
اجزاء مخلوط هر دو مولکول دو اتمی [۴۶] می باشند. پیچیدگیهای برهمکنش ها و اشکال هندسی دیمرها، استفاده از مدلهای نظری برای تحقیق راجع به خصوصیات مخلوط دوتایی را مشکل میسازد. سیستمهای واقعی از مخلوط این دو دیمر دارای کاربردهای عملی بسیاری هستند. در سالهای اخیر پیشرفتهای خوبی برای ترقی معادله حالت واقعی مایعات مخلوط جسم سخت مانند مایعات جسم سخت محدب [۴۷]HB انجام پذیرفته است.
محدودیت اعمال شده بر معادله حالت، HB این است که آن سهم ناشی از برهمکنشهای بلند برد و اثرات کوانتمی که برای سیستمی مانند مهم میباشد را دخالت نمیدهد. با احتساب جمله کوانتمی و سهم ناشی از برهمکنش بلند برد، عامل تراکم[۴۸] Z که به صورت زیر تعریف می شود:
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 04:14:00 ب.ظ ]