۳-۲-۱) کلیات
همانطور که در فصل ۱اشاره شد پیرازول ها در طبیعت نادر هستند ولی مشتقات این حلقه هتروسیکلی طیف گسترده ای خواص بیولوژیکی ودارویی مهم از جمله ضد التهاب، ضد تب ، ضد میکروبی، آرام بخش، خواب آور ، و ضد انعقاد می باشند، بسیاری از مشتقات پیرازول خاصیت ضد سرطان هم نشان می دهند بنابراین دراین پایان نامه سنتز ترکیبات اسپیرودارای هسته پیرازولی ارائه شده است . این استراتژی سنتزی دو مرحله ای است که مرحله نخست آن شامل سنتز ۵و۶ دی هیدرو پیرولو]۳، ۲، ۱-۳، ۲، ۱-[ij کینولین-۱و۲(H4)-دی اون
در این تحقیق برای تهیه پیش ماده مورد نظر از ۴،۳،۲،۱-تترا هیدرو کینولین و اگزالیل کلراید استفاده شد که روش کار در زیر بطور کامل آورده شده است
۳-۲-۲-۱) سنتز ۲-(۳و۴-دی هیدرو کینولین-۱(H2)-ایل)-۲-اکسو استیل کلراید
به محلولی از ۱، ۲، ۳، ۴-تترا هیدرو کینولین در حلال بنزن به آرامی اگزالیل کلراید اضافه شد. مخلوط به مدت ۲ ساعت در دمای اتاق به هم زده شد. در انتها بعد از تبخیر حلال حد واسط مورد نظر بدست آمد.(شمای۳-۱۱)
شمای۳-۱۱
حذف پیک آمینی و ظهور پیک کربونیل آسیلی و آمیدی در طیف IR نشان از تولید حد واسط ۲-(۳و۴-دی هیدرو کینولین-۱(H2)-ایل)-۲-اکسو استیل کلراید میباشد.
۳-۲-۲-۲) سنتز ۵و۶ -دی هیدرو H1-پیرولو]۳، ۲، ۱-[ij کینولین-۱و۲(H4)-دی اون
واکنش ۲-(۳و۴-دی هیدرو کینولین-۱(H2)-ایل)-۲-اکسو استیل کلراید با آلومینیم کلراید در حلال دیکلرومتان تولید پیرولوکینولین مورد نظر را به صورت بلور های قرمز رنگ با نقطه ذوب ۰C197و راندمان ۸۵% کرد.(شمای۳-۱۲)
شمای۳-۱۲
طیف FT-IR باند جذبی گروه های کربونیل آمیدی و کتونی را در ۱ cm -۱۷۳۱نشان میدهد.
طیف ۱H-NMRاین ترکیب شامل یک چند خطی در محدوده ppm 09/2-02/2 برای دو هیدروژن آلیفاتیک، یک سه خطی در ppm8/2=δ با Hz6J= برای دو هیدروژن آلیفاتیک، یک سه خطی در ppm8/3=δ با Hz6J= برای دو هیدروژن آلیفاتیک، یک سه خطی درppm7=δ با Hz5/7 J=برای یک هیدروژن آروماتیک، یک دو خطی در محدوده ppm33/7=δ با Hz5/7 J=برای یک هیدروژن آروماتیک، یک دو خطی در محدوده ppm4/7= δبا Hz5/7J= برای یک هیدروژن آروماتیک میباشد.
۳-۲-۳) روش کلی سنتز ترکیبات اسپیرو
این سری از ترکیبات ، از واکنش۵، ۶ -دی هیدرو H1- پیرولو]۳، ۲، ۱-[ij کینولین-۱و۲(H4)- دی اون، استوفنون وهیدازین هیدرات در حضور کاتالیست تری اتیل آمین در حلال اتانول واسید استیک حاصل می شوند.
شمای۳-۱۳
۳-۲-۴) مکانیسم کلی سنتز ترکیبات اسپیرو
سنتز این ترکیبات شامل سه مرحله است ابتدا در حضور تری اتیل آمین هیدروژن های اسیدی استوفنون با حمله نوکلئوفیلی طی واکنش تراکم آلدولی به گروه کربونیل۵و۶ -دی هیدرو H1-پیرولو]۳، ۲، ۱-[ij کینولین-۱و۲(H4)-دی اون هیدروکسیل آزاد می شود و سپس در محیط اسیدی( اسید استیک و HCl غلیظ ) وحذف آب یک ترکیب آلفا –بتا غیر اشباع حاصل می شود در مرحله بعد با بهره گرفتن از هیدرازین هیدرات طی واکنش افزایش مایکل و تراکم آلدولی ودر نهایت حلقه زایی ترکیب اسپیرو سنتز می شود.
شمای ۳-۱۴
۳-۲-۵) شناسایی ترکیبات اسپیرو
ساختار محصولات سنتز شده در این بخش با بهره گرفتن از تکنیکهایIR، ۱H-NMRو۱۳C-NMR شناسایی و اثبات شدهاست.
۳-۲-۵-۱) ۵-فنیل -۲،۴،۵’،۶’-تترا هیدرو-’H2،’H4-اسپیرو ]پیرازول-۱،۳’- پیرولو۳]،۲،۱-۳،۲،۱-[ij کینولین-۱و۲(H4)-دی اون و استوفنون در حضور مقدار کاتالیزوری تری اتیل آمین در حلال در دمای محیط به مدت۲ساعت هم زده شد سپس رسوب حاصل ا در حلال اسید استیک به مدت۵ ساعت رفلاکس شد وحدواسط مورد نظر که یک ترکیب آلفا – بتا غیر اشباع می باشد بدست آمد وبا مقدار مازاد هیدازین هیدرات وارد واکنش شد ومحصول در مدت ۶ ساعت به صورت رسوب های سفید با نقطه ذوب ℃۱۸۸ وراندمان ۶۴%حاصل شدو برای خالص سازی بیشتر در حلال اتانول نوبلور گردید.(شمای ۳-۱۵)
شمای ۳-۱۵
طیف FT-IR ترکیب حد واسط باند جذبی OH رادر cm-1 ۳۳۱۰حذف پیک OH نشان از تولید حدواسط مورد نظر وباند جذبی cm-1 ۱۷۰۷ مربوط به گروه کربونیلی و cm-1 ۱۶۶۹ مربوط به گروه آمیدی می باشد.
طیف ۱HNMR این ترکیب در حلال CDCl3 شامل ۲هیدروژن آلیفاتیک به صورت چند خطی در ppm 12/2-02/2= δ ،یک سه خطی برای دوهیدروژن آلیفاتیک در ppm8/2=δ با Hz6J=، یک سه خطی برای ۲هیدروژن آلیفاتیکی در ppm8/3=δ با Hz7/5J=، یک هیدروژن آروماتیک به صورت یک سه خطی در ppm97/6=δ با Hz8/7J= یک دوخطی برای یک هیدروژن آروماتیکی درppm18/7=δ با Hz8/7 J= تک هیدروژن به صورت یک تک خطی در ppm85/7=δ و دو هیدروژن آروماتیکی به صورت یک دو خطی در ppm27/8=δ با Hz7/8 J= ودر ppm39/8=δ دو هیدروژن آروماتیکی به صورت دوخطی باHz 4/8 J= ظاهر می شود.
طیف FT-IR ترکیب اسپیرو مورد نظر باند جذبی NHرادرcm-1 ۳۲۷۱و کربونیل آمیدی cm-1 ۱۷۰۶ نشان می دهد.
طیف ۱HNMR این ترکیب در حلال CDCl3 شامل دو هیدروژن در محدوده ppm 06/2- 03/2=δ به صورت چند خطی, دو هیدروژن آلیفاتیک ppm8/2=δ با Hz7/5J= به صورت دوخطی ، هیدروژن آلیفاتیکی به صورت دوخطی در ppm41/3=δ با Hz5/16J=، هیدروژن دیگر به صورت یک دوخطی در ppm71/3=δ با Hz8/16J=،دو هیدروژن آلیفاتیک به صورت یک سه خطی در ppm77/3=δ با Hz7/5J= پیک NH به صورت یک تک خطی پهن در ppm6/6=δ ، هیدروژن آروماتیکی به صورت سه خطی در ppm94/6=δ با Hz5/7J= ، دو هیدروژن آروماتیکی به صورت یک دوخطی دوخطی در محدوده ppm 12/7- 03/7=δ با Hz5/7J=و Hz5/7J= ، سه هیدروژن آروماتیکی به صورت یک دو خطی در
محدوده ppm41/7- 39/7=δ با Hz3/6J= در ppm69/7=δ دو هیدروژن آروماتیک به صورت چند خطی نشان می دهد.
طیف CNMR ۱۳ این ترکیب در حلال CDCl3 شامل ۱۷ نوع کربن برای ۱۷ نوع کربن متفاوت می باشد ۱۰ کرین آروماتیکی ۵ کربن آلیفاتیکی یک کربن ا یمینیC=N وکربن C=O می باشد.
۳-۲-۵-۲) ۵-(۴-نیترو فنیل) -۲ ،۴،۵’،۶’-تترا هیدرو – ‘H ۲،‘H ۴-اسپیرو پیرازول -۳،۱’-پیرولو ]۱،۲،۳-[ij کینولین -۲’-اون
این ترکیب از واکنش ۵و۶ دی هیدرو H1-پیرولو]۳،۲،۱-[ij کینولین-۱و۲(H4)-دی اون و۴-نیترو استوفنون در حضور مقدار کاتالیزوری تری اتیل آمین در حلال در دمای محیط به مدت۲-۳ ساعت هم زده شد سپس رسوب حاصل ا در حلال اسید استیک به مدت ۵ساعت رفلاکس شد وحدواسط مورد نظر که یک ترکیب آلفا – بتا غیر اشباع می باشد بدست آمد وبا مقدار مازاد هیدازین هیدرات وارد واکنش شد ومحصول در مدت ۶ ساعت به صورت رسوب های زرد با نقطه ذوب oC239وبا راندمان ۸۷%حاصل شد. برای خالص سازی بیشتر در حلال اتانول وکلروفرم به نسبت ۲به۱ نوبلور شد. (شمای۳-۱۶)
شمای ۳-۱۶
طیفFT-IR این ترکیب باند جذبی NH رادر cm-1 ۳۲۶۳ و گروه کربونیل آمیدی را در cm-11695نشان می دهد.
طیف ۱HNMR این ترکیب در حلال CDCl3 شامل دو هیدروژن درمحدوده ppm 08/2- 04/2= δ به صورت چند
خطی دو هیدروژن آلیفاتیک در ppm82/2=δ به صورت یک سه خطی با Hz7/5J=، هیدروژن آلیفاتیک به صورت یک دوخطی در ppm42/3=δ با Hz5/16J=، هیدروژن دیگر به صورت دوخطی در ناحیه ppm72/3=δ با Hz5/16J=، دو هیدروژن آلیفاتیکی به صورت یک سه خط در ناحیه ppm77/3=δ با Hz6 J=، هیدروژن NH در ناحیه ppm31/6=δ به صورت تک خطی ظاهر می شود، یک هیدروژن آروماتیکی به صورت دوخطی-دوخطی در ناحیه ppm97/6=δ با Hz5/7J= و Hz9 J=ودو هیدروژن آروماتیکی در ناحیه ppm14/7=δ به یک سه خطی با Hz9J= ودوهیدروژن آروماتیکی دیگر در ناحیه ppm81/7=δ به صورت دو خطی با Hz7/8 J= ودر ناحیه ppm26/8=δ دو هیدروژن آروماتیک به صورت دوخطی Hz7/8 J= ظاهر می شود.
طیف CNMR13این ترکیب در حلال CDCl3 شامل ۱۷ پیک برای ۱۷ نوع کربن متفاوت می باشد، ۱۰ کربن آروماتیک و۵ پیک برای ۵ کربن آلیفاتیک ،یک کربن ایمینی C=N و کربن کربونیلی C=O می باشد.
۳-۲-۵-۳) ۵-(۳-نیترو فنیل) -۲ ،۴،۵’،۶’-تترا هیدرو – ‘H ۲،‘H ۴-اسپیرو پیرازول -۳،۱’-پیرولو ]۱،۲،۳-[ij کینولین -۲’-اون
این ترکیب از واکنش ۵و۶ دی هیدرو H1-پیرولو]۳،۲،۱-[ij کینولین-۱و۲(H4)-دی اون و۳-نیترو استوفنون در حضور مقدار کاتالیزوری تری اتیل آمین در حلال در دمای محیط به مدت۶ ساعت هم زده شد سپس رسوب حاصل ا در حلال اسید استیک رفلاکس شد وحدواسط مورد نظر که یک ترکیب آلفا – بتا غیر اشباع می باشد بدست آمد وبا مقدار مازاد هیدازین هیدرات وارد واکنش شد ومحصول در مدت ۷ ساعت به صورت رسوب های زرد با نقطه ذوب oC236وبا راندمان ۷۸% حاصل شد.جهت خالص سازی بیشتر در حلال اتانول وکلروفرم به نسبت ۲:۱ نوبلور شد. (شمای۳-۱۷)
شمای ۳-۱۷
طیفFT-IR این ترکیب باند جذبی NH رادر cm-1 ۳۲۷۱ و گروه کربونیل آمیدی را در cm-11695نشان می دهد.
طیف۱HNMR این ترکیب در حلال CDCl3 شامل دو هیدروژن در محدوده ppm06/2- 04/2=δ به صورت چند خطی، دو هیدروژن آلیفاتیک در ppm81/2=δ به صورت یک سه خطی با Hz6/5J=، هیدروژن آلیفاتیکی دیاستوتوپیک به صورت یک دوخطی در ppm44/3=δ با Hz5/16J= ، هیدروژن آلیفاتیک دیگر به صورت دوخطی در ناحیه ppm74/3=δ با Hz8/16 J=دو هیدروژن آلیفاتیکی به صورت یک سه خطی در ناحیه ppm75/3=δ با Hz8/5J=، هیدروژن NH در ناحیه ppm 23/6=δ به صورت یک تک خطی ظاهر می شود ، یک هیدروژن آروماتیکی به صورت یک چندخطی در ناحیه ppm97/6-96/6=δ ودو هیدروژن آروماتیکی در محدوده ppm16/7- 10/7=δ به صورت یک چند خطی و دو هیدروژن آروماتیکی دیگر در ناحیه ppm 59/7= δبه صورت دو خطی-دوخطی با Hz2/7J= و Hz9/6J= در ناحیه ppm05/8=δ یک هیدروژن آروماتیک به صورت دوخطی Hz2/7J= ظاهر می شود. و در ppm20/8=δ یک هیدروژن آروماتیک به صورت دوخطی Hz9/6J= و تک هیدروژن آروماتیکی به صورت یک تک خطی در ناحیه ppm45/8=δ ظاهر می شود.
طیف CNMR13 این ترکیب در حلال CDCl3 شامل ۱۹ پیک برای ۱۹ نوع کربن متفاوت مربوط به ۱۲ کربن آروماتیک و۴ پیک برای ۴ کربن آلیفاتیک، یک کربن اسپیرو و کربن ایمینی وکربن کربونیلی می باشد.
۳-۲-۵-۴) ۵-(-۴برمو فنیل) -۲ ،۴،۵’،۶’-تترا هیدرو – ‘H ۲،‘H ۴-اسپیرو پیرازول -۳،۱’-پیرولو ]۱،۲،۳-[ij کینولین -۲’-اون
این ترکیب از واکنش ۵و۶ دی هیدرو H1-پیرولو]۳،۲،۱-[ij کینولین-۱و۲(H4)-دی اون و۴-برمو استوفنون در حضور مقدار کاتالیزوری تری اتیل آمین در حلال در دمای محیط به مدت۶ ساعت هم زده شد سپس رسوب حاصل در حلال اسید استیک رفلاکس شد وحدواسط مورد نظر که یک ترکیب آلفا – بتا غیر اشباع می باشد بدست آمد وبا مقدار مازاد هیدازین هیدرات وارد واکنش شد ومحصول در مدت ۷ ساعت به صورت رسوب های سفید با نقطه ذوب oC221وبا راندمان۶۸% حاصل شد.برای خالص سازی بیشتر با مخلوطی از اتانول وکلروفرم نوبلور شد. (شمای ۳-۱۸)
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 12:50:00 ب.ظ ]