بررسی تاثیر عوامل مختلف فیزیکو شیمیایی بر جوانهزنی بذرهای گیاهان ... | ... | |
اول
۱۰
۱۴۰۰
۱۴۰۰۰۰۰۰
۴-۵/۳
۷۵۰۰۰۰
۲۶۲۵۰۰۰۰
دوم
۳۵
۸۵۰
۲۹۷۵۰۰۰۰
۵/۶-۶
۶۵۰۰۰۰
۱۳۶۵۰۰۰۰۰
با توجه به دادههای موجود در جدول شماره ۱ و مقایسه میزان سود حاصله از فروش رزماری تولید شده در هکتار و فروش اسانس تولید شده به ازای هر هکتار تولید رزماری در صورتی که میزان هزینه تولید هر ۲ کیلو اسانس ۱۰۰۰۰۰ ریال در نظر گرفته شود سود حاصله از فروش اسانس ۷۵/۱ برابر فروش رزماری در هر هکتار در سال اول و ۲۳/۴ برابر در سال دوم میباشد. این در حالی است که بازاریابی و فروش محصول تولید شده به دلیل نبود برنامهریزی و روال مشخص با مشکلات عدیدهای روبرو بوده و به دلیل ورود بخش خصوصی و دلالان در عرصه واردات و صادرات این نوع محصولات، محصولات تولید شده با قیمت خیلی نازل از تولیدکنندگان خریداری میگردد. (آمارنامه کشاورزی، ۱۳۹۰) گیاه اسطوخودوس
تاریخچهاسطوخودوس گیاهی با نام علمی Lavandula officinalis و از تیره نعنائیان میباشد. گونههای مختلف اسطوخودوس گیاهانی چندساله و خشبی هستند. تاکنون حدود ۴۸ گونه متعلق به اسطوخودوس یا «لاواند» شناسایی شده است (مظفریان، ۱۳۹۰). اسطوخودوس فرانسوی (با گونههای اسپیکا، افیسینالیس و ورا همنام است)، گیاهی است مدیترانهای، منشاء آن جنوب اروپا گزارش شده است و در جنوب و مرکز ایتالیا، یونان، جنوب فرانسه و اسپانیا در خاکهای سبک شنی و در ارتفاعات ۱۷۰۰ متری از سطح دریا به طور خودرو میروید. این گیاه حقیقی (غیر دو رگ) است و بذر تولید میکند (آخوند زاده، ۱۳۷۹). گیاهشناسیاسطوخودوس فرانسوی گیاهی چند ساله و خشبی است. ریشه اصلی آن طویل و چوبی است و انشعابهای متراکم و فراوانی دارد و قادر به جذب رطوبت از اعماق ۳ تا ۴ متری زمین میباشد (آخوندزاده، ۱۳۷۹). ساقه ضخیم و قهوهای رنگ است. قسمت تحتانی ساقه انشعابهای فراوانی دارد و گیاه بسیار متراکم و انبوه به نظر میرسد. شکل ظاهری آن در گیاهان چند ساله شبیه به نیمکرهای است که قطر آن به ۸۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر میرسد. ارتفاع ساقه متفاوت است و به سن گیاه و شرایط اقلیمی محل رویش آن بستگی دارد طوری که شرایط متفاوت زیستی به خصوص درجه حرارت و رطوبت و مشخصات جنس زمین تغییرات محسوس و قابل توجهی را در گیاه مذکور به وجود آورده است که منجر به پیدایش دو فرم متمایز که یکی دارای عطر بیشتری است گردیده است. به طور کلی جنس زمین (خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، کودها و علفهای هرز) تاثیر بسزایی در کیفیت محصول ایفا میکند. ارتفاع گیاهان چند ساله به ۴۰ تا ۶۰ سانتیمتر میرسد. برگها به رنگ سبز تیره، نیزهای شکل و به طور متقابل روی ساقه قرار میگیرند. طول برگها ۳ تا ۵ و عرض آن ۰٫۲ تا ۰٫۵ سانتیمتر است (امیدبیگی، ۱۳۸۰). برگها پوشیده از کرک و حفرههای حاوی اسانس است. گلها در انتهای ساقههای گلدهنده به صورت خوشههای مجتمع قرار میگیرند. ساقههای گلدهنده در اسطوخودوس فرانسوی غیر منشعب است و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۴۰ سانتیمتر میباشد. گلها به رنگ آبی یا متمایل به بنفش است. برخی از گیاهان ممکن است گلهای سفید رنگ یا بور (قهوهای روشن) تولید کنند ولی اسانس این گیاهان کمیت و کیفیت نا مطلوبی دارند و ریشه اصلی این گیاه طویل و چوبی است و از انشعابهای متراکم و فراوانی برخوردار است. این ریشه قادر به جذب رطوبت از اعماق ۴ متری زمین است (امیدبیگی، ۱۳۸۰). میوه فندقه و به شکل تخم مرغ است. طول میوه ۱٫۸ تا ۲٫۲ میلی متر و رنگ آن قهوهای تیره و براق است. وزن هزار دانه ۰٫۸۵ تا ۱٫۱ گرم است. نیازهای اکولوژیکی اسطوخودوساسطوخودوس فرانسوی بومی ایران نیست ولی به طور تقریباً گستردهای برای استفاده دارویی و زینتی در کشورمان کشت میشود. اسطوخودوس از گیاهان مناطق خشک و نیمه خشک است. در طول رویش به تابش نور فراوان و هوای گرم و رطوبت کم نیاز دارد. در این شرایط عملکرد گل، اسانس و همچنین کیفیت اسانس افزایش مییابد. در این مورد تحقیقات نشان میدهد که مقدار و کیفیت اسانس با نور رابطه مستقیم دارد. کشت اسطوخودوس در مناطقی که نور کافی وجود نداشته باشد نه تنها از مقدار اسانس گلها کاسته میشود، بلکه سبب کاهش ترکیبات استری (لینالیل استات) آن میشود. در این مورد گیاهانی که در سایه کشت شدهاند اسانس و ترکیبات استری آن در مقایسه با گیاهان کشت شده در آفتاب به ترتیب ۵۵ و ۴۱ دصد کاهش نشان میدهد (صمصام شریعت، ۱۳۷۴). تناوب کاشتاسطوخودوس ۱۵ تا ۲۰ سال در یک منطقه باقی میماند. از این رو در زمینهایی که به کشت این گیاه اقدام میشود باید کاملاً آماده نمود. اسطوخودوس را باید با آن دسته از گیاهانی به تناوب کشت کرد که سبب گسترش علفهای هرز نشوند. ذرت، گیاه مناسبی برای تناوب کشت با اسطوخودوس است. چون اسطوخودوسهای جوان به علت کشتها حساس هستند، چنانچه قبل از کاشت برای مبارزه با علفهای هرز از مقادیر زیادی علفکش استفاده شده باشد، توصیه میشود به منظور خنثی شدن اثر علفکشها، زمین تا ۳ سال به صورت آیش باقی بماند سپس اسطوخودوس در آن کشت شود (عمویی، ۱۳۸۸). پس از برداشت اسطوخودوس زمین معمولاً از مواد و عناصر غذایی تهی است. بدین جهت پس از برداشت، گیاهانی را باید کشت کرد که نه تنها به مواد و عناصر غذایی فراوان نیاز نداشته باشند بلکه بر کیفیت خاک بیفزایند (عمویی، ۱۳۸۸). مواد و عناصر غذایی مورد نیازاگرچه اسطوخودوس در زمینهای فقیر میروید ولی در سطوح وسیع کشت باید از زمینهای غنی و حاصلخیز استفاده شود. از آنجایی که این گیاه ۱۵ تا ۲۰ سال در یک مکان باقی میماند، از این رو تمام نیازهای غذایی آن در این مدت باید توسط خاکی که در آن کشت میشود تأمین گردد. تحقیقات نشان میدهد برای تولید هر یک صد کیلوگرم گل، گیاهان ۸/۰ کیلوگرم ازت، ۲/۰ کیلوگرم اکسید فسفر و ۸/۰ کیلوگرم اکسید پتاس از خاک جذب میکنند. کودهای کاملاً پوسیده حیوانی نقش عمدهای در افزایش عملکرد دارد. از این رو توصیه میشود فصل پاییز هنگام آماده ساختن زمین، ۳۵ تا ۵۰ تن در هکتار کودهای حیوانی کاملاً پوسیده به زمین اضافه شود. همچنین در فصل پاییز باید ۷۰ تا ۸۰ کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر و ۱۰۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار اکسید پتاس به عنوان مقادیر پایه به خاک اضافه شود (صمصام شریعت، ۱۳۷۴). آمادهسازی خاکآمادهسازی زمین قبل از کاشت دارای اهمیت فوق العادهای است، زیرا اسطوخودوس یک گیاه چندساله میباشد و قرار است برای ۸ تا ۱۰ سال (گاهی اوقات تا ۲۰ سال) در یک مکان قرار بگیرد. آمادهسازی اولیه زمین شامل شخم زمین تا عمق ۴۰ سانتیمتری و همزمان با شخم زدن، افزودن ۳۵ تا ۵۰ تن در هکتار کود دامی پوسیده و کودهای شیمیایی میباشد. میزان اضافه کردن کود شیمیایی به آزمایشات خاک بستگی دارد ولی معمولاً ۷۰ تا ۸۰ کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر و ۱۰۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار اکسید پتاس به عنوان کود پایه به خاک افزوده میشود. اندکی قبل از کاشت عمل دیسک زدن و تسطیح زمین با ماله صورت میگیرد (عمویی، ۱۳۸۸). البته حدود ۱٫۵ تا ۲ ماه قبل از کشت نیز باید اقدام به افزودن کودهای شیمیایی مورد نیاز گیاه (مانند فسفر و پتاس) به خاک کرده و با شخم متوسطی آنها را به عمق ۱۸ تا ۲۰ سانتیمتر زمین منتقل نمود. اواخر زمستان پس از شکستن سلهها، جمع آوری سنگها و قلوه سنگها و تسطیح، زمین برای کاشت کاملاً آماده میشود (عمویی، ۱۳۸۸). سازگاریاسطوخودوس بسیار کم توقع است و در خاکهای فقیر و آهکی و کم آب به خوبی رشد میکند. این گیاه در خاکهایی با pH بیشتر از ۷ در خاکهای آهکی و سنگین (رسی) خوب رشد میکند. همچنین به نماتد مقاوم میباشد. باید توجه داشت که اسطوخودوس به شوری آب نیز تا حدی مقاوم است و میتوان آن را در نقاطی که دارای تشعشع شدید آفتاب است مانند حاشیه آسفالتها کشت نمود (عمویی، ۱۳۸۸). تاریخ و فواصل کاشتکاشت اسطوخودوس توسط بذر و از طریق رویشی امکانپذیر است. کاشت توسط بذر به روش غیرمستقیم انجام میگیرد و فصل پاییز (آذر) یا اوایل بهار (نیمه دوم اسفند) زمان مناسبی برای کشت بذر در خزانه هوای آزاد است. در این صورت فاصله مناسب ردیفهای کاشت از یکدیگر در سطح وسیع خزانه ۳۵ تا ۴۰ سانتیمتر و در سطح کوچک خزانه نیز ۱۵ تا ۲۹ سانتیمتر میباشد. اگر بذرها در فصل پاییز کشت شوند عمق مناسب کاشت بذر ۵/۰ تا ۱ سانتیمتر و اگر در فصل بهار کشت شوند ۱ تا ۵/۱ سانتیمتر میباشد. برای هر هکتار زمین به ۷ تا ۹ کیلوگرم بذر (با کیفیت مطلوب) نیاز است. اواخر شهریور تا اوایل مهرماه سال بعد زمانهای مناسبی برای انتقال نشاءها به زمین اصلی است و در مدت زمان مذکور ارتفاع گیاهان در خزانه به ۱۸ تا ۲۰ سانتیمتر میرسد. هنگام انتقال نشاءها به زمین اصلی ساقه آنها را باید از فاصله ۸ تا ۱۰ سانتیمتری سطح زمین هرس کرد. این عمل سبب تولید شاخههای متعدد میشود. توصیه میشود در هنگام انتقال نشاء به زمین اصلی، نشاءها از فاصله پنج سانتیمتری بالای یقه در خاک کشت شوند در ضمن برای هر هکتار زمین به ۲۰ هزار بوته نیاز است (امیدبیگی، ۱۳۸۰). روش کاشت (تکثیر)کاشت و تکثیر اسطوخودوس توسط بذر، یا از طریق رویشی صورت میگیرد. الف: کشت این گیاه توسط بذر به صورت غیرمستقیم (کشت در خزانه و سپس انتقال نشاءها به زمین اصلی) انجام میگیرد که در این روش بذور در فصل پاییز (آذرماه) یا در اوایل بهار (اواسط اسفندماه) در خزانههای آزاد در ردیفهایی با فاصله ۲۰ تا ۴۰ سانتیمتر در عمق یک سانتیمتر از یکدیگر کشت میشوند. در این روش در زمان مناسب بذرها در خزانهی هوای آزاد که بستر آن به همین منظور آماده شده است کشت میشود. چنانچه بذرها در فصل بهار کشت شوند به منظور افزایش قوه رویشی بذرها را باید برای مدتی در دمای ۱- تا ۲- درجه سانتیگراد قرار داد. پس از کشت انجام غلتک مناسبی سبب هماهنگی در رویش بذرها میشود. بذرهای کشت شده در فصل پاییز در اوایل بهار سبز میشوند (امیدبیگی، ۱۳۸۰).
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 06:27:00 ب.ظ ]
لینک ثابت
|