بالا بردن پیوستگی عاطفی در کارکنان و درگیر کردن بیشتر آنها با اهداف سازمان

بهبود شبکه های ارتباط اجتماعی در کار
تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی

 

مشارکت کارکنان در تصمیم گیری

ارزیابی عملکرد کارکنان به منظور ایجاد بازخورد کاری

تشریح اهداف و رسالت های سازمانی

حذف موانع کاری

تأکید بر جنبه هایی که موجب ارزش اجتماعی سازمان می شود

ایجاد سیستم های مناسب تشویق و تنبیه

حذف تبعیض ها و روابط نامناسب افراد در محیط کار

استقلال نسبی برای انجام وظایف
جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.

 

ایجاد زمینه مناسب برای ایجاد خلاقیت و نوآوری کارکنان (رنجبریان، ۱۳۷۵، ص ۱۴)

۱۲- غنی سازی شغلی
۱۳- اعطای تسهیلات
۱۴- محول کردن سطوح بالاتری از مسئولیت به افراد برای انجام شغل(استرون،۱۳۷۷، ص ۱۱۹)
۲-۲ بخش دوم: مباحث پژوهشی
از پژوهش های انجام شده در این زمینه در داخل و خارج از کشور می توان به پژوهش های زیر اشاره کرد:
۲-۲-۱ پژوهش های داخل کشور
بهنام کاویان (۱۳۸۴)، در مقاله ای تحت عنوان بررسی اخلاق کار در بخش دولتی و خصوصی کار کرده است که داده‌های مورد استفاده ازنمونه ای به حجم ۱۴۴۷۵ نفر که ۵۳۰۷ نفر دربخش خصوصی و۹۱۶۸ نفر دربخش دولتی مشغول به کار هستند گردآوری شده است این تحقیق نتیجه زیر را در پی داشت: “خصوصی‌سازی اگر چه قوانین و نظام حقوقی پس از اجرای خصوصی سازی تغییر می‌کند، اما به دلیل آنکه تغییرات، زیربنایی نیستند، تفاوت معناداری میان اخلاق کار پرسنل خصوصی ودولتی ایجاد نمی شود. در مورد مولفه های اخلاق کار مشاهده شد که خصوصی سازی برد و بعد اخلاق کاریعنی دلبستگی به کار و نیز جدیت درکار تاثیرگذار است، اما تاثیری بر ابعاد انسانی و مشارکتی اخلاق کار ندارد. در تبیین این موضوع میتوان گفت که خصوصی سازی باعث افزایش روحیه منفعت طلبی درافراد می گردد و آنها را به تلاش بیشتر در جهت خواسته‌های مادی هدایت می کند. به عبارت دیگر، خصوصی سازی ابعاد مادی اخلاق کار را افزایش می دهد اما تاثیری بر ابعاد معنوی اخلاق کار ندارد.
مقاله ای با عنوان نقش اخلاق کاری در ارتقای رفتار شهروندی سازمانی در بین کارکنان دانشگاه یزد ، که توسط محسن طاهری دمنه، دکتر سید محمود زنجیرچی و مجید نجاتیان قاسمیه (۱۳۹۰) صورت گرفته است یافته های زیر بدست امد: ” بررسی ارتباط بین اخلاق فردی و رفتار شهروندی سازمانی ارتباط و همبستگی وجود داشته و اخلاق فردی بالاتر منجر به درجات رفتار شهروندی بالاتر میشود. کارمندانی که اخلاق مدارترند ، کارآمدتر از دیگران هستند. یافته های از تقویت اخلاق مورد استفاده قرار گیرد. بدین منظور لازم است فرایند ویژه ای برای لحاظ نمودن اخلاق گرایی در نظام استخدام مد نظر قرار گرفته و متقاضیان از حیث اخلاقی بودن نیز در کنار سایر شرایط عمومی و اختصاصی بررسی شوند.”
دکتر علیرضا امیر کبیری و سهیلا داروئیان (۱۳۹۰) در مقاله ای دیگر با عنوان برداشتهای اخلاق حرفه ای مدیران در کسب و کارهای کوچک و متوسط که جامعه آماری انرا مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط در شهرک صنعتی شمس آباد تهران تشکیل دادند به نتایجی رسیدند. این پژوهش با بهره گرفتن از دو روش کتابخانه ای و پرسشنامه به مرحله اجرا در امده است و با توجه به روش نمونه گیری خوشه ای ،نمونه گیری صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان دهنده حداقل اگاهی مدیران در کسب و کارها از اصول اخلاق حرفه ای است. حال آنکه دنیای کسب و کار امروز با سرعتی شگرف در جهت اصول اخلاقی حرکت نموده و این امر حتی بعنوان یک مزیت رقابتی در سطح بین المللی مطرح میگردد. در کشور ما علی رغم وجود تاکیدات مذهبی و دینی در این زمینه و لزوم ورود به عرصه های جهانی اهمیت و اولویت اخلاقیات بیش از هر زمان دیگری احساس می گردد. با توجه به نتایج حاصل از تحقیق مشاهده گردید که در میان شاخه های مختلف صنعت با توجه به نوع عملکرد و فعالیت انها میتوان اصول مشخص و روشنی را برای هریک از شاخه های صنعت تدوین نمود که این امر می تواند با کمک متخصصان و مدیران و اصناف این صنایع صورت گیرد.
۲-۲-۲ پژوهش های خارج کشور
تحقیقی که به وسیله هافریتز و همکارانش (۱۹۹۹) صورت گرفت، به بررسی رابطه بین استانداردهای اخلاقی سازمان و تعهد سازمانی پرداختند. نتایج نشان داد که اجرای استانداردها ی اخلاقی به وسیله سازمان، طرفداری مدیران از این استانداردها و ارزش های اخلاقی در سازمان و گفتگوی همکاران با یکدیگر در مورد این استانداردها، جزء پیش بینی کنندگان مهم تعهد سازمانی هستند.
یوسف(۲۰۰۱) در تحقیقی بین ۴۲۵ کارمند مسلمان در چند سازمان در ادارات امارات متحده عربی انجام شده است این نتیجه حاصل شده است، که بین اخلاق کار و تعهد سازمانی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد: همچنین اخلاق کار با ابعاد رضایت شغلی رابطه معنی دار دارد.
Job Satisfaction - رضایت شغلی
اسچیکر (۲۰۰۱) تحقیقی در بین نمایندگان فروش صورت گرفته است، نشان داده شده است که ایجاد یک جو اخلاقی وابسته به قوانین و خط مشی های اخلاقی باعث رضایت شغلی و تعهد سازمانی بیشتر و در نتیجه پایین آمدن نرخ ترک شغل می شود.
اکپرا و وبن در سال(۲۰۰۸) تحقیقی با هدف بررسی تأثیر اخلاق کار بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی در کشور نیجریه انجام داده اند و نتیجه گرفته اند که رابطه معنا داری بین اخلاق کار سازمانی ، تعهد سازمانی و رضایت شغلی وجود دارد.
پتی جان و چارلز (۲۰۰۸)تحقیقی در یک موسسه بازرگانی بر روی قوای درک فروشنده از اصول اخلاق کار و رفتارهای مصرفی و روابط موجود میان این مشاهدات و رضایت شغلی فروشنده ها انجام انجام گرفته است ، این نتیجه عاید شده است که رابطه مثبتی بین ادراک فروشندگان از اخلاق کار و اصول اخلاقی کارفرمایشان و رضایت شغلی آنان وجود دارد.
۲-۳ چارچوب نظری تحقیق
این تحقیق به بررسی رابطه اخلاق کار مدیران و تعهد سازمانی کارکنان می پردازد و برای سنجش اخلاق کار از پرسشنامه گری گوری سی پتی (۱۹۹۰) استفاده شده است و شامل مولفه های علاقه به کار، پشتکار در کار،روابط انسانی در کار و مشارکت در کار است و از نظر صاحبنظران اخلاق کار بیان گر حد یا قدر و منزلتی است هر فرد برای کار باور دارد. و برای سنجش تعهد سازمانی از پرسشنامه آلن و می یر بهره گرفته شده و شامل مولفه های تعهد عاطفی، تعهد هنجاری و تعهد مستمر می باشد و از نظر وی تعهد سازمانی نوعی نگرش،احساس وابستگی و تعلق خاطر به سازمان است.تعهد سازمانی حالتی روانی است که بیانگر نوعی تمایل، نیاز و الزام به ادامه اشتغال در سازمان است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

موضوعات: بدون موضوع
[چهارشنبه 1400-01-25] [ 06:41:00 ق.ظ ]