با توجه به مطالب عنوان شده در بالا سوال تحقیق را میتوان بدین صورت بیان نمود:
آیا نسبتهای مبتنی بر اقلام نقدی قابلیت پیش بینی بهتری از شرایط بحران مالی شرکتها ارائه میدهند یا نسبتهای مبتنی بر اقلام تعهدی و یا ترکیبی از آنها؟
لذا فرضیه های تحقیق به شرح زیر ارائه میشوند:
در شرایط بحران مالی شرکتها، ترکیبی از نسبتهای مالی مبتنی بر صورت جریان وجوه نقد و اقلام تعهدی بهتر از نسبتهای مالی صرفاً مبتنی بر اقلام تعهدی قادر به پیش بینی ورشکستگی میباشند.
در شرایط بحران مالی شرکتها، ترکیبی از نسبتهای مالی مبتنی به صورت جریان وجوه نقد و اقلام تعهدی بهتر از نسبتهای مالی صرفاَ مبتنی بر اقلام نقدی قادر به پیش بینی ورشکستگی میباشند.
در شرایط بحران مالی شرکتها، نسبتهای مالی مبتنی بر اقلام نقدی، قابلیت پیش بینی بیشتری نسبت به نسبتهای مالی مبتنی بر اقلام تعهدی، در دوره نهفتگی دارا میباشند.
۴-۱- اهداف اساسی تحقیق
از جهات مختلف پیش بینی در آستانه ورشکست قرار گرفتن یک شرکت مفید میباشد. از این رو لازم است پیش از اینکه شرکت رسماً اعلام وشکستگی نماید بتوانیم شرایط بحرانی آن را پیش بینی نمائیم. لذا لازم است ابزار و معیاری برای این پیش بینی داشته باشیم. بدین منظور مدلهای مختلف ارائه شده است. این مدلها، مدلهای بیور، آلتمن، شیراتا، اهلتون، زمیسکی، اسپیرینگیت، سی آی اسکور، فولمر، ژنتیک فرجزاده، ژنتیک مک کی، پس از انتشار خطا، بهینهسازی تجمعی ذرات و الگوریم ژنتیک میباشد.
هدف اصلی این تحقیق، پیش بینی درماندگی مالی شرکتها با بکارگیری نسبتهای مالی مبتنی بر اقلام تعهدی و اقلام نقدی و با بهره گرفتن از ابزار شبکه های عصبی مصنوعی است. در واقع با بهره گرفتن از روش تحقیق همبستگی و چندین متغیر پیش بینی (مستقل) سعی می شود متغیر ملاک (وابسته) تعیین شود.
جهت دانلود متن کامل پایان نامه به سایت azarim.ir مراجعه نمایید.
۵-۱- روش تحقیق
این تحقیق از از نوع همبستگی با بهره گرفتن از مدلهای شبکه عصبی برای پیش بینی میباشد و از نوع تحقیق کاربردی است.
جامعه آماری تحقیق شرکتهای سهامی پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است که از این جامعه ابتدا نمونه ای متشکل از دو گروه تحت عنوان شرکتهای مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت و شرکتهای عدم مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت انتخاب گردید. دوره زمانی تحقیق برای سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ انتخاب شده و بر اساس داده های سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۱ ورشکستگی شرکتها برای سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ پیش بینی شده است.
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
۱-۵-۱- روش جمعآوری اطلاعات
اطلاعات مورد نیاز شرکتهای ورشکسته و غیرورشکسته از طریق بانکهای اطلاعاتی تدبیرپرداز و رهآورد نوین و سایت رسمی بورس اوراق بهادار تهران گردآوری شده و آماده سازی داده ها، با بهره گرفتن از نرم افزار Excel 2007 و کدنویسی در نرمافزار [۱۱]VBA و تجزیه و تحلیل نهایی، توسط کدنویسی در نرمافزار MATLAB انجام شده است.
۲-۵-۱- قلمرو تحقیق
قلمرو زمانی این تحقیق محدوده زمانی سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ میباشد که به منظور تست مدل داده های مربوطه، از سال ۱۳۷۹ به بعد جمعآوری و مورد استفاده قرار گرفته است.
قلمرو مکانی این تحقیق شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. با توجه ملاحظات ذیل برخی از این شرکتها از جامعه آماری استثناء شده اند:
نوع فعالیت آنها تولیدی باشد؛
حداقل در ۵ سال متوالی از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۱ سهام آنها مورد معامله قرار گرفته باشد؛ و
اطلاعات مورد نیاز آنها در دسترس باشد.
قلمرو موضوعی تحقیق نیز، بررسی تاثیر اقلام تعهدی و اقلام نقدی در پیش بینی ورشکستگی شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران با بهره گرفتن از شبکه های عصبی مصنوعی میباشد.
۶-۱- خلاصه فصل اول
در این فصل ضمن بیان اهمیت موضوع ورشکستگی و آثار ناشی از آن، تصویری کلی از تحقیق پیش رو ارائه گردید و مراحل اصلی آن توضیح داده شد. شرایط محیط کسب و کار شرکتها در ایران، همچنین لزوم انجام تحقیق مناسب با چنین شرایطی توضیح داده شد. در ادامه با طرح فرضیه، اطلاعات مربوط به روششناسی پژوهش و تکنیک بهکار گرفتهشده برای طراحی مدل پیشبینی ورشکستگی مشخص گردید که با بهره گرفتن از روشهای متفاوت آموزش و بهینهسازی آن در فصول بعد انجام خواهد شد.
فصل دوم
مبانی نظری و پیشینه تحقیق
۱-۲- ورشکستگی
۱-۱-۲- مقدمه
در حال حاضر بنگاههای اقتصادی در محیطی بسیار متغیر و رقابتی فعالیت می کنند. تصمیم گیری مالی، از مهمترین موضوعها و مسائل و کارکردهای مدیریت مالی است. هدف از تهیه و ارائه اطلاعات مالی و حسابداری فراهم ساختن مبنای تصمیم گیری مالی و اقتصادی است. هر نوع تصمیم گیری نیازمند اطلاعات است. تصمیم گیری مالی فرایندی است که به انتخاب راهکار کارآمد و اثر بخش منتج خواهد شد.
عکس مرتبط با اقتصاد
رقابت روزافزون بنگاههای اقتصادی دستیابی به منابع را محدود و احتمال ورشکستگی را افزایش داده است. واکنش سریع و درست در مقابل شرایط بسیار متغیر بازار، در موقعیت بنگاه نقش بسزایی دارد. انتخاب راهکار مطلوب، مستلزم کسب اطلاعات، پردازش و تجزیه و تحلیل اطلاعات و استنتاج منطقی و مناسب از اطلاعات است که در ادبیات مالی تحت عنوان تحلیلگری مالی شناخته شده است. طبیعتأ هر چقدر اطلاعات و دانسته های ما نسبت به مسأله بیشتر باشد، تحلیل و نتیجه بدست آمده دقیقتر خواهد بود. ورشکستگی به عنوان مقولهای با اهمیت در مدیریت مالی تلقی می شود. یکی از راههایی که میتوان با بهره گرفتن از آن به بهره گیری مناسب از فرصتهای سرمایه گذاری و همچنین جلوگیری از به هدر رفتن منابع کمک کرد، پیش بینی درماندگی مالی یا ورشکستگی است. به این ترتیب که اولاً، با ارائه هشدارهای لازم میتوان شرکتها را نسبت به وقوع درماندگی مالی هوشیار کرد تا آن ها باتوجه به این هشدارها دست به اقدامات مقتضی بزنند و دوم اینکه، سرمایه گذاران فرصتهای مطلوب سرمایه گذاری را از فرصتهای نامطلوب تشخیص داده، منابعشان را در فرصتهای مناسب سرمایه گذاری کنند. از این رو بررسی علل پدیدآورنده ورشکستگی و ارزیابی آن از منظر مبانی مالی و حسابداری، تجزیه و تحلیل نسبتهای مالی و همچنین بررسی مدلهای رایج ورشکستگی بسیار حائز اهمیت است.
حسابداری
ورشکستگی آخرین مرحله از حیات اقتصادی شرکتها است و بر همه ذینفعان شرکت تاثیر میگذارد. بنابراین پیش بینی ورشکستگی از اهمیت برخوردار میباشد. با توسعه بازارهای پولی و مالی و متعاقب آن با حاکم شدن وضعیت رقابتی، بسیاری از شرکتها ورشکسته و از گردونه رقابت خارج میشوند. این امر موجبات نگرانی صاحبان سرمایه را فراهم نموده و برای اینکه از سوخت شدن اصل و فرع سرمایه خود جلوگیری نمایند به دنبال روشهایی هستند تا ورشکستگی شرکتها را پیش بینی نمایند. تحقیقات انجامشده قبلی نشان داده که شرکتها ورشکستگی خود را پنهان کرده و زمانی رسمأ اعلام ورشکستگی می کنند که در آن زمان تلاش برای جلوگیری از ورشکستگی بیهوده بوده و بسیار دیر است. بر این اساس یکی از اولین تحقیقاتی که در زمینه شرایط مالی شرکتها انجام شده این بوده است که آیا میتوان زمان ورشکستگی شرکتها را قبل از وقوع و اعلام رسمی تشخیص داد؟
تاکنون روشهای متعددی به منظور پیش بینی ورشکستگی ارائه شده است. گرچه بررسی تجربی چندین نسخه از این مدلهای تعیین ورشکستگی، ادبیات موضوعی را غنی نموده است، مهمترین مسأله این است که ورشکستگی تنها نتیجه ممکن درماندگی مالی میباشد (پیندادو و رُدریگز[۱۲]، ۲۰۰۵). به علاوه تمرکز روی شرکتهای ورشکسته ممکن است منجر به قضاوت جانبدارانه شود؛ چرا که همه شرکتهای ورشکسته خصوصیاتی مشترک دارند، که برخی از آنها چندین سال قبل از ورشکستگی ظاهر میشوند ( وارد و فوستر[۱۳]، ۱۹۹۷).
مجامع تحقیقاتی و دانشگاهی در ابداع مدلهایی برای تصمیم گیری و پیش بینی ورشکستگی کوششهای فراوانی انجام دادهاند که استفاده از نسبتهای مالی و تجزیه و تحلیل ریسک بازار برای پیش بینی ورشکستگی شرکتها از نتایج این تحقیقها میباشند. لذا یافتن روشهایی برای پیش بینی ورشکستگی دارای اهمیت زیادی میباشد و ابزار مورد نیاز برای این پیشبینی، اطلاعات میباشد که مهمترین آنها اطلاعات حسابداری است.
نقش اطلاعات حسابداری و نسبتهای مالی مشتق از آن، در تمایز بین شرکتهای دارای بحران مالی و شرکتهای فاقد بحران مالی، یکی از موضوعات بحث برانگیز در دهههای اخیر بوده است. با توجه به تورم موجود در کشور و علم به این نکته که اقلام ترازنامه و صورت سود و زیان ایستا هستند و در ایران نیز، صورتهای مالی مبتنی بر ارزشهای جاری تهیه نمیگردد به نظر میرسد که اتکای بیش از حد به پیشبینیهایی که با توجه به اطلاعات تاریخی این صورتهای مالی تهیه میگردد، ساده انگارانه باشد. زیرا نکته مهم در بحث ورشکستگی میزان نقدینگی و توان بازپرداخت بدهیها است.
هنگامی که شرکت توان بازپرداخت بدهیهایش را نداشته باشد اصطلاحاً ورشکسته خوانده می شود و توان بازپرداخت بدهیها رابطه مستقیم با نقدینگی و انعطافپذیری مالی دارد. بنابراین میتوان گفت زمانی که بحث تحلیل نقدینگی مطرح می شود، اطلاعات صورت جریان وجوه نقد به اندازه اقلام ترازنامه و صورت سود و زیان و یا حتی بیشتر از آن حائز اهمیت میباشند. بنابراین جهت پیش بینی ورشکستگی شرکتها علاوه بر اقلام تعهدی، اقلام نقدی نیز بایستی مد نظر قرار گیرند.
با بهره گرفتن از ارقام صورت جریان وجوه نقد میتوان نسبتهایی را تهیه نمود که در زمینه تحلیل اطلاعات مربوط، برای استفادهکنندگان از این صورت کارآمد باشد و در صورتی که نسبتهای صورت جریان وجوه نقد همراه با نسبتهای صورت سود و زیان و ترازنامه استفاده شوند، میتوانند استفادهکنندهگان را در شناخت دقیقتر وضعیت نقدینگی واحدهای انتفاعی یاری دهند.
در این فصل به بررسی تحقیقات مهم انجام شده در زمینه پیش بینی ورشکستگی میپردازیم و به تعاریف ورشکستگی از جنبه های حقوقی، اقتصادی و مالی خواهیم پرداخت و علل ورشکستگی شرکتها، شاخص های نشاندهنده ورشکستگی، مراحل ورشکستگی و معیار سنجش شرکتهای ورشکسته از غیر ورشکسته را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
۲-۱-۲- تعریف ورشکستگی[۱۴]
در ادبیات مالی واژههای غیرمتمایزی برای ورشکستگی وجود دارد. برخی از این واژهها عبارتند از:
وضع نامطلوب مالی؛
شکست؛
عدم موفقیت واحدتجاری؛
وخامت؛
ورشکستگی؛ و
عدم قدرت پرداخت دیون و غیره.
البته تعاریف متعددی درباره ورشکستگی وجود دارد که در اینجا به چند نمونه آن اشاره میکنیم:
ورشکستگی به طور کلی به معنای کمبود، ناتوانی و یا عدم کفایت است (واردنتوب، ۲۰۰۹)[۱۵].
در زبان لاتین وقتی صحبت از کمبود معنویت[۱۶] و یا ناتوانی فکری[۱۷] میشود از واژه ورشکستگی استفاده میگردد.
در فرهنگ وبستر[۱۸] « شکست» چنین تعریف شده است: “توصیف یا حقیقت نداشتن یا عدم کفایت وجوه در کوتاه مدت”.
بر اساس اطلاعات موجود در فرهنگ وبستر واژه لاتین ورشکستگی به قرن ۱۵ میلادی بر میگردد و ریشه آن از دو عبارت ایتالیاییBanca” “به معنای منطقه یا بخش محافظتشده و Rotta” “به معنای شکسته، تشکیل شده است و نشاندهنده حالت خروج از وضعیت مصون و محافظتشده است.
تعاریف دیگر ورشکستگی به شرح زیر است:
شرایطی که در آن امکان عمل به تعهدات مالی وجود ندارد و یا با دشواری تعهدات ایفا میشوند (وو[۱۹] و همکاران، ۲۰۰۸).
– یکی از اولین محققان در زمینه ورشکستگی بیور[۲۰] در سال ۱۹۶۶ است. او واژه ورشکستگی را عدم توانایی شرکت در پرداخت تعهدات در زمان سررسید میداند و بیان میکند ورشکستگی یک شرکت وقتی رخ میدهد که یکی از اتفاقات زیر رخ دهد:
– از حساب بانکی شرکت اضافه برداشت صورت گیرد.
– سود سهام ممتاز پرداخت نشود.
– بهره مربوط به اوراق قرضه پردداخت نگردد.
– دادگاه رسما برای شرکت اعلام ورشکستگی نماید.
– برخلاف نظر او آلتمن[۲۱] در سال ۱۹۶۸ ورشکستگی را فقط در زمان اعلام ورشکستگی قانونی، معتبر میداند و سایر موارد را ورشکستگی تلقی نمیکند.