(شعاع دبای) مرتب کنیم ما می توانیم جرم و بار ذرات غبار را به صورت زیر بیان کنیم:
(۲-۹۶)
(۲-۹۷)
که درآن (=۱gcm-3)d چگالی جرم ماده ی غبار است که ثابت فرض شده است و برای همه ی ذرات برابر است . اثرات اندازه ی توزیع غبار می تواند با مطالعه بر روی فرضیه ی مبتنی بر توزیع غبار که در سال ۱۹۹۷توسط براتلی[۱۳]بیان شده در ارتباط باشد.
(۲-۹۸)
یا با یک توزیع نرمال که توسط مئوریس[۱۴]درسال ۱۹۹۷ ارائه شد همراه باشد.برای وقتیکه r1<< rd << r2.
(۲-۹۹)
در خارج از حد و اندازه ی غبار r1 وr2ما ازnd=0استفاده می کنیم. در اینجا N1 وN2وs مقادیر ثابت هستندوr به عنوان عرض توزیع نرمال معرفی می کنیم وr در محدوده ی دامنه ی rdr ,<rd>rمی باشد که اندازه ی ذرات را می توان یافت. در صورتیکه r/r>2 ،تابع (r/r)را می توان مساوی ۱در نظر گرفت. مقدار متوسط و میانگین شعاع ذرات غبار به شرح زیر تعریف شده است.
(۲-۱۰۰)
که در آن مقدار نشان دهنده ی چگالی نهائی دانه های غبار است.
فصل سوم
امواج صوتی یون غیر مسطح با الکترونهای توزیع کاپا
۳-۱مقدمه۲۵-۵
در این فصل ما با بهره گرفتن از روش استاندارد اختلال کاهشی، معادلات KP غیر خطی را در دستگاههای کروی و استوانهای به دست میآوریم. از این معادلات برای توصیف انتشار سالیتاری صوتی یونها، در پلاسمای غیر مغناطیسی و بدون برخوردی با توزیع الکترونهای کاپا و یونهای گرم استفاده می شود. در این جا تأثیر الکترونهای توزیع کاپا و اثرات ناشی از اختلال عرضی در امواج صوتی یون (استوانهای و کروی IAWs) بررسی شده ومشاهده می شود که افزایش در تابع توزیع کاپای الکترون، دامنه ساختار پتانسیل الکترواستاتیکی (سالیتاری) را کاهش میدهد. نتایج عددی ارائه شده به درک بیشتر شکل گیری امواج سالیتاری صوتی- یون با الکترونهای توزیع کاپا، در شکلهای هندسی غیرمسطح میانجامد.امروزه امواج غیر خطی درفیزیک پلاسما دارای اهمیتی ویژه میباشند و این به دلیل اهمیت آنها در محیط فضا و آزمایشگاه میباشد. در میان ساختارهای امواج غیرخطی، سالیتونها مورد توجه بسیاری از محققان بوده اند زیرا شناخت فیزیکی غنی از پدیده های غیر خطی را ارائه می دهند. در طول چندین دهه اخیر انتشار امواج منحصر به فرد صوتی یون در پلاسما با شکل مسطح نامحدود، به طور گسترده در محیط آزمایشگاهی و تئوری مورد مطالعه قرار گرفته است. انتشار موج سالیتاری در پلاسماهای غیر مغناطیسی بدون پراکندگی را میتوان توسط معادله KP یا معادله Kdv توصیف کرد. اگرچه بیشتر مطالعاتی که بر روی امواج صوتی یون تا کنون انجام شده اند تابع شکل مسطح نامحدود میباشند. اخیراً مطالعاتی منتشر شده اند که در آنها امواج صوتی یون استوانهای و کروی و امواج صوتی یون- غبار مورد بحث قرار گرفتهاند. تیان و گائو [۱۵]معادله KP کروی را با محاسبه نمادین برای امواج صوتی یون- غبار به دست آوردهاند.
اخیراً وانگ و ژانگ[۱۶]، امواج صوتی غبار را در سه مولفه فوق العاده سرد فرمی پلاسمای غبار، با در نظر گرفتن مدل کوانتوم هیدرودینامیکی دو بعدی در هندسهی غیرخطی مورد بررسی قرار دادهاند.اگرچه در این مطالعات الکترونها به شکل ماکسول بولتزمان در نظر گرفته شده اند.اما مشاهدات زیادی در فضا و محیط های پلاسمای اختر فیزیک، مناطق شفق قطبی اغلب توسط تابع توزیع ذرهای با دنبالهی انرژی بالاتر شناخته میشوند بنابراین میتوانند از توزیع ماکسولی منحرف شوند. برای مدل دادن به چنین پلاسماهای فضائی، بسط توزیع K نسبت به توزیع ماکسولی مناسبتر به نظر میرسد. فیزیک توزیع لورنتزین به دلیل کاربرد در فضا و پلاسمای آزمایشگاهی که از توازن گرمایی به دور است توجه بیشتری را به خود جلب کرده است. توزیع کاپا(K) برای تحلیل و تفسیر داده فضایی پلاسمای مگنتو سفر زمین، مشتری و زحل مورد استفاده قرار گرفته است. مشاهده شده است که پلاسمای فضا می تواند به طور تأثیرگذاری توسط توزیع کاپا مدل داده شود تا موقعیت عالی توزیع ماکسولین. توزیع کاپا توسط چندین نویسنده برای مطالعه ی تاثیر میرائی لاندا بر روی حالتهای مختلف پلاسما مورد استفاده قرار گرفته است. اگرچه، برای بهبود دانش، مطالعه امواج صوتی یون استوانهای و کروی (IAWs) در یک پلاسما با الکترونهای توزیع کاپا هنوز به طور کامل انجام نشده است. بنابراین در این فصل، ما انتشار امواج صوتی یون استوانهای و کروی را در یک پلاسمای غیر مغناطیسی با الکترونهای توزیع کاپا در شکل غیرخطی محدود مورد مطالعه قرار دادیم.
۳-۲معادلات اصلی و استخراج شده از معادلات KP غیر خطی۲۴،۱۸،۱۷
پلاسمای غیرمغناطیسی، بدون برخورد و همگن که متشکل از یونهای گرم میباشد و الکترونهای آن ازتوزیع سرعت کاپا پیروی می کنند را در نظر میگیریم. سیستم اصلی معادلات شعاعی در شکل کروی و استوانهایدر چنین مدل پلاسمایی از طریق معادله زیر به دست می آید:
(۳-۱) (۳-۲) (۳-۳) (۳-۴)
(۳-۵)
که در این معادلات، برای هندسه یک بعدی=۰ است و برای هندسه استوانهای وکروی، به ترتیب مساوی با یک و دو میباشد. .در معادلات بالا اندیسهای زیرنویس i و e به ترتیب به یون و الکترون اطلاق میشوند. r و به ترتیب مختصات شعاعی و زاویهای، و سرعت سیال یون در مسیرهای r و میباشند. چگالی عددی یون است که نرمالیزه شده به چگالی عددی یون پلاسماوni0، سرعت سیال یون که نرمالیزه شده به سرعت یون صوتی ،s=(kBTe/mi)1/2، piو به ترتیب نرمالیزه شده به ni0Ti وkBTe/e. متغیرهای زمان و مکان به ترتیب با پریود پلاسمای غبار=(mi/4ni0e2)pi-1 و طول دبایDm=(kBTe/4ni0e2)میباشند. معادله =Ti/Te سرعت دمای یون به الکترون است. برای مدل توزیع الکترون، ما توزیع سه بعدی ایزوتروپیک (همسانگرد K) که از طریق معادله زیر به دست می آید را به کار میگیریم:
(۳-۶)
که در این معادله(۲kBTe/m)2=-3/2/ سرعت حرارتی موثر است که تعریف شده با شاخص طیفی اصلاح شده ،که دمای جنبشی و تابع گاما میباشد. در این معادله نشان دهنده نرم مربع سرعت است. در این جا ما اشاره میکنیم که سرعت حرارتی موثر فقط برای >3/2 تعریف می شود. توزیع برای مقدار به توزیع ماکسول کاهش پیدا می کند در حالیکه برای مقادیر پایین (کاپا)، آنها طیف سختی با دنبالهی غیر ماکسول قوی را نشان می دهند که نظم کمتری در سرعتهای بالا دارد. با تلفیق توزیع کاپا در فضای سرعت، چگالی الکترون به شکل زیر به دست می آید:
(۳-۷)
بعد از نرمالیزه کردن چگالی برای الکترونهای گرم، این معادله به شکل بدون بعد زیر نوشته می شود:
(۳-۸)
برای به دست آوردن معادلات KP استوانهای و کروی بر اساس تئوری اختلال کاهشی لازم است که سه متغیر مستقل بصورت زیر تعریف شود:
(۳-۹) و و
بطوریکه پارامتر بدون بعد بسط،مشخص کننده ی شدت غیر خطی در سیستم است و ۰ سرعت فاز موج است. می توان پارامترهای مختلف ذرات غبار را برحسب پارامتر بسط داد.متغیرهای وابسته به شرح زیر است:
(۳-۱۰)
(۳-۱۱) (۳-۱۲)
(۳-۱۳)
(۳-۱۴)
با جایگزینی معادلات (۳-۹) تا (۳-۱۲) در معادلات (۳-۱) تا (۳-۴) مقادیر زیر را برای پایینترین درجه
خواهیم داشت:
(۳-۱۵)
(۳-۱۶ )
(۳-۱۷)
(۳-۱۸)
(۳-۱۹)
(۳ -۲۰)
(۳-۲۱)
به طور مشابه بر حسب مرتبهی بالاتری از ، مجموعه ای از معادلات زیر به دست می آید:
(۳-۲۲) (۳-۲۳)
(۳-۲۴) (۳-۲۵)
با ترکیب معادلات (۳-۲۳)تا(۳-۲۵)،معادله ی kp کروی واستوانه ای را به دست می آوریم.
(۳-۲۶)
که در آن داریم:
و (۳-۲۷ )
باید توجه داشته باشید که اگر برود آنگاه و . بنابراین جملهای غیرخطی و پراکندگی زمانی برای وقتی که برود از مستقل است. در نتیجه برای=۱)υ)CKPE
و=۲))SKPEامواج سالیتاری صوتی یون (IASWs) به ترتیب از طریق معادلات زیر به دست میآیند:
(۳-۲۸)
(۳-۲۹)
موضوعات: بدون موضوع
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 05:34:00 ب.ظ ]